Събота, 25 Януари 2020
Петък, 10 Януари 2020 18:18

Проф. Александър Маринов: При задълбочаване на кризата ще има оставка на кабинета и предсрочни избори

Следващият бушон, който изгърми, може да го опърли и Борисов

Проф. Александър Маринов в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

-  В петък вечерта, министърът на околната среда и водите Нено Димов е задържан за 24 часа. Това е новината от последните минути. По-рано през деня полицията и прокуратурата изведоха Димов за разпит, а премиерът Бойко Борисов намекна за оставката му. Обиските в Министерството на околната среда и водите съвпаднаха и с прокурорската акция за водната криза в Перник. Главният прокурор Иван Гешев обясни, че се работи и по двете линии – заради кризата с водата и заради вноса на боклук от Италия. Бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и отстраненият ръководител на местното ВиК Иван Витанов, които бяха арестувани в петък сутрин, са разпитани и освободени. Това е също част от новината от последните минути. Въпросът е: ще предизвикат ли правителствена криза с министерски оставки спецакциите на Специализираната прокуратура за довелите до проблемите с водата и боклука злоупотреби? Поканихме за анализ проф. Александър Маринов. Проф. Маринов, на какво сме свидетели? На борба с мафията или на хляб и зрелища?
-  Свидетели сме на неизбежно усилие да се реагира на остри задълбочаващи се проблеми, на които не им се вижда краят. Тоест в сегашната ситуация няма как някой да не предприеме нещо. Не мисля, че е просто хляб и зрелища, просто защото хлябът горчи, а зрелищата са наистина кървави вече. Разбира се, тук големият въпрос е как ще постъпят управляващите, това означава Бойко Борисов. Защото може за пореден път да се оправдае с тези под него, освен това Нено Димов е представител на коалиционните партньори. Но въпросът не е само за персоналната отговорност, свързана с полагането на някакви подписи. Преди всичко отговорността е на управлението, на правителството, на тези, които са създали нормативни и други условия да се извършват въпросните безобразия, които предполагам ние още не знаем, не познаваме в тяхната цялост и дълбочина. При всяко положение трябва да отчетем вероятния мотив на новия главен прокурор, че той иска да покаже от самото начало, че няма да се колебае, няма да се ослушва, че няма да се съобразява с властта и т.н. Тук обаче възниква въпросът, докъде ще стигне прокуратурата, тъй като аз смятам, че по засегнатите проблеми, особено по проблемите с водата, биха могли да бъдат потърсени други лица, действащи или заемали преди време високи постове в изпълнителната власт. Ще видим, дали ще се осмели прокуратурата да удари действащи силни политици от ГЕРБ. Защото Ирена Соколова е така или иначе низвергната, а Нено Димов е представител на малките коалиционни партньори. Така че ще видим. Сега в момента е трудно да се даде категорична преценка.


-  За много милиони се изговори през изминалите дни. 32 милиона са дадени за ремонт през 2015 година на язовирната стена на „Студена“ в Перник, 450 милиона лева са дадени на държавната консолидационна компания за ремонт на 418 язовири в лошо състояние. Нищо не се говори за тези пари. Никой не казва фалшиви информации ли са или са истински. И ако да, къде са парите?
-  Те, че не са фалшиви, не са. Защото това са известни факти, те са документирани, тези пари са давани с решение на правителството, особено тези знаменити 450 милиона. А въпросът, къде са парите или каква работа е свършена, наистина е основателен въпрос и отговора на този въпрос обществото ще очаква именно от прокуратурата. Смятам, че това е много съществен елемент или би трябвало да бъде съществен елемент от разследването на въпросните ситуации.


-  Ще предизвикат ли правителствена криза с министерски оставки спецакциите на Специализираната прокуратура?
-
Казах в началото – това зависи от реакцията на управляващите. Те могат да се запънат, както се казва, като рак на бързей. Всъщност ние в момента говорим за една евентуална оставка, министерска. Ще видим дали ще има разширяване на фронта на обвиненията да кажем по посока на МРРБ. Но за момента става дума за една оставка. ГЕРБ може да каже – това е проблем на нашите партньори, нека те да си посочат друг. Могат да кажат – ние си държим на мандата, няма да се отказваме и т.н. С което ще поемат много голям риск, защото за всички е ясно, че отговорността не може да бъде сведена до Нено Димов или до Ирена Соколова. Тя е отговорност на правителството, на най-голямата управляваща партия и лично на премиера. Така че въпросът е докъде ще му издържат нервите или какви преценки ще направи, как да постъпи оттук нататък. Аз не изключвам при едно задълбочаване на кризата да има оставка на кабинета и предсрочни избори. Защото това може да се окаже по-малката щета, отколкото опитите да се държат до края във властта.


-  Дали кабинетът ще мине към тази мярка, към хода за цялостна оставка?
-  Това ще реши Борисов, ние отлично знаем. А какво ще реши той, в момента не е ясно. От друга страна има и други обстоятелства, които са свързани не само с вътрешната политика, които затрудняват взимането на решение. Има външни ангажименти, външни отношения и т.н.

-  Какви обстоятелства?
-  Ясно е, че на българска територия се сблъскват още по-открито американските и руските интереси. Ясно е, че Борисов се опитва да маневрира между тях, да е добре и с едните, и с другите, да дава на едните едно, на другите друго. В интерес на истината, в някои от случаите това съвсем не е зле за България, а в други случаи не е добре за България. Но, така или иначе, идеята, че той може да играе тази хитра игра между САЩ и Русия, е наивна идея, тъй като те няма да му позволят – или едните, или другите, или и двете заедно. Така че в тази сложна ситуация, когато става дума за важни ангажименти, за външни проекти, за сделки и т.н., винаги има не просто оправдания, а има сериозна причина да се замисли дали може просто така да намери повод да хвърли пешкира, както се казва на спортен боксов език. Трудна е ситуацията на Борисов и вие виждате, че неслучайно той е угрижен и даже, бих казал, изнервен.


-  Дали кризата с водата и боклука всъщност няма да бъдат параванът, за да се измъкне от по-страшната игра, в която така или иначе е влязъл премиерът?
-  Ами това са достатъчно сериозни причини. Достатъчно сериозни. Като имате предвид, че и едната, и другата криза за момента са в начална фаза. Те дори не дават никакви симптоми за разрешаване. При едно очаквано климатично състояние, при климатични процеси, които предвиждат метеоролозите, при една не особено снежна или направо безснежна зима положението може да стане критично не само в градовете, които вече са в бедствено положение, в режим. Къде-къде още други места могат да бъдат засегнати. Не се вижда перспектива как ще се преодолява този проблем. С боклуците също е така. Ние тепърва ще научаваме какво е било внасяно ни горено. Вие сте забелязали, че възникна остро противоречие вътре в средите на самите управляващи. Едните твърдяха, че никакви опасни отпадъци, например болнични, не са били внасяни, докато министърът на финансите в официален документ, в отговор на депутатско питане обяви, че са внесени само 2,9 тона такива. Все пак ние още не знаем и вероятно не сме сигурни дали ще знаем, но вероятно ще разберем, че това е само върхът на айсберга. Така че това са сериозни проблеми, които са не просто повод, а достатъчна причина в една нормална държава правителството да си отиде.


- Тези сериозни проблеми не оголват ли и несъстоятелността на институциите? Защото боклуците са минали през митнически контрол, разпределени са по различни общини, получили или не получили решение и т.н. С водата за язовирите също.
-  Ние с вас сме коментирали може би не точно, но редица други проблеми, и сме коментирали именно това, че управлението вече показва трайна неспособност да се справя с различни кризисни ситуации. Това е много сериозен проблем, държавата просто не е в състояние да изпълнява свои основни функции. Защо това е така, дали е поради критично спаднала компетентност или поради корупция, търговия с влияние, съзнателно вземане на такива неприемливи решения, това вече би показало едно сериозно разследване. Но така или иначе ние виждаме, че непрекъснато ние от ден в ден влизаме в различни кризи. И тези кризи вече са опасни за обществото и за конкретните хора. Ето, вижте, нали ужким беше овладяна епидемията на свинска чума? Удари отново. И то пак в големи комплекси, където все още не могат да ни обяснят, както и в предишните случаи не ни обясниха, как е влязла заразата вътре. Това не е някакво стопанство в задния двор или гледани свине в полудиво състояние. Това е един голям комплекс, там се вземат определени мерки. Сега ни обясняват за някакви гризачи, които били проникнали. Преди бяха прасета водолази от Румъния. Ами значи тук се събират едно, второ, трето, четвърто нещо. Всеки нормален човек си задава въпроса: къде е държавата, какво прави държавата? Тя има свои неотменими функции към сигурността, живота, здравето на гражданите и т.н. Така че вие сте права, това е същността на проблема – институциите не са в състояние да решават проблемите.


-  Оставката ли е единственият изход за правителството?
- Правителството и най-вече Бойко Борисов и ГЕРБ, нямат много добри възможности. Тук по-скоро бих казал, че трябва да се преценява коя е по-малката злина. Трудно ми е да преценя, това изисква много сериозен анализ. Освен всичко, зависи от гледната точка – какво разбираме под приемлива или неприемлива щета. Ако се ръководим от интересите на обществото, разбира се най-важното е не толкова да се сменят някакви личности или правителство, да се промени начинът, по който се управлява държавата. Това е отговорът на всички проблеми, които ни сполетяват.


-  Има ли полезен ход ГЕРБ, освен бушонни оставки на някои министри?
-  Ами бушонни, бушонни, ама вече напрежението приближава до главния бушон. То не може до безкрайност. Ако беше толкова лесно с бушони да се избягва отговорността, щеше да се прави по целия свят. Но все пак няма как да продължава, дори и в България няма как да продължава. И това е всъщност един от аргументите, които вероятно разглежда Борисов – че следващият бушон, който изгърми, може да го опърли и него. Тогава вече става дума за неговата лична съдба, а не за кабинета, правителството, властта, която той смята, че може да си върне скоро след това и т.н. Така че тук е въпрос вече на лично оцеляване. И не бива да пропускате още едно обстоятелство – че ГЕРБ изглеждаха много силни, сега все още имат достатъчно сила, но в момента, в който се разклатят и започнат да губят властта, срещу тях ще скочат всички – и тези, които са били последователна опозиция, и тези, които са им се подмазвали, които са търгували с тях, които са извличали изгоди от тях – всички ще се обърнат. Тези, които го хвалят и му пеят „осанна“, утре ще бъдат първите, които ще крещят „разпнете го“, ще го посочат като единствен виновник за всичко. И мисля, че той си дава сметка. Или, ако не си дава сметка, поне инстинктът му, който е много силен, му подсказва, че работата е сериозна. И целият въпрос е, как ще оцелее. Ясно е, това не е никаква тайна, че Борисов е готов да хвърли на лъвовете всеки, за да запази себе си. В това отношение никой, включително в ГЕРБ, няма никакви илюзии. Но това е нелепа тактика.


-  Той докога ще може да хвърля?
-  Няма начин, тази тактика е изчерпана, защото освен всичко останало, нищо добро не се задава. Ако въпросът е да се спечели някой и друг месец, а след това да се очаква нормализация или някаква друга позитивна тенденция, разбирам. Но ще става все по-зле и няма как веригата на отговорността да не стигне до него. Това просто няма как да не се случи. Единственият шанс е да търси някакъв вариант с предсрочни избори с някаква друга, по-широка коалиция, която да му даде известен период от време, известен политически чадър. Тоест така, както много разумно постъпи НДСВ с тройната коалиция. Само че Борисов пропусна да направи това нещо. А и той управляваше по такъв начин, че е много по-трудно, в сравнение с НДСВ, да повтори този маньовър.


- Изумително е, че и кризата с водата, и кризата с боклука, са дълго точени във времето пред очите на всички – на общество, на институции, на управляващи, на опозиция, на медии. Изведнъж всичко изби. Това е любопитно. А са точени във времето, месеци, години.
-  Години. Години е по-точно да се каже.


- Години, години.

-Какво да ви кажа? Това е, защото огромни усилия и ресурси се хвърлят да се прикрива истината в България. Вместо да се каже истината, да се посочи, да се намери решение, не да се търси виновния, а да се търси решение. Вместо това се отрича истината – няма такова нещо, всичко е наред. И виждате, че това се повтаря, повтаря, повтаря, най-накрая не може да се скрие истината.


- Ако се беше потърсило решение, нямаше днес да се търсят виновници.
- Естествено. Трябваше да се намерят грешките в политиките. Вероятно някои хора щяха да понесат своята политическа отговорност, което означава да напуснат властта. Но не сега да бъдат клиенти на прокуратурата.


- И най-важният въпрос на въпросите, проф. Маринов – предсрочни избори. Кой идва?
-
Предсрочните избори ще донесат това, което е способно да поиска и да наложи българското общество. Не това, което му дадат политиците. Ако българското общество усети, че трябва да търси наистина нови решения, то ще се ориентира в тях. Така, както се е случвало много пъти на много места по света. Ние не бива да очакваме, че предсрочни избори би трябвало да има само тогава, когато се появи един юнак, една дружина, цялата в бяло, убедителна, неудържима и прочие, и прочие. Няма такова нещо. Алтернативата, новите решения на тези затлачвани с години, както вие казахте, проблеми, ще се намира в движение. В движение ще се търсят хора, които се доказват на място в епицентъра на кризата, че имат професионалните, моралните и политическите качества да се справят с такива проблеми. В такива периоди се доказват истинските държавници, истинските управленци.


- И хората.
- И хората, разбира се. В тежките ситуации характерите се оголват.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 10 Януари 2020 18:18
  Стотици перничани протестират на жълтите павета, искат оставките на Борисов и министри (видео)

  Заради водната криза стотици жители на Перник излязоха на протест пред Министерски съвет и поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова.

  Хората скандират: „Оставка“ и „Искаме вода” и носят български знамена.

  Протестното шествие под надслов „Сурва от Перник” тръгна от площад "Александър Първи", стигнаха до Министерския съвет, но движението по булевард "Цар Освободител" остава затворено. Недоволните обявиха готовност да останат пред сградата до 22 часа тази вечер, за да бъде изпълнено искането им.

  Недоволството на живещите в миньорския град е подкрепено от жители на столицата, Сливен и Бобов дол. Хората от Бобов дол обявиха, че протестират и с искане горенето на отпадъци в местния ТЕЦ да бъде прекратено окончателно.

  Протестът е организиран от Инициативен комитет „Спаси Перник“. Посланието е "Вода за Перник, вода за България!". 

 • Петък, 10 Януари 2020 18:18
  Методи Андреев: Битката на Борисов с “олигарси” най-вероятно обслужва интересите на трети лица

  С промените за хазарта управляващите правят гигантски слалом между различни корпоративни интереси, коментира в интервю по радио "Фокус" бившият депутат от гражданската квота на ГЕРБ и бивш председател на Комисията по досиетата

  - Тези дни усилено се заговори за закони, създадени в услуга на конкретна фирма и конкретно лице. Така разбрахме, че Комисията по хазарта е пробита и работи в полза на един човек, че държавата е дала право на хазартния бизнес да избира по каква схема да плаща на бюджета, че всички сектори плащат корпоративен или патентен данък, но за игри на „Национална лотария“ и лотария „България“ е въведена такса. Двойният аршин съществува от години, но сега го научихме и комай сега го научи и държавата, или поне се направи. И така се оказа, че ако минат внесените от Валери Симеонов и колегите му от НФСБ нови текстове, лотарийните игри ще се организират само от държавния Български спортен тотализатор, което мажоритарният акционер в двете частни лотарии у нас – Национална лотария и Лотария „България“, Васил Божков видя като национализация, докато финансовият министър Владислав Горанов обясни, че всъщност се прави монополизация. Други изчислиха приходите, които ще събере г-н Божков, като осъди България на 500 милиона лева. Междувременно стана ясно пък, че в бюджета се очакват да влязат почти толкова от монополизацията. Между временно се разбра още, че антикорупционната комисия иска отнемане на имущество за 380 милиона лева от Ветко и Маринела Арабаджиеви, включващо 5 хотела, апартаменти, автомобили, дори ролс-ройс. Какво реално се случва? Въздаване на закъсняла справедливост или изземване на бизнес? Задавам въпроса на Методи Андреев, бивш депутат от гражданската квота на ГЕРБ. С какво си обясняването втурването към въздаване на закъсняла справедливост?

  - Ами аз много не съм сигурен, че стремежът е да се въздава закъсняла справедливост. Поне много избирателно е подходът на съответните органи. Само към тези, за които говорихте във вашата презентация, е закъсняла справедливостта. Има страшно много други незасегнати сектори от националното стопанство, от българския бизнес, за които през години управляващите, като казвам управляващите, разбирам ГЕРБ, се погрижиха различните монополи да се чувстват по-добре в България. Сега монополизацията е голям проблем на държавата, особено тя се засили след десетте години управление на ГЕРБ. Аз многократно съм говорил и съм твърдял, че ГЕРБ е партия, която работи за монополите, тя не работи за дребния и средния бизнес. Това, че в момента са тръгнали да правят промени в Закона за хазарта, не означава, че те в предишните си управления, в предишните си политики не са дондуркали този бизнес. Като казвам дондуркали, разбирам да създават условия, при които този бизнес да се чувства най-силен от всички останали в тази сфера. В този случай, специално за прословутия Закон за хазарта, аз смятам, че отново проблемът не е добруване на българските граждани, поне така си обяснявам. По-скоро тук управляващите правят гигантски слалом между различни корпоративни интереси. Тук се засягат претенциите на един корпулентен бизнесмен да навлезе в тази сфера, интересите на друг бизнесмен, известен ъс своя анатомичен прякор, и на трети бизнесмен, който пък стана голям собственик на телевизия, нов собственик на телевизия. Ясно е, че законът всъщност търси да урегулира в полза на по-силните от тези трима заинтересовани бизнесмени да урегулира политиката на държавата по отношение на хазарта. По никой начин не смятам, че това, което се прави, е в полза на гражданите. Тъй като в крайна сметка законът, който предлага Валери Симеонов, не беше приет миналата година, когато за пръв път той беше предложен. Сега изведнъж предложиха този закон. Говорим за някакви 250 милиона лева, които липсвали от хазартния бизнес. Въпросът е: за колко време са се натрупали и защо държавата си е държала затворени очите срещу този феномен. Но проблемът с монополизацията на бизнес е не само тук, монопол се създава и във винаро-лозарския сектор, монопол се създава и в горивата. Монополът е създаден и при цигареното производство. Тоест България е страна на монополите. Ние действително станахме бананова република в условията на ЕС. Защото именно характеристиката на една република да бъде наречена бананова е властта на големите корпорации върху политиците и задължаването на политиката да служи на големите корпорации, а не на хората и на гражданите, не на средния и дребния бизнес. Средният и дребният бизнес е зачертан с две дебели черти и много малки дребни бизнеси фалират. Между другото Васил Божков казва една истина в своето интервю. Питат го: държавата взема ли бизнеси. Той казва: от момента, до който те забележат. Тоест един момент минаваш някаква граница, ставаш забележим и някой предявява, аз така го разбирам, предявява претенции към твоя бизнес, използвайки държавната машина. И аз по-скоро смятам, че тези битки с олигарси, в кавички слагам битки с олигарси, по-скоро обслужват други, нови претенденти за монополи в държавата, които са близки до властта. Примерно „той“.

  - Г-н Андреев, това означава ли, че с хазарта, с хотелите на Арабаджиеви се дава старт за процес на подмяна на крупната собственост?

  - След като беше разрешено от държавата пред очите на всички ни да бъдат извършени много престъпления в областта на приватизацията и след това, сега държавата симулира някаква дейност на закъсняла справедливост. Но аз все си мисля, че това е процес, който да убеди нашите партньори в ЕС и НАТО, че България не е толкова корумпирана и че прокуратурата не е толкова зависима от мафията. Тези действия, които извършва и българската прокуратура, са прекалено показни, за да бъдат автентични и искрени. Само преди около месец, мисля, че не повече, в Италия беше извършен един от най-големите удари срещу мафията. Бяха арестувани над 300 мафиоти, без да има такава показност, без да има такава пищност по време на арестите. Само че тамошната прокуратура, знаете, има прокурори, които са убити от мафията, а не самоубили се като действащи прокурори. България е страната в ЕС, поне за това можем да претендираме, която води първенството по най-много самоубили се действащи прокурори. България има един убит прокурор, Николай Колев, което стана по времето на прокурора Филчев. Но иначе има няколко случая на самоубили се прокурори. Ето виждате ли коя е разликата? В държава, в която има истинска битка с мафията, Италия, прокурорите ги гърмят мафиотите, в България прокурорите се самоубиват. Това показва всъщност, колко различна е прокуратурата там, където тя действително е такава, и тази, която е в България.

  - Може ли да се направи прогноза, как ще се развие процесът, ще има ли разплитане на чорапи, ще виждаме ли още лица, които ще дават знакови интервюта и ще предупреждават, че бизнесът им се изземва в полза на други?

  - Вижте, проблемът с хазартния бизнес не е в това, той дали развращава хората или не развращава хората. Всеки човек решава сам за себе си дали да вярва в хазарта и да ползва неговите услуги. Проблемът е, че държавата, която трябва да е регулатор на всички бизнесмени, допуска монополизация. Със своето бездействие, а може би със своето съдействие, е създала този бизнес модел в хазарта. И сега, използвайки интерес най-вероятно на друг голям играч, иска да симулира справедливост, а всъщност ще обслужи интересите на следващия играч. Аз дълбоко не вярвам в добрите помисли на министър Горанов и добрите помисли на мнозинството в това Народно събрание. Разбира се, последна ще бъде думата на вожда на ГЕРБ – Бойко Борисов. Бойко Борисов, ако не се поддаде на натиска, ще е интересно. Но той е показал, че е много гъвкав политик, гъвкав почти колкото своя кумир Тодор Живков, и в такива тежки моменти той бързо се съгласява с протестиращите, стига те да са достатъчно аргументирани. Ще видим сега кое ще надделее: дали претендентът за нов монопол в този бизнес или страхът на Борисов от протести.

  - Господин Андреев, Вие все пак бяхте депутат от ГЕРБ. Не можахте ли да въздействате на тези процеси? Не ги ли видяхте?

