Събота, 15 Декември 2018
Понеделник, 24 Октомври 2016 20:24

Ердоган пред руска телевизия: Путин ми е приятел

Ердоган подчерта че с президента Путин споделят и становището че трябва да се придаде ускорение на реализацията на проекта Турски поток.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде интервю за руския телевизионен канал Росия-1.

Той подчерта че в борбата с тероризма в Близкия Изток, се нуждае от подкрепата на своя приятел Путин и че Турция е готова да предприеме всяка необходима стъпка за установяването на сътрудничество по този въпрос с Русия.

Президентът Ердоган каза че проектът за ядрената централа в Аккую е един жизненоважен проект и целят да приключат във възможно най-кратък срок този проект.

Ердоган подчерта че с президента Путин споделят и становището че трябва да се придаде ускорение на реализацията на проекта Турски поток.

Ердоган посочи че туризмът е секторът който най-много допринася за турско-руските отношения и се надява че през 2017 година броят на руските туристи пристигащи в Туриця отново ще нарастне до рекордни равнища.

Президентът Ердоган каза че в туристическите райони в Турция няма никакви проблеми със сигурността и затова туристите могат спокойно да пристигат на почивка в Турция.

Ердоган подчерта че всички в Турция са равноправни граждани и че има министри с кюрдски произход в правителството, но че групи, твърдящи че са лидери на кюрдите, им създадоха само проблеми и злини и сеят терор в Турция, поради което силите за сигурност се борят с тях.

Президентът Ердоган разкритикува и позицията на ЕС към Турция обвнинявайки съюза в двуличие и в разиграване на Турция.

Той каза че Турция посреща нуждите на над 3 милиона бежанци и е похарчила над 20 милиарда долара но не е получила никаква помощ и подкрепа от Европа и са получили само от ООН финансова помощ от 53 милиона долара.

Президентът Ердоган се спря и на опита за преврат на терористичната организация ФЕТО и каза че президентът Путин го е потърсил след потушаването на преврата и му е предал своята подкрепа, поради което иска да му благодари за тази принципна позиция.Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 24 Октомври 2016 20:24
  Осъдиха двама българи за тероризъм в Австрия

  Единият е обвинен като вербовчик на ИДИЛ, другият имал в себе си инструкции за бомбен атентат

 • Понеделник, 24 Октомври 2016 20:24
  Срещата Путин – Тръмп ще е за „сверяване на часовниците”

  Срещата ще се проведе в Париж на 11 ноември.

  Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков Кремъл съобщи, че основната цел на срещата между руския лидер Владимир Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп в Париж е „да си сверят часовниците”.

  „Действително, срещата ще се проведе в кулоарите на международно мероприятие в Париж за договореностите, които бяха постигнати по време на разговорите със съветника на президента на САЩ Джон Болтън. Основната цел - да се сверят часовниците”, каза Песков.

  По думите му традиционно има много въпроси, по които Тръмп и Путин ще разменят мнения.

  Президентът на Русия иска да обсъди с Тръмп плановете на САЩ за изтегляне от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, добави той.

  Срещата ще се проведе в Париж на 11 ноември. Двамата лидери ще посетят френската столица във връзка 100 г. от края на Първата световна война.

  "Все още има много въпроси относно стратегическата стабилност, дори още повече в контекста на намерението на САЩ да напуснат договора. Разбира се, всичко това ще бъде в дневния ред", изтъкна Песков, цитиран от РИА Новости.

 • Понеделник, 24 Октомври 2016 20:24
  След срещата на върха: Конституционната комисия за Сирия ще се създаде до края на годината

  Конфликтът в Сирия няма военно решение според четиримата лидери. Русия си запазва правото да помогне на турските сили за ликвидацията на терористите в Идлиб.

  Четиристранната среща на върха с участието на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, германския канцлер Ангела Меркел, президента на Русия Владимир Путин и президента на Франция Еманюел Макрон за разрешаване на конфликта в Сирия завърши, след като продължи близо три часа.

  Час и половина след началото й, специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура нарече дискусиите на форума много полезни и конструктивни.

  Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган определи преговорите като плодотворни и заяви, че причината за разрастването на конфликта в Сирия е била пренебрежителното отношение на международната общност.

  По неговите думи, няма военно разрешение на конфликта в Сирия.

  Участниците са се догоровили до края на годината да бъде създадена комисията за Конституцията на Сирия. Решението за създаване на комисията за създаване на нова конституция на Сирия с представители на правителството и опозицията бе взето през януари. Въпреки това тя все още не формирана.

  „Нашата цел е да осигурим прекратяване на огъня. Имахме възможност да обсъдим и политическото регулиране на кризата в Сирия, която се превърна в международен въпрос. Астана се превърна в модел за нас, тук продължихме усилията си и потвърдихме мнението си, че по военен път не трябва да решаваме сирийския проблем. Всички трябва да се борим да се приключи тази трагедия в Сирия. Мисля, че на тази среща на върха дадохме нужния конкретен импулс за това. Призовавам и другите държави да подкрепят нашите усилия“, каза Ердоган на пресконференцията след края на срещата в Истанбул.

  Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Кремъл си запазва правото да помогне на турските сили за ликвидирането на терористите в северозападната сирийска провинция Идлиб. Руският държавен глава направи това изявление на съвместната пресконференция. Освен това Путин отбеляза, че преговорите между лидерите са преминали в делова атмосфера и те са успели да свършат сериозна работа за съгласуване на подходите по разрешаването на сирийската криза.

  Президентът на Франция Еманюел Макрон също заяви, че не е възможно в Идлиб да се проведе военна операция, тъй като тя може да предизвика нова бежанска вълна. Според него комитетът, който ще подготви новата конституция на Сирия, трябва да започне работа до края на тази година.

  Той призова Русия като „главен съюзник на сирийския режим, да упражни съвсем ясен натиск“ върху Дамаск.

  Според канцлера на Германия Ангела Меркел лидерите на Турция, Германия, Русия и Франция трябва да запазят спирането на огъня в Идлиб в дългосрочен план.

  "Ние сме задължени да направим всичко възможно, за да не се стига до нови хуманитарни катастрофи. Добрата новина е, че след 17 септември Турция и Русия успешно съгласуват усилията си за прекъсване на огъня в Идлиб. Днес всички заедно поехме отговорността то да прерасне в постоянно и дългосрочно примирие“, каза Ангела Меркел.

  ВИДЕО - съвместна пресконференция на Ердоган, Путин, Меркел и Макрон

  С какви очаквания отидоха Русия, Турция, Германия и Франция на срещата на върха за Сирия - ТУК

  BIG5

Оставете коментар