Събота, 25 Януари 2020
Понеделник, 15 Юли 2019 15:20

Проф. Евгений Дайнов: Голямата беля на ГЕРБ е, че се краде в чудовищни количества

Икономиката се задушава от създаването на картели и монополи, които не допускат конкуренция. Бойко Борисов иска да установи едноличен авторитарен режим върху обществото и икономиката, само че единственият начин това да стане, е той да въведе реално диктаторски режим, а не тази мека полудиктатура, която има в момента, а той няма нито желанието, нито ресурсите да въведе реална диктатура. Вечната драма на Бойко Борисов е, че конструира обществото така, че да бъде диктатура, но не може да я въведе, коментира политологът в интервю за радио „Фокус“

 

– Проф. Дайнов, наблюдавайки действията на политиците, какъв е вашият коментар за случващото се у нас през последните седмици?

– Събират се много индикации в последния месец, че хората, които са на власт, са си внушили, че ще са на власт за много дълго време, може би завинаги и започват да правят това, което обикновено се прави в такива случаи – да си избират групи от населението, срещу които да предприемат действия. Засега най-вече законодателни, най-вече срещу онези групи от населението, които те са убедени, че са първите да излизат да протестират, когато е заплашено общото благо от страна на властта. Тоест има нещо като военни действия на властта срещу прогресивно и европейски мислещите хора в България. Това виждам аз като голямата картина.

– По-конкретно какво искате да ни кажете? Какво визирате с това? Коя е тази група от хора?

– В митологията на партия ГЕРБ същества следната версия за света: излизат да протестират срещу властта тези зелените с колелетата и кучетата. Това си е трайна митология в ГЕРБ. И това, което виждаме в момента, е поредица от законодателни удари срещу хора, които са склонни да обичат природата и искат да я пазят и са склонни да не допускат тя да бъде застроявана. Виждаме удар срещу техните кучета, защото в корпоративната митология на ГЕРБ всички зелени, млади и прогресивни хора имат кучета и колелета. Още не са се сетили какъв удар да нанесат срещу велосипедите, но очевидно ще има такъв. А същите тези хора през цялото време искат машинно гласуване, електронно гласуване, гласуване през компютъра, интернет гласуване първо, за да гласуват повече хора и второ – за да не се манипулират данните от вота. Виждаме, че целият този пакет, сега отмениха и машинното гласуване.

– Не са го отменили още.

– Добре, но това е заявеното намерение.

– Да, намерението е да бъде отменено. БСП бойкотираха в парламента отмяната на машинното гласуване. Заседание със същия дневен ред е предвидено за утре. Какви са вашите очаквания? Как ви се струва това предложение за премахване на машинното гласуване на изборите за кметове?

– Това е част от онази война, която една проста, непросветена, вулгарна и алчна власт води срещу хората, които не са като тях. Тези хора им пречат и на тези хора трябва да бъде показано си мисли тази вулгарна власт, че са безсилни, къде им е мястото и да бъдат преследвани по всички възможни, както се казваше навремето – гонка по устав. Забележете как последните години отпадна всякакво говорене от страна на властта за електронно гласуване. Забелязахте ли защо? На тях не им трябват хора, българи, които живеят в Европа и Америка, да гласуват. Не им трябват, защото те не са като тях. Така че очаквам да успеят да забранят машинното гласуване по някакъв начин. И както ви казах, очаквам да се сетят, нещо да направят за велосипедите. С кучетата вече нанесоха удара. И с плажовете нанесоха удар, и с природата. Останаха гласуването и велосипедите.

– Вие, професоре, за машинното гласуване ли сте?

– Аз съм за всяка форма на гласуване, аз съм за смесени форми на гласуване. Аз съм за това да можеш да гласуваш и по пощата, да има и предварително гласуване, да има интернет гласуване, и машинно, и хартиено, и всякакво. Аз съм за всякакви форми на гласуване и този коктейл на гласуване, защото колкото е по-разнообразни са начините на гласуване, толкова по-трудно могат да се крадат гласове.

– Редно ли в според вас месеци преди изборите да се правят промени в Изборния кодекс?