  - Аз на тези процеси не съм могъл да въздействам, не за друго… А, това, че ги видях – видях ги. И затова овреме създадохме групата за натиск, която беше в състав Мартин Димитров, Петър Славов и аз. Затова и не пожелах, и не желаех повече да бъда член на тази парламентарна група, и го казвах ясно и категорично в своите изяви. Винаги съм говорил от свое име и никога не съм говорил от името на политиките на ГЕРБ, както правят сега някои други мои приятели от близкото минало на СДС. Винаги съм си казвал моето мнение. Основният проблем на ГЕРБ е, аз пак казвам, това е неизживеният тоталитарен комплекс. Всички те се кланят на своя вожд и казват, че той е единственият и неповторим и че те съществуват само за това той да се чувства комфортно. И другият комплекс е влечението към монополи. Тъй като все пак в България е капитализъм, не е социализъм, повечето от монополите не са в ръцете на държавата, но те са в ръцете на близки до властта олигарси, които получават законодателни бонуси щом пожелаят. Така че манталитетът на тези хора не е променен.

  - Господин Андреев, добре, да приемем, че имаме олигархичен модел, обаче това не може да издържи дълго. Монополите не могат да издържат икономически една държава. Това не го ли вижда премиерът, не го ли виждат в ГЕРБ?

  - Аз също смятам, че го виждат, но зависимостите са вече такива, че е трудно човек да се откачи от това, което вижда.

  - Е, какво значи да се откачи? В тях е властта, казват: спираме до тук, баста, грешка, продължаваме на чисто.

  - Така е. Това може да стане срещу някои олигархични субекти, но не срещу всичките. Има олигархични субекти, които бяха създадени, изцяло дундуркани и продължават да бъдат дундуркани от правителството на ГЕРБ. Това са т.нар. наши момчета – котараци и не знам какви други, както ги наричат. Но има един много интересен момент – тази активност и на прокуратурата, и на КПКОМПИ, съвпада с идването на съветника по юридическите въпроси на Херо Мустафа – госпожица Ким. Много хора виждат в тази мярка от страна на САЩ желание България да бъде взета на пряко управление. Защото корупцията в България стана всеизвестен факт. Той срами не само нашата държава, срами и Европейския съюз, срами и всички общности, в които България участва. И хората просто са решили тази огромна корупция в България да бъде сведена до нормалното, до търпимото. Защото корупция има в цял свят, само че в другите държави корупцията не е на такива нива и не е в такива размери. Ето, примерно последното, което мога да ви кажа, как ви се струва, моят колега доцент Якимов, в много скоро време ще го видите, в своите сравнения той твърди, че магистралата, която е строена сега, новата магистрала в Сърбия – от Ниш до Цариброд е седем пъти по-евтина от магистралата в участъка на Кресненското дефиле. Ето, има факти. И то не е само тук. Това не може да се обясни по друг начин, освен с огромни корупционни практики. Да не говорим, че силно монополизиран е и строителният отрасъл със съществуващата там форма на управление на строителството, която се нарича „български инженеринг“ – когато строителят се превръща в олигарха, който плаща на всички участници в строителството и той е човекът, от който зависи, какъв ще е проектът. Това е дълбоко неправилно. В целия разумен свят държавата, частните инвеститори, търсят да има независимост между проектант и строител. Защото проектантът е този, който създава идеята, който превръща идеята в чертежи, в работни строежи. Строителят е обикновен изпълнител. Но правителството на Бойко Борисов направи от строителя пълен господар на строителния процес. И затова виждаме толкова много грешки, толкова много некачествено строителство, такива огромни цени. Аз не казвам, че и проектантите нямат своите грешки. Но в случая водещият, строителят, който разполага с властта и с икономически възможности, видяхме тази форма на монополизация на строителния бизнес до какво довежда в България – огромни цени, ниско строителство и поправки – ремонти на ремонтите на ремонтите.

 • Петък, 10 Януари 2020 18:18
  Петя Аврамова: Подаването на оставка не е проблем. Това ще реши ли кризата?

  Не захранваме Перник с вода от София. Ще използваме ВиК мрежата на София, което ще изисква допълнителен водопровод и помпена станция. Това ще е резервен вариант, както за водоснабдяване на Перник, така и за обратна връзка от язовир "Студена" към София.

Оставете коментар