Четвъртък, 01 Октомври 2020

Сряда, 23 Ноември 2016 12:25

Илиана Раева: Нешка трудно понася успехите ни

"Робева използва инцидента с Цвети, за да насъсква хората", заяви президентът на Българска федерация по художествена гимнастика

Председателят на Българска федерация по художествена гимнастика (БФХГ) - Илиана Раева, беше категорична, че в обвиненията на треньорката Нешка Робева за финансови злоупотреби и еднолично управление няма нищо вярно, а легендарната наставничка трудно понася последните успехи на българската гимнастика.

Робева не беше избрана в Управителния съвет на федерацията на последното заседание, а пред bTV заяви, че Раева сама назначава хора в комисиите и разполага еднолично с цялата власт.

"Нешка Робева говори само за себе си - натиск върху деца, еднолично управление, разпределяне на пари, комфорт... Говори много интересно и манипулативно, типично в нейн стил. Аз ѝ отговарям в последните 25 години. Страшното, че използва една трагедия, играе на тънката струна на хората. Тя знае, че никога не съм злоупотребявала с пари и не управлявам еднолично, просто трудно понася нещата. Трудно понесе медала от олимпийските игри, трудно понесе бенефиса, най-трудно понесе това как бях избрана на общото събрание", каза Раева в "Тази сутрин".

Тя беше категорична, че в Управителния съвет на федерацията са намерили място само заслужили шампионки и големи имена - трикратната световна шампионка Мария Петрова, трикратната световна шампионка Мария Гигова, световната и европейска шампионка Елизабет Колева, световната и европейска шампионка Ели Лазарова.

"Нешка не е в УС, защото не я избраха. Тя е предпоследна по брой гласове. Не исках да ги говоря тези неща, но тя използва инцидента с Цвети, за да насъсква хората срещу мен. Искам веднъж завинаги да се разбере - никой не се сравнява с Нешка. Тя е гений, най-великият треньор на България, казвала съм го нееднократно. Никой не желае да се сравнява. Нито имам нейните успехи като треньор, нито ще ги имам, нито гоня треньорска кариера. В момента аз съм ръководител на БФХГ, всичко там е прозрачно. В момента истината е, че хората много ни се радват. Робева иска да настрои хората срещу художествената гимнастика, лично срещу мен", заяви петкратната европейска шампионка.

Раева заяви, че бившата ѝ треньорка, под чието ръководство е постигнала едни от най-добрите си класирания в кариерата, е заявила на Общото събрание, че иска да бъде в Управителния съвет на федерацията, дори да е в опозиция.

Златното момиче отговори и на нападките за промяната в подготовката на състезателката Невяна Владинова, която завърши на 7-мо място на олимпийските игри в Рио де Жанейро и тренира в клуба на Робева.

"Бранимира Маркова (б.а. - треньорката на Владинова) дойде при мен и каза, че твърдо повече не иска да бъде опозиция и ако ръководството на федерацията искат подготовката да е централизирана, тя ще бъде такава. Знаете ли какъв е проблема? Това, че ние искаме да има централизирана подготовка, а Робева не иска. Когато тя беше треньор, всичко беше централизирано и никой не можеше да си помисли, че може да съществува извън залата. Сега това, което тя е правила, го прави някой друг и на нея вече не ѝ харесва", заяви Раева.

"Хората отново ме избраха с абсолютно мнозинство, довериха ми се, смятат, че работя в правилната посока. Хлябът и ножът са в мен, така както бяха в нея. само че аз обичам да режа хляба с масло и мед и да го давам на състезатели и треньори и това го знаят всички", допълни тя.

Раева беше категорична, че заплатата ѝ се определя от спонсорите на федерацията, а повечето от тях, включително и тези на клубовете, са привлечени от самата нея.

"Фаворизират се героите на България? Винаги ще фаворизирам такива гимнастички, за които талантът е неприкрит пред всички и ще продължавам да фаворизирам гимнастички, с които България ще се гордее и ще бъде много щастлива! Голямата любов, която изпитват към гимнастичките, към треньора Ина Ананиева, тя трудно го понесе", отговори Раева на обвиненията, че момичетата от ансамбъла нямат достатъчно конкуренция.

"Хайде да следваме морала си! Нешке, готова съм да отговарям на всеки един въпрос и няма да спра да отговарям!", обърна се Раева директно към критика си.

Президентът на БФХГ заяви, че бенефисът е направил щастливи и състезателките и публиката, но няма вероятност той да се повтори.

"Получаваме страшно много запитвания дали ще повторим бенефиса. Имахме такава възможност, но преценихме, че няма да се получи по този начин. Той трябва да остане с тази емоция, с тази любов", категорична е Раева.

Тя обяви, че поканата да стане служебен министър не е сериозна и тя не би оставила работата си във федерацията за три месеца.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 23 Ноември 2016 12:25
  Нешка Робева: Ако действително е държавник, Бойко трябва да загърби егото си и да подаде оставка!

  Тук въпросът е дали Бойко ще постави собственото си его над мира в държавата или ще постъпи, като истински политик и държавник, за какъвто той се самоопределя. Както, например, навремето през 1968 г. постъпи един друг генерал – Дьо Гол. Подкрепям протестите, защото не почесвам народа си зад ухото, а живея с него и знам до къде сме стигнали. Въпреки че не знам, не знам до къде може да се стигне. Не знам кой какви интереси защитава и в тази защита какво може да си разреши, казва в интервю за Lupa.bg знаменитата треньорка и общественичка, народен представител от 7-то ВНС

 • Сряда, 23 Ноември 2016 12:25
  Кабинетът отпусна 1,5 млн. лева за нова зала за художествена гимнастика

  Илиана Раева: Днес е исторически ден за българската художествена гимнастика. Това е най-красивият коледен подарък, който може да получи националният отбор

 • Сряда, 23 Ноември 2016 12:25
  Гаф на световното по художествена гимнастика ни върна в Народна република България

  Дикторът в зала "Арена Армеец" сътвори уникален гаф, който не можа да помрачи феноменалното представяне на грациите ни на Световната купа по художествена гимнастика вчера. Докато представяше момичетата ни, водещият ни върна във времето на соца и обяви страната ни като "Народна ребублика България". Част от по-възрастните гости в залата изтръпнаха, когато чуха как ни представят пред света. След това си отдъхнаха, че едва ли сме се изложи толкова, след като на младото поколение гафът не е направил впечатление, а чужденците така и не разбират какво говори дикторът. Във форумите и в социалните мрежи се появиха и предположения, че може би става дума за първоаприлска шега. Ако е така обаче, това едва ли е най-подходящият начин да се майтапим по време на размирни времена между русофили и русофоби. 

  Българският ансамбъл спечели златния медал на финала на пет обръча и се представи феноменално. Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова и Елена Бинева вдигнаха на крака публиката в залата със своето изпълнение и получиха оценка от 20.850 точки (най-високата им до този момент на Световната купа в София, 12.300 за трудност). Това е второ златно отличие за възпитаничките на Весела Димитрова след титлата в многобоя снощи.

  Сребърното отличие стана притежание на ансамбъла на Япония с 19.800 точки (12.000 за трудност). Италия спечели бронза с 19.650 точки. Ръководството на италианския тим подаде контестация за оценката, но тя беше отхвърлена. По-късно днес са финалите на бухалки и лента при жените, както и на три топки и две въжета при ансамблите.

Оставете коментар