– Не е редно, никога не е било редно. И Европейската комисия, и Венецианската комисия, която каза за такива неща, години наред пишат на българските парламенти да не променят това законодателство преди изборите, защото това винаги прави лошо впечатление, че властта се опитва да се задържи с някакви фокуси. Както виждаме от години тези предупреждения не се чуват и от години до последния момент се правят някакви промени в изборното законодателство. Това си е чисто безобразие, но властта, която съществува, е с единствената цел да е на власт, а не да работи за гражданите – такава власт такива неща прави.

– Опозицията обвини управляващите, че променят Изборния кодекс по свой образи и подобие. Съгласен ли сте с това твърдение?

– Те от години променят всякакви закони по свой образ и подобие. Спомнете си преди законите срещу младите прогресивни хора, имаше период, в който цяла година Народното събрание гласуваше закони за конкретни хора. Дай да гласуваме закон еди-кой си да не връща едни 53 милиона, които трябва да ги върне, да гласуваме закон, няма да ги върне човекът. Хайде да гласуваме сега закон, за да смачкаме едикакви си медии. 90% от законодателството на тази власт е по техен образ и подобие. Те искат всички да станат като тях, но не си дават една много елементарна сметка: ако всички станат като тях, ако всички са вулгарни, прости и крадливи, кой ще измисля неща в това общество, кой ще произвежда, кой ще работи? Това сме го виждали в края на байтошовския комунистически режим. Беше същото.

– Изчистиха ли имиджа си ГЕРБ вече?

– От кое?

– Знаем, че откакто минаха вече европейските избори и ГЕРБ започна така наречената чистка в самата партия. Очаквате ли други промени или това ще бъде до местните избори?

– Аз особена чистка не съм видял след европейските избори, освен че хлъзнаха главата на Цветан Цветанов. Другите оставки бяха преди европейските избори. Всички говорят за „Апартаментгейт“ и къщите за тъщи и, че това била голямата беля на ГЕРБ. Не е това голямата беля на ГЕРБ. Това са сравнително дребни кражби. Голямата беля на ГЕРБ е, че се краде в чудовищни количества първо, което обеднява обществото. И второ – икономиката се задушава от създаването на картели и монополи, които не допускат конкуренция. Това няма как да бъде изчистено. Това се вижда. Ако смятате, че хора, които решават тук да инвестират в заводи, внезапно казват: „А, няма“, ако смятате, че тези хора са толкова глупави да не инвестират в тази стабилност, те не са глупави. Те виждат какво става.

– Наблюдаваме активното ДПС. Как тълкувате поведението им на фона на управленските инициативи?

– ДПС аз даже го писах някъде веднага преди европейските избори още, че са видни признаците, че устремно и форсирано в някакви сравнително кратки срокове ДПС иска да вземе максимално количество власт, без да минава през парламентарни избори. И особено след европейските избори, поне това, което виждам аз, е, че от ДПС са си запалили един вид допълнителен двигател, който да ги вкара в много по-голяма власт, отколкото имат в момента. Непрекъснато всичко, което правят, е подчинено на това. Дали ще гласуват с ГЕРБ, дали ще гласуват против ГЕРБ, дали ще предложат нещо на ГЕРБ, дали няма да приемат предложение на ГЕРБ, дали ще са съюзници с Бойко Борисов и ще му пишат отворени писма, всичко в този танц има една цел, както беше в последната година от правителството на Орешарски. Целта е една – от неособено видимо, без да минава през парламентарни избори, ДПС да вземе значително повече власт, отколкото има в момента. Всичко, което те правят, е част от това усилие.

– ДПС искат освен машинно гласуване, и машинно преброяване на хартиените бюлетини. Как коментирате това предложение?

– Не съм специалист по машинно преброяване. Даже не си представям как изглежда. С машини знам как се гласува, но как се брои не знам. Така че трябва някой тесен специалист.

– Ако можем да кажем къде в редиците се позиционира ДПС, какъв е вашият отговор?

– ДПС иска да вземе властта, без да поеме отговорността. Ако не са печелили парламентарни избори, а де факто управляват, значи имат власт, без да носят отговорност.

– А каква според вас ще бъде съдбата на „Обединени патриоти“?

