Събота, 30 Май 2020

Четвъртък, 17 Ноември 2016 16:57

Френският премиер: Европа е пред разпадане

Избирането на Марин льо Пен за президент на страната е напълно възможно, заяви той

Европа е пред угрозата да се разпадне и да претърпи провал. Това предупреди френският премиер Манюел Валс.

Според него европейските проекти имат нужда от нова основа, а Франция и Германия трябва да поведат ЕС, като покажат сила. За целта е необходимо Франция да продължи реформите, включително да понижи корпоративните данъци, а Германия - да направи повече инвестиции.

Валс предупреди, че "Европа може да изпадне от историята". "Трябва да дадем на проекта "Европа" нов смисъл. Хората искат да ги чуем", призова френският премиер.

На фона на възхода на популисти в политиката Манюел Валс се обяви за "глобализация в служба на хората", за да бъде даден отговор на техния гняв, предаде Франс прес. Той прикани по-конкретно Европа да "излезе от невинността" в областта на международната търговия и имиграцията и да каже по-ясно "кой може и кой не да влезе и остане" на нейна земя.

Френският премиер се обяви за изграждане на истински европейски съюз в сферата на отбраната. "От това зависи сигурността на Европа", се аргументира той.

Валс прикани страните от ЕС да положат повече усилия в областта на сигурността и да повишат своите военни разходи до 2 процента от БВП. "Бързата реакция при кризи и финансирането на отбраната - това са най-важните условия за стратегическа самостоятелност на Европа", подчерта той.

Френският премиер социалист заяви, че е възможно лидерът на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен да спечели президентските избори догодина.

"Всички проучвания на общественото мнение сочат, че Льо Пен ще отиде на втори тур... Това означава, че балансът във френския политически живот ще се промени напълно", подчерта Валс в отговор на въпрос по темата след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ миналата седмица. Той предупреди за "опасността, която представлява крайната десница", в момент, когато вниманието се съсредоточава върху първите президентски избори на социалистите и консерваторите.

"Естествено, правя разлика, Тръмп бе кандидатът на голяма партия, Републиканската, която вече доминираше в Конгреса и много американски щати. Онова, което ни безпокои, разбира се, са неговата риторика и предложения", коментира Валс.

Интересното е, че по-рано днес Марин льо Пен заяви, че ако спечели президентските избори, ще направи референдум за излизане на Франция от Европейския съюз. Освен това лидерът на крайнодесните националисти заяви, че евентуално сътрудничество между Франция, Русия и САЩ, може да направи света по-добър и сигурен.

Първият тур на президентските избори във Франция е насрочен за 23 април, а очакваният балотаж - за 7 май.

Националният фронт вече е класирал свой кандидат за втори тур на президентски избори. През 2002 г. бащата на сегашната водачка на партията, Жан-Мари льо Пен, изненадващо елиминира на първия тур социалиста Лионел Жоспен. На балотажа Льо Пен бе победен с голяма разлика от тогавашния президент консерватор Жак Ширак, зад когото се обединиха основните политически сили.

Оставете коментар