Вторник, 28 Януари 2020
Четвъртък, 20 Юни 2019 12:43

Първият заместник председател на най-голямата руска банка “Сбербанк” Александър Ведяхин пред BIG5.BG: С внедряването на изкуствения интелект ще се появят над 50 нови професии

Количеството на работещите служители след внедряването на изкуствения интелект ще се увеличи с над 50 млн души. Вече ставаме свидетели на това. Да, някои професии ще отпаднат, несъмнено. Но пък ще се появят нови професии, които ще съществуват в унисон с програмите на изкуствения интелект. Всичко в живота се променя

София бе домакин на 6-ия Световен конгрес на информационните агенции. "Бъдещето на новините" бе основната тема дискутирана на форума в София, който се състоя в зала 3 на НДК на 13 юни и 14 юни и завърши на 15 юни с екскурзия за делегатите в красивия и слънчев Пловдив. Домакин на форума бе Българската телеграфна агенция - БТА.

Във фокуса на дискусиите бяха темите за фалшивите новини, изкуствения интелект, новите модели на собственост на информационните агенции и новите източници на информация. Над 200 делегати от 100 държави участваха в конгреса - лидери на водещи новинарски агенции от 5 континента, изтъкнати журналисти от най-влиятелните световни издания, знакови имена от социалните медии. Един изключително полезен конгрес както за журналистиката, така и за читателската аудитория.

На форума широко се разгледа и темата за изкуствения интелект. Модератор по темата бе Михаил Гусман - вицепрезидент на Световния съвет на информационните агенции и първи заместник-генерален директор на Информационната агенция на Русия - ТАСС, който сподели, че съществува неофициална конкуренция между Китай и Русия по отношение на изкуствения интелект.

На конгреса стана ясно, че изкуственият интелект стремглаво прониква във всички сфери на нашия живот. На 14 юни се проведоха заключителните панели и дискусии на Шестия Световен конгрес на информационните агенции (NAWC) в София и точно на тази заключителна сесия на форума голям интерес предизвика презентацията на руската банка Сбербанк, която вече активно внедрява изкуствения интелект в обслужване на клиентите си.

Ето какво каза в интервю първият заместник-председател на Управителния съвет на Сбербанк Александър Ведяхин, който наблегна на факта, че изкуствения интелект значително е подобрил финансовите показатели на банката и качеството на предлаганите услуги.

Александър Ведяхин е първи заместник-председател на Управителния съвет на Сбербанк. Завършва с отличие икономика. Взима диплом с отличие по глобална икономика и е получил степен на кандидат на икономическите науки. През 2010 г. завършва MBA Banks program - програмата на MBA за банков Мениджмънт в Академията за народно стопанство. Той е завършил съвместната програма за обучение на Сбербанк и Лондонското бизнес училище, квалифициран е професионално по всички редовни програми за обучение във Висшето училище за бизнес в Станфорд и програмата за изкуствено разузнаване и напреднали машини в Масачузетския технологичен институт / Massachusetts Institute of Technology/.

В периода от 2015-2018 г. той е старши вицепрезидент на Сбербанк, CRO от Групата на Сбербанк и ръководител на рисковия блок, включително Лабораторията за изкуствен интелект и Центъра за развитие на компетенциите за данни. От юни 2018 г. е член на Изпълнителния съвет, първи заместник-председател на Управителния съвет.

Александър Ведяхин ръководи и координира изпълнението на: Лаборатория за изкуствен интелект, Отдел за развитие на компетенциите в областта на науката за данните, Отдел за контрол и координация на дейностите, отдел "СИП и процеси, контрол и експертна група". Награден е с орден "За заслуги към отечеството" (2-ри клас) и с писмо за благодарност от президента на Русия.

-    Г-н Ведяхин, разкажете по-подробно как работи изкуственият интелект в банковата система?
-    Както вече бе споменато между Китай и Русия има неофициална надпревара в разработките на изкуствения интелект. И двете страни представиха дигиталните си аватари. От 30 до 40 процента на нетните ни печалби са свързани с изкуствения интелект. Така че спокойно можем да заявим, че разбираме от изкуствен интелект и какво да правим с него. Сбербанк има над 150 милиона клиенти глобално, 77 хиляди банкомата. Ние сме най-голямата банка с водещ пазарен дял в Русия. Използваме изкуствения интелект в широк мащаб в банката.

Съществува т.нар. слаб изкуствен интелект, който може да се справи само с няколко задачки. Силният изкуствен интелект е нещо, което предстои. Дотогава трябва да разчитаме на слабия изкуствен интелект, който да ни помага да бъдем по-креативни. В банката изкуственият интелект безспорно помага, и както вече споменах в началото от 30% до 40% от нетните печалби на Сбербанк са благодарение на използването на изкуствения интелект, който напоследък влиза и в масмедиите.

Изкуственият интелект може да бъде дефиниран на 7 части: анализ на графики, системи за взимания на решения, системи, които препоръчват решения, роботика, виртуални системи. Интересни са системите за взимане на решение. Те определят кое е реално и кое не. Или по конкретно, в банковата система те определят дали да отпуснем кредит, или да не отпуснем кредит. Това са системи, които сериозно ни помагат. В момента сме свели времето за взимане на такива решения до 7 минути. В миналото за такова нещо ни трябваха три седмици за подобен анализ.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

За нас е от изключителна важност какви продукти ще купят клиентите, а за новинарските агенции е важно това, което техните потребители ще видят или ще прочетат. При нас, в банката, конверсията се увеличава четири пъти благодарение на това, че служителите в банката работят с помощта на изкуствения интелект. Така че, Сбербанк активно вече внедрява  изкуствения интелект за подобряване качеството на обслужване на своите клиенти, особено при обработка на огромно количество данни. Изкуственият интелект значително спомогна за подобряване на финансовите показатели и качеството на услугите, предоставяни от банката. Съвременното общество, съвременните клиенти, изискват индивидуален подход.

Сега с помощта на съвременните технологии, разработени през последните седем години, ние знаем конкретните изисквания на всеки един клиент, ние предварително сме наясно какво той иска да получи от нас, и точно този конкретен продукт му предлагаме. Изкуственият интелект на нашата банка, както вече споменах, в течение на седем минути взима решение за отпускане на кредит за юридически лица на сума до 2 млрд. рубли, като при това успява да проанализира няколко хиляди параметри. Преди за такова проучване и анализ бяха необходими  няколко седмици интензивен труд на служителите на банката. Що се касае до физическите лица, то за отпускане на кредит се анализират подобни стандартни полета, които преди време се изчисляваха от човек в екселска таблица. Сега това става много удобно и бързо също благодарение на изкуствения интелект.

-    Може ли изкуственият интелект да ни накара да бъдем по-щастливи?
-    Ние правим интересни и привлекателни за клиента продукти. А когато успяваме да предложим интересни продукти, клиентите са доволни и изпитват задоволство и щастие от това, което сме им предоставили.

-    Ако изкуственият интелект е толкова по-бърз от човешкия фактор, няма ли риск да се намалят служителите по този начин и да се увеличи безработицата?
-    Хубав въпрос. Количеството на работещите служители след внедряването на изкуствения интелект ще се увеличи с над 50 млн души. Вече ставаме свидетели на това. Да, някои професии ще отпаднат, несъмнено. Но пък ще се появят нови професии, които ще съществуват в унисон с програмите на изкуствения интелект. Всичко в живота се променя. И с внедряването на изкуствения интелект ще проличи дали човек иска да се научи и да подобри своите професионални умения с помощта на изкуствения интелект, или не желае. Персоналът, кадрите постоянно ще трябва да се обучават и да повишават своята квалификация. По този начин служителите ще  могат да си намират и да получат една много  по-интересна, по-привлекателна и творческа работа, и не на последно място, много по-добре платена работа!

-    Бихте ли дали малко по-ясно пояснение как така няма да се стигне до безработица при внедряването на изкуствения интелект и новите професии?
-    Ще се появят нови други професии, от които ще има необходимост. Изкуственият интелект трябва да се формира от данни. Тези данни трябва да бъдат добре разпределени и дефинирани, например: ясно да се знае това е човек, това е котка, а онова там е куче. На това е способен само човек. А сега си представете, колко хора са необходими, за де седят и да дефинират тези данни. Безусловно ще се появи огромно количество нови професии. Това е изискването на времето. Такива като: "дейта сантист", "дейта инженер" и други.

Изкуственият интелект поражда около 50 нови професии. Представяте ли си! 50 нови професии, за които преди десет години никой не знаеше и не подозираше дори. Така че изкуственият интелект няма да пречи, в никакъв случай, напротив, той ще подпомага за развитието и успешното ефективно прилагане на тези професии и всички производни от тях. В банката, например, се извършват стотици и хиляди дори рутинни банкови операции и никой не е щастлив и доволен от бавното им извършване. Сега вече с помощта на изкуствения интелект нещата се подобриха в пъти.

-    Не ви ли е страх от грешки?
-    Изкуственият интелект допуска грешки много по-малко от човека. Ние пускаме в действие изкуствения интелект само след като се убедим, че неговите грешки са съпоставими или са много по-малко от грешките, допускани от човешкия фактор.

-    Напоследък е много актуален въпросът по защита на персоналните данни. Как вие, в Сбербанк, гледате на този въпрос? Прилага ли се и тук изкуственият интелект?
-    Защита на личните данни е един от изключително важните въпроси за Сбербанк. Дори бих го формулирал така: защитата на персоналните данни за Сбербанк е най-важният фрагмент от изкуствения интелект. За нас е от изключителна важност т.н. частен, личен живот на клиента, и ние използваме само и единствено тези данни, за които сме получили изричното съгласие от клиента.

И в този аспект ние действаме изключително в рамките на Федералното законодателство. Ние имаме специален служител, който отговаря лично за неприкосновеното съхранение на личните данни вътре в самата банка. Той е назначен със специален указ от Президента на банката. Във всеки един клон непрекъснато се провежда специализирана глобална работа с данните, така ние правим всичко възможно максимално да защитим данните на нашите клиенти. За нас това е максимален приоритет!

-    А хакерските атаки? Не ви ли притесняват?
-    За това е налице нашият отдел по "Кибер сигурност". Между другото идната седмица ще се проведе конгрес по Кибер сигурността, кой организираме ние. Всички ви каним на тази изключително важна тема. Ние смятаме, че нашата служба по Киберсигурност е една от най-силните и стабилни, като минимум в Русия. Разбира се, че и Сбербанк е бил подлаган на хакерски посегателства, но при това Сбербанк понесе 0 процента загуба от хакерските атаки. А това е много важно.

Едно интервю на Оля Ал Ахмед, снимки: Оля Ал Ахмед

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 20 Юни 2019 12:43
  Методи Андреев: Битката на Борисов с “олигарси” най-вероятно обслужва интересите на трети лица

  С промените за хазарта управляващите правят гигантски слалом между различни корпоративни интереси, коментира в интервю по радио "Фокус" бившият депутат от гражданската квота на ГЕРБ и бивш председател на Комисията по досиетата

  - Тези дни усилено се заговори за закони, създадени в услуга на конкретна фирма и конкретно лице. Така разбрахме, че Комисията по хазарта е пробита и работи в полза на един човек, че държавата е дала право на хазартния бизнес да избира по каква схема да плаща на бюджета, че всички сектори плащат корпоративен или патентен данък, но за игри на „Национална лотария“ и лотария „България“ е въведена такса. Двойният аршин съществува от години, но сега го научихме и комай сега го научи и държавата, или поне се направи. И така се оказа, че ако минат внесените от Валери Симеонов и колегите му от НФСБ нови текстове, лотарийните игри ще се организират само от държавния Български спортен тотализатор, което мажоритарният акционер в двете частни лотарии у нас – Национална лотария и Лотария „България“, Васил Божков видя като национализация, докато финансовият министър Владислав Горанов обясни, че всъщност се прави монополизация. Други изчислиха приходите, които ще събере г-н Божков, като осъди България на 500 милиона лева. Междувременно стана ясно пък, че в бюджета се очакват да влязат почти толкова от монополизацията. Между временно се разбра още, че антикорупционната комисия иска отнемане на имущество за 380 милиона лева от Ветко и Маринела Арабаджиеви, включващо 5 хотела, апартаменти, автомобили, дори ролс-ройс. Какво реално се случва? Въздаване на закъсняла справедливост или изземване на бизнес? Задавам въпроса на Методи Андреев, бивш депутат от гражданската квота на ГЕРБ. С какво си обясняването втурването към въздаване на закъсняла справедливост?

  - Ами аз много не съм сигурен, че стремежът е да се въздава закъсняла справедливост. Поне много избирателно е подходът на съответните органи. Само към тези, за които говорихте във вашата презентация, е закъсняла справедливостта. Има страшно много други незасегнати сектори от националното стопанство, от българския бизнес, за които през години управляващите, като казвам управляващите, разбирам ГЕРБ, се погрижиха различните монополи да се чувстват по-добре в България. Сега монополизацията е голям проблем на държавата, особено тя се засили след десетте години управление на ГЕРБ. Аз многократно съм говорил и съм твърдял, че ГЕРБ е партия, която работи за монополите, тя не работи за дребния и средния бизнес. Това, че в момента са тръгнали да правят промени в Закона за хазарта, не означава, че те в предишните си управления, в предишните си политики не са дондуркали този бизнес. Като казвам дондуркали, разбирам да създават условия, при които този бизнес да се чувства най-силен от всички останали в тази сфера. В този случай, специално за прословутия Закон за хазарта, аз смятам, че отново проблемът не е добруване на българските граждани, поне така си обяснявам. По-скоро тук управляващите правят гигантски слалом между различни корпоративни интереси. Тук се засягат претенциите на един корпулентен бизнесмен да навлезе в тази сфера, интересите на друг бизнесмен, известен ъс своя анатомичен прякор, и на трети бизнесмен, който пък стана голям собственик на телевизия, нов собственик на телевизия. Ясно е, че законът всъщност търси да урегулира в полза на по-силните от тези трима заинтересовани бизнесмени да урегулира политиката на държавата по отношение на хазарта. По никой начин не смятам, че това, което се прави, е в полза на гражданите. Тъй като в крайна сметка законът, който предлага Валери Симеонов, не беше приет миналата година, когато за пръв път той беше предложен. Сега изведнъж предложиха този закон. Говорим за някакви 250 милиона лева, които липсвали от хазартния бизнес. Въпросът е: за колко време са се натрупали и защо държавата си е държала затворени очите срещу този феномен. Но проблемът с монополизацията на бизнес е не само тук, монопол се създава и във винаро-лозарския сектор, монопол се създава и в горивата. Монополът е създаден и при цигареното производство. Тоест България е страна на монополите. Ние действително станахме бананова република в условията на ЕС. Защото именно характеристиката на една република да бъде наречена бананова е властта на големите корпорации върху политиците и задължаването на политиката да служи на големите корпорации, а не на хората и на гражданите, не на средния и дребния бизнес. Средният и дребният бизнес е зачертан с две дебели черти и много малки дребни бизнеси фалират. Между другото Васил Божков казва една истина в своето интервю. Питат го: държавата взема ли бизнеси. Той казва: от момента, до който те забележат. Тоест един момент минаваш някаква граница, ставаш забележим и някой предявява, аз така го разбирам, предявява претенции към твоя бизнес, използвайки държавната машина. И аз по-скоро смятам, че тези битки с олигарси, в кавички слагам битки с олигарси, по-скоро обслужват други, нови претенденти за монополи в държавата, които са близки до властта. Примерно „той“.

  - Г-н Андреев, това означава ли, че с хазарта, с хотелите на Арабаджиеви се дава старт за процес на подмяна на крупната собственост?

  - След като беше разрешено от държавата пред очите на всички ни да бъдат извършени много престъпления в областта на приватизацията и след това, сега държавата симулира някаква дейност на закъсняла справедливост. Но аз все си мисля, че това е процес, който да убеди нашите партньори в ЕС и НАТО, че България не е толкова корумпирана и че прокуратурата не е толкова зависима от мафията. Тези действия, които извършва и българската прокуратура, са прекалено показни, за да бъдат автентични и искрени. Само преди около месец, мисля, че не повече, в Италия беше извършен един от най-големите удари срещу мафията. Бяха арестувани над 300 мафиоти, без да има такава показност, без да има такава пищност по време на арестите. Само че тамошната прокуратура, знаете, има прокурори, които са убити от мафията, а не самоубили се като действащи прокурори. България е страната в ЕС, поне за това можем да претендираме, която води първенството по най-много самоубили се действащи прокурори. България има един убит прокурор, Николай Колев, което стана по времето на прокурора Филчев. Но иначе има няколко случая на самоубили се прокурори. Ето виждате ли коя е разликата? В държава, в която има истинска битка с мафията, Италия, прокурорите ги гърмят мафиотите, в България прокурорите се самоубиват. Това показва всъщност, колко различна е прокуратурата там, където тя действително е такава, и тази, която е в България.

  - Може ли да се направи прогноза, как ще се развие процесът, ще има ли разплитане на чорапи, ще виждаме ли още лица, които ще дават знакови интервюта и ще предупреждават, че бизнесът им се изземва в полза на други?

  - Вижте, проблемът с хазартния бизнес не е в това, той дали развращава хората или не развращава хората. Всеки човек решава сам за себе си дали да вярва в хазарта и да ползва неговите услуги. Проблемът е, че държавата, която трябва да е регулатор на всички бизнесмени, допуска монополизация. Със своето бездействие, а може би със своето съдействие, е създала този бизнес модел в хазарта. И сега, използвайки интерес най-вероятно на друг голям играч, иска да симулира справедливост, а всъщност ще обслужи интересите на следващия играч. Аз дълбоко не вярвам в добрите помисли на министър Горанов и добрите помисли на мнозинството в това Народно събрание. Разбира се, последна ще бъде думата на вожда на ГЕРБ – Бойко Борисов. Бойко Борисов, ако не се поддаде на натиска, ще е интересно. Но той е показал, че е много гъвкав политик, гъвкав почти колкото своя кумир Тодор Живков, и в такива тежки моменти той бързо се съгласява с протестиращите, стига те да са достатъчно аргументирани. Ще видим сега кое ще надделее: дали претендентът за нов монопол в този бизнес или страхът на Борисов от протести.

