Вторник, 07 Април 2020

Понеделник, 28 Ноември 2016 16:29

Шефът на Сухопътни войски: Пазят с калашници лагера в Харманли

Готови сме да пратим още войски на границата, заяви ген.-майор Андрей Боцев

 

Шефът на Сухопътните войски ген.-майор Андрей Боцев е роден на 26.11.1959г. Военната му кариера започва като лейтенант през 1981 г. Тръгва от командир на взвод и преминава през всичко основни командни длъжности в бойните части на пехотата. Випусник е нма Военна академия "Г. С. Раковски", команден профил. Завършва и Генералнщабния факултет на академията. С указ на президента от 30.06.2014 г. поема командването на пехотата. Отличаван е с ордени, медали и лично поименно оръжие. Има две деца и внучка на 3 месеца.

-    Г-н генерал, как пехотата помаха да се овладее ситуацията в бежанския лагер в Харманли след бунтовете там, избухнали в четвъртък?

-    В помощ на колегите от МВР изпратихме 40 бойци от механизираната бригада в Стара Загора. Те веднага се включиха и започнаха да пазят лагера денонощно. Тяхната задача е да охраняват външния край на оградата на бежанския лагер. Патрулираме 24 часа непрекъснато с екипи на жандармерията. В помощ за овладяване на ситуацията в Харманли пристигнаха и около 20 души от Военната полиция. Полагаме максимум усилия да не се допусне повторение на ситуацията и жителите на града да са спокойни.

-    Войниците въоръжени ли са? Как патрулират – пеша или с техника?

-    Патрулите са пеши. Разполагаме и с бронирани джипове „Мерцедес”, но засега тях ги използваме за наблюдение на по-далечно разстояние. Бойците са въоръжени с личното си оръжие автомат „Калашников”. Оборудвани са обаче и с предпазни средства с оглед създалата се обстановка там – щитове, каски и палки. Всички са преминали специализиран курс по обучение за борба с масови безредици.

-    Ако обстановката пак се нажежи колко души може да пратите още?

-    Не бива да споменавам конкретни цифри. Но колкото се наложи и колкото поискат – имаме готовност да пратим допълнителни подкрепления.

-    А колко бойци помагат за охрана на държавната граница?

-    В момента са около 300 души и са предимно на границата с Турция. Ние подпомагаме МВР още от миналата година, месец април. Тогава стартира операция „Странджа” за логистична поддръжка на Главна дирекция „Гранична полиция”. Тя е за текущ ремонт и евакуация на техника, транспортиране на задържани бежанци, а също така и на гранични полицаи. А от юли се включихме в операция в помощ и съдействие на МВР за изпълнение на задачи в случай на евентуално масово навлизане на чужденци на наша територия. Като участваме не само с хора, но и със сериозен ресурс от техника. Патрулираме заедно с колегите от МВР, организираме секретни и наблюдателни постове, водим специално разузнаване, извършваме претърсване. Сменяме нашите екипи на границата на всеки две седмици, защото условията са тежки и хората трябва да почиват.

-    Военните, които са там, получават ли допълнителни бонуси?

-    Около 100-120 лв. – към заплатата.

 -    Как живеят, къде са настанени, все пак идва зима?

-    Настанени са в най-близките хотели и къщи за гости. Няма лукс, условията са добри. Всичко е в рамките на командировъчните.

-    Неотдавна военният министър поиска съдействие от депутатите със средства от отпуснатата евросубсидия да бъдат закупени фургони за военните по границата. За какво са им необходими?

-    Идеята е да бъдат разположени на самата бразда. Дежурствата са дълги, задават се студове, ще започне да вали дъжд, сняг. На обед бойците трябва да починат малко, да се нахранят и постоплят, преди да тръгнат отново да патрулират.

-    Преди дни зам. военният министър Десислава Йосифова при представяне на бюджета на армията за 2017 г. в комисията по отбрана съобщи, че Съхопътните войски досега са изхарчили близо 6 млн. лв. за осигуряване на личния състав на границата. Така ли е?

-    Щом е казала, трябва да е така. До края на годината ще станат и повече.

Източник: „Телеграф

Оставете коментар