Събота, 22 Февруари 2020

Понеделник, 06 Май 2019 12:14

Каракачанов: Условия за купуване на бойни самолети са тежки и не са изгодни. Парламентът и правителството трябва да решат

Има два подводни камъка пред модернизирането на армията

Вицепремиер и министър на отбраната, в интервю за Нова телевизия

– Здравейте от площад „Александър Първи Батенберг“. Тук сме с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Честит празник.

– Честит празник! Позволете ми да поздравя всички български мъже и жени в униформа, които служат в Българската армия и защитават родината, както и ветераните, които са отдали живота си също на служба на Българската армия. Така че това е празник не само на сега действащите военнослужещи, а и на всички онези, които са минали през родната армия.

– Присъединяваме се и ние към тези пожелания. Но първо, да и попитам времето – много важно за авиацията, каква е ситуацията в момента? Говорихме си, че може би ще имаме късмет?

– Може би ще имаме късмет, но това както се казва е Божа работа. Ако има видимост в зоната под 300-350 м ще можем да видим самолетите. Те могат да летят, но ако облаците паднат под 300 м, трудно ще ги видим. Надявам се, както и миналата година, така и тази година всички български граждани да имат възможност да видят част от българската авиация.

– В началото на годината казахте – започваме да обръщаме тенденцията с работещите изобщо в армията. Тези, които напускат вече са по-малко от тези, които се присъединяват. Мисля, че ставаше въпрос за около 160 души положителна разлика.

–  Точно така. В края на 2018 г. завършихме за първи път с положителна тенденция. Около 160 човека са хората, които са повече от тези, които са напуснали. Т.е. тенденцията започва да се обръща. Недокомплектът е над 5000 човека.

– Това вече е сериозна цифра.

– Сериозна цифра. И той и към момента е голям.

– До каква степен може да си позволи Българската армия да пада личен състав?

– Мисля че повече не можем да позволяваме да пада, защото има някои формирования, в които недокомплектът е 15-20 процента. Т.е., ако вземем бойната терминология, след бойни действия един батальон или едно военно формирование, което загуби 15-20 процента от личния състав се изтегля за преформиране. Така че повече няма какво да губим. Трябва да обърнем още повече внимание на социалния пакет. Аз се надявам, че след като 2 г. увеличавахме заплатите на българските военнослужещи, 2020 г. отново ще вдигнем заплатите.

– Тогава обяснете ни къде се намира в момента войнишката заплата в стълбицата на труда на заплащането в страната?

– До преди 2 г. беше на най-ниското ниво. 2 г. подред вдигаме заплатите с по 10%, подобрихме малко положението. Аз лично смятам, че обществото, а и бюджетът дължат още. Говоря за възнагражденията на военнослужещите, за да можем действително да направим тази професия сигурна. Защото една голяма част от хората, които служат в армията, не служат заради парите. Те служат заради кауза, идеализъм, романтика, патриотизъм.

– Така е. Армията е имала много по-тежки моменти от този.

– Така е, имала е много по-тежки моменти, но въпреки всичко ние сме длъжни хората да ги подсигурим с едно достойно заплащане, защото в края на краищата всички те всички имат семейства, всички те имат своите човешки нужди, които имат всички останали граждани.

– Другото, с което трябва да ги подсигурите, е техника. В този ред на мисли, българска делегация утре, ако не бъркам, пътува за Вашингтон?

– Точно така.

–  Започват преговорите за закупуване на боен самолет по същество. Какви са подводните камъни – повече пари, които могат да бъдат поискани от нас, по-малко бройки самолети и удължаване на срока за получаване на машината?

– Утре заминава делегация за САЩ, водена от заместник-министъра на отбраната. В делегацията са включени и представители на други министерства, заместник- министър на икономиката, заместник-министър на финансите. Подводните камъни. Значи, първо, по отношение на сроковете аз не се притеснявам, защото имам уверението от американската фирма „Локхийд Мартин“, която произвежда самолетите, че в рамките на до 3 г. от подписването на договора, ние ще получим самолетите.

– Т.е. какво означава това – че на един парад 2022-2023 г. можем да видим тук Ф-16?

– Можем, ако обаче достигнем другите параметри.

– Пари?

– Двата подводни камъни са следните: Първо, сумата. Защото вие знаете, че въпреки че парламентът ни гласува възможност да излезем извън рамката, ние нямаме право да излизаме безмерно от тази рамка. В края на краищата държавата България има определен ресурс, тя не може да го надскочи.

– И трябва да купува не само нови самолети, но и много друга техника.

– Има още два проекта за модернизация – проектът за корабите, проектът за бронираните машини. Вървят проектите за възстановяване и модернизация на съществуваща техника. Тези самолети, които ще видите са плод на тези усилия в последните 2 г. да ги възстановим, да ги модернизираме, за да могат да летят. Подводните камъни са два – цената и второто нещо, което е вноските на плащанията. Ако бъдат поставени непреодолими условия, вече правителството ще реши дали да тръгне към сключване на такъв договор.

– Какво значат непреодолими условия? Ако и кажат искаме плащане сега и веднага на цялата сума?

– Ако кажат цена, която е непосилна за нашия бюджет и плащането да се извърши еднократно, т.е. на един път, това са тежки условия.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

– Това са условия, които ще прекратят преговорите по-нататък?

– Дали ще ги прекратят, ще реши правителството. Това са тежки условия.

– Вие сте част от правителството.

– Пак казвам, правителството колективно трябва да вземе решение, след което парламентът да вземе решение. Но аз лично смятам, че тези условия са тежки и не са изгодни.

– Но в най-добрия случай, дано да се стигне до финал на тези преговори, говорим за 2023 г. Днес за съжаление дори и да има самолети и хеликоптери ние няма да видим националния флаг. МИ-17 не може да излети, защото онзи ден командващият на парада днес каза в ефира на Нова телевизия, това се четеше в погледа му, с голяма тъга – нямаме действащ такъв в момента. Това е много тъжно.

– МИ-17 не е, традиционно парадът се води от МИ-24. Това е най- мощният хеликоптер.

– Не, аз говоря за този, който е знаменосецът на армията. Този път няма да има флаг, който да мине над площада.

– Ако помните, той претърпя инцидент. Имаме МИ-17. Днес парадът ще се води от МИ-24.

– Това не е фатално, макар че е много тъжно. Но какво би станало, ако не можем да вдигнем нито един изтребител във въздуха, когато има нужда от това и това трябва да стане веднага?

– Ето това е големият спор. Както виждате направихме големи усилия през последните 2 г. Бяха отделени средства за ремонта на МиГ-29. Имаме 15 прекрасни самолета МиГ-29.

15 ли са в момента? Всички ли са боеспособни?

–  Не всичките, защото процесът на отремонтиране на тези самолети не за един-два дена или за един-два месеца. Също така отделени са средства в края на миналата година нови 82 милиона за нашите 14 бомбардировача Су-24. Т.е. средствата са отделени. Договорите са сключени. Ремонтът е започнал на част от техниката. За другата част от техниката ще започне, както се казва, всеки момент. И се надявам, че в края на краищата със средствата, които е отделил българският гражданин за своята авиация, той ще може да я вижда не само на паради.

– Имаше срещу Вас персонално, изобщо към правителството, нападки по отношение на това, че като че ли се работи на парче – сега авиация, след година кораби, след известно време още машини за пехотата?

– Не е вярно. Вижте, напротив, не се работи на парче, защото 30 г. нищо не се е правило. 30 г. купихме едни транспортни хеликоптери, едни транспортни самолети на едни цени доста дебели, както се казва, при едни много неизгодни условия за тяхната поддържка от чуждите фирми. За последните 2 г. не се работи на парче. Напротив, едновременно започна ремонтът, бяха отделени средства за хеликоптерите МИ-17 и МИ-24, за изтребителите МиГ-29. Тази година, всъщност в края на миналата година се отделиха средствата за бомбардировачите Су-25. Започна ремонтът на част от бронираната техника, танкове Т-72. Едновременно с това, а не на парче, едновременно с това са трите проекта за самолетите, новата техника самолети, бронирани машини и корабите за флота. Така че за съжаление не на парче. Защото на парче е по-лесно – днес едно, утре друго. За съжаление се струпа много работа, за съжаление и много пари ще се похарчат, но в края на краищата, след като 30 г. не си харчил за армията си, по-добре сега да ги похарчиш, за да не храниш чужда армия.

– Как си представяте Българската армия в следващите 2-3 години, до 5 г.? Говорим за един период от 5 г. много напред във времето.

