Петък, 03 Юли 2020

Понеделник, 06 Януари 2020 15:28

Любомира Ганчева: „Булгаргаз“ се провали в преговорите с „Газпром“

Зам.-председателят на АБВ коментира причините за исканата оставка на ръководството на „Булгаргаз“, както и пропусната възможност да се намали цената на природния газ в България, в интервю за радио „Фокус“

- Г-жо Ганчева, АБВ ще внесе запитване до Министерството на енергетиката защо промяната на концесионера на газовото хранилище в Галата не е отразена в регистрите на министерството. Настоявате за пълна проверка на новия концесионер, какви са мотивите ви?

- Любомира Ганчева: Да, точно така. На първо място, започвам с това, че газохранилището е част не само от енергийната сигурност, ами от националната сигурност на страната. И всъщност до нас достигна публичната информация, но само на английски език, за съжаление в България до момента няма публикации по тази тема, за първо ребрандиране и след това изцяло преобразуване на компанията, която притежава концесията за използването на газохранилището в „Галата“. За съжаление обаче тази информация според нас не е осъвременена в регистрите, които са изложени на сайта на Министерството на енергетиката и са валидни към края на декември месец, защото преобразуването е направено в края на май месец, тоест преди шест месеца. Вероятно не се спазени изискванията на Закона за концесиите, според който при такава промяна и преобразуване министерството трябва да бъде информирано и с решение на Министерски съвет да се продължи евентуално концесията. Казвам евентуално, защото е много важно при това преобразуване новият собственик притежава ли всъщност необходимите и технически, и човешки ресурси, за да може да продължава да действа тази концесия. Изключително е важно, не става въпрос само за формална смяна на собствеността. Защото, както казах, става дума за националната сигурност. Много се надяваме отговорните институции да направят проверката.

- А какъв е срокът, в който очаквате отговор на това запитване?

- По закон срокът за отговор на запитване за достъп до обществена информация е две седмици, като той може да бъде удължен за още две седмици, но с информиране. За съжаление обаче сме смутени от една, може би порочна бих я нарекла практика, когато се отправя такова запитване, отговорните институции да не отговорят. На 11 декември ние входирахме, само че до „Булгартрансгаз“, запитване за информация колко точно тръби са положени в участъка, който е наричан „Балкански поток“, но всъщност става въпрос за инфраструктурата на българската тръба на „Турски поток“, защо измервателните уреди не отговорят на изискванията. И макар че този срок изтече, все още нямаме никакъв отговор. Вярвам, че въпросите, които коментираме както за съхранението и използването на концесията на газовото находище, така и за строежа на българския участък от „Турски поток“, това са изключително важни въпроси. По тях обществеността трябва да има информация, за да няма после порочно тълкуване на фактите.

- А отчитате ли като успех по-ниската цена след промяна на входната точка за доставка на природен газ в България и как всъщност като цяло започва годината за България в енергийно отношение?

- Вече от 1 януари 2020 г. ние сме свързани с „Турски поток“ и мога така да кажа, че се е сбъднало желанието на управляващите за диверсификация, както те наричат този процес. Тоест да не сме зависими само от Русия, от която внасяме природен газ, сега сме зависими от Турция, през която ще внасяме този природен газ. Но проблемът за нас от АБВ е, че от държава, която до момента е транзитирала природен газ и е получавала такси за това, от 2020 г. България вече няма да транзитира. На година около 200 милион лева досега бяха приходите за страната ни от транзитиране на природен газ. Ние очаквахме цената по дългосрочния договор с „Газпром“ да бъде намалена и сме сериозно притеснени на първо място от липсата на информация дали изобщо има подписан такъв договор. Защото ръководството и на Министерството на енергетиката, и на „Булгаргаз“ обявиха в края на декември, че в рамките на деня ще подпишат този договор, но все още няма потвърждение, вече десет дни по-късно, дали това е факт. На второ място, намалението, което отговорните институции твърдят, че ще има от тази година, те са го изчислили на 5 %, то е само от промяната на маршрута. Няма намаление в цената като отстъпка от цената по дългосрочния договор. А по наши анализи това са едни 10-12 %, които можеха преспокойно да бъдат договорени, да не хвърляме само цифри такива, които на нашите слушатели вероятно не говорят толкова много като информация. Смело мога да кажа, че едни 160-180 милиона лева на година можеха да бъдат спестени, ако имаше такава отстъпка от дългосрочната цена. И това, което ни притеснява, е, че както казах, България първо ще се лиши от приходите от транзитни такси, не договори достатъчно ниска цена и в резултат на това цялата тази сметка ще я платим всички ние, нашите слушатели, и бизнесът, и битът. Тъй като цената на природния газ в България всъщност изобщо не е ниска на фона на средните ниски цени в Европа. А ние сме най-бедната държава на ЕС, не трябва да забравяме това. И тази порочна практика смея да кажа на управление и на дългосрочния договор, и преговорите на „Булгаргаз“, и на управление на търговските процеси в България рефлектира с високата цена на пазара за всички. Излезе преди броени дни, няма седмица, решението на КЕВР за цената на природен газ за България за първото тримесечие. Тя е два пъти по-висока, отколкото в Европа, индексът TTF. Това е най-важният борсов индекс, спрямо който се равняват цените на природния газ.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Това ли е основната причина да продължавате да настоявате за отстраняване на ръководството на „Булгаргаз“?

- За нас проблемът е порочно управление и то е дългосрочно. И неговото отражение се натрупва във времето. Този борсов индекс, за който казах, че е 11 евроцента, т.е. 22 стотинки на мегаватчас, той е нисък от миналата година. Въпреки това обаче по никакъв начин ръководството на „Булгаргаз“ не съумя да доведе до намаление на цената на природния газ в България, тоест да купи от доставчици, които могат да дадат по-ниски цени. Напротив, смея да кажа, имали сме сигнали и до КЕВР, че България доставя газ от близки до ръководството на „Булгаргаз“ вероятно компании, тоест компании, които не дават високи цени, а използват просто като прекупвачи тази разлика в цената, но за лични цели. Сега виждаме пълен провал в преговорите с „Газпром експорт“. Защото това да не можеш да договориш отстъпка от цената при положение, че ЕК има специално разработена процедура, при положение, че това са пазарни тенденции, да не можеш да използваш тази вълна, просто не зная дали е умишлено или не, това няма никакво значение, но е абсолютен провал и този провал го плащаме всички ние. И аз мисля като един млад човек, че всеки човек трябва да носи отговорност, ако не може да се справи с дадени цели, стратегически за държавата, просто трябва да си понесе своята политическа отговорност.

- Партията прогнозира, че „Турски поток“ няма да бъде построен в срок, какво предстои оттук нататък за страната ни?

- От 1 януари за съжаление сме част от тази последица, тъй като ние не успяхме да изпълним строежа на „Турски поток“, той трябваше до 1 януари 2020 г. изцяло трасето от 470 километра да бъде построено на територията на Република България. Така че първата последица вече я усещаме – през нас да не се транзитира природен газ. Искам само да напомня, че по този начин ние пречим на доставките и за Европа. Защото Сърбия вече е готова с нейната инфраструктура и можехме, ако и ние бяхме готови, още докато водим този разговор, да се транзитира природен газ. Притеснителното обаче е, че ако не успеем до лятото, до края на юни или началото на юли месец да се справим с тази отсечка, дали България изобщо ще успее да запази ролята си на държавата, която отново някога да транзитира природен газ. На първо място искам да припомня, че преди може би година ние се опитвахме да се борим, така да се каже с Гърция, трасето да минава през България. И ако ние традиционно и системно забавяне нашето строителство и не даваме сигурност на нашите партньора, аз се опасявам, че тази ситуация, с която отрихме годината, да не транзитираме природен газ, а само да купуваме за вътрешни нужди и да не печелим от това, тя ще стане трайна и България ще изпадна в една такава енергийна изолация, която ще е повече от опасна и в икономически план, а и както казах, като национална сигурност. Енергетиката не е само отрасъл, който захранва икономиката и бита, а и националната сигурност гарантира на една държава. И това са изключително притеснителни процеси. Съжалявам, че никоя друга политическа партия не се ангажира с тях, за българската опозиция явно партийната субсидия и нейният размер са по-важни от това каква цена на природния газ ще плащаме всички ние в България.

- Предстои да разберем какво ще се случи до лятото. Аз ви благодаря за този разговор и ви желая успешен ден.

- И аз много ви благодаря и ако ми позволите, накрая да поздравя всички именици и на техните близки.

- Разбира се, днес е Богоявление, ние също се присъединяваме към вашите благопожелания за всички именици, за всички, които празнуват днес на Богоявление.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 06 Януари 2020 15:28
  Руска агенция: Борисов се опитва да седне на два стола с "Балкански поток"

  В първия ден на лятото българският премиер Бойко Борисов, оценявайки мащабите на извършените работи от птичи поглед, обеща, че строителството на българския участък от газопровода "Турски поток" ще бъде завършено до края на настоящата година. От "Булгартрансгаз", която е инвеститор на проекта, потвърдиха, че министър-председателят е извършил инспекция, отчетоха извършените изкопни работи и дължината на положените по трасето тръби, но не пожелаха да уточнят предполагаемата дата на завършване на проекта. Забавянето (за 8 месеца е завършена едва една трета от проекта) София този път оправда с карантината заради коронавируса (видите ли, режимът на самоизолация бе свален едва на 1 юни).

 • Понеделник, 06 Януари 2020 15:28
  АБВ поиска оставката на правителството

  Вижте официалната позиция на партията:

 • Понеделник, 06 Януари 2020 15:28
  Румен Петков: Правителството е работило на тъмно, тези хора са престъпници спрямо здравето на българските граждани

  Оказва се, че правителството не разполагат с протоколите, аргументите и становищата на Националния оперативен щаб, заяви лидерът на ПП АБВ. 

  Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова трябва да бъдат незабавно отстранени от длъжност, за да може да бъде проведено разследване по сигнала на Васил Божков, категоричен е Петков

Оставете коментар