Вторник, 26 Май 2020

Петък, 25 Октомври 2019 14:29

Всяка община в България трябва да се управлява единствено и само чрез нашата волята и в името на благоденствието на всеки един гражданин!

Интервю с д-р Лидия Стойкова – Чорбанова, водач на листата за общински съветници на Движение 21 за Община Карлово

- Г-жо Чорбанова тези местни избори се отличават с голям брой кандидатите за общински съветници в цялата страна. Какви са кандидатите за общинските съветници на Движение 21?

- Във всички листи за общински съветници на Движение 21, всички наши кандидати за кмет на община и населено място, във всяка община в България, в която се явяваме на местните избори в неделя, на 27 октомври, са включени само хора с професионален опит, хора ангажирани с обществена дейност и готови да дадат всичко от себе си за добруването на общината и региона, в който живеят.

Ние не съставяме нашите листи по право и партиен стаж, а съобразно нуждите и проблемите на съответния регион. В нашите листи могат да попаднат само активни хора, с професия и гражданска позиция, няма трайно безработни и такива, които са попаднали случайно. За съжаление обаче много от кандидатските листи на нашите конкуренти са точно такива – съставени от хора, които трябва да бъдат устроени на залата.

- Какво по-различно предлагате на хората?

- Развитието на малките и средни по големина общини и селища в България през последните десетилетия е лишено от всякакъв системен подход и визия. Правилото в този тип общини е: наливане на средства в общинския център и пълно неглижиране на малките населени места! Община Карлово е абсолютен пример за това. Общинския център крета напред, а населените места в общината тънат в нищета. Тази некомпетентна и лишена от визия политика, прогони младите и активни хора първо в областния град и след това в чужбина.

За да се стопират тези процеси на обезлюдяване на регионите е необходимо да се промени радикално подхода – в общинските съвети да влязат компетентни и можещи общински съветници. Общинският съвет, като най-важен орган на местното самоуправление чрез стратегиите, програмите и плановете, които приема е отговорен за развитието на местните общности, за сигурността на гражданите, за социалната им удовлетвореност, за благоденствието им.

- Какво трябва да се промени в управлението на общините в България?

- Стопирането и впоследствие преодоляването на неравенствата в регионите обаче, е възможно в бъдеще, защото вече нанесените вреди са големи. Сега е момента да изберем местно управление с дългосрочна визия за развитие на всяка община, да изберем управление, което да е съобразено с нуждите на гражданите, а не с нуждите на управляващите! Всяко предложено за вземане решение трябва да бъде първо подложено на оценка за въздействие върху жителите на общината и тогава преведено в изпълнение! Това ще наложим като модел на управление не само в Община Карлово, но и на всякъде където имаме след 27 октомври общински съветници от Движение 21. Но такъв подход може да се очаква само от компетентни, знаещи и можещи общински съветници и кметове на населени места. Ако продължаваме да си избираме трайно безработни, не образовани местни управници промяна към подобряване на живота на хората в страната няма да настъпи. 

- Какви са приоритетите ви за региона?

- В България има региони с уникални дадености, които не се използват адекватно и не дават добавена стойност на местната икономика, а биха могли да бъдат спасителния пояс не само на конкретната община, а и на съседните. Отново ще дам пример с региона на Карлово, в който нито възможностите, които дават минералните води, нито производството на етеричномаслени култури дават добавена стойност на местната икономика. Ние влизаме в новия Общински съвет на Карлово с готови, стриктно разписани решения за възраждането на Баня като национален курорт, за създаването на механизми за подкрепа на производителите на етерично маслени култури, за създаването за условия за подкрепа на женското предприемачество – като мярка за преодоляването на демографския срив в карловска община. Тези мерки обаче са приложими и в други общини със подобни ли други дадености и общинските съветници от Движение 21 ще започнат веднага да ги отстояват.

- Какви ще бъдат първите ви задачи в новите Общински съвети?

- За да се върнат младите хора в регионите, да създадат там семействата си, да отгледат там децата си е необходимо в регионите да се върнат и здравеопазването и образованието, заедно с развитието на местната икономика.  Тук Карлово може да бъде печален пример – здравеопазването е напълно ликвидирано! В общини като нашата, със страдащо здравеопазване и  пълна липса на адекватна социална политика е необходимо вече да се вземат мерки, които биха имали голяма политическа цена! Тези мерки могат да се трасират и осъществят само от независими личности, компетентни и загрижени за живота и здравето на жителите в малките общини, а не от корумпирани управници, и тук за съжаление Карлово не прави изключение.

- Какво бихте искали да кажете на хората?

- Призовавам всички българи, излезте и гласувайте на 27 октомври, направете влиянието на купения и манипулиран вот пренебрежимо малък. Нека прогоним корупцията и некомпетентността, те са нашия най-голям опонент. Не се страхувайте, а изберете нови личности и такива, които са доказали своите професионални качества и гражданска активност и които в следващите четири години ще бъдат вашата будна съвест, така, че след четири години нито вие нито вашите избраници ще съжаляват за вашето доверие.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар