Събота, 22 Февруари 2020

Неделя, 29 Септември 2019 14:36

Донка Михайлова: Троянска община винаги е имала амбиции да е сред първите

Кметът на община Троян Донка Михайлова спечели наградата „Кмет на гражданите“ за мандат 2015 – 2019 г. в раздела за средна община с население между 20 000 и 50 000 жители

- Г-жо Михайлова, във вашия мандат успяхте да постигнете признанието на гражданите за усилията, които полагате за общината. Каква е тайната на този успех – да достигнеш до хората?

- През изминалия мандат общинското ръководство заложи на потенциалите на общината и се опита да ги използва възможно най-рационално в интерес на развитието й. Търсихме оптимално съчетание между отделните политики, така че хората да намират тук все повече възможности за реализация за себе си и за развитие на децата си и да направим града по-привлекателен за живот и реализация.

Троянска община винаги е имала амбиции да е сред първите. Дедите ни са ни оставили горд дух, амбиция за успяване и силно изразено чувство за предприемчивост. Природата ни е дала много – близостта на планината, място в центъра на страната, красива река. Силен импулс в развитието на общината винаги са давали културно-историческите паметници и съхранените традиции. Със своето местоположение и културно наследство общината разполага с огромен потенциал и възможности. Мандатът, който изтича, ще остави своите следи в развитието на общината и вярвам, че всичко, което сме направили за хората от общината, е в правилната посока.

- Какво ви дава повод за удовлетворение?

- Постигнахме устойчиво ниски нива на безработица в общината. Ако в началото на мандат 2011-2015 г. безработицата бе 7.2%, последните години тя достигна 4,5%, което е с 3-4 пункта под тази за областта. През последните години средната брутна годишна работна заплата в общината расте средногодишно със 7,19%, като само през 2017 г. тя се е увеличила с 10,02%, при среден индекс на потребителските цени от -0,8 до 2,8%. Чувствително се повиши ефективността от управление на общинските земи и гори. Това не само стимулира развитието на земеделието и животновъдството, донесе нови доходи на хората, но осигури и повече приходи в общинския бюджет.

Тук е мястото да отбележим и това, че в последните четири години общината разкри няколко нови социални услуги – Център за обществена подкрепа, Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция.  През 2019 г. община Троян сбъдна мечтата на много троянски семейства, като изгради Дневен център за деца с увреждания със средства по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

- Троян е град с традиции в областта на туризма. Какви са новите акценти в политиката ви в тази насока?

- По повод 150-ата годишнина от обявяването на Троян за град, която отбелязахме през 2018 г., реализирахме една по-различна рекламна кампания за привличане на туристите. Събрахме и предложихме на гостите на общината 150 познати и не толкова известни места, събития, обекти – с една дума причини, за да посетят Троян. Издадохме каталог „150 години град Троян. 150 причини да го посетиш“, активно присъствахме в социалните мрежи, създадохме видео, посветено на Троянска община. През мандата създадохме туристически сайт за популяризиране потенциала на общината – visit.troyan.bg, с полезна и интересна информация. Със задоволство отбелязваме, че за периода на мандат 2015-2019 г. броят на туристите, нощувките и съответно туристическият данък бележат устойчив ръст. Докато през 2015 г. община Троян е посетена от 66 553 туристи, реализирали 130 458 нощувки, при среден престой от 1.96 дни, в края на 2018 г. общината е посетена от 71 289 туристи, реализирали 153 983 нощувки, при среден престой от 2.16 дни.

- Как се промени градът през последните години и каква е визията ви за бъдещото му развитие? Какви проекти предстоят?

- През последните години съумяхме да реализираме редица проекти, с които подобрихме средата за живот в общината. По двете програми, по които общината можеше да кандидатства, бяха обновени 26 жилищни сгради с 432 самостоятелни жилищни обекта. В момента се изпълнява проект за обновяването на още 2 жилищни сгради с 28 жилища. Общата стойност на приложените мерки в жилищните сгради ще възлезе на 7 247 050 лв. Цялостно реконструирахме познатия на троянци „Малък пазар“, като го превърнахме в модерен търговски обект. Актуализирахме Генералния план за организация на движението и реконструирахме две ключови кръстовища в кръгови. Ние ще работим за продължаващи мерки за повишаване доходите на хората от общината; ограничаване на негативните демографски тенденции; подобряване на жизнената среда; разширяване на предоставяните социални, здравни и административни услуги за населението. Важно е общината да продължи започнатото.

- Успявате ли да задържите младите хора?

- Привличането и задържането на младите хора в общината е един от най-важните приоритети на местната власт и ние работим усилено в тази посока. Ежегодно община Троян изготвя план за младежта, като полага усилия да отговори на потребностите на младото поколение от изява и реализация, чрез създаване на устойчив механизъм за инвестиране в младите. Планът обхваща няколко конкретни области на действие – образователна, социална, здравна, културна и антидискриминационна. През 2017 г. Общински съвет Троян прие Решение за учредяване на Общински фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор „Здравеопазване“ за община Троян. За периода от създаването на фонда са приети две заявления на студенти. Сключени са предварителни договори за работа на стипендиантите, със СБАЛББ – Троян ЕООД“ и с „МБАЛ-Троян“ ЕООД, за длъжностите съответно „лекар“ и „медицински рехабилитатор, ерготерапевт“. Въведохме еднократни помощи при раждане на дете. През 2019 г. размерът на помощите бе увеличен от 200 на 300 лв. Преминахме към приготвяне на храната за най-малките жители на общината в кухня-майка, което позволи унифициране на менюто за всички детски градини на територията на града, без да се увеличава таксата за родителите. Храната се приготвя чрез печене, варене, готвене на пара, вакуумно готвене и задушаване, което гарантира високото й качество. Кухнята разполага с квалифициран технолог, отговарящ за качеството и контрола на приготвянето на храната. Община Троян е първата българска община, която започва производство на собствени екологично чисти плодове и зеленчуци за осигуряване на детското хранене. Предстои изграждане на складова база с хладилни инсталации, където ще могат да се съхраняват плодовете при оптимални условия за дълъг период от време. В процес на изграждане е оранжерия, в която ще бъдат отглеждани екологично чисти зеленчуци за храненето на децата.

източник: kmeta.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 29 Септември 2019 14:36
  Кольо Колев: Управлението на Борисов се крепи в отсъствието на изразител на недоволството

  Трети път номерът с оставка и връщане на бял кон дълбоко се съмнявам, че ще мине. Това се вижда от социологическите изследвания, в страната има недоволство. Друг е въпросът, че няма носител, който да го поеме. Няма директен политически субект, към когото да бъдат отправени надеждите, казва в интервю за радио "Фокус" социологът Кольо Колев

 • Неделя, 29 Септември 2019 14:36
  Министър Данаил Кирилов: Случаят със съдия Миталов има последици за престижа на съдебната ни система, а и на българската държава в частта върховенство на правото

  - По-рано днес омбудсманът Диана Ковачева сподели мнението си, че има затвори в страната, като този в Кремиковци , които не подлежат на ремонт и трябва да бъдат затворени. Тя акцентира и върху липсата на добри социални дейности и незадоволителните медицински услуги. Как ще коментирате това?

 • Неделя, 29 Септември 2019 14:36
  Методи Андреев: Битката на Борисов с “олигарси” най-вероятно обслужва интересите на трети лица

  С промените за хазарта управляващите правят гигантски слалом между различни корпоративни интереси, коментира в интервю по радио "Фокус" бившият депутат от гражданската квота на ГЕРБ и бивш председател на Комисията по досиетата

  - Тези дни усилено се заговори за закони, създадени в услуга на конкретна фирма и конкретно лице. Така разбрахме, че Комисията по хазарта е пробита и работи в полза на един човек, че държавата е дала право на хазартния бизнес да избира по каква схема да плаща на бюджета, че всички сектори плащат корпоративен или патентен данък, но за игри на „Национална лотария“ и лотария „България“ е въведена такса. Двойният аршин съществува от години, но сега го научихме и комай сега го научи и държавата, или поне се направи. И така се оказа, че ако минат внесените от Валери Симеонов и колегите му от НФСБ нови текстове, лотарийните игри ще се организират само от държавния Български спортен тотализатор, което мажоритарният акционер в двете частни лотарии у нас – Национална лотария и Лотария „България“, Васил Божков видя като национализация, докато финансовият министър Владислав Горанов обясни, че всъщност се прави монополизация. Други изчислиха приходите, които ще събере г-н Божков, като осъди България на 500 милиона лева. Междувременно стана ясно пък, че в бюджета се очакват да влязат почти толкова от монополизацията. Между временно се разбра още, че антикорупционната комисия иска отнемане на имущество за 380 милиона лева от Ветко и Маринела Арабаджиеви, включващо 5 хотела, апартаменти, автомобили, дори ролс-ройс. Какво реално се случва? Въздаване на закъсняла справедливост или изземване на бизнес? Задавам въпроса на Методи Андреев, бивш депутат от гражданската квота на ГЕРБ. С какво си обясняването втурването към въздаване на закъсняла справедливост?

  - Ами аз много не съм сигурен, че стремежът е да се въздава закъсняла справедливост. Поне много избирателно е подходът на съответните органи. Само към тези, за които говорихте във вашата презентация, е закъсняла справедливостта. Има страшно много други незасегнати сектори от националното стопанство, от българския бизнес, за които през години управляващите, като казвам управляващите, разбирам ГЕРБ, се погрижиха различните монополи да се чувстват по-добре в България. Сега монополизацията е голям проблем на държавата, особено тя се засили след десетте години управление на ГЕРБ. Аз многократно съм говорил и съм твърдял, че ГЕРБ е партия, която работи за монополите, тя не работи за дребния и средния бизнес. Това, че в момента са тръгнали да правят промени в Закона за хазарта, не означава, че те в предишните си управления, в предишните си политики не са дондуркали този бизнес. Като казвам дондуркали, разбирам да създават условия, при които този бизнес да се чувства най-силен от всички останали в тази сфера. В този случай, специално за прословутия Закон за хазарта, аз смятам, че отново проблемът не е добруване на българските граждани, поне така си обяснявам. По-скоро тук управляващите правят гигантски слалом между различни корпоративни интереси. Тук се засягат претенциите на един корпулентен бизнесмен да навлезе в тази сфера, интересите на друг бизнесмен, известен ъс своя анатомичен прякор, и на трети бизнесмен, който пък стана голям собственик на телевизия, нов собственик на телевизия. Ясно е, че законът всъщност търси да урегулира в полза на по-силните от тези трима заинтересовани бизнесмени да урегулира политиката на държавата по отношение на хазарта. По никой начин не смятам, че това, което се прави, е в полза на гражданите. Тъй като в крайна сметка законът, който предлага Валери Симеонов, не беше приет миналата година, когато за пръв път той беше предложен. Сега изведнъж предложиха този закон. Говорим за някакви 250 милиона лева, които липсвали от хазартния бизнес. Въпросът е: за колко време са се натрупали и защо държавата си е държала затворени очите срещу този феномен. Но проблемът с монополизацията на бизнес е не само тук, монопол се създава и във винаро-лозарския сектор, монопол се създава и в горивата. Монополът е създаден и при цигареното производство. Тоест България е страна на монополите. Ние действително станахме бананова република в условията на ЕС. Защото именно характеристиката на една република да бъде наречена бананова е властта на големите корпорации върху политиците и задължаването на политиката да служи на големите корпорации, а не на хората и на гражданите, не на средния и дребния бизнес. Средният и дребният бизнес е зачертан с две дебели черти и много малки дребни бизнеси фалират. Между другото Васил Божков казва една истина в своето интервю. Питат го: държавата взема ли бизнеси. Той казва: от момента, до който те забележат. Тоест един момент минаваш някаква граница, ставаш забележим и някой предявява, аз така го разбирам, предявява претенции към твоя бизнес, използвайки държавната машина. И аз по-скоро смятам, че тези битки с олигарси, в кавички слагам битки с олигарси, по-скоро обслужват други, нови претенденти за монополи в държавата, които са близки до властта. Примерно „той“.

  - Г-н Андреев, това означава ли, че с хазарта, с хотелите на Арабаджиеви се дава старт за процес на подмяна на крупната собственост?

  - След като беше разрешено от държавата пред очите на всички ни да бъдат извършени много престъпления в областта на приватизацията и след това, сега държавата симулира някаква дейност на закъсняла справедливост. Но аз все си мисля, че това е процес, който да убеди нашите партньори в ЕС и НАТО, че България не е толкова корумпирана и че прокуратурата не е толкова зависима от мафията. Тези действия, които извършва и българската прокуратура, са прекалено показни, за да бъдат автентични и искрени. Само преди около месец, мисля, че не повече, в Италия беше извършен един от най-големите удари срещу мафията. Бяха арестувани над 300 мафиоти, без да има такава показност, без да има такава пищност по време на арестите. Само че тамошната прокуратура, знаете, има прокурори, които са убити от мафията, а не самоубили се като действащи прокурори. България е страната в ЕС, поне за това можем да претендираме, която води първенството по най-много самоубили се действащи прокурори. България има един убит прокурор, Николай Колев, което стана по времето на прокурора Филчев. Но иначе има няколко случая на самоубили се прокурори. Ето виждате ли коя е разликата? В държава, в която има истинска битка с мафията, Италия, прокурорите ги гърмят мафиотите, в България прокурорите се самоубиват. Това показва всъщност, колко различна е прокуратурата там, където тя действително е такава, и тази, която е в България.

  - Може ли да се направи прогноза, как ще се развие процесът, ще има ли разплитане на чорапи, ще виждаме ли още лица, които ще дават знакови интервюта и ще предупреждават, че бизнесът им се изземва в полза на други?

  - Вижте, проблемът с хазартния бизнес не е в това, той дали развращава хората или не развращава хората. Всеки човек решава сам за себе си дали да вярва в хазарта и да ползва неговите услуги. Проблемът е, че държавата, която трябва да е регулатор на всички бизнесмени, допуска монополизация. Със своето бездействие, а може би със своето съдействие, е създала този бизнес модел в хазарта. И сега, използвайки интерес най-вероятно на друг голям играч, иска да симулира справедливост, а всъщност ще обслужи интересите на следващия играч. Аз дълбоко не вярвам в добрите помисли на министър Горанов и добрите помисли на мнозинството в това Народно събрание. Разбира се, последна ще бъде думата на вожда на ГЕРБ – Бойко Борисов. Бойко Борисов, ако не се поддаде на натиска, ще е интересно. Но той е показал, че е много гъвкав политик, гъвкав почти колкото своя кумир Тодор Живков, и в такива тежки моменти той бързо се съгласява с протестиращите, стига те да са достатъчно аргументирани. Ще видим сега кое ще надделее: дали претендентът за нов монопол в този бизнес или страхът на Борисов от протести.

  - Господин Андреев, Вие все пак бяхте депутат от ГЕРБ. Не можахте ли да въздействате на тези процеси? Не ги ли видяхте?

  - Аз на тези процеси не съм могъл да въздействам, не за друго… А, това, че ги видях – видях ги. И затова овреме създадохме групата за натиск, която беше в състав Мартин Димитров, Петър Славов и аз. Затова и не пожелах, и не желаех повече да бъда член на тази парламентарна група, и го казвах ясно и категорично в своите изяви. Винаги съм говорил от свое име и никога не съм говорил от името на политиките на ГЕРБ, както правят сега някои други мои приятели от близкото минало на СДС. Винаги съм си казвал моето мнение. Основният проблем на ГЕРБ е, аз пак казвам, това е неизживеният тоталитарен комплекс. Всички те се кланят на своя вожд и казват, че той е единственият и неповторим и че те съществуват само за това той да се чувства комфортно. И другият комплекс е влечението към монополи. Тъй като все пак в България е капитализъм, не е социализъм, повечето от монополите не са в ръцете на държавата, но те са в ръцете на близки до властта олигарси, които получават законодателни бонуси щом пожелаят. Така че манталитетът на тези хора не е променен.

  - Господин Андреев, добре, да приемем, че имаме олигархичен модел, обаче това не може да издържи дълго. Монополите не могат да издържат икономически една държава. Това не го ли вижда премиерът, не го ли виждат в ГЕРБ?

  - Аз също смятам, че го виждат, но зависимостите са вече такива, че е трудно човек да се откачи от това, което вижда.

  - Е, какво значи да се откачи? В тях е властта, казват: спираме до тук, баста, грешка, продължаваме на чисто.

  - Така е. Това може да стане срещу някои олигархични субекти, но не срещу всичките. Има олигархични субекти, които бяха създадени, изцяло дундуркани и продължават да бъдат дундуркани от правителството на ГЕРБ. Това са т.нар. наши момчета – котараци и не знам какви други, както ги наричат. Но има един много интересен момент – тази активност и на прокуратурата, и на КПКОМПИ, съвпада с идването на съветника по юридическите въпроси на Херо Мустафа – госпожица Ким. Много хора виждат в тази мярка от страна на САЩ желание България да бъде взета на пряко управление. Защото корупцията в България стана всеизвестен факт. Той срами не само нашата държава, срами и Европейския съюз, срами и всички общности, в които България участва. И хората просто са решили тази огромна корупция в България да бъде сведена до нормалното, до търпимото. Защото корупция има в цял свят, само че в другите държави корупцията не е на такива нива и не е в такива размери. Ето, примерно последното, което мога да ви кажа, как ви се струва, моят колега доцент Якимов, в много скоро време ще го видите, в своите сравнения той твърди, че магистралата, която е строена сега, новата магистрала в Сърбия – от Ниш до Цариброд е седем пъти по-евтина от магистралата в участъка на Кресненското дефиле. Ето, има факти. И то не е само тук. Това не може да се обясни по друг начин, освен с огромни корупционни практики. Да не говорим, че силно монополизиран е и строителният отрасъл със съществуващата там форма на управление на строителството, която се нарича „български инженеринг“ – когато строителят се превръща в олигарха, който плаща на всички участници в строителството и той е човекът, от който зависи, какъв ще е проектът. Това е дълбоко неправилно. В целия разумен свят държавата, частните инвеститори, търсят да има независимост между проектант и строител. Защото проектантът е този, който създава идеята, който превръща идеята в чертежи, в работни строежи. Строителят е обикновен изпълнител. Но правителството на Бойко Борисов направи от строителя пълен господар на строителния процес. И затова виждаме толкова много грешки, толкова много некачествено строителство, такива огромни цени. Аз не казвам, че и проектантите нямат своите грешки. Но в случая водещият, строителят, който разполага с властта и с икономически възможности, видяхме тази форма на монополизация на строителния бизнес до какво довежда в България – огромни цени, ниско строителство и поправки – ремонти на ремонтите на ремонтите.

Оставете коментар