Вторник, 02 Юни 2020

Петък, 10 Януари 2020 18:18

Проф. Александър Маринов: При задълбочаване на кризата ще има оставка на кабинета и предсрочни избори

Следващият бушон, който изгърми, може да го опърли и Борисов

Проф. Александър Маринов в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

-  В петък вечерта, министърът на околната среда и водите Нено Димов е задържан за 24 часа. Това е новината от последните минути. По-рано през деня полицията и прокуратурата изведоха Димов за разпит, а премиерът Бойко Борисов намекна за оставката му. Обиските в Министерството на околната среда и водите съвпаднаха и с прокурорската акция за водната криза в Перник. Главният прокурор Иван Гешев обясни, че се работи и по двете линии – заради кризата с водата и заради вноса на боклук от Италия. Бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и отстраненият ръководител на местното ВиК Иван Витанов, които бяха арестувани в петък сутрин, са разпитани и освободени. Това е също част от новината от последните минути. Въпросът е: ще предизвикат ли правителствена криза с министерски оставки спецакциите на Специализираната прокуратура за довелите до проблемите с водата и боклука злоупотреби? Поканихме за анализ проф. Александър Маринов. Проф. Маринов, на какво сме свидетели? На борба с мафията или на хляб и зрелища?
-  Свидетели сме на неизбежно усилие да се реагира на остри задълбочаващи се проблеми, на които не им се вижда краят. Тоест в сегашната ситуация няма как някой да не предприеме нещо. Не мисля, че е просто хляб и зрелища, просто защото хлябът горчи, а зрелищата са наистина кървави вече. Разбира се, тук големият въпрос е как ще постъпят управляващите, това означава Бойко Борисов. Защото може за пореден път да се оправдае с тези под него, освен това Нено Димов е представител на коалиционните партньори. Но въпросът не е само за персоналната отговорност, свързана с полагането на някакви подписи. Преди всичко отговорността е на управлението, на правителството, на тези, които са създали нормативни и други условия да се извършват въпросните безобразия, които предполагам ние още не знаем, не познаваме в тяхната цялост и дълбочина. При всяко положение трябва да отчетем вероятния мотив на новия главен прокурор, че той иска да покаже от самото начало, че няма да се колебае, няма да се ослушва, че няма да се съобразява с властта и т.н. Тук обаче възниква въпросът, докъде ще стигне прокуратурата, тъй като аз смятам, че по засегнатите проблеми, особено по проблемите с водата, биха могли да бъдат потърсени други лица, действащи или заемали преди време високи постове в изпълнителната власт. Ще видим, дали ще се осмели прокуратурата да удари действащи силни политици от ГЕРБ. Защото Ирена Соколова е така или иначе низвергната, а Нено Димов е представител на малките коалиционни партньори. Така че ще видим. Сега в момента е трудно да се даде категорична преценка.


-  За много милиони се изговори през изминалите дни. 32 милиона са дадени за ремонт през 2015 година на язовирната стена на „Студена“ в Перник, 450 милиона лева са дадени на държавната консолидационна компания за ремонт на 418 язовири в лошо състояние. Нищо не се говори за тези пари. Никой не казва фалшиви информации ли са или са истински. И ако да, къде са парите?
-  Те, че не са фалшиви, не са. Защото това са известни факти, те са документирани, тези пари са давани с решение на правителството, особено тези знаменити 450 милиона. А въпросът, къде са парите или каква работа е свършена, наистина е основателен въпрос и отговора на този въпрос обществото ще очаква именно от прокуратурата. Смятам, че това е много съществен елемент или би трябвало да бъде съществен елемент от разследването на въпросните ситуации.


-  Ще предизвикат ли правителствена криза с министерски оставки спецакциите на Специализираната прокуратура?
-
Казах в началото – това зависи от реакцията на управляващите. Те могат да се запънат, както се казва, като рак на бързей. Всъщност ние в момента говорим за една евентуална оставка, министерска. Ще видим дали ще има разширяване на фронта на обвиненията да кажем по посока на МРРБ. Но за момента става дума за една оставка. ГЕРБ може да каже – това е проблем на нашите партньори, нека те да си посочат друг. Могат да кажат – ние си държим на мандата, няма да се отказваме и т.н. С което ще поемат много голям риск, защото за всички е ясно, че отговорността не може да бъде сведена до Нено Димов или до Ирена Соколова. Тя е отговорност на правителството, на най-голямата управляваща партия и лично на премиера. Така че въпросът е докъде ще му издържат нервите или какви преценки ще направи, как да постъпи оттук нататък. Аз не изключвам при едно задълбочаване на кризата да има оставка на кабинета и предсрочни избори. Защото това може да се окаже по-малката щета, отколкото опитите да се държат до края във властта.


