Понеделник, 21 Септември 2020

Понеделник, 02 Декември 2019 10:15

Волен Сидеров: Като има излишъци, защо вдигаш данъците? Това е моят въпрос, логичен въпрос

Ще се опитам да организирам граждански протести срещу намерението на кмета Йорданка Фандъкова да вдигне данъците за така наречените стари коли, заяви лидерът на „Атака“ в студиото на БНТ

 За политическата ситуация в страната, но и за случващото се в Столичния общински съвет ще говорим в следващите минути с лидера на „Атака“ Волен Сидеров, за първи път в това студио и в ролята си на общински съветник. Здравейте. Добре дошли.

– Добре заварила. Но не е лошо да имате постоянно репортери в Столичния общински съвет, защото там ще става все по-интересно.

–  Какво например?

– Има теми, които засягат стотици хиляди хора. Да кажем намерението на кметицата Фандъкова да вдигне данъка върху старите коли. Т.нар. „стари коли“, защото категоризацията е много условна, и това ще засегне сигурно 300-400 хиляди човека в София. Като част от тях имат газова уредба в колите си, тоест, не замърсяват въздуха. Това е едно недомислено решение. Аз към против, и не само съм против – ще се опитам и ще се постарая да организирам някакъв вид протести обществени граждански против това намерение на кметството и на част от Общинския съвет. Групата на ГЕРБ вече е съгласувала…

– Тоест, Вие не подкрепяте тези мерки?

– Не, категорично.

–  Те са свързани с това да се намали замърсяването на въздуха в столицата.

– Не, не. Това изобщо не е измеримо, няма никаква добра мотивация за това как ще се намали, колко ще се намали. Цялата работа е да се приберат едни пари от хората. Достатъчно са данъците върху столичани, така че не е нужно да се увеличават те. Още повече, че видът кола, която караш, не се определя от твоето желание, а твоите възможности финансови. Хайде да направи така правителството, уважаемото правителство, управлението, властта да направят така, че българите да могат да си купят най-новите коли, най-модерните, най-хубавите и да не е нужно да замърсяват въздуха.

–  А относно другия данък, който се предлага, да се повиши също така за сделките с имущество. Какво мислите за него?

– Против увеличението на данъците съм. Значи, тези, които управляват сега се наричат ГЕРБ – Граждани за европейско развитие на България. Те са част от Европейската народна партия (ЕНП). Заявили са се като дясноцентристка партия. А доколкото все още по учебник можем да класифицирам дясното и лявото, дясното е известно с това, че намалява данъците, не ги вдига.

– Това не е ли по-скоро социална политика?

– ГЕРБ се стараят да вдига данъци, което не е добре. Достатъчно са постъпленията и в бюджета на Столичния съвет, и в държавата. Говори се, непръснато се изтъква, че има излишъци.

– Вие знаете ли план-сметката за догодина?

– Като има излишъци, защо вдигаш данъците? Това е моят въпрос, логичен въпрос. Няма нужда.

– Знаете ли бюджета за София за догодина какъв ще бъде? Обсъждали се вече?

– Да, предстои да се обсъжда. Първо ще се обсъди една план-сметка, забележете – на 30 декември, много интересно – датата, която всеки си е тръгнал, празнува. Ще се обсъди план-сметка за парите за чистотата. Чистотата това са огромни пари – 217 млн. лева се предвиждат догодина за чистота. В доклада за тази план-сметка, аз участвах във финансовата комисия, там казах своите възражения против – няма никаква мотивация, няма аргументация защо толкова. Даже казах, че би могло София да се почисти например с половината от тези пари, може би 1/3. Тъй като няма никакво позоваване и анализ, на база на какво се изчисляват тези пари?

– Според Вас са много, така ли да разбирам?

– Много, прекалено. Това е надписана сметка. И тъй като тук участват обикновено частни фирми, които аз тепърва ще осветля кои са те, как са сключвани договорите с тях, има, няма ли корупция при това сключване на договори. Защо толкова скъпо струва чистотата на София, която в крайна сметка не е чиста. Градът ни не е чист, както трябва.

– Вие държите ли на вашето предложение, доколкото си спомням в предизборната кампания, общинска фирма да се занимава с почистването?

– Разбира се, че държа. Само че клиентелисткият и купеният вот и подправените протоколи, защото имаше страшно много подправени протоколи – имам такива, само че Административният съд вече не им обръща внимание. Изборите се правят по един доста брутален купен начин. Имам десетки протоколи, в която няма нито една преференция – това е невъзможно.

– Е, Мая Манолова води съдебна битка.

– Тя води съдебна битка, но мисля че ще бъде обречена, защото и аз съм водил. 2015 година съм искал касиране на изборите също в София, съдът каза: „Не, не може“. Тоест, тук имаме една съдебна система, която вече си затваря очите пред брутални нарушения на изборната демокрация. Но понеже питате за това как…

– За общинска фирма за сметопочистването.

– За това как ще бъде, как може да бъде. Ами, ако бяха ме избрали за кмет столичани, вие може би също сте сред тези гласували, щях да променя това. Щях да прекратя договорите с частните фирми, които договори сега не можеш да стигнеш до тях, те не са на сайта.

– Сега вече сте общински съветник, какво може да направите по тази тема?

– Сега започвам да работя по въпроса, но не мислете, че това ми дава кой знае какви предимства като общински съветник. Сега пак отново се боря да добия информация. Така беше и като депутат. Ти си народен представител, обаче данни за определени договори, които държавата или общината в случая сключва, са апокрифни. Договорът за „Софийска вода“ бил написан – сега ще стигна до него – бил написан на пишеща машина още по времето на Софиянски, и в него имало неустойка 1.5 млрд. лева, ако българската страна на общината наруши договора.

– Говорят за тази неустойка, да.

– Представяте ли си, този, който го е подписал това, трябваше просто години наред да бъде в Софийски централен затвор. Този договор също ще го разгледам. Искам да видя за чистотата понеже говорим, искам да видя кои са тези фирми, с които се сключват тези гигантски плащания – 217 млн. лева – представите ли си какво може да се направи с част от тези пари? Ами могат да се направят безплатни детските градини, транспортът безплатен – това, което също беше част от моето послание.

– Да, но сега има и ангажимент за много по-често миене на улиците например, предписания относно за чистота на въздуха. Може би и за това трябват немалко средства.

– Те улиците съвсем скоро трябва да бъдат чистени от сняг, а не измиване.

– То е годишен бюджетът все пак.

– Да. Така че отново ще застанем пред синдрома „Зимата ни изненада“.

– Мислите ли? Не сме ли готови за зимния сезон?

– Сигурен съм, защото крайните квартали на София никога не са почиствани. Въобще, има страшно много теми, които ще се окажат по-интересни от парламентарните. Защото в парламента имаше една рутина.

– А, и там е интересно. Не Ви липсва Народното събрание?

– Не. Не само че не ми липсва, аз мога да кажа, че съм доволен, че не съм в момента, в който там се приемат или се подготвят за приемани антинародни решения.

– Например?

– Например болничните да не се плащат – ами това е антисоциална, антинародна политика. И това се решава на коалиционен съвет, в който „Атака“ не е поканена, защото ние не сме в управлението от доста време. Ние сме изключени, махнати.

– Да, уточнете го, че е малко странно. В управлението, не сте в управлението?

– Да, искам да коригирам спекулацията и доста подлите спекулации на Каракачанов и Симеонов, които говорят за „Атака“ като напуснала. Не, не е напуснала. „Атака“ беше част от тройната коалиция патриоти, която сключи договор, споразумение с ГЕРБ за управление на държавата.

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар