Петък, 14 Август 2020

Вторник, 28 Юли 2020 16:34

Димитър Чобанов: Започва много сериозно харчене на бюджета

Въпросът е, ако кризата не свърши след като се изхарчи наличното, какво се случва след това, подчерта икономист от Института за икономика и политики към УНСС

 

„С новия министър на финансите държавата започва доста сериозно да харчи, което може да стане причина за притеснение, каза в предаването „12+4“ по „Хоризонт“ на БНР Димитър Чобанов, икономист от Института за икономика и политики към УНСС във връзка с новите мерки на правителството за спасяване на икономиката:

„Досега подходът на правителството беше доста предпазлив към кризата, тъй като тя е свързана с изключително много степен на несигурност. Нямаме никаква яснота нито по здравните, нито по чисто икономическите аспекти – колко ще продължи кризата не знаем.

И този подход на правителството досега беше правилен – от гледна точка на това, че нямаше видима стратегия, която да казва – ние сме си поставили видими цели и ще ги изпълним. И поради тази причина това предпазливо поведение беше правилно".

По думите на Димитър Чобанов сега това, което изведнъж се случва, е, че започва много сериозно харчене на бюджета. Използват се натрупаните резерви и правителството казва, че засега няма да взима заеми, ще изхарчи наличното.

"И въпросът е ако кризата не свърши, след като се изхарчи наличното, какво се случва след това?“

Ако се върви към заеми след това, е възможно през това време условията на финансовите пазари доста да са се влошили, и може финансовата ни стабилност да бъде поставена под сериозно съмнение, прогнозира финансистът.

Част от разходите, които сега ще се направят, не им е сега точния момент, както и лишаването от буферите – категоричен е Димитър Чобанов.

„Провалът на летния сезон и това, което се случи в туристическия сектор, аз го отдавам на непоследователните мерки на правителството във връзка с пандемията. В началото имаше строги ограничения, които изглежда даваха резултат. После под натиск на различни „групи по интереси“ то просто изведнъж реши, че мерки не трябва да има. Но това пък доведе до рязко нарастване на броя на новозаразените, което пък доведе до това, тук да няма чуждестранни туристи. И това вече няма как да бъде компенсирано. Доверието, че тук правителството се е справило с тази криза всъщност го няма".

По думите на икономиста субсидията от 35 евро за седалка на турист в самолет за туроператорите като мярка няма да сработи, защото немалка част от тези разходи, които са заделени, няма да бъдат похарчени, защото няма да има интерес.

Според Чобанов мерки като - увеличението на заплати в бюджетния сектор, което се оправдава с пандемията, а всъщност няма нищо общо с пандемията, разходи за извънреден труд, нарастване на възнагражденията – няма причина тези разходи да се правят допълнително. Единствено е оправдано заплащане на нощния и извънредния труд за работещите във МВР.

„На мерките трябва да се гледа по-общо, че по този начин се иска да се стимулира потреблението. Явно обаче потреблението в областта на бирата и виното е сериозен проблем. Но потреблението на такива напитки е най-често в заведенията, а когато няма посещаемост на заведенията и тогава фокусът на тази мярка не е намерен по най-добрия начин.

А също и аз не очаквам пенсионерите с тези допълнителни 50 лева да си купуват точно бира и вино.

„Според мен трябваше да се пуснат добавки само към най-ниските пенсии. За хората, които са действително в най-голяма нужда“.

Положителна е оценката ми за това, че правителството все пак се опитва да изпълни някои свои ангажименти, за които досега не е намирало ресурси. Пример за това са допълнителните средства за социалните асистенти, посочи икономистът Димитър Чобанов.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл ТУК.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 28 Юли 2020 16:34
  Борисов: Отпускаме над 16 млн. лева за 160 училища, даваме 100 млн. и за студентите

  Днес взехме решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на младите семейства и работещите хора, обясни министър-председателят

  Днес взехме решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на младите семейства и работещите хора. Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов и публикува кратко видео от конферентното заседание на правителството.

  „Поехме и изпълняваме ангажимент си за обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и природни науки в 160 училища в България. За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от Министерския съвет днес отпуснахме по бюджетите на общините 16 586 976 лв.“, написа още премиерът.

  „Средствата са за реализирането на дейности по национална програма. Тя е насочена към училища с иновативни практики и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката“, обясни Борисов.

 • Вторник, 28 Юли 2020 16:34
  БАН: Правителството застрашава устоите на държавата

  „Некомпетентните и корупционни практики на конюнктурната коалиция доведоха България до самото дъно на всички обществени и статистически оценки“

 • Вторник, 28 Юли 2020 16:34
  Защо Борисов позволява на Валери Симеонов да окупира властта?

  Зад страха и привидния непукизъм прозират силни зависимости. По информация на BIG5 именно Симеонов е изрекетирал Борисов да се бутнат палатките на протестиращите

   

Оставете коментар