Четвъртък, 02 Юли 2020

Сряда, 19 Юли 2017 13:19

Александър Дамовски: Договорът за добросъседство между Македония и България ще бъде подписан на 1-ви август

Това заяви главеният редактор на електронното издание МКД, в интервю за Радио „Фокус“

В Скопие при закрити врати министър-председателят Зоран Заев представи Договора за добросъседство с България. Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ заяви след края на заседанието, че неговата партия ще подкрепи този договор, ако бъдат включени 5-те й предложения: изрично споменаване на македонския народ в договора; утвърждаване на съществуването на македонския език; приемането на симетрични ангажименти между Македония и България и ясна диференциация между частта от общата и отделните истории на двете държави. Следва коментарът на събитието от главния редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. Господин Дамовски, изискванията на ВМРО-ДПМНЕ, някои македонски коментатори дори ги наричат претенции, няма ли да сложат прът в колелата за подписването на договора?

Има някои въпроси, които трябва да бъдат изчистени. Тази неяснота, липса на информация за съдържанието на договора, се използва от политическите партии в Македония и тук сега се търси някакво предимство по отношение на онова, което наистина е договорено между Македония и България, между Заев и Борисов, между Захариева и Димитров. И докато не се свалят картите, докато не узнаем съдържанието на този договор, има голямо пространство за такива или спекулации, или манипулации, или политически игри, или пък основателни искания на ВМРО-ДПМНЕ. Но наистина в този момент трудно може да се каже.

Все пак Антонио Милошоски е бил на това заседание. Той е чул съдържанието на договора и въпреки всичко излиза с изискванията на партията си. Това означава, че ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи подписването на договора, ако тези изисквания не фигурират в него, така ли?

Да, това го казва Антонио Милошоски. Между другото, от другата страна имаме изявлението на премиера Зоран Заев, който също след заседанието на Комисията по външна политика в Народното събрание на Македония каза, че този договор пази македонските интереси, по този договор не може да има никакви основания за искания по изтъкваните понятия „македонски народ, македонски език“ и т. н., защото според Заев това е вече договорено и няма никакво основание за каквито и да било съмнения по отношение на неизтъкването или неспоменаването на онова, което Милошоски иска, а то е македонски народ и македонски език.

Ако минем по политическото ветрило в парламента в Скопие, кои партии са склонни да подкрепят подписването на договора и кои не?

ВМРО вече изтъкнаха, че не биха подкрепили този договор, а разбира се коалиционното управляващо мнозинство ще го подкрепят без проблем. Основното искане на ВМРО-ДПМНЕ, ако обобщим онези пет точки, това което Антонио Милошоски каза е, че те биха подкрепили договор, в който ще се спомене понятието „македонски народ“, ще се потвърди съществуването на македонски език и ще има, според Милошоски, симетрични обвързаности и за Македония, и за България с ясна формулировка по частите на общата и частите на отделната история на държавите. Ако трябва да обобщим, три са областите, в които ВМРО-ДПМНЕ иска някакви промени в онова, което е вече договорено. А по отношение на управляващата коалиция, по отношение на албанските политически партии, очевидно е, че за тях няма проблем и според тях всичко е застъпено и всичко е защитено.

Заев обаче си отвори вратичка. Той каза, че договорът ще влезе в сила, т.е. ще бъде валиден, след като бъде ратифициран от парламентите. Това означава ли, че договорът може да бъде подписан, но парламентът да не го подкрепи, т.е. да не го ратифицира?

Не зная, не съм сигурен, но мисля че за такива договори не трябва две трети мнозинство, така че след подписване на договора, парламентите и в България, и в Македония лесно ще го ратифицират. Все пак, мисля, че обществеността трябва да е запозната с клаузите по този договор и предполагам, че това няма да бъде проблем след подписването. Тогава, предполагам, ще започнат едни по-ожесточени обсъждания по отношение на съдържанието на този договор и ще видим как ще реагират по отделно депутатите, когато дойде на дневен ред тази точка. Междувременно се разбра, че освен ВМРО-ДПМНЕ, се появиха и някои македонски организации от диаспората. Днес вече имаме реакция от македонците от Австралия, които според тяхната приета резолюция, се обявяват против общото празнуване на Илинденското въстание.

Господин Дамовски, стои тук много любопитен въпрос. Във вторник рутинно, редовно заседание ли имаше Комисията по външна политика, защото в България се празнува 180 г. от рождението на Васил Левски. Това е идеологът на българската революционна борба, идеологът на Априлското въстание и именно по образец на неговите комитети се създава мрежата на ВМРО в Македония и организацията на Илинденското въстание. Това са исторически факти. Това не е трактовка. Нарочно ли беше избран този ден или е съвпадение?

Да. Мисля, че никой не е помислил тук в Македония за това съвпадение. Просто, по време на всички обсъждания в различните парламентарни комисии, депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, за не зная кой път, повториха исканията си за разглеждане на договора и премиерът Заев, който присъстваше на една от тези комисии, обеща че ще има такова обсъждане и че той лично ще представи и защитава договора. Това и се случи. По искане на управляващата коалиция се събра Комисията по външна политика на Народното събрание и не вярвам, че някой изобщо е предвидил такова съвпадение на датите.

Това означава ли, че на 2 август ще бъде подписан този договор?

Най-вероятно на 1-ви август, защото на 2-ри август, доколкото знаем премиерът Зоран Заев има вече договорена среща в Подгорица, където ще бъде и вицепрезидентът на САЩ, така че предполагам, че подписването на договора ще бъде на 1-ви август. Според всички изявления, според целия този ентусиазъм, който е обзел управляващите, не би трябвало да има никакъв проблем на 1 август това да се случи.

Ще се празнува ли Илинденското въстание съвместно?

Разбира се. Предполагам в Крушево както винаги традиционно ще има народен събор, ще има празник.

Но дали този празник ще се отбележи съвместно между българи и македонци, това е въпросът?

Да, на 1-ви август сигурно ще има някакво символично общо поставяне на цветя на някой паметник, предполагам. Най-вероятно, предполагам, че това няма да е на 2-ри август на Мечкин камък, както беше обещано.

Да, защото срещата в Подгорица може да бъде дипломатически претекст за леко коригиране, лека редакция при датите и за намаляване на напрежението?

Да, може да се използва така, да се премести един ден по-рано или по-късно това обещано общо празнуване. Предстои да видим къде Борисов и Заев ще поставят заедно цветя, символично да отбележат този празник, както обявиха и както го направиха в София на паметника на цар Самуил.

Оставете коментар