Сряда, 30 Септември 2020

Вторник, 15 Септември 2020 15:09

Арман Бабикян: Площадът е алтернативата на оялата се власт

В Отровното трио имаме самочувствие да бъдем в политиката, казва ПР-експертът и организатор на протестите в специално интервю за  Novinite.bg

 

 

- Г-н Бабикян, написахте в социалната мрежа, че съжалявате човека Бойко Борисов, който е безгласна буква и не може да вземе решение сам. Че си мисли, че е на власт, но не е. Кой е неговият кукловод?

- За всички е видно, че в подобни ситуации Борисов постъпва по друг начин. Вече сме го наблюдавали - три пъти е хвърлял оставка при възникване на проблем с неговата репутация или добро приемане от обществото. Днес е точно обратното – намира се на дъното на своята популярност и въпреки това, със зъби и нокти, стои на власт. Логичен е изводът, че има други скрити фактори, които го карат да вземе такова решение. Кворум в Народното събрание се крепи от ДПС - това също е очевидно за всички. Ясно е, че влиянието на Делян Пеевски и подобни бизнес интереси надделяват над желанието на 65% на българското общество за промяна в управлението.  

- Протестите продължават вече над 2 месеца, а управляващите и главният прокурор са се запънали. Какво трябва да се случи, за да си хвърлят оставките?

- За тези два месеца тапата на страха се отпуши и властта загуби един от основните си ресурси – принудата и уплаха от наказание. Бяха взети много министерски глави, между които и тази на Владислав Горанов, правосъдния министър и т.н., в опит да се успокои и уталожи общественото напрежение. Бяха раздадени на ангро стотици милиони, за да може социалната мотивация на протестиращите да бъде „захранена“ и съответно притъпена. Нито едно от тези действия на властта не успя. Обратно – протестите се разраснаха и това доведе до десетки критични материали в най-авторитетните американски и западноевропейски медии. Лицето на властта лъсна пред всички партньори на Борисов, особено пред страните от ЕС и НАТО. Международната репутация на този вид авторитарно управление пътува към дъното. Така нареченото „запъване“ на власт е илюзорна представа за управление. Бойко Борисов никога повече няма да бъде министър-председател на България. Въпросът вече не е дали, а кога де юре ще бъде сложен край на тази криза. Той не може да си обясни как така трима души изскочиха от общественото битие и вдигнаха това недоволство, което нито една опозиционна партия не можа да направи. Предполагам, че след време ще получи отговор на този въпрос.

- Отровното трио често осветлява протести на българи по цялото земно кълбо. Какво значи фактът, че недоволни от ситуацията у нас има в Австралия, Канада, Мозамбик и къде ли още не…

- Да, протести на българи има на пет континента, защото в повечето случаи те са свободни и живеят в демократично уредени страни. Те прекрасно си дават сметка как изглежда една истинска демокрация. Повечето от тях имат роднини, приятели и не желаят такъв живот за тях в България. Не малко от тях са избягали, защото тук не са намерили справедлив начин за развитие и са потърсили щастието си другаде, но продължават да обичат България. Често под въпрос бяха поставени и изборните им възможности, покрай различните промени, затрудняващи ги да упражнят правото си на глас. България е навсякъде, където има българи. Това изглежда не е ясно само за авторитарната власт на Борисов и съдружниците му. Живеем в мобилен и модерен свят, но всеки се чувства привързан по особен начин към родината си. Българите дори със своята миграция доказват каква е представата им за хубав живот. Те не пътуват към Северна Корея, за да се установят там. Нито към Беларус, а към Западна Европа и Съединените щати. Има един известен израз и ако го преформулираме, ще звучи така: милиони българи гласуваха „с краката си“.

- Всъщност, названието Отровно трио май беше измислено от Сашо Диков?

- Да, преди около 4 години реши да ни лепне този етикет, защото сметна, че с коментарите си прекалено остро „тровим“ властта на диктатора. И въпреки неприятния си оттенък, този етикет остана, но Сашо Диков може спокойно да се счита за кръстник на Триото. 

- Имате ли Вие, Николай Хаджигенов или Велислав Минеков политически амбиции? Иначе казано – имате ли самочувствието, че можете да предложите качествено нова алтернатива, защото именно въпросът кой ще дойде след сегашните е доста често задаван…

- Ние на практика правим политика. Да правиш политика е дори да засадиш едно дръвче. Това е еко политика. Когато искаш да свалиш една ояла се и корумпирана власт, това е политика. Ние правим и в момента политика, а и не виждам защо да нямаме самочувствие, в сравнение с пожарникари, партийни секретари на БКП, събрани по бензиностанциите министри и редица други кадри на днешното управление. Площадът и протестът е алтернативата на днешното управление. Властта произтича от гражданите, а не обратното. На трибуната на митинга говориха около 400 души – професори по медицина, учени от БАН и Софийския университет, уважавани юристи, финансисти, прекрасни български студенти, завършили престижни университети…. Не мога да изброя всички, но грамотни и съвестни българи има и е лъжа, че няма кой да поеме алтернативата и управлението на България. Всички тези хора трябва да бъдат привлечени с потенциала си за управлението на страната. Това е истинската алтернатива. Ние тримата никога не сме били безучастни наблюдатели, но дойде ден, в който трябва да излезем на улицата и затова, ако се наложи, ще създадем ръжен, който да бие през ръцете всеки, който се самозабрави и реши да управлява по начина, по който виждаме властта днес.

