Четвъртък, 04 Юни 2020

Вторник, 03 Септември 2019 20:21

Емануил Йорданов: Прокуратурата трябва да бъде част от изпълнителната власт, а главният прокурор – министър на правосъдието

Бившият министър на вътрешните работи от 1999 до 2001 в правителството на Иван Костов – адвокат Емануил Йорданов за последните разтърсващите престъпления и жестоки убийства. Сред тях е случаят „Негован” и само две седмици след убийството на малката Кристин в Сотиря отново на същото място нов случай на блудство с дете. Какво трябва да предприеме държавата?  - коментар в интервю пред радио „Фокус”.

 

– Господин Йорданов, какъв е Вашият коментар за бруталните убийства?

– Мисля, че действително трябва да се предприемат някакви мерки, на първо място чрез изменения на закони и това, което предлага председателят на парламента е хубаво, макар и закъсняло.

– Господин Йорданов, какво според Вас провокира хората да извършват подобни зверства?

– Ами, много са нещата. Мисля, че става въпрос на първо място за възпитание, семейна среда, ценности, които съществуват в обществото, в нашето те отдавна са загубени. Недостатъчно добра наказателна политика на държавата.

– Криминалистите заявиха, че случая „Негован” няма аналог в нашата история. Според Вас какви могат да бъдат причините, провокирали извършителите на подобни зверства?

– Ами всичко, което казах преди малко, плюс алчност.

– ВМРО иска химическа кастрация за изнасилвачи и педофили, а оттам и концепцията на Каракачанов за спаряване с несоциализираните маси. Как гледате Вие на тези предложения?

– Мисля, че това е по-скоро медицински въпрос и крайно становище би трябвало да се вземе след едно сериозно обсъждане в медицинските среди. В последните дни темата се коментира, има лекари, които казват, че това не би могло да даде някакъв сериозен резултат.

– Не би могло?

– Така казват лекарите. Аз не мога да взема становище, защото не мисля, че съм компетентен в тази област.

– А според Вас адекватни ли са действията на държавата спрямо тези зверства и убийства?

– В много случаи разследването се провежда в нормални срокове, дори понякога доста бързо. Влага се голям ресурс, но това е ходене след събитията.

– Защо?

– Защото няма превенция. Защото няма идея за развитие на законодателството.

– Тази година предстоят доста избори, едни от които са тези за избор на главен прокурор. Скоро единственият кандидат за поста Иван Гешев представи своята концепция за прокуратурата, а Вие я определихте за противоречива. Защо?

– Много неща липсват в тази концепция. На първо място няма и една дума за този спор, който се води в обществото ни от години, относно мястото, структурата и функциите на прокуратурата. Когато се говори за тези неща, предишните главни прокурори обикновено казваха: „Тези, които искат нещо да се променя в прокуратурата, са престъпници, които се страхуват от добрата ми работа“, което е пълна глупост, разбира се. Въпросът въобще не е засегнат в концепцията, за която говорите, така че това показва, че кандидатът няма абсолютно никаква готовност да дебатира по тази тема. Примерно, най-малкото, което може да се направи, е да се прочете една монография на Иван Петров, бивш апелативен прокурор на София. Монографията се нарича „Прокуратурата в Европа“ и е един много качествен труд, който описва каква е прокуратурата в различните европейски държави. Тази монография би могла да бъде много полезна за всички, които се занимават с темата.

Вие как виждате прокуратура, господин Йорданов?

– От доста години, от времето, когато се занимавах с политика, аз съм застъпвал тезата, че прокуратурата трябва да бъде част от изпълнителната власт, а главният прокурор – министър на правосъдието, защото ако имаме едно такова решение, няма да може да се казва, че над главния прокурор е само господ и той да стои като свещена крава, по отношение на която дори и най-малката критика може да бъде повод за реакция от страна на прокуратурата, включително и заплахи за предприемане на някакви полузаконови действия срещу хората, които критикуват.

– Заглавия в медийното пространство направиха следните изводи, че Гешев вижда прокуратурата като силно медийно присъствие и по-малко мониторинг. Вашето мнение по въпроса?

– Последните месеци виждаме един разюздан PR на прокуратурата, неограничен. PR, който е в противоречие с наказателно-процесуалния кодекс, защото там изнасянето на данни от досъдебно производство е изключение, а не правило. Още повече, когато още едва е започнало досъдебното производство и предстои определяне на мярка за неотклонение на обвиняемите, изнасянето на данни в медиите е поставяне на страните в процеса в неравностойно положение и увреждане на интересите на обвиняемия. Защото сме били свидетели на много случаи, в които при задържане на обвиняеми се бият тъпани, информацията тече от всички медии, а след това, когато си постановил оправдателна присъда, никой не казва нищо, а данъкоплатците плащаме обезщетение. И неведнъж са плащани такива обезщетения. Няма кой да ни каже колко е действителният размер на платеното. Затова в концепцията за която говорим няма и една дума.

– Как приемате издигането на Иван Гешев за единствен кандидат за главен прокурор – като желание за запазване на статуквото или като нещо друго?

– При всички положения говорим за запазване на статуквото, защото самият той каза, че Сотир Цацаров бил най-добрият главен прокурор, без обаче да уплътни това изявление с някакви конкретни факти. Самата концепция не предвижда абсолютно нищо за развитие на прокуратурата. Там се говори за възнагражденията на прокурорите, за тяхната численост, за съдебната мярка и какво ли не още, които са важни въпроси, но те са чисто технически. Всеки един ръководител на определена структура би трябвало да се занимава с тях, без да занимава обществото с подобни теми, защото за обществото е важно дали ще има някакво развитие или не, дали ще имаме 7 години пак същото и какъв е смисълът от това.

– Адвокат Йорданов, липсата на друга алтернатива какво говори за Вас?

– Говори за връщане към времето, когато бях много млад и гласувах за първи път. Говоря за 78-ма година, Бай Тошо беше на власт. Отидох в един нощен клуб, където в ръцете ми бяха тикнати плик, някакво листче и ми казаха: „А сега пусни това в урната“.

– Кое Ви тревожи?

– Тревожи ме това, че виждам какво се случва на практика. Тревожно е, че прокурори могат да нарушават законите. Че в концепцията, която се представя пред обществото и пред ВСС, не се вижда кандидатът да има някаква яснота за нарушенията, които допускат някои прокурори, защото в последните години наблюдавам много случаи на нарушения на закона, извършени от прокурори. Има злоупотреба с процесуални права, на първо място с мерките за неотклонение, хората се задържат за щяло и нещяло, защото така им било удобно на прокурорите и работели по-лесно. Когато един човек е задържан под стража, той много по-трудно може да организира защитата си и на практика правата му се нарушават. Сигурно някой като ме слуша би казал: „На престъпници могат да им нарушават правата, само че това не е правосъдие, а екшън със Стивън Сегал“.

– Ако трябва да посочите три опорни точки, какво липсва в борбата за избора на главен прокурор?

– Липсва именно това – критичност и ясно сочене на проблемите, които съществуват в работата на прокуратурата. Ако имахме едно честно отношение към този въпрос, можеше да разчитаме на някакъв прогрес в работата и на премахване на подобни недостатъци. Но когато това нещо липсва и когато ти казват: „Гледайте ни на телевизора и ръкопляскайте“, не виждам за какво можем да сме спокойни.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар