Вторник, 07 Април 2020

Неделя, 04 Декември 2016 14:26

Владимир Путин: Доналд Тръмп е умен човек, очаквам да действа отговорно

Балансът в света се възстановява, коментира президентът на Русия

 След неуспешните опити за създаване на еднополюсен свят, балансът се възстановява, заяви президентът на Русия Владимир Путин в интервю за руския телевизионен канал НТВ.

"Това е неизбежно. Опитите за създаване на еднополюсен свят се провалиха. Живеем в различни времена. Русия винаги се е придържала към това, че трябва да уважаваме интересите на другите, докато същевременно защитаваме нашите. По този начин ще изграждаме нашите отношения с колегите", поясни той.

Президентът коментира защо Западът не зачита позицията на Москва за уреждане на военни конфликти, например бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 година и операцията на алианса в Босна и Херцеговина през 1995 година.

"Отговорът е много прост. Само високите гласове са чути. Ситуацията се променя. И аз мисля, че не е тайна за никого, че много от нашите партньори сега предпочитат да спазват международното право, защото световният баланс постепенно се възстановява", изтъкна руският лидер.

Владимир Путин нарече Доналд Тръмп "умен човек" и подчерта, че магнатът разбира нивото на отговорност, свързана със задълженията му като държавен глава, и ще действа в съответствие с това.

"Тръмп беше бизнесмен и предприемач. Сега е държавен представител, президент на САЩ, един от световните лидери, ключова глобална икономика и военна сила. Успехът му в бизнеса го прави умен човек. Като умен човек той е способен бързо да отиде на друго ниво на отговорност. Очакваме да действа по такъв начин", изтъкна президентът на Русия.

Путин и Тръмп проведоха телефонен разговор на 14 ноември.

Оставете коментар