Събота, 15 Август 2020

Петък, 24 Юли 2020 10:10

Агоп Каспарян: За четири години Нинова нито се предаде, нито се продаде

Каква е симтоматиката, която разкриват кадровите рокади в кабинета "Борисов 3" днес?

Когато говорим за симптоматика, обикновено говорим за болест и нездравословно състояние, вие много добре започнахте – имаме един „болен“ кабинет, който според мен има склонност към кадрови промени (около 10 от началото на кабинета). Реално, не виждам тези промени до какво добро ще доведат, дори напротив. В тази динамична обстановка това може да има негативен ефект – защото всеки знае, че  при смяна на ново работно място, обстановка и т.н е нужно време за адаптация.

Последните кадрови промени очевидно се правят под натиск – от протести, недоволството на будните граждани и бизнеса. Борисов е видно притеснен и това е белег за криза. Едва ли преди дни е разбрал за зависимостите или несправянето с работата от години, които обяви като основни аргументи за смените.

Държавата се намеси във водно-енерегийния сектор сериозно. От ДПС остро възразиха на поправките в Закона за енергетиката. Знаци за какво са това?

Знаци за сериозно напрежение по оста Борисов-ДПС. Той винаги е бягал като дявол от тамян от всякакво публично обвързване с ДПС. Толкова рязко досега не се беше разграничавал – смяна на министри, отнемане на студения резерв от ТЕЦ-а на Ахмед Доган. Нека припомним, че държавата плати от 2017 до днес 53 млн. лв за 5 включвания на ТЕЦ „Варна“. Това, което видяхме като общество е, че енергетиката е изцяло „политика“.

Явно от ДПС са изнервени от случващото се. Или ще се реформират или ще влизат в още по-голяма криза, защото разривът с единствения им нещо като партньор от последните години, визирам Борисов, показва голяма риск за бъдещето им. С уговорката, че всичко, което се случва не е само театър, за да се успокои общественото мнение и акциите на Христо Иванов.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Какви възможности има към момента опозицията, за да отговори на тези процеси в политическата криза?

Да поддържа курса Нинова. Както казва един политолог, за четири години тя нито се предаде, нито се продаде. И то в много тежка ситуация на поддържане на последователна опозиция на управляващите и борба за удържане на апетитите на вътрешната опозиция. Времето доказа, че е права

Веднага се аргументирам с факти – в последният парламент парламентарната група има 80 депутата, предходният помним - 39. Добавяме избора на Румен Радев за Президент. Също така от нито един областен кмет на последните избори БСП вече имат 4, както и бройката на евродепутатите им от 4 се покачи с още един на 5 и последно спечелиха и районен кмет в София.

От случващото се в БСП до голяма степен зависи и това, което ще се случва в страната до следващите избори. Много важно е сегашното ръководство да се справи със зловредната роля на вътрешната опозиция, която обслужва чужди интереси и говори с мантри, които никой не разбира.

Въпросните 29 млрд., които трябва да очакваме в следващите 7 години, доколко са адекватни те като размер и какви мерки трябват, за да се гарантира целесъобразното им разходване?

Нека започнем от малко по-далеч. Вие чухте ли г-н Борисов предварително да изразява прогноза за каква сума отива да се „бори“ на срещата? Защото аз не чух и реално тръгна с идеята, че при какъвто и да е резултат, той може гордо да се самообяви за победител.

Всъщност 29 млрд лв, са разпределени на база на усвояемост на предходни периоди.

Правителствата с премиер Борисов  дотук обхващат два програмни периода и резултатите са катастрофални. Последните данни са за усвоени едва 40.78% от парите определени за България от ЕС, като тук не включваме корекциите, които са бол. Именно сектори в които се очаква най-голям спад, най-големи суми за разпределение са с най-нисък процент на усвояемост в предходния период (Програма за развитие на селските райони – около 22%, Морско дело и рибарство – около 24%, екопрограмата 30%, образование и наука 45%).

Нещо изключително важно – новите пари ще бъдат достъпни след изготвянето на национален план за възстановяне, който трябва да бъде одобрен от Брюксел.

Тоест реално без такъв план, ние за момента получаваме 0 лева. Отделно се въведе и т. нар „Ръчна спирачка“ или казано по-просто парите могат да бъдат спрени ако реформи по модернизация на икономиката и адаптация към “Зелената сделка” не се осъществяват.

Ето тук идва и голямото предизвикателство – как и кой и кога ще напише тази програма и след това как ще бъдат усвоени тези пари. Кой ще контролира този план ?

Защото въпреки безвъзмездните суми, тези суми трябва да бъдат защитени с правилни, адекватни програми и проекти от които зависи голям дял в растежа на икономиката за идните години. Тоест, в нашия случай не е важно само колко ни отпускат, а колко имаме капацитет да си вземем.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 24 Юли 2020 10:10
  Корнелия Нинова поздрави за Успение Богородично

  Корнелия Нинова отправи пожелания за благоденствие на българдския народ чрез страницата си във фейсбук

 • Петък, 24 Юли 2020 10:10
  Нинова: На този ден преди 153 г. е роден Георги Кирков – Майстора. Сега липсват такива политици

  На този ден преди 153 години е роден Георги Кирков – Майстора, на политическа сцена сега липсват такива оратори, публицисти, синдикалисти, политици

  Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си във „Фейсбук“.

  „Писани преди толкова години, думите му са днешни: „Там, където са нашите другари по съдба и по нещастие, там ние също сме и ние понасяме същото дотогава, докато имаме възможност да бъдем в състояние да премахнем това положение“, пише още тя.

   

 • Петък, 24 Юли 2020 10:10
  Валентин Иванов: Ако сега имаме усещането, че живеем в диктатура, то утре ще сме в истинска такава

  За мярката в глупостите. Намаляването на броя на депутатите, предложено от Борисов, среща най-широко одобрение в привържениците му, но и не само. Обяснимо е на фона на срива на доверието в парламента. Но как може да се реализира подобно решение?

  Вариантите са два.

  В първия, ще се повиши прагът за влизане в НС от 4% на 8%. При тази хипотеза със сигурност биха влезли ГЕРБ, БСП и ДПС. Още не сме видели реалното изражение на доверието към Слави Трифонов, Мая Манолова и пр. Патриотите и ВОЛЯ вече не биха имали шанс. В тази хипотеза съставянето на правителство ще зависи изцяло от ДПС. Те стават абсолютно незаобиколим фактор. Претенциите и исканията им също.

  При втората хипотеза на запазване на 4% изборен праг, ще влязат повече формации, но малките ще са с рехаво и дори комично представителство от по няколко депутати. В тази ситуация опасността ще е същата, каквато ще я има и в първата хипотеза, а именно отсъствието на представители от различни сфери и професии. В парламента няма да има достатъчно, или изобщо ще отсъстват лекари, педагози, агрономи, финансисти, икономисти, експерти в сферата на новите технологии (те и сега ги няма), военни и пр. В резултат на това законите ще са слаби, неработещи и дори опасни.

  Сега си представете възможността тази идея за намаляване на броя на депутатите да бъде заложена наистина в Конституцията. За отмяната й ще трябва свикване на ново ВНС. Дали ще поискат от ГЕРБ връщането на настоящия вариант? Не вярвам.

  Най-накрая си представете поразиите, които може да бъдат направени при подобно убедително коалиционно мнозинство от ГЕРБ и ДПС при първата хипотеза.

  Деформирането на изборното законодателство, с цел циментиране на партията на Борисов на власт за следващите години е абсолютно възможна, дори е гарантирана.

  Ако сега имаме усещането, че живеем в диктатура, то утре ще сме в истинска такава.
  Не съм изненадан, че подобно предложение идва от пожарникар и охранител, с цялото ми уважение и към двете професии, но глупостите трябва да имат мярка.

  Художникът Валентин Иванов-Кардамски,Фейсбук

   

Оставете коментар