– Те доста отдавна не са обединени. Аз твърдя, че никога не са били патриоти. Нагаждащи се към ситуацията екстремисти също толкова самовлюбени, колкото и ГЕРБ. Съдбата им е като на всякакви такива хора – накрая потъват в караници помежду си, защото нямат ясна идея, която да привлече гражданите. Това, което видяхме на европейските избори, е, че на терена ВМРО май останаха единствените, но ще започнат и те лека-полека ще залязат.

– Ако приемем, че коалицията се разпадне, как ще изглежда управлението според вас?

– Гледайки напоследък как се гласува в парламента, ГЕРБ няма особени драми, дори и така наречените „Обединени патриоти“ да изчезнат изобщо. Те с гласовете на разни независими ще се появят, винаги има такива, и ДПС и „Воля“, те се оправят с гласуванията. Друг е въпросът, че след всяко такова гласуване ДПС става все по-силна, има все повече власт. Така че не е на въпрос на живот или смърт на правителството, дори и последният така наречен патриот да напусне парламента, да ги няма, да минат в опозиция или да не са с управляващите. Гласове се намират.

– Проф. Дайнов, в предишен наш разговор вие казахте, че всички избори, каквито и да са резултатите, имат един много голям плюс в България „разбутват нечия кочинка“. Чия кочинка очаквате да се разбута наесен?

– Европейските избори разбутаха много тежко и в България, и особено в Европа много тежко разбутаха кочинката на фашизоидните националисти, които пълзят напоследък в цяла Европа. Тяхната кочинка вече е разбутана. Те не взеха властта в Европа и никога няма да я вземат. Напротив – напред излязоха либерали и зелени, които са същински тип европейци. Тази кочинка, която се надявам да с разбута наесен с местните избори, е кочинката на най-окопалите се в местните избори, което е ГЕРБ и ДПС. Но ДПС като че ли няма да дадат да им се разбута кочинката, но на ГЕРБ със сигурност ще се разбута.

– Задъхва ли се управлението вече?

– То отдавна се задъхва, защото единственото, което прави, е да яде. Започва да се дави.

– Какви симптоми има политическата ситуация у нас?

– Симптомите са едни и същи от 5-6 години поне. Бойко Борисов иска да установи едноличен авторитарен режим върху обществото и икономиката, само че единственият начин това да стане, е той да въведе реално диктаторски режим, а не тази мека полудиктатура, която има в момента, а той няма нито желанието, нито ресурсите да въведе реална диктатура. Дори тип Орбан той не може да въведе диктатура, камо ли тип Путин. И това е вечната драма на Бойко Борисов. Конструира обществото така, че да бъде диктатура, но не може да я въведе. Но в крайна сметка от Европа ще дойде импулсът против всякакви опити да се правят диктатури на европейска територия. Още малко и Европа, като се изправи още малко, ще се сложи краят на всякакви диктатури. Но Бойко Борисов даже дори най-добрите конюнктури, както беше доскоро, не може, не знае, не иска да установи реална диктатура, а това единственият начин този управленски модел да съществува. И затова това управление може да се разпадне във всяка дадена секунда, въпреки подкрепата в парламента може да отидем на избори във всяка дадена секунда, защото градежът на диктатура не е завършен и Бойко Борисов няма да го завърши.

– Тоест, вие смятате, че можем да отидем и на предсрочни парламентарни избори, така ли?

– Аз ще се изумя наистина, ако се стигне до края на мандата на това правителство. Ще бъда истински смаян.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 15 Юли 2019 15:20
  Бойко Борисов: Феновете на Левски трябва да държат акциите на клуба

  Среща между премиера Бойко Борисов, спортния министър Красен Кралев и петима представители на феновете на ФК Левски започна малко преди 10 ч. тази сутрин. Премиерът Бойко Борисов разговаря с фенове на "Левски" заради опасенията им, че финансирането на футболния клуб от бизнесмена Васил Божков ще спре покрай мерките, които депутатите предприемат за регулирането на хазартния бизнес.

  Днешната среща на феновете на "Левски" с премиера е по тяхно желание, съобщи председателят на НПК на "Левски" Степан Хиндлиян след заседание на клуба с Васил Божков в сряда вечерта, но което безпрецедентно бяха поканени и медии, на чиито въпроси бизнесменът отговоряше.

  „Не сме тук, за да защитаваме корпоративни, частни интереси, лицензи и не ни интересува Закона за хазарта. Това, което нас ни интересува, е единствено и само какво се случва с „Левски“, какви са вашите виждания и как ще я караме оттук нататък“, заяви Степан Хиндлиян, председател на Националния клуб на привържениците на Левски.

 • Понеделник, 15 Юли 2019 15:20
  "Нове Холдинг" към Борисов: Отнемането на лиценз = обезщетения за милиарди

  От "Нове АД Холдинг" изпратиха официална позиция на частните компании, организиращи лотарийни игри в България.

 • Понеделник, 15 Юли 2019 15:20
  Методи Андреев: Битката на Борисов с “олигарси” най-вероятно обслужва интересите на трети лица

  С промените за хазарта управляващите правят гигантски слалом между различни корпоративни интереси, коментира в интервю по радио "Фокус" бившият депутат от гражданската квота на ГЕРБ и бивш председател на Комисията по досиетата

  - Тези дни усилено се заговори за закони, създадени в услуга на конкретна фирма и конкретно лице. Така разбрахме, че Комисията по хазарта е пробита и работи в полза на един човек, че държавата е дала право на хазартния бизнес да избира по каква схема да плаща на бюджета, че всички сектори плащат корпоративен или патентен данък, но за игри на „Национална лотария“ и лотария „България“ е въведена такса. Двойният аршин съществува от години, но сега го научихме и комай сега го научи и държавата, или поне се направи. И така се оказа, че ако минат внесените от Валери Симеонов и колегите му от НФСБ нови текстове, лотарийните игри ще се организират само от държавния Български спортен тотализатор, което мажоритарният акционер в двете частни лотарии у нас – Национална лотария и Лотария „България“, Васил Божков видя като национализация, докато финансовият министър Владислав Горанов обясни, че всъщност се прави монополизация. Други изчислиха приходите, които ще събере г-н Божков, като осъди България на 500 милиона лева. Междувременно стана ясно пък, че в бюджета се очакват да влязат почти толкова от монополизацията. Между временно се разбра още, че антикорупционната комисия иска отнемане на имущество за 380 милиона лева от Ветко и Маринела Арабаджиеви, включващо 5 хотела, апартаменти, автомобили, дори ролс-ройс. Какво реално се случва? Въздаване на закъсняла справедливост или изземване на бизнес? Задавам въпроса на Методи Андреев, бивш депутат от гражданската квота на ГЕРБ. С какво си обясняването втурването към въздаване на закъсняла справедливост?

  - Ами аз много не съм сигурен, че стремежът е да се въздава закъсняла справедливост. Поне много избирателно е подходът на съответните органи. Само към тези, за които говорихте във вашата презентация, е закъсняла справедливостта. Има страшно много други незасегнати сектори от националното стопанство, от българския бизнес, за които през години управляващите, като казвам управляващите, разбирам ГЕРБ, се погрижиха различните монополи да се чувстват по-добре в България. Сега монополизацията е голям проблем на държавата, особено тя се засили след десетте години управление на ГЕРБ. Аз многократно съм говорил и съм твърдял, че ГЕРБ е партия, която работи за монополите, тя не работи за дребния и средния бизнес. Това, че в момента са тръгнали да правят промени в Закона за хазарта, не означава, че те в предишните си управления, в предишните си политики не са дондуркали този бизнес. Като казвам дондуркали, разбирам да създават условия, при които този бизнес да се чувства най-силен от всички останали в тази сфера. В този случай, специално за прословутия Закон за хазарта, аз смятам, че отново проблемът не е добруване на българските граждани, поне така си обяснявам. По-скоро тук управляващите правят гигантски слалом между различни корпоративни интереси. Тук се засягат претенциите на един корпулентен бизнесмен да навлезе в тази сфера, интересите на друг бизнесмен, известен ъс своя анатомичен прякор, и на трети бизнесмен, който пък стана голям собственик на телевизия, нов собственик на телевизия. Ясно е, че законът всъщност търси да урегулира в полза на по-силните от тези трима заинтересовани бизнесмени да урегулира политиката на държавата по отношение на хазарта. По никой начин не смятам, че това, което се прави, е в полза на гражданите. Тъй като в крайна сметка законът, който предлага Валери Симеонов, не беше приет миналата година, когато за пръв път той беше предложен. Сега изведнъж предложиха този закон. Говорим за някакви 250 милиона лева, които липсвали от хазартния бизнес. Въпросът е: за колко време са се натрупали и защо държавата си е държала затворени очите срещу този феномен. Но проблемът с монополизацията на бизнес е не само тук, монопол се създава и във винаро-лозарския сектор, монопол се създава и в горивата. Монополът е създаден и при цигареното производство. Тоест България е страна на монополите. Ние действително станахме бананова република в условията на ЕС. Защото именно характеристиката на една република да бъде наречена бананова е властта на големите корпорации върху политиците и задължаването на политиката да служи на големите корпорации, а не на хората и на гражданите, не на средния и дребния бизнес. Средният и дребният бизнес е зачертан с две дебели черти и много малки дребни бизнеси фалират. Между другото Васил Божков казва една истина в своето интервю. Питат го: държавата взема ли бизнеси. Той казва: от момента, до който те забележат. Тоест един момент минаваш някаква граница, ставаш забележим и някой предявява, аз така го разбирам, предявява претенции към твоя бизнес, използвайки държавната машина. И аз по-скоро смятам, че тези битки с олигарси, в кавички слагам битки с олигарси, по-скоро обслужват други, нови претенденти за монополи в държавата, които са близки до властта. Примерно „той“.

  - Г-н Андреев, това означава ли, че с хазарта, с хотелите на Арабаджиеви се дава старт за процес на подмяна на крупната собственост?

  - След като беше разрешено от държавата пред очите на всички ни да бъдат извършени много престъпления в областта на приватизацията и след това, сега държавата симулира някаква дейност на закъсняла справедливост. Но аз все си мисля, че това е процес, който да убеди нашите партньори в ЕС и НАТО, че България не е толкова корумпирана и че прокуратурата не е толкова зависима от мафията. Тези действия, които извършва и българската прокуратура, са прекалено показни, за да бъдат автентични и искрени. Само преди около месец, мисля, че не повече, в Италия беше извършен един от най-големите удари срещу мафията. Бяха арестувани над 300 мафиоти, без да има такава показност, без да има такава пищност по време на арестите. Само че тамошната прокуратура, знаете, има прокурори, които са убити от мафията, а не самоубили се като действащи прокурори. България е страната в ЕС, поне за това можем да претендираме, която води първенството по най-много самоубили се действащи прокурори. България има един убит прокурор, Николай Колев, което стана по времето на прокурора Филчев. Но иначе има няколко случая на самоубили се прокурори. Ето виждате ли коя е разликата? В държава, в която има истинска битка с мафията, Италия, прокурорите ги гърмят мафиотите, в България прокурорите се самоубиват. Това показва всъщност, колко различна е прокуратурата там, където тя действително е такава, и тази, която е в България.

  - Може ли да се направи прогноза, как ще се развие процесът, ще има ли разплитане на чорапи, ще виждаме ли още лица, които ще дават знакови интервюта и ще предупреждават, че бизнесът им се изземва в полза на други?

  - Вижте, проблемът с хазартния бизнес не е в това, той дали развращава хората или не развращава хората. Всеки човек решава сам за себе си дали да вярва в хазарта и да ползва неговите услуги. Проблемът е, че държавата, която трябва да е регулатор на всички бизнесмени, допуска монополизация. Със своето бездействие, а може би със своето съдействие, е създала този бизнес модел в хазарта. И сега, използвайки интерес най-вероятно на друг голям играч, иска да симулира справедливост, а всъщност ще обслужи интересите на следващия играч. Аз дълбоко не вярвам в добрите помисли на министър Горанов и добрите помисли на мнозинството в това Народно събрание. Разбира се, последна ще бъде думата на вожда на ГЕРБ – Бойко Борисов. Бойко Борисов, ако не се поддаде на натиска, ще е интересно. Но той е показал, че е много гъвкав политик, гъвкав почти колкото своя кумир Тодор Живков, и в такива тежки моменти той бързо се съгласява с протестиращите, стига те да са достатъчно аргументирани. Ще видим сега кое ще надделее: дали претендентът за нов монопол в този бизнес или страхът на Борисов от протести.

  - Господин Андреев, Вие все пак бяхте депутат от ГЕРБ. Не можахте ли да въздействате на тези процеси? Не ги ли видяхте?

  - Аз на тези процеси не съм могъл да въздействам, не за друго… А, това, че ги видях – видях ги. И затова овреме създадохме групата за натиск, която беше в състав Мартин Димитров, Петър Славов и аз. Затова и не пожелах, и не желаех повече да бъда член на тази парламентарна група, и го казвах ясно и категорично в своите изяви. Винаги съм говорил от свое име и никога не съм говорил от името на политиките на ГЕРБ, както правят сега някои други мои приятели от близкото минало на СДС. Винаги съм си казвал моето мнение. Основният проблем на ГЕРБ е, аз пак казвам, това е неизживеният тоталитарен комплекс. Всички те се кланят на своя вожд и казват, че той е единственият и неповторим и че те съществуват само за това той да се чувства комфортно. И другият комплекс е влечението към монополи. Тъй като все пак в България е капитализъм, не е социализъм, повечето от монополите не са в ръцете на държавата, но те са в ръцете на близки до властта олигарси, които получават законодателни бонуси щом пожелаят. Така че манталитетът на тези хора не е променен.

  - Господин Андреев, добре, да приемем, че имаме олигархичен модел, обаче това не може да издържи дълго. Монополите не могат да издържат икономически една държава. Това не го ли вижда премиерът, не го ли виждат в ГЕРБ?

  - Аз също смятам, че го виждат, но зависимостите са вече такива, че е трудно човек да се откачи от това, което вижда.

  - Е, какво значи да се откачи? В тях е властта, казват: спираме до тук, баста, грешка, продължаваме на чисто.

  - Така е. Това може да стане срещу някои олигархични субекти, но не срещу всичките. Има олигархични субекти, които бяха създадени, изцяло дундуркани и продължават да бъдат дундуркани от правителството на ГЕРБ. Това са т.нар. наши момчета – котараци и не знам какви други, както ги наричат. Но има един много интересен момент – тази активност и на прокуратурата, и на КПКОМПИ, съвпада с идването на съветника по юридическите въпроси на Херо Мустафа – госпожица Ким. Много хора виждат в тази мярка от страна на САЩ желание България да бъде взета на пряко управление. Защото корупцията в България стана всеизвестен факт. Той срами не само нашата държава, срами и Европейския съюз, срами и всички общности, в които България участва. И хората просто са решили тази огромна корупция в България да бъде сведена до нормалното, до търпимото. Защото корупция има в цял свят, само че в другите държави корупцията не е на такива нива и не е в такива размери. Ето, примерно последното, което мога да ви кажа, как ви се струва, моят колега доцент Якимов, в много скоро време ще го видите, в своите сравнения той твърди, че магистралата, която е строена сега, новата магистрала в Сърбия – от Ниш до Цариброд е седем пъти по-евтина от магистралата в участъка на Кресненското дефиле. Ето, има факти. И то не е само тук. Това не може да се обясни по друг начин, освен с огромни корупционни практики. Да не говорим, че силно монополизиран е и строителният отрасъл със съществуващата там форма на управление на строителството, която се нарича „български инженеринг“ – когато строителят се превръща в олигарха, който плаща на всички участници в строителството и той е човекът, от който зависи, какъв ще е проектът. Това е дълбоко неправилно. В целия разумен свят държавата, частните инвеститори, търсят да има независимост между проектант и строител. Защото проектантът е този, който създава идеята, който превръща идеята в чертежи, в работни строежи. Строителят е обикновен изпълнител. Но правителството на Бойко Борисов направи от строителя пълен господар на строителния процес. И затова виждаме толкова много грешки, толкова много некачествено строителство, такива огромни цени. Аз не казвам, че и проектантите нямат своите грешки. Но в случая водещият, строителят, който разполага с властта и с икономически възможности, видяхме тази форма на монополизация на строителния бизнес до какво довежда в България – огромни цени, ниско строителство и поправки – ремонти на ремонтите на ремонтите.

Оставете коментар