-  Дали кабинетът ще мине към тази мярка, към хода за цялостна оставка?
-  Това ще реши Борисов, ние отлично знаем. А какво ще реши той, в момента не е ясно. От друга страна има и други обстоятелства, които са свързани не само с вътрешната политика, които затрудняват взимането на решение. Има външни ангажименти, външни отношения и т.н.

-  Какви обстоятелства?
-  Ясно е, че на българска територия се сблъскват още по-открито американските и руските интереси. Ясно е, че Борисов се опитва да маневрира между тях, да е добре и с едните, и с другите, да дава на едните едно, на другите друго. В интерес на истината, в някои от случаите това съвсем не е зле за България, а в други случаи не е добре за България. Но, така или иначе, идеята, че той може да играе тази хитра игра между САЩ и Русия, е наивна идея, тъй като те няма да му позволят – или едните, или другите, или и двете заедно. Така че в тази сложна ситуация, когато става дума за важни ангажименти, за външни проекти, за сделки и т.н., винаги има не просто оправдания, а има сериозна причина да се замисли дали може просто така да намери повод да хвърли пешкира, както се казва на спортен боксов език. Трудна е ситуацията на Борисов и вие виждате, че неслучайно той е угрижен и даже, бих казал, изнервен.


-  Дали кризата с водата и боклука всъщност няма да бъдат параванът, за да се измъкне от по-страшната игра, в която така или иначе е влязъл премиерът?
-  Ами това са достатъчно сериозни причини. Достатъчно сериозни. Като имате предвид, че и едната, и другата криза за момента са в начална фаза. Те дори не дават никакви симптоми за разрешаване. При едно очаквано климатично състояние, при климатични процеси, които предвиждат метеоролозите, при една не особено снежна или направо безснежна зима положението може да стане критично не само в градовете, които вече са в бедствено положение, в режим. Къде-къде още други места могат да бъдат засегнати. Не се вижда перспектива как ще се преодолява този проблем. С боклуците също е така. Ние тепърва ще научаваме какво е било внасяно ни горено. Вие сте забелязали, че възникна остро противоречие вътре в средите на самите управляващи. Едните твърдяха, че никакви опасни отпадъци, например болнични, не са били внасяни, докато министърът на финансите в официален документ, в отговор на депутатско питане обяви, че са внесени само 2,9 тона такива. Все пак ние още не знаем и вероятно не сме сигурни дали ще знаем, но вероятно ще разберем, че това е само върхът на айсберга. Така че това са сериозни проблеми, които са не просто повод, а достатъчна причина в една нормална държава правителството да си отиде.


- Тези сериозни проблеми не оголват ли и несъстоятелността на институциите? Защото боклуците са минали през митнически контрол, разпределени са по различни общини, получили или не получили решение и т.н. С водата за язовирите също.
-  Ние с вас сме коментирали може би не точно, но редица други проблеми, и сме коментирали именно това, че управлението вече показва трайна неспособност да се справя с различни кризисни ситуации. Това е много сериозен проблем, държавата просто не е в състояние да изпълнява свои основни функции. Защо това е така, дали е поради критично спаднала компетентност или поради корупция, търговия с влияние, съзнателно вземане на такива неприемливи решения, това вече би показало едно сериозно разследване. Но така или иначе ние виждаме, че непрекъснато ние от ден в ден влизаме в различни кризи. И тези кризи вече са опасни за обществото и за конкретните хора. Ето, вижте, нали ужким беше овладяна епидемията на свинска чума? Удари отново. И то пак в големи комплекси, където все още не могат да ни обяснят, както и в предишните случаи не ни обясниха, как е влязла заразата вътре. Това не е някакво стопанство в задния двор или гледани свине в полудиво състояние. Това е един голям комплекс, там се вземат определени мерки. Сега ни обясняват за някакви гризачи, които били проникнали. Преди бяха прасета водолази от Румъния. Ами значи тук се събират едно, второ, трето, четвърто нещо. Всеки нормален човек си задава въпроса: къде е държавата, какво прави държавата? Тя има свои неотменими функции към сигурността, живота, здравето на гражданите и т.н. Така че вие сте права, това е същността на проблема – институциите не са в състояние да решават проблемите.


-  Оставката ли е единственият изход за правителството?
- Правителството и най-вече Бойко Борисов и ГЕРБ, нямат много добри възможности. Тук по-скоро бих казал, че трябва да се преценява коя е по-малката злина. Трудно ми е да преценя, това изисква много сериозен анализ. Освен всичко, зависи от гледната точка – какво разбираме под приемлива или неприемлива щета. Ако се ръководим от интересите на обществото, разбира се най-важното е не толкова да се сменят някакви личности или правителство, да се промени начинът, по който се управлява държавата. Това е отговорът на всички проблеми, които ни сполетяват.


-  Има ли полезен ход ГЕРБ, освен бушонни оставки на някои министри?
-  Ами бушонни, бушонни, ама вече напрежението приближава до главния бушон. То не може до безкрайност. Ако беше толкова лесно с бушони да се избягва отговорността, щеше да се прави по целия свят. Но все пак няма как да продължава, дори и в България няма как да продължава. И това е всъщност един от аргументите, които вероятно разглежда Борисов – че следващият бушон, който изгърми, може да го опърли и него. Тогава вече става дума за неговата лична съдба, а не за кабинета, правителството, властта, която той смята, че може да си върне скоро след това и т.н. Така че тук е въпрос вече на лично оцеляване. И не бива да пропускате още едно обстоятелство – че ГЕРБ изглеждаха много силни, сега все още имат достатъчно сила, но в момента, в който се разклатят и започнат да губят властта, срещу тях ще скочат всички – и тези, които са били последователна опозиция, и тези, които са им се подмазвали, които са търгували с тях, които са извличали изгоди от тях – всички ще се обърнат. Тези, които го хвалят и му пеят „осанна“, утре ще бъдат първите, които ще крещят „разпнете го“, ще го посочат като единствен виновник за всичко. И мисля, че той си дава сметка. Или, ако не си дава сметка, поне инстинктът му, който е много силен, му подсказва, че работата е сериозна. И целият въпрос е, как ще оцелее. Ясно е, това не е никаква тайна, че Борисов е готов да хвърли на лъвовете всеки, за да запази себе си. В това отношение никой, включително в ГЕРБ, няма никакви илюзии. Но това е нелепа тактика.


-  Той докога ще може да хвърля?
-  Няма начин, тази тактика е изчерпана, защото освен всичко останало, нищо добро не се задава. Ако въпросът е да се спечели някой и друг месец, а след това да се очаква нормализация или някаква друга позитивна тенденция, разбирам. Но ще става все по-зле и няма как веригата на отговорността да не стигне до него. Това просто няма как да не се случи. Единственият шанс е да търси някакъв вариант с предсрочни избори с някаква друга, по-широка коалиция, която да му даде известен период от време, известен политически чадър. Тоест така, както много разумно постъпи НДСВ с тройната коалиция. Само че Борисов пропусна да направи това нещо. А и той управляваше по такъв начин, че е много по-трудно, в сравнение с НДСВ, да повтори този маньовър.


- Изумително е, че и кризата с водата, и кризата с боклука, са дълго точени във времето пред очите на всички – на общество, на институции, на управляващи, на опозиция, на медии. Изведнъж всичко изби. Това е любопитно. А са точени във времето, месеци, години.
-  Години. Години е по-точно да се каже.


- Години, години.

-Какво да ви кажа? Това е, защото огромни усилия и ресурси се хвърлят да се прикрива истината в България. Вместо да се каже истината, да се посочи, да се намери решение, не да се търси виновния, а да се търси решение. Вместо това се отрича истината – няма такова нещо, всичко е наред. И виждате, че това се повтаря, повтаря, повтаря, най-накрая не може да се скрие истината.


- Ако се беше потърсило решение, нямаше днес да се търсят виновници.
- Естествено. Трябваше да се намерят грешките в политиките. Вероятно някои хора щяха да понесат своята политическа отговорност, което означава да напуснат властта. Но не сега да бъдат клиенти на прокуратурата.


- И най-важният въпрос на въпросите, проф. Маринов – предсрочни избори. Кой идва?
-
Предсрочните избори ще донесат това, което е способно да поиска и да наложи българското общество. Не това, което му дадат политиците. Ако българското общество усети, че трябва да търси наистина нови решения, то ще се ориентира в тях. Така, както се е случвало много пъти на много места по света. Ние не бива да очакваме, че предсрочни избори би трябвало да има само тогава, когато се появи един юнак, една дружина, цялата в бяло, убедителна, неудържима и прочие, и прочие. Няма такова нещо. Алтернативата, новите решения на тези затлачвани с години, както вие казахте, проблеми, ще се намира в движение. В движение ще се търсят хора, които се доказват на място в епицентъра на кризата, че имат професионалните, моралните и политическите качества да се справят с такива проблеми. В такива периоди се доказват истинските държавници, истинските управленци.


- И хората.
- И хората, разбира се. В тежките ситуации характерите се оголват.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 10 Януари 2020 18:18
  ДПС: Избрахме да не сме опозиция по време на кризата

  „Равносметката днес показва, че ние сме в тези, които се представиха много добре. Мисля, че вече можем да го твърдим съвсем спокойно на края на кризата“  

 • Петък, 10 Януари 2020 18:18
  Радев на форум със световни лидери: Справянето с К-19 изисква засилено сътрудничество

  Най-важните изводи от настоящата криза са, че рестриктивните мерки не трябва да нарушават основни човешки права, социалните мерки трябва да помагат своевременно на нуждаещите се, а финансовите инструменти да се насочат към тези, които ще бъдат движещата сила за бързото възстановяване.

 • Петък, 10 Януари 2020 18:18
  Планината, минералните води и културните събития в Троянския край съживяват туризма в региона, според кмета Донка Михайлова

  С красивите планински гледки и екопътеки, лековитите минерални води и атрактивни културни събития туризмът в Троянския край се съживява след края на извънредното положение и при спазване на противоепидемичните мерки заради коронавируса. За да напомни на гостите си колко прекрасно място за посещение е районът, Община Троян започва рекламна кампания, заяви в интервю за БТА кметът на планинската община Донка Михайлова.

  "В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян", посочи кметът.

  По думите й предвиждат се и редица събития, тъй като именно този вид туризъм през последните години е силно развит. Заради кризата с коронавируса се отчита 45 процента спад на посещенията в общината и 49 на сто намаление на нощувките. "Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян", заяви Михайлова и добави, че усилията ще бъдат насочени към събития, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.

  Вече всички културни институции работят, а хотелите и къщите за гости са използвали времето на извънредно положение, за да извършат ремонти и обновени да посрещнат гостите си, отбеляза Донка Михайлова.

  Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

  Следва цялото интервю:
  -  Как се отрази пандемията на туризма в община Троян?
  - В цялата страна туристическият сектор е един браншовете, които най-тежко пострадаха от кризата, тъй като заведенията бяха затворени. След едно силно начало на годината, през първите два месеца ние имахме ръст от 30 процента, а към днешна дата имаме 45 процента спад при посетителите и 49 процента при нощувките. Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян.
  - С колко са намалели приходите на Община Троян?
  - Приходите като цяло за Общината са намалели с 23 процента. Това е сериозен удар върху приходната част на общинския бюджет. В сравнение с останалите общини в страната ние сме една от най-малко пострадалите, тъй като намалението се движи между 30 и 70 процента.
  - Как Община Троян подпомага бизнеса и в частност туризма?
  - Община Троян беше сред първите български общини, които започнаха с конкретни мерки в подкрепа на бизнеса, най-вече ресторантьорския. Ние освободихме напълно от наеми нашите наематели за периода на извънредното положение. Говоря за тези, които бяха закрити по силата на заповед на министъра на здравеопазването. Направихме 50 процента отстъпка в договорените наеми за тези, които работеха през този период. През периода на извънредното положение всички ресторантьори бяха освободени от т. нар. тротоарно право. В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян.
  - Какви мерки за съживяване на туризма предвиждате?
  - Ще започнем в следващите дни рекламна кампания на района, която да напомни на потенциалните ни гости от страната и чужбина колко прекрасно място за посещение е Троянският край. В разговори сме с туристическия бранш. Предстои да подготвим и организираме атрактивни събития, тъй като именно събитийният туризъм в последните няколко години започва много силно да набира скорост в нашия край. Предстоят ни интересни за жителите на страната събития, като Българския фестивал на сливата, който беше признат за един от най-добрите в Европа. Между 18 и 22 септември ние очакваме гости от цялата страна. Ще идентифицираме събитията от културния календар на Общината, така че да има такива, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.
  - Ако развитието на пандемията и мерките не позволят да се случат събитията в размера, в който са били предходни години, мислили ли сте и за такъв вариант?
  - Ако отново бъдат въведени рестриктивни мерки, едва ли бихме могли да имаме алтернативи. Ще работим своеобразно развитието на ситуацията. На този етап имам оптимизъм, че ще можем да компенсираме голяма част от загубите, които търпи туристическият бизнес.
  - Работят ли вече всички културни институции и какво предвиждат в най-скоро време?
  - На територията на общината работят абсолютно всички културни институции. Приемат посетители, разбира се, при спазването на мерките, гарантиращи безопасността и здравето на хората. Гостите на общината са добре дошли в Музея на занаятите, който миналата годината получи признанието на музейната общност в България и беше определен за "Музей на годината" за 2019 г. Очакваме ги в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, както и в Научно-природния музей в село Черни Осъм, който привлича децата с всички експонати, които формират любов към природата. Предстоят ни доста интересни събития, свързани със забележителни годишнини, сред които 150-тата годишнина от създаването на читалище "Наука - 1870" в Троян. Намерението ни беше да наситим цялата година със събития, които представят различните школи на изкуствата към читалището. Сега тази програма я преориентираме във времето. Основната част от събитията ги изнасяме на открито, като ключовото ще е през септември.
  - Казахте, че подготвяте рекламна кампания, към какво ще насочите туристите, освен събитията, които предвиждате?
  - Ще насочим туристите към Троянския край, защото Троян е в сърцето ни. Това е нашият призив към всички, които са се докосвали до нашия край. Тук, на територията на общината, чрез туристическия информационен център, с Центъра в Общината ние ще им предложим всички възможности, така че да усетят Троян в сърцата си. Ще ги поканим да посетят Троянския манастир, ще им покажем комплекса "Состра" и "Вия Траяна", всички културни институции, екопътеките, очарованието на планината. Ще ги поканим да поплуват в минералните води в Чифлик и Шипково. Надяваме се те наистина да запазят Троян в сърцата си, за да се връщат отново при нас.
  - Имат ли готовност хотелите и къщите за гости да посрещат туристи, имайки предвид противоепидемичните мерки, които трябва да спазват?
  - Хотелите и къщите за гости използваха периода на извънредното положение, за да направят основни ремонти и да посрещнат обновени своите гости. Вече част от тях предлагат атрактивни пакети. Издигат и свои слогани като: "Спаси любимото място". Голямата част от хотелите отвориха врати. Макар и чрез единични резервации се връща интересът на отделни семейства и групи за посещение на нашия край. В условията на конкуренция ние очакваме атрактивни цени за гостите.
  - Какви са очакванията за този туристически сезон?
  - Ние очакваме туристите да оценят, че след този критичен за здравето на всеки български гражданин период, планината дава здраве, минералната вода укрепва имунитета. Тук, в планината, те в най-малка степен са застрашени, защото дистанцията е неизбежна и ще успеят да съчетаят грижата за здравето си с удоволствието, което ще получат сред красотата на Троянския балкан и минералните води, с които нашият край е богат.
  - Ще има ли все пак страх в туристите?
  - Естествено, че всички ние сме по-предпазливи, по-внимателни. Мисля, че тези два месеца ни научиха, че трябва да спазваме определени правила, че трябва да избираме местата, които в максимална степен предпоставят грижа за здравето.
  - Как ще призовете туристите?
  - Елате при нас и ще усетите, че Троян е в сърцата Ви.

Оставете коментар