Неделя, 19 Януари 2020
Сряда, 19 Юни 2019 13:44

Топ новинарът от АП Анна Джонсън пред BIG5.BG: Приоритетни задачи на Асошиейтед прес са: отговорност, точност, обективност и справедливост

“Винаги трябва да сме нащрек за фалшиви новини”, твърди пред Оля Ал Ахмед шефката на направление “Новини от Европа и Африка” на Асошейтед прес

София бе домакин на 6-ия Световен Конгрес на Информационните агенции. "Бъдещето на новините" бе основната тема дискутирана по време на Шестия световен конгрес на информационните агенции в София, който се проведе в зала 3 на НДК на 13 юни и 14 юни и завърши на 15 юни с екскурзия за делегатите в красивия и слънчев Пловдив. Домакин на форума бе Българската телеграфна агенция. Във фокуса на дискусиите бяха темите за фалшивите новини, изкуствения интелект, новите модели на собственост на информационните агенции и новите източници на информация.

Над 200 делегати от 100 държави участваха във форума - лидери на водещи новинарски агенции от 5 континента, изтъкнати журналисти от най-влиятелните световни издания, знакови имена от социалните медии. Един изключително полезен конгрес както за журналистиката, така и за читатетлската аудитория. След успешното провеждане на 6-ия Световен Конгрес на Информационните агенции делегатите видяха красотите на град Пловдив, които запечатаха в своите фотоси.

Тази година Анна стана директор на новините за Европа/Африка в АП, премествайки се от предишната си работа като директор по новините на U.S. West  /"Американския Запад"/, за да поеме една от най-големите и критични лидерски роли на агенцията. Европа е дом на голям и изключително талантлив персонал на AП, един от най-забележителните в света, както и на някои от най-големите и най-важни клиенти на AП. Анна също така ръководи стартирането на първия регионален видеоцентър в САЩ, важна първа стъпка към разширяване на капацитета за глобално видеопроизводство, редактиране и архивиране на АП. Тя е базирана във Финикс от 2014 г. първо като заместник-регионален редактор за Запада, а след това като директор на новини и има предишен опит като репортер, редактор и лидер в новините в САЩ и в Близкия изток.

Анна се присъединява към АП през 2004 г. като репортер в Чикаго. От 2006 г. до 2009 г. тя е репортер и редактор, базирана в Кайро, пътуваща из целия регион, за да обхване иранските избори и войната в Ирак, наред с други истории. През 2009 г. Анна става асистент-редактор на централното бюро за редактиране на AП в Чикаго, където е част от екип, който печели награди за отчитане на крайния срок за отразяване на Джоплин, Мисури, торнадото и стрелбата във военната база във Форт Худ, Тексас. След като се премества в Западния регион, тя допринася изключително много и печели редица награди за отразяването на новините, за снимките на Лас Вегас през 2017 г. и смъртоносните горски пожари от миналата година в калифорнийската винарска провинция. Ана беше основен лидер на кампанията за 2016 и 2018 на АП и отразяването на изборите. Тя също така отрази в началото на този месец и най-опустошителния и смъртоносен пожар в историята на Калифорния.

-    Г-жо Джонсън, как гледате на този феномен, наречен - "фейк нюз" /фалшивите новини/?
-    Винаги трябва да сме нащрек от фалшивите новини и изображения. В партньорството си с фейсбук се стремим да стигнем до постигането на редакционните ни цели. Наскоро президентът Доналд Тръмп посети Лондон. По този повод излезе публикация, в която се твърдеше, че президентът Тръмп е посрещнат в Лондон с огромни протести и сателитни изображения. Това беше грешна информация. В реалност фактите не бяха такива. В Туитър и Фейсбук  буквално се изляха снимки от масивен анти Тръмп протест, който обаче беше преди срещата на Тръмп с Тереза Мей. Това не бяха снимки на Тръмп от сегашното му посещение през 2019 година, а стари, датиращи от 2018 година. Ние се опитваме да стигнем до механизмите, които захранват погрешната информация и дезинформация. Изобщо не е изненадващо, че не само фейсбук, но и останалите големи социални платформи, като Уотсап са изправени пред трудността да отсеят фалшивите новини. Това е изцяло ново предизвикателство, защото, когато хората участват в една общност, която са избрали по интерес, всичко, което се тиражира от тази общност, те го възприемат като достоверно. Ето защо ние трябва да проверяваме, да верифицираме публикуваното от потребителите съдържание в такива платформи. Ако информацията е погрешна, тя се разпространява в социалните медии светкавично бързо.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

-    Как се борите с това в Асошиейтед прес?
-    В Асошиейтед прес използваме разнообразни инструменти, за да проверим дали изображенията не са били променени или модифицирани по един или друг начин. Използваме и механизми за верификация. Например, опитваме се да се свържем с автора на снимка, която е публикувана и разпространена он-лайн. Ако установим, че снимката е проблемна, то тя трябва да бъде свалена. Много стриктно при нас се спазват авторските права. За да използваме снимка на външен автор ние трябва да искаме изричното разрешение на този автор за използване на снимката му. Ако дадено лице притежава авторското право върху снимката, то в този случай ние не можем да използваме дадена снимка. Само ако получим съгласието за използване на съответна снимка, я ползваме и тя остава в нашите архиви с презумпцията за многократно използване. Авторското право не е единственото нещо, което стриктно съблюдаваме в ежедневната си дейност, ние спазваме и законодателните разпоредби във връзка с разпространение на съдържанието и лична информация. Удивително е колко често се тиражират погрешно съдържание и погрешни изображения он-лайн и в социалните мрежи. Така че препроверката на информацията е пътят към истината. Само със задълбочена проверка на източника на информацията могат да бъдат отразени адекватно и коректно събитията, към което ние в Асошиейтед прес се стремим. Прецизното предаване на новините и проверката на фактите в действителност са трудна задача. Но това е възможна задача като пре-проверяваме и това, което ни е неизвестно, и дори това, което ни е известно. Като за целта ние използваме експертните познания на служителите ни в цял свят.

