Вторник, 18 Юни 2019
Сряда, 10 Април 2019 16:02

Кристиан Вигенин: С листата на ГЕРБ шансовете на БСП за победа се увеличават

Българската добронамереност към съседите трябва да бъде съчетана с твърдост, казва секретарят на ПГ "БСП за България"

Кристиан Вигенин е роден през 1975 г. в София. Завършил е 91-ва Немска езикова гимназия, а през 1998 г. се дипломира в УНСС, специалности международни отношения и макроикономика. Има специализации в Белгия, Швеция, САЩ и др. Участва в програмата по икономическо развитие и международно лидерство на Института по държавна администрация "Джон Кенеди" в Харвардския университет. Учредител е на БСМ. Член е на НС на БСП. Бил е евродепутат и зам.-председател на групата на ПЕС. Заемал е поста министър на външните работи. Депутат е в 40-ото, 43-ото и 44-ото НС. Секретар на ПГ "БСП за България", председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и зам.-ръководител на Делегацията в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"Трябва да бъдем много внимателни с всички опити да се заиграва с етническата карта"

Г-н Вигенин, как ще коментирате поредния случай на намеса от страна на Турция във вътрешните работи на България?

Ако питате управляващите - намеса не е имало, даже поискаха извинение и естествено не го получиха. Явно техният праг на търпимост към външно въздействие е много висок. Вялата реакция на предишни провокативни изказвания на Ердоган изглежда създадоха усещане у съседите, че всичко е позволено. Това трябва да се промени.

През януари у нас бе вътрешният министър на Турция, който се срещна с премиера. Оказван ли е натиск, според вас, върху Борисов за промените в Закона за вероизповеданията, гласувани от ГЕРБ и ДПС?

Това го знае само Борисов, публичната информация е оскъдна. Но фактите показват, че след разговорите на външния министър Мевлют Чавушоглу с Екатерина Захариева и след визитата на Сюлейман Сойлу в София, когато за мое учудване се е срещнал и с главния мюфтия, законът беше променен в посоката, в която Турция очаква. Как ще го наречем - натиск или намеса, не е толкова важно, важни са фактите. Възможността вероизповеданията у нас да получават външно финансиране, въпреки осигурената подкрепа от държавата, обезсмисля намеренията, около които се бяха обединили политическите сили на заседанието на КСНС. БСП категорично възразява срещу тази възможност. Щом партиите не бива да получават пари отвън, би трябвало да важи и за вероизповеданията, защото едните определят политиката на държавата, другите въздействат върху вярата и душите на хората.

Адекватна ли беше реакцията на премиера и на външния ни министър след думите на Чавушоглу? Преди дни лидерът на ДОСТ Лютви Местан поиска признаване на турско малцинство у нас. Защитават ли управляващите добре българските интереси?

Трябва да бъдем много внимателни с всички опити да се заиграва с етническата карта и да се създава напрежение там, където го няма. Не съм склонен да героизирам неколкочасовите опити на Борисов да изтръгне извинение от турската страна, нито мога да симпатизирам на лековатите коментари на външния министър по адрес на Чавушоглу. Но ако видя принципно отношение занапред, ясно отстояване на националния интерес и националната гордост в отношенията с Турция - готов съм да ги подкрепя, защото България трябва да има стабилни и дългосрочни приоритети и поведение към всеки един съсед. Българската добронамереност трябва да бъде съчетана с твърдост. Намирам за грешни и неприемливи внушенията на Цветан Цветанов, че Турция едва ли не ще си отмъщава с бежанци, ако проявим характер, това е обида и към нас, и към самата Турция.

ГЕРБ обявиха листата си за евровота. Как бихте определили включените в нея кандидати?

Имената до средата на листата са добре известни, скучновати и поомръзнали на публиката политици, останалите чувам и виждам за първи път. Единственото "ново" име, което има реален шанс да влезе в ЕП, е Александър Йорданов. Определям това като най-голямото недоразумение. В последните години той демонстрира крайно русофобски възгледи, а и политическата му биография и поведение са  спорни. Имам чувството, че СДС, давайки под наем трите си букви на ГЕРБ, реши по византийски да си отмъсти чрез този кандидат. Изключително озадачен съм, че бившият министър на Българското председателство на Съвета на ЕС попадна едва на 7-о място, въпреки уж високите оценки за работата й. Съжалявам, че Ивелина Василева, изключително подготвена по проблемите на екологията и отлично познаваща европейската политика, е едва девета. От гледна точка на българския интерес и с цел постигане на силно българско представителство в ЕП се надявам двете да направят силни преференциални кампании и да се изкачат нагоре в подреждането. Ако трябва да обобщя - листата говори, че ГЕРБ подценяват тези избори. С нея шансовете за победа на БСП се увеличават, но и ние трябва да свършим добре останалата част от нашата работа.