– Значи, ако говорим за 5-6 години напред, си я представям по следния начин, дай Боже, да успеем да реализираме проектите за модернизация и я виждам с нова ескадрила бомбардировачи, чисто нови самолети, виждам я с два нови патрулни кораба в Черно море, виждам я със 160 бронирани машини, виждам я с отремонтирана съществуваща техника. И най-важното, което е – иска ми се да я видя след 5 г. като дойда като обикновен гражданин на парада, да видя заплатите на българските военнослужещи достойни на други професии, които също са уважавани в нашето общество. Да ги видя военнослужещите усмихнати и също така, това с което започнахме – недокомплектът, да сме го стопили поне на три четвърти.

– Като говорихме за парада, миналата година, ако не бъркам, в този район на площада беше застанала представителна македонска рота. Това направи много добро впечатление на хората, когато обяви президентът тяхното присъствие, цялата публика тук ръкопляскаше. Какво става тази година с тях?

– Вие знаете, че може би една трета от българските граждани имат своя произход от Македония. В Македония и България живеят едни и същи хора, с един и същи език, една и съща история, с едни и същи деди. Тази година довечера буквално след като завърши парадът, аз и делегация от Министерство на отбраната тръгваме за Скопие. Ще поднесем венци на гроба на полк. Дрангов, легендарният български военачалник, който е роден в Скопие и тъй като е загинал в Първата световна война е погребан в родния си град Скопие, който тогава е бил част от българската държава.

– Но не ги виждаме тук, не ги виждаме тази година.

– Обяснението е просто. Оправданието беше с технически причини, но обяснението е политическо. Вчера беше вторият тур от техните избори.

– Така е. Вече имаме нов президент на Република Северна Македония.

– Нали се сещате, че както казват хората, ние сме едно и също и като манталитет, и като политически нрави. Ако правителството на Заев беше решило да изпрати рота, това щеше да бъде прекрасният повод за опозицията да ги оплюват. Защото както и ни е в България, така и те там, едни и същи сме в края на краищата, нямаме свян и срам пред нищо в името на това да докопаме някаква победа. името на това да докопаме някаква победа.

– Министър Каракачанов, благодаря Ви за коментара и за участието.

– И аз ви благодаря. Само да добавя – на 7 отиваме в с. Цапари, това е до гр. Битоля, където има погребани 16 български офицери и много български войници, където заедно с местния свещеник, с местната българска общественост, ще почетем паметта на българските герои.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 06 Май 2019 12:14
  Прокуратурата погна Красимир Каракачанов

  Лидерът на ВМРО е разследван за милиони покрай далаверата с раздаването на българско гражданство.

  Специализираната прокуратура започна тотална проверка срещу министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Сензационната новина Alarma.bg научи от свои хора по върха на държавното обвинение.

  Проверката е по сигнал до бившия вече главен прокурор Сотир Цацаров, тъй като е подаден още през 2019 година.

  Прокурорската преписка е под №1470/2019 на Специализираната прокуратура. Сигналът е изключително сериозен, тъй като по него вече работят и инспектори от КПКОНПИ. Става дума за фалшифициране на документи за издаването на българско гражданство на чужденци.

  Грандиозният скандал разтърси България в началото на 2019-а и касае далавера с търговия с наши паспорти за чужди граждани. Става дума за фалшифициране на близо 40 000 лични документа, издадени през последните пет години на лица предимно от Македония. Предполага се, че става дума за продължила с години корупционна практика.

 • Понеделник, 06 Май 2019 12:14
  АТАКА към Каракачанов: Защо харчите 21 млн. лв. на година за чужди войни?

  20 932 400 лв. ще бъдат дадени за издръжка на осемте военни мисии, които България поддържа зад граница. Това стана ясно, след като депутатът от АТАКА Павел Шопов отправи парламентарно питане към военния министър от ВМРО Красимир Каракачанов.

 • Понеделник, 06 Май 2019 12:14
  Сидеров към Борисов: Дори Каракачанов да подаде оставка заради корупция, правителството ще оцелее

  „Премиерът Борисов се опасява, че ако отстрани Каракачанов от министерския пост, ще падне цялото правителство. Същия страх имаше и спрямо Валери Симеонов, когато го посъветвах да го смени след серия от скандали, за да се свърши нещо добро.

Оставете коментар