 

- Синът Ви – Хаго, също е част от уличните вълнения от самия им старт. Какво струва на един млад човек като него това да зареже личния си и професионален живот, за да настоява за промяна и по-добро бъдеще?

- Всички са на улицата. Радвам се, че съм го възпитал добре, защото гражданският протест е вид възпитание и за следващите поколения. Да бъдеш гражданин рядко се учи в училище, но протестът дава самочувствието на всеки, който иска да бъде свободен и има желание да настоява за правата си. Аз не мога да отговарям вместо него – той твърде отдавна е пълнолетен и прекалено грамотен и може да отговаря за себе си.

- Красимир Каракачанов назова конкретни суми, които по думите му се плащат на протестиращите – тръгна от 30 лева за „статисти“ и стигна до 500 за „лидери на групи от по 10 души“…Вие какво си купихте със заработеното досега?

- Г-н Каракачанов ще трябва да отговори за думите си пред съда, а при първа възможност бих му купил торбичка Била, за да стовари лъжите си вътре. Актуалният въпрос е обратният, защото той разполага с нашите общи пари и е логично да отговаря какво е правил с публичния ресурс в рамките на мандата си. Жалко е, когато някой управляващ си обяснява омерзението на народа от собственото му управление, с пари. Това означава, че живее със самочувствието, че е прекрасен, идеален и безпогрешен по рождение. Когато някой си обяснява всичко с пари, това издава манталитет. Но съм убеден, че има по-добри специалисти, които да се занимаят с психоанализа на г-н Каракачанов.

- Има ли опасност протестиращите да се изморят или да се обезверят от това, че исканията им засега остават глас в пустиня?

- Протестиращите са непреклонни, защото са търпели 11 години това управление и очевидно са склонни да пожертват усилия и да изхвърлят тези хора от властта. В същото време всеки ден управляващите съдружници губят подкрепа и ако не предприемат моментални действия, изборите за тях ще са катастрофални. Те са тези, които избират бързо или бавно и мъчително политическо оттегляне.

- Пацифизмът, който проповядвате, от трибуната на протестите е похвален. Има ли обаче безкръвна революция и какво планирате занапред?

- В цивилизованите европейски страни, в каквато твърди Борисов, че живеем, той отдавна трябваше да си е подал оставката и да е поел курс към предсрочни избори. Напротив, ние по цял ден слушаме басни за президента, обиди към нас тримата и протестиращите граждани, вицове за заплащане, насилие от полицията, арестувана озвучителна техника, пребити студенти, задържани и мълчание към въпросите, които задаваме, за едри корупционни практики. Ние, за разлика от Борисов, сме европейци и ще продължим неотклонно нашите протести. Революцията е друго понятие с болшевишки привкус, което той е изучавал по време на членството си в БКП. Очевидно е запомнил, че власт с кръв се взема и с кръв се дава, защото той окървави площада на 2-ри септември, без да задържи нито един от провокаторите в най-снимания участък в държавата. Това е доказателство за неговия манталитет, а не за нашите начини на протест.

- Как ще коментирате вътрешните крамоли и заяждания на дребно между част от протестиращите и техните лидери най-вече?

- В Отровното трио няма крамоли. Огромната част от гражданите знаят защо са на площада и прекрасно знаят какво искат. Ние нямаме право и не се месим във вътрешните работи на партиите.

- Ще има Велико Народно Въстание – трето издание, какво ще се случи на него?

- Вече го обявихме за 22-ри септември, когато смятаме, че е ден, в който отново трябва да воюваме за своята независимост, а не просто да я празнуваме. Защото днес сме зависими от мафията и олигархията, а не от волята на народа.

- Оставки на Борисов и Гешев, Доган и Пеевски – аут от властовите лостове в задкулисието и електронно гласуване. Това ли са най-важните искания или има още нещо фундаментално, без което площадът няма да се опразни?

- Има много реформи, които са необходими на България, но това са първите пречки, които трябва да бъдат преодолени, за да се продължи нататък. България е най-бедна в Европа, с най-висока смъртност, с архаична администрация, с огромен корупционен дял, слабо технологично развитие, с много функционално неграмотни хора и болно население. Трудно ще изброим всички проблеми, но за да стартира тяхното решаване, трябва първо да бъдат премахнати окупаторите на властта.

- Как бихте оприличили Бойко Борисов с 2 думи и как Иван Гешев, Доган, Пеевски, Румен Радев, Христо Иванов?

- Лексикони съм попълвал като малък, днес мисля, че не е време за това. Всеки се доказва с делата си, а не с думите. Така, че дайте им възможност сами да покажат какво представляват и какво не. Историята е тази, която ще напише последните думи.

източник: Novinite.bg 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар