Неделя, 25 Август 2019
Вторник, 14 Май 2019 10:59

Мариела Модева: Променяйки Европа, можем да променим и България

В ЕП ще работя за цялостна политика за гарантиране на равния достъп до образование, заяви кандидатът за евродепутат от "БСП за България"

 Проф. д-р Мариела МОДЕВА е на 48 г. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски", специалности "Културология" и "Журналистика". Зам.-директор на Института по лидерство в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Има специализация "Европейски институции", "Маркетинг, мениджмънт и ПР" и "Европейска интеграция". 

Владее английски, руски и испански език. :

"Ще се борим за максимален брой места в ЕП, за да станат реалност всички наши идеи и мерки във "Визия за Европа"

- Проф. Модева, кои са политиките, които ще защитавате в Европейския парламент?

- Наша кауза е да дадем нов старт на социална Европа. На един модел на развитие, който определено се влияе от решенията на Европейския парламент - единствената институция, която след 1979 г. се избира пряко от европейските граждани. Приоритет е възстановяването на устойчивия растеж и качествени работни места, достойно и равностойно заплащане, бързо и съществено намаляване на икономическите, социалните и териториалните неравенства и сближаване на доходите в рамките на ЕС. Моите каузи са свързани с Кохезионната политика, която трябва да е приоритет, за да може да бъде ускорено преодоляването на проблемите на изоставащите региони; образованието, науката и иновациите. 

- По време на предизборната кампания разговаряте с много хора. Какви са техните послания към българските евродепутати?

- Най-големият проблем за българите са ниските доходи и чувството, че не са равнопоставени на другите европейски народи. Проблем е усещането за отчуждаването на европейските политики от гражданите, бюрократизирането на институциите, неефективността на мерките и забавянето на реакцията по наболели проблеми. Да върнем хората в центъра на европейските политики, е основна кауза и личен ангажимент. Ако хората не усетят промяна в доходите си и в качеството си на живот, както и на техните близки, няма да се върне вярата, че Европейският съюз има бъдеще, и ще продължат стремежите за Европа на две скорости, както и сепаратистките настроения.

- Ваш приоритет са образованието и културата. Какви тези в тези сфери ще отстоявате в ЕП?

- Ако имам възможност, в Европейския парламент ще работя за цялостна европейска политика за гарантиране на равния достъп до образование през целия живот на всички граждани на страните членки, за удвояване на финансирането и разширяване на достъпа и обхвата на успешни програми като "Еразъм". Ще настоявам за приемането на Европейски културен чек, както и за предоговаряне на критериите по европейските програми, касаещи образованието, науката и културата. 

В момента по "Хоризонт 2020" чистото финансиране, което български организации са успели да привлекат, е малко над 76,5 млн. евро. Това отрежда на България 24-то място от 28 европейски страни, като след нас остават Литва, Латвия, Хърватска и Малта, като в малка част от консорциумите сме водещи. По процент на изпълнение имаме само 19% по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" и сме под всички показатели спрямо индикаторите по стратегията "Европа 2020". Важно е да се коригира академичното неравенство, заложено в различните ставки за български учени, които участват в проекти по научни програми за мобилност и други, където получават в пъти по-малко средства от колегите си в страните от Западна Европа. Специално внимание бих обърнала и на програма "Творческа Европа", която има пряко отношение към подпомагане на българската култура и творци, за да продължи финансирането й и след 2020 г. Тази програма е пример как в рамките на многообразието в ЕС можем да съхраним националната си езикова и културна идентичност. 

Откроените проблеми ни поставят в положение на вечно догонващи и, ако не се вземат енергични мерки, ще си останем в периферията на Европейския съюз.

- Срещнахте се с българската общност в Барселона. Какви са проблемите на нашите сънародници там и какво ще направите, за да отговорите на техните очаквания?

- Представителите на българската общност, с които се срещнах, споделиха, че сред основната причина да емигрират е обстановката в страната: корупцията е решаващ фактор, неприлагането на закона, усложнените условия за младите хора да започнат бизнес, желанието за по-качествено образование и конвертируеми дипломи. Беше поставен и въпросът за липсата на българско консулство в Барселона. В резултат на настояването на сънародниците ни и парламентарни питания на депутати от БСП в края на миналата и в началото на тази година от МВнР преди дни съобщиха, че ще бъде открито щатно консулство в Барселона, което е добра новина.

Испания подкрепи социалистите заради нуждата от социална държава и конкурентно заплащане. Време е и ние да направим своя избор. Променяйки Европа, можем да променим и България по посока на очакванията на нашите сънародници и да ги мотивираме да се завърнат отново в родината си. 

- Защо избирателите трябва да подкрепят кандидатите за евродепутати на "БСП за България"? Защо е важно левицата да спечели евровота?  

- Промяната на модела, по който десницата управлява Европа, е наложителна. Ще се борим за максимален брой места в ЕП, за да може всички наши идеи и предложени мерки във "Визия за Европа" да станат реалност. Чрез законодателната, бюджетната и надзорната си функция Европейският парламент, заедно със Съвета на ЕС, е ключова европейска институция. След приемането на Лисабонския договор през 2009 г. ролята му е решаваща. Участието на повече депутати от левицата ще гарантира възможност чрез промени в нормативната рамка да постигнем цялостно изпълнение на Европейския стълб на социалните права, включително всеобщ достъп до социални услуги и закрила, както и защита за лицата, заети в нови форми на нетипичен труд, произтичащи от цифровизацията. Поставяме специален акцент върху младежката политика чрез прилагане на Европейския план за младежта при увеличаване на горната граница на възрастта до 30 години на Младежката гаранция и обезпечаване на финансиране от 5 млрд. евро годишно, увеличаване на бюджета за "Еразъм+" и особено внимание върху професионалното образование. За да увеличим достъпа до европейско финансиране, е важно да се опростят дългите и сложни административни процедури - необходима е повече гъвкавост при управление на проектите и при съфинансирането. Това ще направи възможно участието на по-голям брой бенефициенти, а не само на избран кръг, който да усвоява огромни средства. В този смисъл сме за подобряване на системите за контрол и управление по европроекти, за да се спрат корупционните практики и присвояването им от лица и фирми, близки до управляващите. Акцентираме на демографската политика, младежта и децата в следващата Европейска комисия, като ще настояваме за назначаване на комисар по тези въпроси. Всички тези мерки ще подобрят качеството на живота ни. Очаквам българските граждани на 26 май да гласуват с бюлетина № 18 за кандидатите на "БСП за България" и да победим на евровота.

Интервю на Юлия Кулинска, в. Дума

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 14 Май 2019 10:59
  Корнелия Нинова: Шипченската епопея е най-ярък пример за родолюбие и братство

  "Днес отбелязваме 142 години от Шипченската епопея. Тя е най-ярък пример за родолюбие и братство", написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 • Вторник, 14 Май 2019 10:59
  Законът „Анти-Нинова” няма да спре БСП!

  Днес страната има крещяща нужда от промяна и водещата алтернатива е само една –социалистическата партия, затова ГЕРБ предприеха стъпката да я задушат финансово. Как се стигна до това решение на парламента, наложено от премиера Бойко Борисов?

 • Вторник, 14 Май 2019 10:59
  За другарството и промяната в БСП

  Проф. Светлана Шаренкова: Подмяна в БСП се случва не сега, а когато председател бе С. Станишев, който наложи чуждия на партията социаллиберален модел, в противоречие с програмата и традициите на БСП

Оставете коментар