Събота, 11 Юли 2020

Вторник, 23 Юни 2020 13:05

Проф. Антоанета Христова: Предстоят най-големите удари срещу ГЕРБ и Борисов заради Божков, ето кога

Печалбата, която си мислят, че имат тези, които използват мръсни техники, обаче е илюзорна, смята политическият психолог

През лятото ще станем свидетели на най-големите удари срещу ГЕРБ и Борисов. Всички тези техники от компроматната война отвращават хората и резултатът е негативен за всички. Кирил Добрев съвсем не ми изглежда ярък опонент на Корнелия Нинова. Цветанов е десен по убеждение и ако влезе в парламента, при всяко положение ще трябва да работи с ГЕРБ. Това заяви проф. Антоанета Христова в интервю, цитирана от "Марица".

- На фона на продължаващата пандемия от коронавируса станахме свидетели на поредната война с компромати на българската политическа сцена. Защо тази агресивна кампания идва точно в този кризисен момент?

- Премиерът Борисов и главният прокурор Гешев си създадоха доста врагове. И то такива с много пари, които няма да простят на онези, превърнали ги в клиенти на съдебната власт. Две от тези фигури са извън страната. Към тях трябва да добавя и вътрешните фактори - хора и политически сили, които в момента се опитват да бъдат алтернатива на управляващите за изборите догодина.

Трябва обаче да изтъкнем, че нито едните, нито другите заявяват капацитет да преборят сегашното управление. Но рушат устоите му.

- Какви са пораженията след ударите срещу премиера? 

- Няма как скандалните снимки и записи да не ударят по имиджа на премиера. Те водят до намаляване на авторитета на институциите и лично на Борисов, до проблеми за бъдещата предизборната кампания, а и на управлението.

Поведението на властите по време на пандемията с коронавируса вдигна рейтинга на управляващите. Затова вероятно ударите срещу ГЕРБ и премиера бяха отложени. Стартирайки със закъснение, днес те са много агресивни и вероятно ще има ефект на разколебаване у част от избирателите.

Той обаче ще е с обратен знак сред твърдите избиратели на ГЕРБ - много голяма е вероятността при тях да има втвърдяване и още по-голяма мобилизация. Докато ефектът на руиниране идва за тези, които вече са разколебани. За тях се борят всички - ГЕРБ има интерес да ги привлече отново, докато конкурентите искат да ги отдалечат от управляващата партия. Т.е. борбата в момента е за тези хора, тъй като те ще определят процентите пред урните и евентуалните проблеми за ГЕРБ след изборите.

В държавата ще се наблюдават много негативни последици от тази война. Засега обаче у нас няма сериозна алтернатива на ГЕРБ и това може би е най-сериозният проблем за българската демокрация.

По естествен начин дългото управление на ГЕРБ води до изхабяване на имиджа

- процес, който се случва в целия свят. В развитите демокрации в такъв случай идва следващата алтернатива. После и тя се изхабява и се връщат първите.

Големият проблем у нас е, че в момента няма такава алтернативна. Затова демократичният процес е сериозно застрашен. Но за това не са виновни ГЕРБ или премиерът Борисов, а другите партии, които не успяват да спечелят дивиденти от ерозиращия имидж на управляващите. Визирам конкретно БСП, която има тежки вътрешни проблеми.      

Вторият негативен ефект е в това, че всички тези техники от компроматната война отвращават хората и резултатът е негативен за всички.

Печалбата, която си мислят, че имат тези, които използват мръсни техники, е илюзорна. Те нанасят престъпно безотговорен удар срещу гражданското общество в България. Това води до отвращение, от което всички губят.

И трето - това е удар срещу устойчивостта на българската политическа система.

- Какво следва оттук насетне?

- Ситуацията е много лоша.

Не ни предстои нищо добро.

Това, че бизнесменът Васил Божков се закани да прави псевдопартията си „Българско лято”, означава, че през лятото ще станем свидетели на най-големите удари. Не че ще има партия, но атаки срещу правителството ще има. Има и  хора, които обслужват този вид комуникация. Всички ние ще бъдем жертва на процес, който ни се натрапва по всички канали.

Не мога да допусна, че някой от всичките играчи, които пускат тези компромати, ще успее. Защото тези играчи са ясни, тях хората не ги харесват. И ако те подкрепят дадена партия, тя е обречена. Даже и да влезе в парламента, няма да бъде с резултат, който да я постави в ситуация да управлява. Може би да вдига шум, но не да управлява.

Да, отварят се пространства за нови играчи, но ние това вече сме го виждали - нови партии, отново трупане на опит, и после ново разочарование.

- Има ли Борисов полезен ход?

- Премиерът има възможност за сериозен полезен ход, но това изисква смела и рязка промяна в политическото говорене. Борисов го умее това. Последните му брифинги,  особено по темата компромати, обаче не бяха обмислени добре. Борисов трябва много рязко да прибави към формата на комуникация от джипа, показваща успехите, ясно говорене за проблемите на управлението и убедително заявяване на амбиция за създаване на съвременна, единна, експертна политическа партия.  

- Докъде ще стигне битката между президент и премиер?

- Тази битка вече е доста безинтересна. Използваните средства само руинират авторитетите. Явно президентът не може да се примири с много неща - и с падането на рейтинга му по време на пандемията, и с това, че му се налага да изчака тези парламентарни избори, и с това, че не е сигурен в резултата на следващите президентски. Много неща го притесняват и

президентът е доста нервен. Същото важи и за Борисов,

който е под огромно напрежение от всички страни. Дали това, че го снимат спящ в леглото, го кара да бъде спокоен?! Напротив. Напрежението около него расте и заради факта,  че постоянно му се налага да покрива кризи, свързани с грешки в секторните политики, направени от негови хора.     

- Ще успее ли БСП да излезе по-силна от лидерската битка?

- Зависи кой ще я спечели. Въобще не съм убедена, че тримата основни играчи са опоненти. Кирил Добрев съвсем не ми изглежда ярък опонент на Корнелия Нинова.   Започвам да допускам някои не съвсем коректни вътрешни игри спрямо избирателите на БСП. Единственият човек, който е ясно изявен носител на идеята за промяна, е Красимир Янков. Въпросът е дали ще успее.

Ако като кандидати останат Нинова и Добрев, се страхувам, че нещата за БСП няма да отидат на добре. А БСП трябва задължително да се вдигне и да бъде силна опозиция. Трябва да се заяви със съвременна лява политика, да покаже рязко отдалечаване от старите методи на работа, от грешно избрания подход за достигане до избирателите. БСП трябва да звучи адекватно и актуално, да събира, а не да пъди хората. Трябва да има лидер с  харизма, който да привлича. Има много добри примери на център-ляво партии в Германия, в САЩ, във Великобритания.  

Изглеждаше, че Нинова първоначално вдигна БСП. Това съвпадна с появата на Румен Радев. Имаше ситуации, които бяха прочетени като успех на Нинова. Но това е първоначалната енергия, след която идват реалните възможности и стилът на управление, който разцепи БСП, отдалечи хора, насочи вниманието към врага с партиен билет. И се стигна дотам, че даже хората, които са разколебани от ГЕРБ и са левомислещи, не възприемат БСП като алтернатива. Така че социалистите трябва да направят много дълбок анализ на причините за ситуацията и да вземат адекватни мерки за промяна.

- Кои от заявилите се досега нови играчи има шансове за успех?

- Не виждам като сериозен нито един от тези проекти и политици, които са се заявили до момента. Изглеждат невротично-пискливи, което още повече демонстрира безсилие.

Слагам в групата на шума и Слави Трифонов,

който иначе е с най-голям капацитет да мине 4-процентовата бариера. Манолова не е в добра ситуация. Беше добър омбудсман, но направи много голяма грешка с решението да се кандидатира за кмет на София. 

- Ще се случи ли проветряването на партията, обявено от премиера? Доколко проектът на Цветан Цветанов може да нанесе щети на ГЕРБ?

-  По принцип проветряването е много рисково действие за всяка партия - недоволни хора си отиват, говорят срещу теб и минават в отбора на други недоволни. В случая с ГЕРБ - преливат се към Цветан Цветанов. Но пък от друга страна, се чистиш от хора, които създават вътрешни конфликти. Да не забравяме, че Цветанов имаше система на подбор на послушни кадри в ГЕРБ. Но те не даваха перспектива на партията и в този смисъл тя има нужда от изчистване. То обаче трябва да бъде съчетано с изключително умна психологическа технология. Не знам  дали тя ще бъде приложена, дали е осъзнато, че е необходимо успоредно с прочистването да върви процес на привличане, да се селектират и подготвят качествени кадри. 

А капацитетът на Цветанов се заключва до умението му да реализира корпоративен и технологичен вот. Ще бъда изненадана, ако това се окаже достатъчно за достигане на 4 процента. Впрочем Цветанов е десен по убеждение и ако влезе в  парламента, при всяко положение ще трябва да работи с ГЕРБ.

Проф. Антоанета Христова е завършила психология в Софийския университет. Специализира психотерапия в Международния институт по личностноцентриран подход в Лугано, Швейцария, и политическа психология в Маршън център и Университета в Охайо - САЩ. Директор на Института за изследвания на населението и човека в БАН. Работи в областта на общественото мнение, публичната риторика, вземането на решение, политическия имидж.

