Неделя, 25 Август 2019
Неделя, 07 Април 2019 20:44

Йоаким Каламарис: Балканите са се превърнали от прекрасна земя в тъжно блато, където ще минават тръби и нелегални мигранти

Държавата дотира нелегалността спрямо гражданите, а ЕС, Брюксел дотира тези, които им помагат да дойдат, дотира каналите за нелегалността, а ние не търсим кой седи зад този план. Как се казват тези хора, кои са тези хора?, казва Йоаким Каламарис – анализатор и университетски преподавател, в интервю за обзора на седмицата на Радио „Фокус” „Метроном”.

 

Изправена ли е Гърция пред поредна мигрантска криза? Коментира анализаторът и университетски преподавател Йоаким Каламарис. Г-н Каламарис, до напрежение между мигранти и гръцките власти се стигна, като полицията използва сълзотворен газ, за да въведе ред в лагера за бежанци край Солун. Безредиците бяха предизвикани, след като група от около 2000 нелегални мигранти се събраха, за да поемат през границите на Балканите към Западна Европа. На какво сме свидетели – на поредното мигрантско напрежение в Гърция, на поредната мигрантска криза или на нови задаващи се мигрантски вълни към Европа?

–  Свидетели сме на резултатите от политиката, в която за съжаление всички ние участваме – политика, водена от новия световен ред. Така че това са резултатите от тази т.нар. криза, при положение, че ние участвайки в Европейския съюз, очаквахме да има финансово обезщетение на този целия труд и съответно в резултат от предоставяне на суверенитета. Ние виждаме по обратния начин да се случват нещата, виждаме нови държави около нас с трагични имена, и разбира се, никакво спазване на международното право и законите на дадената страна. Това важи не само за Гърция, а за целия Балкански полуостров. Ние сме се превърнали от една прекрасна земя в едно тъжно блато, западно, където ще минават тръби и нелегални мигранти.

– Господин Каламарис, има ли решение ситуацията?

– Решението е да се появи сериозен лидер и да поеме ситуацията в ръце, защото нещата са много сериозни. Балканските граждани изнемогват финансово и отгоре на всичко финансират нечий план-програма. Да не забравяме, може би затова се повтаря историята, за Първата и Втората световна война също е бил план на същите сили, които днес управляват тези процеси и за които съжалявам, че ще споделя с вас, целият български журналистически елит, освен вас, разбира се, и вашето радио, мълчи тактично. Говорим за велурена революция срещу гражданите на Балканите, говорим за третиране на нашите страни, на нашите деца и на нашето поколение като трета скорост в Европейския съюз. Ние даваме всичко от себе си, от нашите спестявания, от нашия живот за т.нар. обща еволюция на Европейския съюз и получаваме какво – недоимък, евакуация на страните и бъдеще без никакво планиране. Ние не знаем, какво утре ще се появи – пропаганди, скандали, но не истината, не необходимото ни развитие.

– Над 70 000 мигранти са блокирани в Гърция след затварянето на границите през 2016 година и споразумението между Европейския съюз и Турция, което пък целеше да спре миграционния поток. Тези 70 000 мигранти какво влияние имат върху икономиката и обществения живот на Гърция?

– Първо бих искал да се знае, че тези мигранти не са наистина виновни. Война в Пакистан няма, за да имаме в Гърция близо половин милион пакистанци вече и в Европа да има към 2 милиона и половина пакистанци. За съжаление, ние това виждаме и затова търсим вината, че тези хора идват при нас, не уважават нашите нрави и се опитват да налагат техните религиозни философии, в желанието си може би да станем като тях. Там, където са били, не им харесва, но тръгват, идват в нашите страни, искат да ни наложат техния модел на стандарти, на традиции, на критерии. Относно 70 000 блокирани, това е много малък брой хора…

– Това е официалният брой, който се дава.

– Разбира се, разбира се, че е официалният брой, който се дава. Първо, трябва да разберем, че Турция получава солидно средства от Европейския съюз, уж да възпира тези милиони, които минават границите, а фактически с техните служби и с техните механизми, които са възстановени на Балканите, те правят обратното. Докато всъщност нашите страни финансират нелегалните мигранти, които намират тук незаконно убежище, тоест финансират ги всеки месец. Представете си, в Гърция получават около 500 евро, 1000 евро, апартаменти, много удобства, които гръцкият данъкоплатец не може да ги сънува. Тоест държавата дотира нелегалността спрямо гражданите, а ЕС, Брюксел дотира тези, които им помагат да дойдат, дотира каналите за нелегалността, а ние не търсим, кой седи зад този план. Как се казват тези хора, кои са тези хора? Да не би да са същите тези хора, които са участвали в предишно тъжно време за Европа и за геополитическата история в Европа? Но проблемът не са 70 000, които, разбира се, не отговарят на реалния брой.

Големият проблем е ставащите все по-малко балкански граждани, по-малко православие, по-малко финанси за всички нас. Представете си, аз ще ви споделя и ще констатирам реални факти. В Гърция имаме бюра за обслужване на гражданите, в тях се виждат само нелегални мигранти. Виждат се само нелегални мигранти, когато получават месечната издръжка от гръцката страна, от държавата, но не ги виждат никъде в данъчното, не ги виждат никъде да плащат такси в банките. И говорим за расизъм и за дискриминация, когато някой засегне тази тема, тази табу тема, но не и реалния проблем. Расизъм и дискриминация е спрямо собствениците на нашите земи, на гражданите на Балканите, а не обратното. Една тиха велурена революция е започнала от 20 години срещу всички нас. И това не е расизъм, не е тероризъм, не е дискриминация, а е голата истина. И знаете ли, ние след време пак ще се чуем, пак ще споделяме тези проблеми, и тогава те ще са още по-зле. Защото ако днес хвърлят нелегалните мигранти деца срещу полицаите в Гърция, утре ще бъдат въоръжени, ще бъде различно. Но от кого ще бъдат въоръжени, кой иска тези хора да са тук? Тук е проблемът. Казваме – забраняваме тютюнопушенето, но не затваряме фабриките за производство на цигари. По същия начин ние мислим и по другите въпроси на деня и това е елементарното мислене на днешния балкански разум.

– Изправена ли е Гърция пред поредната мигрантска криза?

– Изправена е. И съответно е изправена и цяла Европа, защото ние сме геополитическият триъгълник, не само за Европа. И мисля, че тези бунтове, които започват, са близо до новата стара държава – Скопие. Така че има за какво да говорим и в бъдеще. Трябва да се намери решение и трябва не политически да се реши.

– От кого?

– От хората. От гражданите.

Източник: focus-news.net, интервю на Цоня Събчева

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар