Събота, 22 Септември 2018
Неделя, 17 Септември 2017 16:17

Рашидов: Животът ми изтече като водите на една плацента (Видео)

Бившият министър на културата в откровено интервю за живота преди и след министерския пост

Животът ми изтече като водите на една плацента, заяви творецът и бивш министър на културата в откровено интервю пред Мариян Станков-Мон Дьо.

Министърът на културата от първия и втория кабинет на Бойко Борисов бе гост в рубриката "Живот мой, любов моя!" на Мариян Станков-Мон Дьо в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия.

Скулпторът говори за живота преди и след министерския пост. Изповяда, че пише мемоари, чието работно заглавие е „Плацента”. Смята живота си за „една изключително хубава илюзия” и описва творческият си път така: „От кърджалийските села до музея Уфици и Пушкиновият музей в Москва.”

"Животът ми се стече като една плацента и отиде в нищото. Тогава разбрах, че самият живот е една изключително хубава илюзия", бяха точните думи на твореца.

Вежди Рашидов разкри, че му е било изключително трудно през двата му мандата в предишните правителства на Бойко Борисов, защото влязъл с „чисто име”, но така и не свикнал да се сдържа и да говори като политик.

„Общувам добре с обикновените хора. Водих битка между чиновника и артиста и докрай не можах да разбера какво е да си министър”, призна скулпторът.

"Животът ми мина почти 50 г. в тежка физическа работа. Тонове бронз минаха през ръцете ми, така и не съм получил болестта наполеонов синдром. Много тежко понасях всичко - всяка моя дума да се тиражира, дори и неволно изпусната. Трябваше да си държа езика зад зъбите", каза той.

„Да питат Борисов, какъв е проблемът, той е жив и здрав”. Така Вежди Рашидов отговори на въпроса дали сам е взел решението да не бъде министър в новото правителство.

„Получих прекалено много негативи. За мен управлението беше желание и там да се реализирам”, сподели личните си причини да се откаже Рашидов. Той вижда като несправедливи критиките към него за проекти като Ларгото в София, които са „без аналог в Европа” по неговите думи.

Рашидов коментира отново и скандала с журналиста от БНТ Георги Ангелов. През 2016 г. тогавашният министър на културата, недоволен от отправени критики към него в предаването на Ангелов, посъветва водещия „да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата”. Тези думи предизвикаха скандал, след който Рашидов се извини и уточни, че не смята за правилно цензурирането на мнения в обществената телевизия.

Днес Рашидов отново се смята за прав, като според него е бил в правото си „да изхвърли” Ангелов от БНТ.

„Работодател му е държавата. Мен ако ме плюе моя помощник ще го изхвърля”,

заяви Рашидов. Според него обвиненията, че нарушава свободата на словото били част от кампания, защото „спрял едни сладури” и „вчерашни разградски селянчета” да купят къщата на скулптора Андрей Николов – т.нар. Червена къща в София. В момента Червената къща е център за изложби и дебати, а според Вежди Рашидов трябва да е музей, посветен на Андрей Николов. Според бившия културен министър основния му враг, стоящ зад кампаниите, бил бизнесменът и издател Иво Прокопиев. "Той искаше да открадне къщата, заедно с Иван Кръстев", заяви скулпторът, който е и депутат от ГЕРБ.

"Мотивацията ми изчезна. Получих диабет и злокачествен рак. Животът не е безкраен. Сега имам възможност да напиша една хубава книга и съм започнал - работното заглавие е плацентата. Съпругата ми също ме отказа. Каза ми: "Виж, 4 години така като гледам няма да се откажат патриотите, ще станеш на 70, ако искаш да те изкарат с ковчег, давай". И осъзнах, че наистина ще ме изкарат с ковчег - там милост няма, това е месомелачка", продължи изповедта си Вежди Рашидов.

Не отрича, че да се разболее тежко „допринесло“ и потъването на негови пари в КТБ.

Финалното си решение да се откаже от поста си Рашидов представил на премиера Борисов сутринта преди клетвата на кабинета, като и двамата се просълзили. „От 10 години сме заедно и още 30 преди това”, разкри причината за тези сълзи Рашидов.

"Бохемът не е човек, който държи чаша и пура в ръка. Той седи в една среда като Езоп и участва в спор, решение, мъдрост, говорене. Той не е простак. Ракът ме промени, че не пия и не пуша (смее се). Промени, разбира се, цялата ми философия за живота. Преди емоционално се палех. Сега ме кара да съжалявам някакви хора, отколкото да ги мразя", каза той.

"Ракът е страх от смъртта. Думата "рак" значи смърт. Не можех да се храня, бях загубил всичките си вкусови рецептори. В момента, когато ми казаха диагнозата, умрях веднъж. Душата се свива, не може да се опише, казах си това е краят. Още се страхувам - след 15 дни съм на контролен преглед в Германия", добави бившият министър.

Запитан от водещия кой е най-големият му враг, Рашидов отговори: "Прокопиев, разбира се, никога не съм го крил. Неговите медии няма да ми попречат да правя добро за хората".

Медия

Оставете коментар