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 23 Юни 2020 13:05
  Politico: България изпада в политическа криза заради мрачната си „дълбока държава“

  Под това заглавие авторитетното международно издание Politico публикува обзорна статия за политическата ситуация у нас

  България изпада в политическа криза заради мрачната си „дълбока държава“.

  Под това заглавие авторитетното международно издание Politico публикува обзорна статия за политическата ситуация у нас.

  Най-дълбоката институционална криза в България от няколко години се разпали от сюрреалистичен инцидент във вторник, когато политик центрист се опита да забоде националния трикольор на каменист плаж на Черно море, но бе отблъснат от охранители, пише авторът Крисчън Оливър.

  Какво още пише Politico (с малки съкращения):

  До четвъртък сложният скандал, който стигна до това кой наистина управлява страната, се разпростря спираловидно до топ ешелоните на властта, а президентът социалист Румен Радев обвини държавните прокурори, че са в съюз с мафията, след като арестуваха двама от неговите помощници.

  В четвъртък вечерта в центъра на София се събра множество на протест с аргумента, че скоростно развиващите се събития показват как скрити интереси дърпат конците в съдебната система и са оголили размитите граници между властните олигарси и сенчестия държавен правоохранителен апарат. 

  Радев, който е бивш пилот на изтребител, слезе сред тълпата и похвали протестиращите, че са загърбили традиционните партийни разделения, за да се противопоставят на босовете на организираната престъпност в страната и на влиятелни политическите фигури.

  "Българската мафия постигна невъзможното - да обедини почтените хора срещу себе си", каза Радев пред репортери.

  Сагата започна във вторник, когато Христо Иванов, лидер на антикорупционната партия „Да, България“, акостира на гумена лодка на черноморския плаж „Росенец“, за да забие българското знаме.
  Жестът – заснет с камера заедно с последвалата схватка - със сигурност е предизвикателен. Частта от брега, където акостира Иванов, макар и по закон публична собственост, е седалище на Ахмед Доган, един от най-противоречивите политици ветерани в страната и бивш лидер, сега почетен председател, на етническата турска партия.

  След акостирането си на плажа, Иванов е пресрещнат от гладко избръснати охранители със слънчеви очила. Иванов показва на полицията доказателства, че земята там е публична собственост, но въпреки това полицаите не искат да опонират на охранителите.

  Иванов добре знае, че се е отправил към конфликтна територия. Доган все още е смятан за един от основните задкулисни търговци с влияние в българската политика. И което е най-важно, той е в тесен съюз – посредством партията си – с най-ноторния депутат – медийният могул Делян Пеевски.

  Winbet - победата е емоция! (18+)

  Намерението на Иванов с неговата разходка с лодка бе да покаже как олигарсите са над закона, особено използвайки апаратчици по сигурността.

  Радев се включи с отговор на въпроса на Иванов за „анонимните господа“ и в сряда ги посочи като агенти на НСО, българската държавна служба за охрана. Той поиска прокуратурата да провери базата на Доган на брега и акцентира върху това, че според него Доган и Пеевски не би трябвало да бъдат охранявани от НСО.

  Намесата на Радев сякаш само отприщи война с прокуратурата. Попитан за искането на президента за разследване за плажа „Росенец“, българският главен прокурор Иван Гешев отговори пренебрежително.

  "За кой инцидент на Росенец говорите? Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички“, отговори той.

  Задържането на двама от помощниците на Радев във връзка с нещо, което българските медии описаха като разследвания за изтичане на държавни тайни и търговия с влияние, обаче ескалира до отпор с безпрецедентно напрежение.

  Групата „Правосъдие за всеки“ обвърза инцидента от плажа с арестите.

  “Президентът използва законови аргументи да се противопостави на използването на НСО за охрана на частни лица и иска да изясни статуса на морския парк, плажа и пристанището, които са българска територия, а в резултат на това, ден по-късно, военни прокурори и полиция нахлуват в президентството“, алармира групата."

  източник: OffNews.bg

 • Вторник, 23 Юни 2020 13:05
  Президентът пoиcкa ocтaвкaтa нa нaчaлникa нa НCO

  Причината е разпореждането на гeн. Крacимир Cтaнчeв да се охранява акваторията около „Росенец“

 • Вторник, 23 Юни 2020 13:05
  ГЕРБ иска незабавна оставка на шефа на НСО

  Управляващата коалиция ГЕРБ – ОП внесе измененията в Закона за НСО. Богомил Бонев: Промените са с главна цел Президента

   

Оставете коментар