-    Какъв друг пример бихте посочили за фалшива новина?
-    Миналият месец имаше отразяване на новина, че в Северна Корея има екзекутирани държавни служители. Тази новина се разпространи мълниеносно и многократно къде ли не. Но тази новина бе предоставена от анонимен източник, цитиран в един вестник. Журналистите, които обаче имат отношение към отразяване на новините от Северна Корея, се усетиха и "биха спирачки" и се запитаха дали това наистина е така. И вместо да се преписва някакво докладване, базирано на анонимен източник, в Асошиейтед Прес най-напред направихме прецизно проучване. В един вестник в Южна Корея бе публикувано, че високопоставен дипломатически представител е бил екзекутиран с петима други длъжностни лица. Заехме се с проверка на тази история, за да разберем дали тя е наистина адекватна, тъй като и друг път е имало подобни новини и ние имахме основание за съмнение. След месец в държавните медии излезе новина за висш държавен служител в Северна Корея, който просто е наказан и изпратен в трудов лагер.

-    По какви правила работите в Асошиейтед прес?
-    Приоритетни задачи на Асошиейтед прес са: да притежаваме отговорност, да сме точни, обективни и справедливи. Стараем се да поставяме тези ценности пред всичко останало. Това, обаче, не означава, че винаги сме прави. Правим грешки, важното е, ако допуснем такава, бързо, на мига, да я отстраним. Ние, в АП, се стремим да не изпадаме в ситуация на конфликт на интерес, който би могъл да доведе до небезпристрастно отразяване на новините. Не е достатъчно да сме прецизни и акуратни, ние трябва преди всичко да сме безпристрастни и справедливи, не само в отразяването на новини, но и във всичко, което правим. В един такъв силно фрагментиран и разчупен от противоречия свят нашата задача е да устоим на изкушението да предложим своето лично становище, макар другите да го правят. От 1846 година Асошиейтед прес е независима институция. Трябва да продължим напред и да съблюдаваме стриктните стандарти и ценности, за да можем да сме в устоите на професията.

-    Г-жо  Джонсън, какво е Вашето мнение и препоръка, как да се борим и да се противопоставяме на фалшивите новини?
-    Знаете ли, всичко зависи от фокусирането на достоверността на източника. Трябва преди всичко да се стремим да бъдем изключително прецизни, точни и обективни в репортерството, в това, което докладваме на масите. От това трябва да се водим непрекъснато, през цялото си време на работа. Никога не спирайте да се интересувате, да търсите правилния, достоверния източник, не спирайте в стремежа си за обективност. Истината трябва да е на първо място в нашата работа.

-    Как мислите, имаме ли основание ние, журналистите, да се притесняваме, че фейсбук и социалните мрежи ще унищожат нашата професия?
-    Дълбоко се надявам, че не! Да, наистина се надявам, че това няма да се случи. Вижте, хората също не са толкова наивни, те искат не просто информация, а добра информация. Всички са наясно, че социалните мрежи бълват ужасно много фалшива, измислена информация. Все повече и повече хора осъзнават това и търсят правилни и достоверни източници на информация. На никой не му е приятно да бъде лъган. Така че читателската аудитория все повече осъзнато се стреми към истинските, проверени новини от легални и проверени достоверни източници. Точно това ни държи нас журналистите - стремежът на хората да имат истински провайдър. Това е изключително важно - доставяне на обективната истина. И ние, журналистите, всички вярваме, че това е нашата цел, нашата мисия, иначе защо сме се захванали с тази професия?!

-    И в края на нашия разговор, какво ще пожелаете на българската аудитория, на българските читатели?
-    Ами преди всичко ще им кажа - хора, внимавайте какво четете! Вглеждайте се и осмисляйте това, което четете. Бъдете внимателни и нащрек! Проследете откъде, от какви ресурси и източници идва това, което четете? Бъдете критични към това, което четете! Задавайте си и вие въпроса дали това е така. Не вярвайте наивно на всичко, което виждате и чувате, или на всяко нещо, което някой просто ви го е казал. Проверявайте всичко! Проверявайте, проверявайте, проверявайте! Бъдете осъзнаващи читатели, които сами проверяват източника.

-    И Вашето пожелание към колегите журналисти?
-    Продължавайте да се интересувате, задълбочено да подхождате към съдържанието и източниците. Медиите и журналистите носим отговорност пред обществото, затова се стремете винаги да проверявате информацията и да бъдете максимално обективни.

Едно интервю на Оля Ал Ахмед за BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар