Понеделник, 06 Април 2020

Вторник, 05 Ноември 2019 16:51

Цветозар Томов: Не е възможно партиите у нас да дебатират заедно за честността на изборите, това е сякаш сицилианската мафия да събере различните си клонове и те да се саморазпуснат сами

Интервю с Цветозар Томов, социолог и бивш член на ЦИК за сутрешния блок „Добро утро, България“ на радио „Фокус“ по повод поредния словесен сблъсък между президент и премиер по време на втория тур на местните избори у нас. Румен Радев заяви, че ще инициира среща с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), органите на реда и парламентарно представените политически партии във връзка с всички пропуски в изборите и отстъплението от честността на изборния процес. Най-голямата група в парламента – тази на ГЕРБ обаче оказва отпор. Лидерът й и премиер на страната Бойко Борисов отказва да участва в подобна среща. От своя страна БСП и ДПС изразиха желание за участие в подобен дебат.

– Зачестиха словесните двубои между премиер и президент. Как ще ги коментирате?

– Според мен, по някакъв начин истината се намира по средата на двете крайни тези, които бяха изказани от водещите политици в България. От една страна президентът поставя въпрос, който действително е болезнена тема за българския изборен процес. От друга страна на тези избори не се е случило нищо ново и изненадващо и няма особена причина да смятаме, че практиките, свързани с контролиране, манипулиране на вота и проблеми при обработката на резултатите, които водят грешки и възможности също за манипулации и внушения, са възникнали едва ли не на тези избори или през последните години. Те съществуват и съпровождат българския изборен процес, особено на местни избори, поне от началото на този век. Хубавото в този сблъсък е, че възниква интерес към обществен дебат на тази тема, от какъвто всички се нуждаят.

– Да, обаче какви могат да бъдат резултатите от подобна среща, при положение, че най-голямата парламентарно представена група, тази на ГЕРБ, отказва да вземе участие в нея?

– За мен е очевидно, че този обществен дебат трябва да се състои преди всичко между хора, които са заинтересовани от това в България да има честни избори. Това не са толкова политическите партии. Говорим за купуване и продаване на гласове – сигнали има от цялата страна. По-малко се говори за контролиран вот, но той е по-голямата опасност, според мен. Всички се правим на разсеяни относно това, че правоохранителната система не прави почти нищо по този въпрос. Това са проблеми на обществото, а не на партиите, защото партиите са тези, които купуват гласове и създават тези практики. Въпросът е как партиите да бъдат ограничени и спрени. Аз не очаквам, че е възможно да се съберат партиите в България и да се разберат по този въпрос. Това е все едно сицилианската мафия да си събере различните клонове и те да се саморазпуснат сами. Трябва обществен натиск, за да се прекратят тези практики, трябва работещо правораздаване. Защото те са лесни за наблюдение – те се виждат с просто око във всички секции, в които стават тези неща на избори, а тези секции са над 800.

–  Да, и ако говорим за политически партии, ГЕРБ, която можем да кажем, че спечели доста на тези избори, отказва участие. БСП и ДПС заявиха желание за участие на подобна среща. Реакциите им плод на неугодни за тях резултати ли са?

– Не мисля. Мисля, че няма невинни партии в тази история. Най-малко бих твърдял това за ДПС.

– Мая Манолова пък иска касиране на изборите и днес предстои Изпълнителното бюро на БСП да постави въпроса. Има ли основание искането на Манолова изобщо?

– Зависи от това какви са ни критерии за законност на изборите. От гледна точка на начина, по който протекоха в страната, изборите в София в никакъв случай не са по-опорочени, отколкото в която и да е друга голяма община. От гледна точка на желанието ни да имаме чисти и честни избори, има основания за касиране, но тези основания съществуват по отношение на изборите в цялата страна.

–  И едно е ясно обаче, всички малко или много искат промени в Изборния кодекс. Какви промени трябва да включва Изборният кодекс всъщност?

– Това е много широка тема, която едва ли можем да обсъдим за няколко минути в този разговор. Може би най-същественото е да престанем да изменяме конюнктурно Изборния кодекс от избори на избори в навечерието на избори. Аз бих искал да имаме Изборен кодекс, който да регламентира това промените в него да не бъдат валидни за непосредствено предстоящи избори. Тук трябва, според мен, сериозен обществен дебат накъде отиваме, защото в Изборния кодекс има маса абсурди. Абсурдно е въвеждането на машинното гласуване за едни избори и невъвеждането му в други. Трябва да имаме единна позиция по въпроса. Абсурдно е да продължаваме по този начин да товарим Секционните комисии с обработката на изборните резултати след 14-часов работен ден и без те да са достатъчно обучени да вършат тази работа. Това продуцира огромен брой технически грешки при отразяването на изборните резултати. Абсурдно е да имаме изборно законодателство, при което представянето, броенето на резултатите не е обект на по-голяма прозрачност от публична сила, тази, която е възможна в момента. Единият от изходите е въвеждането на преброителни комисии, алтернативният изход – използването на оптични скенери в изборния процес. Има още много неща, които бихме могли да кажем – ще стане прекалено дълго предполагам, ако ги изброя.

– Като бивш член на ЦИК, според вас, може ли машинно гласуване да реши проблема с нарушенията и огромния брой недействителни бюлетини?

– С недействителните бюлетини – не, отчасти би могло, но изцяло не, защото те в крайна сметка зависят и от волята на гражданите и техния брой. Тоест, хората, безразлични към определени кандидати, те имат и право да гласуват по този начин. Иначе, да, ако се въведат системи за оптично сканиране, които се въвеждат в доста страни и това е най-популярният начин да се модернизира и осъвремени технологията на провеждане на изборите. Такова машинно гласуване, да, но не и с тези машини за директно записване на вота, които досега сме използвали. Те са доста опасни и могат да бъдат манипулирани.

Източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 05 Ноември 2019 16:51
  Ако спрем предпазните мерки, до края на април заразените с коронавирус у нас ще са над 1 милион

  Досега са регистрирани 498 заразени, а вероятният им реален брой е между 2500 и 3000, прогнозира социологът Цветозар Томов

   

 • Вторник, 05 Ноември 2019 16:51
  Димитър Ганев: Борисов няма да допусне президентът Радев да прави служебен кабинет

  "Напоследък, гледайки социологическите данни, сякаш живеем в два различни свята. Не си даваме сметка какви са проблемите на една част от хората. Говорят за зелено нещо, зелени сделки, съдебни реформи, нещо ще трябвало да става...Хората не се вълнуват от тези неща. Не казвам, че не са важни, но не се вълнуват, заяви социологът Димитър Ганев пред Панорама на БНТ.

 • Вторник, 05 Ноември 2019 16:51
  За по-честни избори, или пак мижи да те лажем

  Уважаеми читатели, минаха местните избори, зададоха се парламентарните и в разните точки на властта пак се заговори за Изборния кодекс. Според едните изборите били ОК, ама можело да станат още по ОК, а според другите хич не са ОК и трябва много работи да се променят, за да станат ОК. Заговори се, че не само корекции трябват на кодекса, ама да се напише изцяло нов.

Оставете коментар