БСП вече определи своя водач, на 14 април ще стане ясна и останалата част от листата. Вие решихте да не участвате, но като бивш евродепутат как смятате, че трябва да изглежда листата на левицата?

Благодарих на общинските и районни организации - близо 100, които ме номинираха, но обмислих внимателно нещата и прецених, че на този етап ще бъда по-полезен, ако остана в българската политика. Неучастието в листата не означава неучастие в изборите. Напротив, като зам.-председател на Националния предизборен щаб, ще положа всички усилия да спечелим тези избори, защото те могат да се превърнат във вододел, в начало на нов етап в развитието на страната, в край на вече 12-годишната доминация на ГЕРБ в политиката. Що се отнася до нашата листа, може би за пръв път ролята на кандидатите ще бъде толкова голяма, защото при изравнените сили на партиите, именно личностите могат да дадат онзи бонус, който да ни издърпа нагоре. Но голямото предизвикателство ще бъде тя да не изглежда и да не звучи като хаотичен сбор от "звезди", а като екип, който отразява определена визия за бъдещето. 

Моите критерии, по които ще оценя предложението на ИБ за кандидат депутатите ни, са да се спазят стриктно критериите, които сме одобрили преди началото на номинациите. Важно е да се отчете чувствителността на партията към гражданската квота и коалиционните партньори. Щом водачът ни е от гражданската квота, следващите места в  избираемата зона е редно да бъдат заети от ярки партийни личности. Не бива в евролистата да включваме хора с категорични евроскептични и даже антиевропейски позиции. БСП е проевропейска партия, макар и критична по редица въпроси и тръгва с енергия да променяме ЕС, не да го рушим.

Бих се радвал да видя хора, особено в челните места, които да са доказани експерти в политиките, изведени като приоритетни в платформата - социална политика, икономика и финанси, регионално развитие, енергетика, правосъдие и вътрешни работи, външна политика, демографска и младежка политика, земеделие. Едно от условията да бъдеш ефективен евродепутат и да упражняваш влияние върху решенията е да имаш ясен експертен профил. Ние сме единствената партия, която с решение "запази" 30% от местата в листата за младежи до 35 години, има много силни и перспективни кандидати, редно е поне един от тях да е в избираемата зона.

БСП е единствената партия, която има "Визия за Европа". Кои каузи и политики ще защитават нейните кандидати в ЕП?

БСП беше първата партия, която представи предизборната си платформа, приета след дискусия на най-висшия си форум - Конгреса. Тя беше обсъждана през  февруари във всяка ОПО, а през март - на общинските и районни конференции. Само ние проведохме истински европейски дебат в партията си. Ние сме и единствените, които показаха пряката връзка и необходимостта от съгласуване между националната и европейската политика, защото "Визия за България" и "Визия за Европа" са взаимно свързани. На европейско равнище поставяме акцент върху засилването на социалното измерение на ЕС, политиките за борба с бедността и неравенствата и повишаване на доходите, засилване на Кохезионната политика, която трябва да подкрепи по-слаборазвитите страни и региони.

Нашите евродепутати ще се борят за промени в миграционната политика, като се засили охраната на границите и се предприемат по-твърди мерки срещу незаконната имиграция, настояваме също за мерки за преодоляване на демографската катастрофа и дори създаването на пост комисар по демографска политика в следващата Еврокомисия. Ще защитаваме достойнството на българите с мерки срещу двойните стандарти във всяка една сфера, ще се противопоставяме на разделението в Евросъюза и оформянето на ядро и периферия. Никога не сме имали толкова конкретна платформа, а БСП никога не е била толкова мотивирана да изпрати повече свои представители, които да я реализират в следващите пет години, в сътрудничество с партньорите от европейските социалистически и социалдемократически партии.

Интервю на Юлия Кулинска, в. Дума

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар