Петък, 29 Май 2020

Събота, 22 Юни 2019 07:59

Н.Пр. Латифа Беназза пред BIG5: Денят на Африка помага в сближаването на различните култури

Тази година за патрон на Деня на Африка е поканен Румен Радев, президент на Република България

 

За пореден път Африка ще се пресели в центъра на София с пълния си колорит и това ще стане в събота, 29 юни, от 12 до 19 ч. в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов”.

„Денят на Африка се чества в България редовно всяка година и това се случва въпреки малкия брой дипломатически представителства на африканските държави в София. Страните участнички тази година са Алжир – в качеството на координатор на Африканската група, както и Южна Африка, Египет, Либия, Мароко, Сейшелите, чийто национален празник е също на 29 юни, Уганда и Палестина. За патрон на Деня на Африка поканихме президента на Република България – Румен Радев,“ сподели в интервю за BIG5.BG пред журналистката Оля Ал-Ахмед посланичката на Алжир и доайен на групата на африканските посланици в България Н.Пр. Латифа Беназза.

- Госпожо посланик, предстои поредният колоритен празник – Денят на Африка. За кой път, кога и къде ще се проведе той у нас?

- Денят на Африка се чества в България редовно всяка година и това се случва въпреки малкия брой дипломатически представителства на африканските държави в София. Тази година празникът ще се проведе на 29 юни от 12 до 19 ч. в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов”.

- Каква е мисията на този празник? Какви са неговото послание, неговата кауза?

- Смисълът на това честване е да покаже африканското присъствие в България и да спомогне за задълбочаване на историческите връзки, които отдавна съществуват между България и много от страните на африканския континент. Освен това, този празник съдейства за опознаване – от страна на населението на България и по-специално на младото поколение – на богатата и разнообразна култура на нашите страни, цели да покаже многобройните възможности за възраждане на икономическото им сътрудничество с България, предвид на бурното развитие на Африка през последните години във всички области и предимствата, които би донесла обмяната на опит между страните.

- Кои страни ще са участниците тази година и какви изненади да очакват посетителите?

- Страните участнички са Алжир, в качеството на координатор на Африканската група, както и Южна Африка, Египет, Либия, Мароко, Сейшелите, чийто национален празник е също на 29 юни, Уганда и Палестина. Относно изненадите, оставям на Вас, както и на публиката, която се надявам да е многобройна, да ги открие на 29 юни.

- Кой ще участва в откриването от българска страна?

-  Естествено, за патрон на това събитие ние се обърнахме към г-н Румен Радев – президент на Република България, като се надяваме неговата програма да му позволи да ни удостои с присъствието си. Разбира се, ние сме поканили множество официални гости от правителството и от парламента да присъстват на празника.

- Както всяка година, така и тази, всички страни участнички в Деня на Африка излагат на щандовете си уникални сувенири, дрехи, книги и, разбира се, националната си кухня. Къде отиват средствата от продажбите? Има ли определен фонд?

- По традиция събраните суми от продажбата на сувенири и хранителни продукти се използват за подпомагане на центрове за нуждаещи се, например за сираци и възрастни хора. Целта ни е да доставим малко радост на тези хора. Тази година сме избрали един дом за възрастни хора.

- Ще покажат ли страните участнички своите традиционни изкуства? Каква програма предвиждате на тазгодишното издание на Деня на Африка?

- Разбира се. Честването на Деня на един континент като Африка не може да се случи без да зарадваме публиката с многообразието на занаятите, кулинарията, танците и част от културата на нашите страни. Предвидени са също така и игри.

- Вие като посланик на Алжир и доайен на групата на африканските посолства у нас как гледате на такива прояви? 

- В качеството ми на доайен на групата на африканските посланици в България и като посланик на Алжир, считам, че подобни чествания играят важна роля в сближаването на различните култури. Те са част от това, което в съвременния свят наричаме „културна дипломация“. Казано по друг начин – те подпомагат дейността на посолствата в приемащата страна.

- С какво ще допринесе празникът Денят на Африка?

- Този празник е нещо полезно както за България, така и за Африка. Той се организира за втори път на открито, в Градската градина, и така дава възможност на по-широк кръг от хора да се запознаят отблизо с африканската култура и нейното многообразие. Това събитие със сигурност ще провокира българските граждани да пътуват в Африка, а представителите на бизнеса – да се поинтересуват от възможностите, които предлага нашият континент.

Winbet - победата е емоция! (18+)

- Засилва ли се интересът към страните участнички от страна на туроператорите и на гражданите?

- Както казах, честването на Деня на Африка не е обикновено събитие, то е шанс за посетителите да усетят културата на Африка и да потърсят възможностите за сътрудничество в областта на туризма с африканските държави.

- С какво ще представите Вашата страна Алжир в Денят на Африка?

- Алжир ще се представи с различни елементи от културното си наследство, например с традиционни кулинарни рецепти, с национални костюми, както и с музика. Така публиката ще може да види част от облика на моята страна.

- Извън този празник, как върви културният обмен между България и Алжир?

- Културните връзки между Алжир и България почиват на двустранен договор. Програмата към него позволи да се организират Алжирски културни дни в България, както и представянето на алжирски филми в София. Български фолклорни групи са гостували в Алжир и бих искала да отбележа, че последните две години алжирски фолклорни групи участваха в Международния фестивал на розата в Казанлък – град, който е побратимен с град Блида в Алжир. Алжир ще участва тази година и в Международния фестивал на занаятите в Габрово, който ще се проведе от 6 до 9 септември 2019 г. В момента подготвяме изложба с фотографии от римските останки, намерени в Алжир. Предстоящото подписване на нова двустранна програма ще даде нов импулс на културното сътрудничество между нашите страни.

- С какво можете да се похвалите от страна на бизнеса и търговията?

- Благодаря Ви за този уместен въпрос. Всъщност, търговско-икономическото сътрудничество е една от насоките, чрез които разчитаме да задълбочим историческите връзки между нашите две страни. Съществуващото сега сътрудничество в тази област не отговаря на потенциала, който имат и двете страни. По време на своето посещение в България през м. март 2018 г., алжирският министър на външните работи обсъди с г-жа Екатерина Захариева възможностите за едно икономическо сътрудничество, обхващащо всички сфери от взаимен интерес.

- Вашето пожелание към участниците и към гостите на празника Деня на Африка?

- Моето най-съкровено желание е нашите гости и всички, които споделят с нас Деня на Африка в градината пред Народния театър „Иван Вазов“ в този хубав град София, да прекарат приятно този ден и да отнесат със себе си представата за един весел и благоденстващ континент. Надявам се приятелството между Алжир и България и това между Африка и България да продължат да се развиват и задълбочават и в бъдеще.

Едно интервю на Оля Ал-Ахмед

снимки: Посолство на Алжир в София

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар