Петък, 03 Април 2020

Вторник, 18 Февруари 2020 15:49

Кольо Колев: Управлението на Борисов се крепи в отсъствието на изразител на недоволството

Трети път номерът с оставка и връщане на бял кон дълбоко се съмнявам, че ще мине. Това се вижда от социологическите изследвания, в страната има недоволство. Друг е въпросът, че няма носител, който да го поеме. Няма директен политически субект, към когото да бъдат отправени надеждите, казва в интервю за радио "Фокус" социологът Кольо Колев

Пореден рунд с разменени удари под и над кръста бележи спартакиадата между премиер и президент. Новата серия на държавния глава включва реплики като: „В зайчарника на Борисов не остана място за скандали“, „Използва службата за свои политически цели“, „Указва на прокуратурата кого да размаже, дори полицията е впрегната да респектира несъгласните българи“, „Методите на министър-председателя издават битието му от началото на Прехода“, „Чака го служебен кабинет, който е не по-малко опасен от всекидневната деградация на управлението“. Вместо отговор от премиера, в диалога се намеси главният прокурор с не по-малко колоритен изказ: „Президентът Радев дава акъл, премиерът Борисов дава акъл кого да мачкаме, политиците вместо да си правят вятър с устата, да си свършат работата, за която са избрани“, „Прокуратурата няма да участва в дребни политически игрички и бизнес игрички.“ Какво ни казват участниците в този специфичен български триалог: президент, премиер, главен прокурор? Обърнах се за анализ към социолога Кольо Колев.

- Г-н Колев, какво наблюдаваме – нов тип политическа действителност с колоритни реплики или ново позициониране на властите?

-  По-скоро наблюдаваме движение към вероятно и предсрочни парламентарни избори. И вероятно политическа криза. Що се отнася до конкретиката, да кажем за изказването на главния прокурор Гешев, за мен то звучи като един трогателен опит да демонстрира независимост. Разни бизнесменчета ще му дават акъл, само дето не каза разни президентчета и премиерчета, че ще му се месят в работата. Според мен, сме свидетели на наивно самопредставяне и опит за възвеличаване на своята позиция на фона на останалите. Но разбира се, това се пише на негова сметка. Друг е въпросът доколко общество ще повярва реално на тази заявка, както казах трогателна, за висша независимост. Вижте, остава си без всякакво съмнение, това е продължение – говоря за скандала Радев и премиера, на съществуващия преди това скандал. А това е, че президентът е подслушван видимо в разрез с Конституцията, в разрез с всякакви закони, и записите от това се тиражират публично, пак в разрез с всякакви закони, национални, НПК. И едновременно с това няма реакция, няма отговорност. Нито реакция да кажем от Висшия съдебен съвет, инспектората, но директно от началника на ДАНС, който се оказва, че в крайна сметка извършва тези действия. Началникът на ДАНС в нашия случай е премиерът. Вместо премиерът да каже: „Чакайте сега, тук има някакъв проблем, аз ще взема решение какво да се прави“, той: „Не, кълна се в майка си и баща си, аз не съм знаел.“ Чакайте, какво значение има дали си знаел или не си знаел? Ако не си знаел – лошо, но пак трябва да поемеш отговорност и да въведеш ред в управляваното от теб ведомство. А вместо това се минава с някакви такива изтъркани фрази и клетви във въздуха. В този смисъл Радев продължава натиска си върху управлението и очевидно няма намерение да остави нещата да отшумят. Сега, друг е въпросът да кажем, че някой, говоря за Цвета Караянчева примерно, и тя тук: „Ама Радев привижда сенки в спалнята си, демонстрация за наранена чест“. Не става въпрос за демонстрация на наранена чест, става въпрос за нещо много по-важно – става въпрос за това, че наистина се налага полицейщина в държавата, и то висша полицейщина, където дори президентът, представете си, може да бъде подслушван, и спрямо него да бъдат извършени такива мероприятия, както казах вече, в разрез и с Конституцията, и с една камара закони. И това е страшното. Не става въпрос за наранена чест и че някой ти гледа под чаршафа. Това е големият проблем. И затова казвам, че това е криза, която вероятно има много сериозни възможности да прерасне в по-дълбока криза в бъдеще.

-  Смятате ли обаче, че в парламента ще допуснат задълбочаването на кризата?

-  Вижте, нещата няма да зависят от парламента до голяма степен. Да, в парламента има достатъчно количество хора, които ще се опитат с нокти и зъби да удължат това управление, но нещата не зависят само от парламента. Нещата зависят и от обществените настроения, от общественото недоволство. Да, в момента все още има мнозинство, което може да закрепи това управление, но при следващата криза и при още по-следващата криза, виждате, че те съвсем не са малко, като независимо, че язовир Студена се е напълнил с 14 см, нещата далеч не са отшумели. Продължава да бъде сушава година, а язовирите голяма част от тях са празни. Нима ще забравим отново инициативите на Менда Стоянова, на министъра на финансите, които поставиха под сериозно съмнение валутния борд, и хората продължават доста сериозно да ръмжат на тази тема. Нима ще забравим всички тези неща, не говоря вече и за заплахата на журналисти и всички тези неща, които продължават да текат. Така че няма да зависят нещата, говоря за кризи, от парламента, а ще зависят от общественото недоволство и общественото нетърпение.

-  Защо президентът плаши премиера със служебен кабинет, и че след този служебен кабинет той няма да се върне на власт?

-  В предишния служебен кабинет той беше доста мекичък и доста бих казал толерантен, търпим – говоря за предишния служебен кабинет, назначен от г-н Радев. Така че едва ли г-н Борисов ще може да разчита на същото отново. Това е от една страна. А друг е въпросът, че не е само проблемът със служебен кабинет. Трети път номерът с оставка и връщане на бял кон дълбоко се съмнявам, че ще мине. Както виждате, това се вижда от социологическите изследвания, в страната има недоволство. Друг е въпросът, че няма носител, който да го поеме. Няма директен политически субект, към който да бъдат отправени надеждите. И точно на това се крепи все още управлението на Борисов. Но това е временно състояние на нещата. При нови кризи всичко това ще се промени.

-  А откъде ще дойде този субект, който да поеме недоволството?

-  Това просто предстои да видим. Но има огромна ниша за такъв субект. Хората, както се видя, въпреки всичките проблеми на управлението, не привидяха като основна алтернатива основната опозиция – БСП. Очевидно има търсене на нещо друго. А когато има търсене, винаги се намира и предлагане. Така че предстои да видим, откъде ще се появи, и дали ще бъде само един, разбира се. Дали ще бъде само една формация или ще бъдат две, три.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

-  Знаете ли, г-н Колев, прави впечатление, че ако по-рано колоритният изказ на премиера беше единствен, уникален и му събра не малко симпатии, то сега вече получава на тази сцена конкуренти – президентът също започна да говори доста разкрепостено. Но най-любопитното е, че така започна да говори и главният прокурор. Досега не бяхме свидетели на чак такава разкрепостеност в изказванията на главните прокурори.

-  Вижте, меко казано е странно, особено последното – това че, хубаво, нека премиерът, нека президентът да имат разкрепостеност в говора си – това е тяхно право.

-  Те са политици.

- Те са политици. Докато главният прокурор би трябвало да е роб на закона. При него обаче като че наблюдаваме аргументация на политик, а не аргументация на юрист. Той говори за справедливост, за въздаване на спокойствие, ред, но той не говори за законност. Това е най-странното.

-  Не споменава закона, и на мен ми направи впечатление.

-  Да, той каза: „Ще въздадем справедливост, ще накажем лошите плутократи, олигарси и т.н., тези, които са награбили народа“ – всичко това нещо звучи доста политически, не доста, а изцяло политически. Но изцяло тук не се споменава законът, къде е законът? А именно главният прокурор трябва да е слугата, радетелят на закона, той изпълнява своите функции чрез закона, а не чрез своите желания. Ето сега: „Ще ударим битовата престъпност“. Чакайте, а досега какво е правил законът? „А сега вече ще накажем олигарсите“ – добре, а какво е направил досега законът? Много странна позиция, меко казано странна, аз бих казал, че тя е тотално неприемлива за човек, облечен с тази тога, човек на тази позиция. Този говор, тези послания просто би трябвало да бъдат излъчени от някой примерно политик, радикалист, но не и от главния прокурор. И това между другото е изключително опасно – когато ти почваш да заменяш правото със сила. И това е огромният проблем, и вероятно за това говорят хората, които казват, че има опит за налагане на полицейска държава, в случая нека да бъде прокурорска.

-  Събитийно не напомня ли това на времето от ранния Тодор Живков, даже облеклото на главния прокурор някак се повтаря? Не сме видели премиера и президента с каскети, но главният прокурор си сложи.

-  Не вярвам чак в тези паралели.

-  Не се ли появиха много претенденти за човек от народа?

-  Без всякакво съмнение.

-  Много претенденти – президентът, премиерът, главният прокурор.

-  Не мога да поставя на едно ниво говоренето на президента, премиера и на главния прокурор. Определено има огромно различие.

-  Формулировката на президента е стилистично по-изискана, дума да няма.

-  Определено. И тук няма: „Кълна се в майка си и баща си, че аз не знаех еди-какво си“, нито има вопли по отношение на справедливостта. Напротив, формулировката е изчистена и удря директно върху проблемите. Да, президентът казва: „Това управление е вредно за вашето здраве, имайте го предвид“, докато наистина г-н Гешев се опитва, не говоря за визуалното излъчване, по-скоро говоря за това, което той изразява, да се отъждестви с наказващата сила на човека от народа – човекът, който ще смаже плутократите, олигарсите, ще им вземе парите, колите и жените, и ще възцари царство на справедливостта. Отново казвам, без да споменава и на йота думата „закон“, чрез закона. Нещо, което според мен, едва ли е възможно, имайки предвид вече 30-годишният Преход и какви ще бъдат резултатите от всичко това. Всичко това ми звучи като размахване на ръце в мрака, без ясна визия какво е възможно, какво е невъзможно, и какви ще бъдат резултатите.

-  Имаме ли нова политическа ситуация?

-  Да, определено имаме. И затова казах, че всичко това според мен с голяма степен на вероятност може да доведе до предсрочни парламентарни избори, и то в обозримо бъдеще.

-  Кога?

-  Напълно е възможно към есента на тази година, след заиграването с цените на електроенергията, освен всички други неща…

-  От юли започва свободното договаряне.

-  Точно така. А вероятно ще има, както се казва в старите приказки, ще има и други поличби, тъй като скандалите, които генерира тази администрация, просто не секват – като започнаха от декември, та продължават и сега, а преди декември просто не бяха свършвали.

източник: ИА "Фокус"

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар