Понеделник, 19 Август 2019
Четвъртък, 08 Август 2019 16:37

Христо Проданов: Дневният ред на управляващите се разминаваше с този на гражданите

Днес се приема един закон, утре се приемат обратните текстове на това, което са приели самите управляващи, казва зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов в интервю за „Фокус“ за края на политическия сезон.

 

– Г-н Проданов, приключи 7-ата сесия на 44-ото Народно събрание. Какъв е вашият анализ на изминалия политически сезон?

– Като цяло бих го определил кратко като непоследователност във водените политики от страна на правителството. Имам предвид промяната на законите. Днес се приема един, утре се приемат обратните текстове на това, което са приели самите управляващи. Това от своя страна води до несигурност, отблъсква инвеститорите, защото никой не би отишъл да инвестира пари там, където има несигурна среда и няма правила. За пример мога да виждам промяната в изборния кодекс. Само преди три месеца управляващите приеха Изборен кодекс, в който да има машинно гласуване есента на местните избори в 6000 места, което след това го отмениха. Пример за това е Законът за концесиите, който касаеше Черноморското крайбрежие и отдаването на концесии на Черноморските плажове. Края на миналата година бяха променени правилата за отдаване на плажовете под наем и на концесия, тази година това се обърна обратно на това, което бяха приели.

– Каква алтернатива предложи БСП в Народното събрание този сезон и кои битки успяхте да спечелите?

– Алтернативата, която предложихме беше основно свързана с увеличаване на доходите на най-ниско доходните и рисковите групи от българските граждани. Предложихме промени в Закона за ДДС за намаляване на ДДС ставката на лекарства и хранителни стоки от първа необходимост. Предложихме данъчни облекчения за семействата с две и повече деца. Предложихме еднократната помощ за ученици от 1 до 4 клас. Всичко това бяха мерки, които бяха свързани с помощ за най-уязвимите групи и които са свързани с борбата с демографската криза, която обхваща по-силно България.

– Еднакви ли са важните законопроекти за обществото и за политиците?

– Очевидно е, че не са еднакви. В България бедността е голям бич. Над 2 млн. българи живеят под прага на бедността. БСП се бореше и ще продължи да се бори точно да помага на тези групи от граждани, които едвам свързват двата края. Управляващите се занимават преди всичко с лобистко законодателство и уреждане на въпросите за едрия бизнес, корпорациите и тези, които изнасят парите от България.

– В края на сесията единствено ПГ на „БСП за България“ излезе с декларация. Как тълкувате това – защо другите политически сили не оцениха политическия сезон?

– В началото на всеки политически сезон всяка една от политическите партии прави заявка от парламентарната трибуна какви ще се приоритетите през сезона и за какво ще се бори тя в настоящия сезон. В същото време в края на политическия сезон, както казахте и вие, само ние направихме равносметка на това какво ние сме предложили като алтернатива и какво управляващите са направили като парламентарно мнозинство. Това е правилно. За съжаление се прави само от БСП. Поради тази причина се разминава дневния ред на управляващите и дневният ред на гражданите.

– Макар сезонът да приключи, сме в разгара на интересно политическо лято и още по-интересна есен. Очаквате ли нажежена обстановка в пленарна зала предвид предстоящите местни избори?

– Със сигурност ще има един сериозен политически разговор, който на фона на предстоящите местни избори ще бъде с акцент върху политиките на местната власт и финансирането на общините и начините, по които те трябва да изпълняват своите задачи. Политическата битка предстои да се случи през есента. Има и други важни въпроси, като приемане на бюджета за следващата година, в който ние ще направим отново нашите предложения. Ще бъдем максимално активни в новия политически сезон.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 08 Август 2019 16:37
  Валери Симеонов: Ще се разделим с ГЕРБ, ако жертват националните интереси, за да напълнят гушите на определени лобита

  Предстоят сериозни промени в отношенията на малкия коалиционен партньор с ГЕРБ. ДПС възвърна позициите си във властта след отстраняването на Цветан Цветанов, смята лидерът на НФСБ

 • Четвъртък, 08 Август 2019 16:37
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Четвъртък, 08 Август 2019 16:37
  Цветан Цветанов: Приветствам промените в раздела за комунистическия режим в учебниците!

  Приветствам сериозните промени в раздела за комунистическия режим в учебниците по история за 10-ти клас, написа бившият зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов във “Фейсбук“

Оставете коментар