  - Господин Андреев, Вие все пак бяхте депутат от ГЕРБ. Не можахте ли да въздействате на тези процеси? Не ги ли видяхте?

  - Аз на тези процеси не съм могъл да въздействам, не за друго… А, това, че ги видях – видях ги. И затова овреме създадохме групата за натиск, която беше в състав Мартин Димитров, Петър Славов и аз. Затова и не пожелах, и не желаех повече да бъда член на тази парламентарна група, и го казвах ясно и категорично в своите изяви. Винаги съм говорил от свое име и никога не съм говорил от името на политиките на ГЕРБ, както правят сега някои други мои приятели от близкото минало на СДС. Винаги съм си казвал моето мнение. Основният проблем на ГЕРБ е, аз пак казвам, това е неизживеният тоталитарен комплекс. Всички те се кланят на своя вожд и казват, че той е единственият и неповторим и че те съществуват само за това той да се чувства комфортно. И другият комплекс е влечението към монополи. Тъй като все пак в България е капитализъм, не е социализъм, повечето от монополите не са в ръцете на държавата, но те са в ръцете на близки до властта олигарси, които получават законодателни бонуси щом пожелаят. Така че манталитетът на тези хора не е променен.

  - Господин Андреев, добре, да приемем, че имаме олигархичен модел, обаче това не може да издържи дълго. Монополите не могат да издържат икономически една държава. Това не го ли вижда премиерът, не го ли виждат в ГЕРБ?

  - Аз също смятам, че го виждат, но зависимостите са вече такива, че е трудно човек да се откачи от това, което вижда.

  - Е, какво значи да се откачи? В тях е властта, казват: спираме до тук, баста, грешка, продължаваме на чисто.

  - Така е. Това може да стане срещу някои олигархични субекти, но не срещу всичките. Има олигархични субекти, които бяха създадени, изцяло дундуркани и продължават да бъдат дундуркани от правителството на ГЕРБ. Това са т.нар. наши момчета – котараци и не знам какви други, както ги наричат. Но има един много интересен момент – тази активност и на прокуратурата, и на КПКОМПИ, съвпада с идването на съветника по юридическите въпроси на Херо Мустафа – госпожица Ким. Много хора виждат в тази мярка от страна на САЩ желание България да бъде взета на пряко управление. Защото корупцията в България стана всеизвестен факт. Той срами не само нашата държава, срами и Европейския съюз, срами и всички общности, в които България участва. И хората просто са решили тази огромна корупция в България да бъде сведена до нормалното, до търпимото. Защото корупция има в цял свят, само че в другите държави корупцията не е на такива нива и не е в такива размери. Ето, примерно последното, което мога да ви кажа, как ви се струва, моят колега доцент Якимов, в много скоро време ще го видите, в своите сравнения той твърди, че магистралата, която е строена сега, новата магистрала в Сърбия – от Ниш до Цариброд е седем пъти по-евтина от магистралата в участъка на Кресненското дефиле. Ето, има факти. И то не е само тук. Това не може да се обясни по друг начин, освен с огромни корупционни практики. Да не говорим, че силно монополизиран е и строителният отрасъл със съществуващата там форма на управление на строителството, която се нарича „български инженеринг“ – когато строителят се превръща в олигарха, който плаща на всички участници в строителството и той е човекът, от който зависи, какъв ще е проектът. Това е дълбоко неправилно. В целия разумен свят държавата, частните инвеститори, търсят да има независимост между проектант и строител. Защото проектантът е този, който създава идеята, който превръща идеята в чертежи, в работни строежи. Строителят е обикновен изпълнител. Но правителството на Бойко Борисов направи от строителя пълен господар на строителния процес. И затова виждаме толкова много грешки, толкова много некачествено строителство, такива огромни цени. Аз не казвам, че и проектантите нямат своите грешки. Но в случая водещият, строителят, който разполага с властта и с икономически възможности, видяхме тази форма на монополизация на строителния бизнес до какво довежда в България – огромни цени, ниско строителство и поправки – ремонти на ремонтите на ремонтите.

 • Четвъртък, 20 Юни 2019 12:43
 • Четвъртък, 20 Юни 2019 12:43
  Кенет Рогоф: Не бих препоръчал на България да въведе еврото за валута

  България не трябва да се присъединява към еврозоната, заяви пред БНР проф. Кенет Рогоф - преподавател в Харвардския университет и бивш главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ)

Оставете коментар