Вторник, 07 Април 2020

Четвъртък, 08 Декември 2016 17:54

Льо Пен: Край на безплатното обучение за чужденците

Кандидатът за президент от крайнодясната партия обеща сериозни ограничения към чужденците, които искат да живеят във Франция

Водачката на френската крайнодясна партия Марин льо Пен, кандидат за президентските избори през 2017 г., заяви днес, че ако бъде избрана на висшия пост, ще забрани децата на хора без документи да посещават училище.

Председателката на "Народен фронт" каза също, че иска родителите чужденци, които пребивават законно във Франция, но са без работа, да се задължат да плащат част от училищната такса на децата си.

"Нямам нищо против чужденците, но ще им кажа: Идвайки в страната ни, не очаквайте да ви поемем на гърбовете си, да се грижим за вас, децата ви да учат безплатно, с това вече е свършено!", заяви Марин льо Пен на среща с журналисти.

Изискването за финансов принос на чужденците, за да посещават децата им училище, е практика в много страни по света, допълни тя. Във Франция всички деца имат право на безплатно образование независимо от административния статут на родителите им. Чужденците без документи и с временен статут също могат да разчитат на безплатни грижи след тримесечно пребиваване в страната.

Крайнодясната лидерка, която според всички допитвания ще стигне до втори тур на президентските избори, разкритикува и социалните помощи за възрастни хора, от които при определени условия могат да се ползват и някои имигранти.

„Като цяло обмисляме ограничаване на достъпа до безплатно ползване на някои държавни услуги и социални помощи за чужденци, които пристигат в страната и още не са плащали вноски и данъци. Това разбира се ще бъде уточнено в бъдещата програма", каза Льо Пен.

BIG5.BG

Оставете коментар