Вторник, 07 Април 2020

Четвъртък, 01 Декември 2016 11:53

Шефът на „Минстрой“ Николай Вълканов: По-добре е да отидем на предсрочни избори

Отминаващата година бе изключително успешна за светлия, за частния, за бизнеса, който твори, заяви още заместник-председател на Управителния съвет на БМГК в интервю за Радио К2

Николай Вълканов е роден през 1950 г. във Великотърновско. Завършил е Техникум по фина механика и оптика в София. След това Минно-геоложкия университет. Той е доктор на техническите науки. Член е на президиума на Световния минен конгрес от 1992 г. Бил е директор на Научно-изследователския технологичен институт по минно строителство от 1985 до 1990 г. В момента той е председател на Управителния съвет на “Минстрой Холдинг“ АД и заместник-председател на Управителния съвет на БМГК. Според бизнесменът в момента най-добре ще е да се отиде на предсрочни избори, за да се избегне евентуална политическа и икономическа криза в страната. Той даде интервю за радио К2, което NBOX ви предлага.

Радио К2: Г-н Вълканов, каква беше 2016г. за българския бизнес?

Николай Вълканов: Изключително успешна за светлия, за частния, за бизнеса, който твори. Изключително успешна година, защото имахме едно спокойствие, имахме достатъчно добри условия за работа. Ръстът, който отчетоха- 3,6%, е много по-малък, отколкото отделни компании стигнаха. Аз мога да кажа за моята компания, която стигна ръст от 33%, не 3,3%, а 33%. Това е станало благодарение на добрите условия.

Радио К2: Кое е по-добре за българския бизнес в момента- предсрочни парламентарни избори или да се намери начин за съставяне на правителство в настоящия парламент, било то и с мандата на Патриотичния фронт?

Николай Вълканов: Трудно може да се каже кое е най-доброто. Защо? Защото в тази ситуация толкова популистки изказвания чух в последните месеци, толкова неистини, толкова фалшиви изказани мнения от видни политици, че мисля, че е най-добре да се отиде на избори. Да, бизнесът не иска избори, иска спокойствие, но като че ли в тази обстановка  не трябва да има правителство на компромиса.

Радио К2: Позволете да Ви попитам и каква беше 2016г. за българската енергетика?

Николай Вълканов: За българската енергетика 2016г. не се различава съществено от другите години, защото българската енергетика е стабилна, работи добре, имаме добро производство на електроенергия. „Мини Марица- изток“  работят добре, пак постигат огромни постижения. 30 милиона тона въглища, тоест енергетиката работи добре, не виждам някакви проблеми.

Радио К2: Правителството взе решение да плати реакторите за  АЕЦ „Белене“, оттук нататък какво е разумното решение, според Вас- да бъде приватизиран проектът, да се намери частен инвеститор, да има държавна подкрепа за него?

Николай Вълканов: Ако има някой, който би желал да инвестира, той щеше да се покаже досега и щеше да каже: „Аз съм готов да инвестирам!“. В такива проекти, в проекти, които се изплащат за много години трябва да има инвеститор, който има финансова мощ, финансова стабилности и който знае какво да прави с произведената електроенергия. Защото, когато произвеждаш 1000 мегавата или 2000 мегавата трябва да знаеш къде ще ги продадеш, на каква цена и как ще се случи. Така че, ние много говорим за този проект, защото като че ли „Белене“ е като футбола, много хора разбират от енергетика в България, много хора разбират от футбол, което не е правилно. Аз не се наемам да давам компетентно мнение, но казвам, че ако този проект е интересен, както аз инвестирам, аз само тази година съм инвестирал около 70 милиона, а последните няколко години съм инвестирал над 300 милиона, тоест аз намирам интересни проекти и инвестирам, ако тук има реален интерес, инвеститорът няма да ни пита. Той ще дойде и ще го помете.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар