Сряда, 08 Юли 2020

Петък, 07 Февруари 2020 17:21

Румен Петков: Политическо е решението за черния печат на Миталов, САЩ не трябва да водят битката си с Русия на наша територия

Интервю с Румен Петков, председател на ПП АБВ за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

- Очаквано или не съдия Андон Миталов е името на българина, обявен за персона нон грата от САЩ. Какво правят САЩ с тези си действия – помагат на българските граждани в борбата с корупцията или продължават геополитическите си игри с Русия? По темата разговаряме с председателя на АБВ Румен Петков. Час преди името на българина със забрана да влиза в САЩ да стане ясно от изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, вие, г-н Петков, изразихте опасения за треторазрядна фигура, оказа се лице, известно на малцина, а очакванията бяха за много по-голямо име. Защо се разминаха обществените очаквания?
- Първо трябва да отчетем, че последните месеци са белязани от много силен сблъсък, в това число институционален, и български ангажименти срещу Русия с поредица нелепи обвинения. Самият Николай Малинов и една група хора от движението „Русофили“ бяха обвинени в шпионаж, държани в следствени арести, и то част от обвиненията са очевидно нелепи. След това изгонихме серия руски дипломати, което разбира се руската страна ще ни върне, и то неостатъчно аргументирано. И мисля, за никой трезвомислещ човек няма съмнение, че това се прави под натиск. За съжаление нашите институции допускат САЩ да водят битка с Русия на наша територия, защото на нас ни се обяснява кои енергийни проекти са неприемливи за Щатите, без да се прави анализ кои са нужни за България. Защото забавянето на „Белене“ с 10 години очевидно влияе на цената на ел. енергията и очевидно ни поставя в критично положение, още повече при сега силно дискутирания Зелен пакет, Зелен договор, предложен от новия председател на Еврокомисията. И сега тази постъпка на САЩ, аз много се надявах да не е така впрочем, изразих опасенията си, защото този стремеж за изтласкване на Русия – какво означава да изтласкаш Русия от наша територия е друг въпрос, това са глупости разбира се, защото ние имаме български национални интереси, история и бъдеще, не е много ясно, но изразих опасения не заради друго, а защото ако ще водим борба с корупцията, ние имаме достатъчно ярки фигури, които за съжаление САЩ подминаха. Защото начинът, по който се ремонтират нашите самолети е повече от плашещ за пилотите ни, защото начинът, по който се осигуряват определени поръчки за Българската армия е повече от плашещ за бюджета и сигурността ни, и ред, ред още неща. А САЩ се лепнаха в един съдия, който е издал едно разрешение, което аз между впрочем не одобрявам, и съм го заявил още тогава, но заради решение, който е взел български съдия, той да бъде атакуван по такъв начин, мисля най-малкото за неприлично, защото е очевидно, че това решение е политическо, то няма допирни точки с корупцията. И още нещо, аз съм подписал като вътрешен министър договор с Министерството на правосъдието на САЩ, в който ние като приятелски държави имаме определени ангажименти една към друга, нещо повече, ние сме съюзници. Ние сме предоставяли огромен обем информация за нерегламентирано движение на финансови средства и т.н., и т.н. на САЩ. Но тогава, когато съюзническа държава, в това число САЩ, разполага с данни за корупция, тук разбира се говорим за треторазряден функционер, тя би трябвало да ги предостави на нашите служби, за да получи корумпираният тип заслуженото, тоест, присъда. А сега в момента се прави едно огласяване, за което не се вадят никакви аргументи и това поставя в деликатно положение самите Щати. Вчера, когато изразих това си опасение, аз се боях, че САЩ ще се изложат, и те го направиха по един много убедителен начин.
- Да, наистина в изявлението си Помпео изобщо не влиза в конкретика за извършваната корупционна дейност.
- Създадената предварителна нагласа, аз впрочем попитах вашите колеги още в деня на излъчване на интервюто, вие сте професионални журналисти и се занимавате с журналистика и информиране на обществото години наред, аз имам основание да считам, че това интервю е записано на 22 януари, аз го казах и тогава, онзи ден имам предвид – Леонид Брежнев навремето не си позволяваше да дава интервюта, в чиято актуалност ще е убеден и 14 дни по-късно. Така че този подход е малко неприличен и той допълнително злепоставя САЩ, а те са уважаван наш партньор и би трябвало да се спестяват такива самоунижаващи и самоизлагащи действия, които да поставят под съмнения техния искрен стремеж да партнират полезно с България. Защото да им изсипем 2.5 млрд. долара за нещо, което не се знае кога ще се произвежда, защото заводът, който ще го произвежда, не е готов е едно, но да ни предоставят ефективна информация за борба с корупцията на различните етажи, в случая очевидно ниски, е съвсем друго.
- Тоест, с тези си действия САЩ е спорно дали помагат на българските граждани в борбата с корупцията, по-скоро продължават геополитическите си игри с Русия?
- Вън от всякакво съмнение. Решението, което обяви държавният секретар, е политическо. Зад него няма аргументи. Още повече, че впечатлението, което предварително беше създадено – ето, сега ще ударим корупцията в сърцето – ако това е най-корумпираният български функционер, ние практически вече няма с какво да се борим, ние сме решили проблемите с борбата с корупцията. Някакви мижави съдии от районни съдилища сигурно взимат някой лев оттук-оттам, но аз съм убеден, че режимът на Борисов ще ги смачка в най-скоро време.
- Г-н Петков, вие вчера изкарахте напред като фаворити за персона нон грата две лица. Както вече споменахме, министрите Каракачанов и Горанов. Ще има още имена в забранения списък на САЩ. Според вас от какъв ранг ще бъдат те?
- Е, вече не мога да коментирам. Аз съм нормален човек и при създадените онзи ден очаквания, да извадят треторазреден съдия, който даже не е член в колегиите в съответното съдилище, е унизително за самите САЩ. Още повече, пак казвам, ако те искат да са ни полезни, нека да предоставят информацията, с която разполагат, на българските разследващи органи. Но отсега нататък какво ще направят – ум не го побира. Още повече, че вчера премиерът ме разтърси, като каза, че Тръмп като го питал какво правят с Николай Малинов, той нямало какво да му отговори. Вие представяте ли си президентът Тръмп пита нашия премиер: „Абе, Бойко, какво направихте с онова момче кестенявото, със сините очи, русофилчето? Уж го разследвате за корупция, пък го пуснахте да отскочи до Москва?“, и нашият мълчи притеснен. Това са нелепи неща и не знам защо българският министър-председател донакисва САЩ като вкарва такива думи в устата на Тръмп, които дал Бог, убеден съм, не са минавали през главата на упоменатия.
- Замазаха ли очите на българското общество, отчитайки дейност?
- Не, изложиха се. И го казвам с болка, защото съм убеден приятел на САЩ, защото съм дълбоко убеден, че те са необходим, стратегически партньор на България. Но когато в рамките на няколко месеца ти прибират 2.5 милиарда за нещо, което не знаеш кога ще получиш, обясняват ти, че не трябва да реализираш енергийни проекти, които са стратегически за енергийната сигурност на България и на Европа, обявяват категорична и безкомпромисна битка с корупцията, и накрая вадят от ръкава си някакъв левент, който по стечение на обстоятелствата издал разрешение на човек с повдигнато обвинение за шпионаж за Русия да пътува за чужбина, в случая Русия, което пак казвам, според мен не е приемливо, независимо кой е човекът и кой е съдията, точно нещо да го цапардосат и то без аргументи, е жалко.
- Защо ни го дават този списък ей така, лъжичка по лъжичка – демонстрират някакво влияние?
- Е, то тук няма и лъжичка. Демонстрира се безпардонен стремеж за хегемонизъм в България, плаши се всеки, който има някакво уважение и историческа памет за това, че повече 150 хиляди руски войни са дали живота си в Руско-турската освободителна война. Аз съм казвал много пъти, ние имаме парк „Скобелев“, нямаме парк „Джон“ по понятни причини. Сега, ако трябва да прекръстим парк „Скобелев“ на парк „Джон“, няма да съм аз инициаторът. Аз съм роден до Мъртвата долина, и това никой американец, който не го видял, няма да го разбере. Но това е стремеж за тотално сплашване от една страна, и от друга страна, разбира се, институционално подчинение, защото ние виждаме, че част от нашите институции се обвързват с действия, които в средносрочен план пред нас ще зададат повече въпроси, отколкото ще ни дадат отговори. САЩ не си задават въпроса защо България плаща най-скъпия газ в Европа – защото по този начин се стимулира купуването на евтин LNG газ от Гърция, който го вкарваме в България и го продаваме отново на скъпите цени. Очевидно това не безпокои нашите партньори от САЩ, защото там корупционните практики са приемливи за тях поради това, че ги правят същите тези, които им изсипаха 2.5 милиарда на гола поляна.
- Как този списък ще окаже влияние на отношенията на България както със САЩ, така и с Русия?
- САЩ трябва да водят битката си с Русия, ако имат такава битка, на тяхна територия или на руска територия, а не на наша територия. Това, че българките институции допускат на наша територия да се води тази геостратегическа битка, е много лошо за България, защото то все по-малко ни прави държава и все повече ни прави зависима територия. Така че добрият тон изисква и президентът, и правителството, и парламентът да кажат на нашите скъпи приятели от САЩ: „Каквото имате да разрешавате с Русия, не тук.“

Веселка ИВАНОВА

Източник: Фокус

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар