Петък, 24 Януари 2020
Вторник, 04 Април 2017 21:36

Арман Бабикян: ГЕРБ изтегли късата клечка

Най-логичен вариант за следващия кабинет, според  Бабикян е коалиция между ГЕРБ и Патриотите

Политическия пиар Арман Бабикян  определи победата на ГЕРБ на изборите  като изтегляне на къса клечка  в контекста на трудностите, които се очертават пред бъдещия кабинет. 

Като най-логичен вариант за следващия кабинет, според  Бабикян е коалиция между ГЕРБ и Патриотите, с официалната, или неофициална подкрепа на "Воля" на Марешки. 

Всяка коалиция означава компромис, заяви Бабикян в контекста на предстоящите компромиси в преговорите между двете партии. Междукомпромисите  той открои отношението към санкциите срещу Русия, обещанието за пенсиите, обезлюдяването на страната, отношението към Македония и Турция.

Мълчание е логично да се пази,  защото по време на преговори, когато наистина се търси ефективен резултат, не е задължително да има много шум в публичното пространство. По-логично е, разбира се, след постигането на споразумение да бъдат ясни поне политиците, по които  е постигнато съгласие и по които не е постигнато съгласие, защото е очевидно, че всяка коалиция  означава компромиси. Не съм наясно каква ще е политиката на Обединените патриоти във всичките му разклонения по отношение на санкциите срещу  Русия. Знаете, че в това отношение позициите на ГЕРБ и Патриотите се разминават, въпреки че понякога сме  чували доста фриволни изказвания от Бойко Борисов. Вероятно третият сегмент ще бъде Марешки, защото той ще бъде там, където трябва.

Макар и неофициална, излезе в медиите информация, че сме имали разрешение от Брюксел за  съставянето на коалиция с патриотите, които иначе не били европейска партия. Те са наясно, че това е проблем, наясно са че това е проблем и в Брюксел, и в цяла Европа и затова се възползваха  от този митинг в Малта, поне, за да пуснат на нашата територия информацията, че подобна коалиция не би бил проблем. Разбира се, че е проблем. Да си припомним, че минаха няколко битки с ксенофобите на различни европейски избори, няколко много сериозни – имам предвид изборите във Франция и тези в Германия, така че този мач се играе на големия европейски терен и няма как да не бъде забелязано как изглежда коалицията в България.

Ако не се постигне такава  коалиция,с тези сегменти, ще се отиде към управление на малцинството, което пак означава коалиция, но неофициална.  т.е. Ние с вас сме женени, но никой не знае.

За участието на ДОСТ в изборите и националната сигурност.   Тя отдавна е пробита, дали откъм Москва, или откъм Истанбул, в това отношение няма новина. Положението е лошо и щеше става още по-лошо, ако приемем, че ДОСТ е партия, представлявана от Ердоган.

Той прогнозира, че кабинетът Борисов 3 ще издържи най-малко до края на европейското председателство на България.

Цялото интервю с Арман Бабикян е в звуковия файл тук. 

Оставете коментар