Понеделник, 19 Август 2019
Вторник, 06 Август 2019 21:16

Първан Симеонов: Възможна е доста ожесточена предизборна кампания

В българския политически процес са влизали много проекти, които науката нарича популистки. Това са такива проекти, които казват, че няма ляво и дясно, а само честен народ и корумпиран елит. Целта на такива проекти е честният народ да маха корумпирания елит. Засега е имало два големи такива проекти, единият беше НДСВ, другият е ГЕРБ. Пред местните избори има повече въпросителни в сравнение с предишните пъти, коментира политологът пред радио "Фокус"

 

– Г-н Симеонов, в сряда приключи политическият сезон. Какъв е Вашият анализ на изминалата пленарна сесия?

– Три големи неща се случиха. Едното е сделката за F-16, която е ключов геостратегически за нас момент. Другото е отстраняването на г-н Цветанов. Това е нова ситуация в ПП ГЕРБ. Третото са европейските избори, които препотвърдиха силите, тоносите на ПП ГЕРБ да побеждава. Това се открои, останалото беше продължение на предходни политически сезони.

– Как оценявате стабилността на кабинета?

– От днешна гледна точка има основание да се очаква, че този кабинет ще удържи. Виждате се, че границите на мнозинството, което стои зад него, са гъвкави. Изглежда логично да удържат. Това казва логиката. Разбира се, не винаги всички неща в политиката се случват логично. Затова си мисля, че по-скоро на база аргументи и изборни резултати управлението ми изглежда по-скоро стабилно.

– През този сезон голям брой законопроекти бяха върнати за ново обсъждане от държавния глава. Ефективен инструмент ли е президентското вето и различно ли го възприемат политиците и гражданите?

– Президентското вето е един от малкото инструменти, които Конституцията е приела като възможно участие на президента в политическия процес. От тази гледна точка президентът се опитва да уплътни максимално инструментите, които позицията му дава. Обикновено гражданите възприемат ветото, както им го разкажат политиците. Естествено, че те ще им го разкажат по различни начини. Едните ще им казват президентът Радев е активен, другите - че ветото се е обезценило. Това са политически разкази, това е част от политиците. Част от политиката е състезанието на разказите, на интерпретации. Коя интерпретация надделява си личи обикновено като погледнем данните за общественото мнение. Поне засега те показват, че президентът Радев запазва едни стабилни нива на доверие. Това е всъщност и основният ресурс на президентската институция в България. Тя може да акумулира доверие. Тя други много инструменти няма.

– Превърна ли се опозицията в лицето на БСП в алтернатива, каквито заявки бяха направени от нейното ръководство?

– Ще има още път в това отношение. Изборните резултати показаха, че БСП като че ли още не се възприема като алтернатива на настоящото управление. Може би това е част от грешката, която БСП направи в своето позициониране. Прекалено радикалния апел направи така, че БСП и изглеждаше малко по-неприемлива опция за гласуване. Видя се, че дори и да искат промяна, голяма част от хората в България биха желали тази промяна да е разумна, предвидима, а тук като че ли БСП не успя това да разкаже. Затова си мисля, че има още какво да правят в тази посока. Ще си проличи дали имат успех на местните избори.

– През този сезон станахме свидетели и на развода в коалицията „Обединени патриоти“. Какво е бъдещето на коалицията и на отделните патриотични формации в нея?

– „Атака” е в сложна ситуация в момента. Ще трябва да измисли сюжет за съществуване. Те са добри в това. Обикновено успяват в края на всеки един мандат да направят един финален спринт с някакъв сюжет, който са измислили и който им носи ползи. Що се отнася до НФСБ, като се гледат резултатите от евроизборите, не са в много по-завидно положение от „Атака”. Там ще трябва да се развие някакво по-политическо поведение. Г-н Валери Симеонов е доказал, че казва това, което мисли. Доста радикално и откровено с риск да си навлече неприятели. Може би малко повече гъвкавост там трябва да бъде приложена. Що се отнася до ВМРО, голямото предизвикателство е дали ще успеят да запазят тази доста позитивна инерция, която натрупаха в последно време, и дали ще успеят да монополизират това пространство и да утвърдят присъствието си на местните избори. Това е важното в конкретния случай.

– Да очакваме ли разместване на властовите пластове след появата на нови политически субекти?

– Чакайте първо да ги видим как се появяват, дали се появяват. При всички положения един участник в политическия процес като Мая Манолова има добри стартови нива на доверие. Влезе ли в непосредствената политика, ще започне да го харчи. Такива са правилата на това състезание. Що се отнася до г-н Трифонов, тепърва трябва да видим, защото за него голямото предизвикателство ще бъде да докаже дали ще се мъчи да бъде някаква величина в политическия процес, която ще се опитва да го играе нов балансьор или пък ще се превърне в пореден потенциален партньор на ГЕРБ. На няколко пъти си подадоха топката с ГЕРБ ми се струва - за управляващата партия да има един контролиран отдушник, един клапан, през който да се отпуска малко обществено напрежение. ГЕРБ харесва да ги има тези неща на своя страна. Слави Трифонов тепърва трябва да се види какво точна траектория заема. Засега е неизвестна. Знаете, че в българския политически процес са влизали много проекти, които науката нарича популистки. Това са такива проекти, които казват, че няма ляво и дясно, а само честен народ и корумпиран елит. Целта на такива проекти е честният народ да маха корумпирания елит. Засега е имало два големи такива проекти, единият беше НДСВ, другият е ГЕРБ. Имаше и поредица по-малки – Бареков, Марешки, Яне Янев. Не знам дали г-н Трифонов има шансове да бъде от големите. Със сигурност има шансове да поразмести малко картите, макар че трябва вече да започва. От много години насам той винаги е в тази ситуация – близо до политиката, с единия крак вътре в нея. Може би вече трябва да влиза вече с двата крака, за да може да анализираме по-обосновано. Сега малко гадаем.

– Каква политическа есен да очакваме предвид местните избори?

– Напрегната, разбира се, по простата причина, че този път не е толкова удобно за ГЕРБ, колкото беше преди. Това е всъщност проблемът. Ако трябва да обобщаваме, доста е рано. Във всеки случай, самият факт, като че ли има интрига за два от големите градове за София и Пловдив, е достатъчен показател, че е напълно възможно да има една доста ожесточена предизборна кампания. Този път има повече въпросителни в сравнение с предишните пъти.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 06 Август 2019 21:16
  Валери Симеонов: Ще се разделим с ГЕРБ, ако жертват националните интереси, за да напълнят гушите на определени лобита

  Предстоят сериозни промени в отношенията на малкия коалиционен партньор с ГЕРБ. ДПС възвърна позициите си във властта след отстраняването на Цветан Цветанов, смята лидерът на НФСБ

 • Вторник, 06 Август 2019 21:16
  Очаква ни забавна есен

  Коментари от Фейсбук за десния кандидат за кмет на София

 • Вторник, 06 Август 2019 21:16
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Оставете коментар