Четвъртък, 28 Май 2020

Сряда, 12 Юни 2019 18:10

Посланичката на Индонезия пред BIG5: Българите са западна нация с източна душа

Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия, в интервю на Оля Ал-Ахмед  

 

Н.Пр. Сри Астари Расджид – посланик на Индонезия в България, Северна Македония и Албания, е известен художник в Индонезия, преди да бъде позиционирана като посланик през 2016 г. Тя е и международен артист и художник, участвала в различни престижни изложби по света, арт консултант за корпоративни колекции, моден редактор, а в по-ранните си години – и моден дизайнер. Н.Пр. Сри Астари Расджид е инициатор на Азиатския фестивал в България като част от своята културна дипломация. Тя обича България като културна земя и обожава българите, като ги определя като “западна нация с източна душа”. Оля Ал-Ахмад интервюира посланика за значението и философията зад събитието като третия азиатски фестивал в София, който ще се проведе на 15 юни в Борисовата градина.

- Г-жо посланик, как се роди идеята за азиатския фестивал "Магията на изтока"?

- Както знаете, Азия е много разнообразен и колоритен континент. От Китай до Япония, от Тайланд до Индонезия, от Северна до Южна Корея, от персийската до арабските земи можете да видите хиляди различни култури и обичаи. Когато дойдох в България, имах идеята да обединя азиатските страни в България, за да представим азиатската култура на фестивал в София. Основата на тази идея всъщност идва от индонезийското мото „Единство в многообразието“.

Индонезия е много разнообразна земя с 17000 острова, повече от 300 езици и етноси, а индонезийската нация е обединена, въпреки голямото многообразие. Индонезия също има своя дял от азиатски култури - например имаме китайско малцинство, индийски и будистки обичаи, ислямски влияния и т.н.

В България имаме много силна и богата култура на Източна Европа. Българите винаги са били изложени на различни азиатски култури, тъй като живеят на кръстопът на цивилизации. Не веднъж съм казвала, че българите са западни хора с азиатска душа, което искам отново да спомена и на вас. Въз основа на тази идея поканих азиатските страни през 2016 г. да започнем Азиатския фестивал в София. Знаех, че фестивалът ще бъде успешен и ще може да внесем в българския народ вкуса и цветовете на Азия.

През 2017 г. нарекохме фестивала „Азия отблизо“, открит от вицепрезидента на България Илияна Йотова, в който участваха 11 страни. През 2018 г. избрахме да представим „Цветовете на традициите”, открит от президента на България Румен Радев, с участието на 14 азиатски страни. През 2019 г. ще покажем „Магията на Изтока“, който отново ще бъде открит от вицепрезидента с участието на 15 страни.

-  Какво е посланието на този фестивал? Каква е неговата кауза? Къде отиват средствата от продажбите?

- Фестивалът ще представлява цяла Азия. Както казах, посланието е „Единство в многообразието“, същото като индонезийския подход към Майката Земя. Бих могла да използвам алегорията на дъгата. Дъгата е една с много цветове. Красотата на дъгата е поради хармонията между нейните части. Азия също е една с много различни вкусове и цветове. Посланието за хармония е за мир, който може да бъде разширен и обобщен за цялото човешко общество, което аз наричам “Единство на човечеството”. Фестивалът е с благотворителна кауза за грижа за деца и предпазването им от изоставяне. Работим в тясно сътрудничество с благотворителни организации, за да направим промяна за живота на децата в България.

- Кои страни ще са участниците тази година и с какво ще ни изненадат?

- През тази година в събитието ще вземат участие 15 от участвалите в Азиатските игри страни. Ще участват Китай, Индия, Индонезия, Иран, Ирак, Япония, Кувейт, Саудитска Арабия, Пакистан, Палестина, Филипините, Южна Корея, Виетнам, Бангладеш и Тайланд. Ние всички сме изненадани да наблюдаваме как различни хора имат една и съща душа на правене на красота и изкуство. Ще бъдем изумени, виждайки приликите между хората, а не различията. Ще се радваме да пътуваме до много азиатски страни в един ден само в България.

- Ще покажат ли страните-участнички своите традиционни изкуства? Каква ще е програмата тази година на фестивала "Магията на Изтока"?

- Да, страните-участнички ще представят някои от основните елементи на своите култури. Традициите на азиатските страни са изпълнени с духовни, митични и магически преживявания, чиито отражения искаме да представим в нашия фестивал.  Също ще покажем традиционни танци, музика, занаяти, кулинария, снимки, мода, текстил, спорт и дори продукти от Азия. Учениците ще научат неща за Азия, бизнесмените ще намерят възможности, художниците ще почувстват изкуството и културата, децата ще имат много радости, момичетата ще видят мода, хора ще се срещнат с хора на фестивала!

- Вие, като посланик на Индонезия, как гледате на такива прояви – те сближават ли страните и културите?

- Събитието е съюз на азиатците в България, за да осъществят човешки контакт. Такъв подход за свързване е най-ефективният начин на сближаване с приемащата страна, за насърчаване на мира, хармонията и толерантността. Виждам събитието и като българска марка за идните години. България има голямо значение за азиатците, където конвергенцията на източните култури се случва на Запад, точно в тази точка. Това е практически ход, за да съберем Индия и Пакистан заедно, за да съберем Иран и Саудитска Арабия заедно. Както видяхме миналата година, северните и южнокорейските посланици се срещнаха в България, засвидетелствани от президента на България, Негово превъзходителство Румен Радев, много преди президентите на двете страни да се срещнат.

- Засилва ли се туристическият интерес към съответните страни след една такава проява?

- Растежът на туристическата индустрия е наистина плод на този вид дейности. Непосредствената полза от фестивала е за българите, тъй като всички азиатски страни канят много хора за него. Това ще помогне на местните фирми да се справят и ще даде възможност за бъдещи посещения. Когато културните връзки се установят, хората ще развият търговската стойност, основана на взаимно доверие и разбирателство на културата на другите. Разбирането води до толерантност, толерантност към приемане, приемане на мир и мир в хармония и господство на силата на доброто.

- С какво ще представите Вашата страна на "Магията на Изтока"?

- Индонезия ще представи балийския танц на Баронг и Рангда. Баронг е пантероподобно създание в митологията на Бали, Индонезия. Той е цар на духовете, лидер на пазителите на доброто и враг на Рангда -  демоничната кралица и майка на всички духовни в митологичните традиции на Бали. Битката между Баронг и Рангда е включена в танца Баронг, представляващ вечната битка между доброто и злото. Също така ще представим модно ревю на текстил, изображения, индонезийски продукти като бижута, батик, занаяти, кафе и кулинарни изделия.

- Вашето пожелание към участниците и към гостите на фестивала?

- Пожелавам на всички, които ще присъстват на фестивала, да почувстват древната магия на Азия на древната българска земя!

BIG5, интервю на Оля Ал-Ахмед

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар