Събота, 22 Септември 2018
Понеделник, 18 Септември 2017 18:20

Алексей Петров: Цветанов ме намрази покрай любовните афери на жена си. Почна да ревнува от приятелството ми с Борисов.

"При нашата близост с Бойко Борисов в годините, Цветанов е бил обслужващ персонал", казва в интервю пред радио К2 бившият съветник в ДАНС. Интервюто бе качено вчера и в сайта Гласове, но тази сутрин изненадващо бе свалено

Това интервю на г-жа Илиана Беновска с Алексей Петров, излъчено по радио К-2, се появи снощи на страницата на сайта Glasove.com. Тази сутрин обаче, текстът незнайно защо бе свален и скрит, пише Поглед инфо. Интервюто е уникално, защото обявеният за кръстник на мафията в страната за първи път повдига крайчеца на завесата, криеща отношенията му с Бойко Борисов.

Макар и скрупольозно и с много недомлъвки, Петров дава да се разбере, кои са точно причините за ареста му. Четейки между редовете, добрият анализатор ще разбере, че бившата барета е имал сериозни властови анбиции, за чието осъществяване Борисов е поел ангажемент. Прочие, четете сами.

"При нашата близост с Бойко Борисов в годините, Цветанов е бил обслужващ персонал. Един или два пъти си спомням в МВР или в Столична община как Цветанов стои пред вратата и Борисов му подвиква, Цветанов влиза, записва си и излиза. Цветанов най-малкото е ревнувал. След като той стана министър, а Борисов министър-председател, някак си заради напрежение, което Цветанов си създаде покрай – няма да скрия – съпругата си, заради мой колега от ДАНС (Велин Хаджолов - б.р.), някак Цветанов си промени отношението, без да има никакви причини. Борисов се страхуваше, че аз зная много и мога да започна да говоря, включително за тези разговори за тези пари", каза в интервю за радио К2 Алексей Петров.

И.Б. Какво научихте за себе си тези 3 години, през които сте задържан, обвиняем, подсъдим?

Алексей Петров: Времето днес като че ли не позволява много говорене, а още по-малко философстване. Ще кажа директно: Не само че не ми харесва да съм Дон Корлеоне, а и като че ли в тази роля се установи друг човек...

И.Б.: Кой?

А.П.: ...интелигентните сценаристи на едно известно и рейтингово шоу отдавна в тази роля поставиха Бойко Борисов и на тази територия засега не се позволява друго присъствие...

И.Б.: Казвате: „Установи се в България като Дон Корлеоне, Бойко Борисов го поставиха там в „Шоуто на Слави Трифонов" – тях ли визирате, че не се сещам?

А.П.: Засега няма аргументи, които да отричат това, а пък тези интелигентни хора извадиха достатъчно в полза на това Борисов да е в главната ролята на Дон Корлеоне... Аз ще си остана Октопод, това ми харесва. Харесва ми и Трактор, разбира се, и не бягам от това. Знам, че още от самото начало тази акция е кръстена по този начин, и с действията, които бяха предприети в началото в дома ми беше решено да бъде унизен.

И.Б.: Говорите за 10.02.2010 година.

А.П.: Да! Беше решено да бъда унизен. Вие си спомняте кадрите. Няма страшно в това, че Алексей Петров и Николай Цонев могат да бъдат проснати на земята. Проблемът е, че когато правиш това с бивши служители на специалните служби или на едно министерство, каквото е МО, ти унижаваш тези ведомства и нанасяш непоправими удари срещу репутацията на държавата.

Но нека да се върна на това, с което започнахте. Да, 10 ноември 1989 г., спомняме си Орлов мост, спомняме си емоцията, спомняме си енергията и за 23 години тази емоция и енергия бяха откраднати.

Хората казаха правилно в последните дни – истината беще открадната от партиите. Аз се солидаризирам с това, защото е вярно. Преди президентската кампания 2011 г. аз от името на Съюза за стопанска инициатива обиколих страната, за да се запозная с проблемите на малкия и средния бизнес.

По повод на тази обиколка отново от ССИ написахме писмо до министър-председателя Борисов, чрез вицепремиера Дянков, каква е ситуацията, какво точно предлагаме. Проблемът беше изведен от нас, но предложихме и решенията.

По повод на тези обиколки аз тогава установих, като представител на Съюза за стопанска инициатива, че хората не искат партиите – не като елемент в политиката, а като такива, каквито са в България.

Когато са ми задавали стотици въпроси: „Как може без партии?", аз съм заявявал: „Да,хората не искат тези партии, които доведоха сега до тази мизерия", а ние от ССИ тогава алармирахме изпреварващо, че партиите са или клики, където се декларира, че има вътрешнопартийна демократичност, или от един човек, каквато е ГЕРБ.

И.Б.: Вие също създадохте партия от Съюза за стопанска инициатива - партия „Свободен народ". Значи не бягате от тази форма?

А.П.: По време на създаването на партия „Свободен народ" бях в ареста. Аз зная началото на създаването на тази партия. То беше на една среща между работодатели в хотел „Шератон", когато Теодор Дечев /тогава председател на ССИ - б.р./, сега един от лидерите на партията, беше изгонен от Съвета на работодателите, защото една от работодателските организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България, трябваше да изпълнява поръчки на Борисов.

Те поставиха условие на Теодор Дечев, че той не може да се занимава с политика. Независимо от настояването на Теодор Дечев, че той ще се занимава винаги с политиката, свързана с малкия и средния бизнес, АИКБ го принудиха да подпише декларация, че няма да се занимава с политика, в това число и с политика за малкия и среден бизнес.

Тогава Теодор си хвърли оставката от Съюза за стопанска инициатива, напусна Съвета на работодателите и каза: „Аз поставям началото на създаването на партия, която ще се занимава с малкия и среден бизнес. Това беше началото на създаването на партия „Свободен народ".

Аз трябва да заявя, че това като първи стъпки, като изграждане на структури, се е случило по времето, когато бях в ареста. Няма как да си придавам някакви заслуги за създаването на партията.

Аз имам намерение наистина отново да се занимая с проблемите на малкия и среден бизнес, отново чрез Съюза за стопанска инициатива. Няма да допусна никой – независимо дали той е представител на СИК – каквито бяха АИКБ, да ме принуди да напусна това, с което съм се занимавал повече от 15-16 години.

Не съм от хората, които ще се съобразят с Борисов дали да се занимавам с обществено- полезна дейност, или да се съобразя с тази работодателска организация дали да работя по проблемите на малкия и среден бизнес. Не се е родил този, който да ми каже, че трябва да спра да се занимавам с това.

И.Б.: В края на 2010 година тогавашният американски посланик Джеймс Уорлик дойде в „Радио К2" и започна да говори: „Престъпникът Петров, престъпникът Петров". Аз го слушах няколко секунди и му казах: „Извинете, нека да прецизираме нещата. Г-н Петров е само задържан и при това без обвинение, без досъдебно производство и без никакви квалификации". Уорлик ме попита тогава: „Защо тогава вашият министър на вътрешните работи Цветанов казва, че Петров е престъпник?". Отговорих му: защото Цветанов е завършил физкултура и не му е работа да раздава оценки. Как ще измиете отново лицето си? Сега отново се срещате с хора, но всички казват: „Ето го Октопода"! Цветанов казва, че вие държите бардаци, изнасяте момичета за проститутки, може би трафикирате и друго. Как ще успеете да оборите това не само в съда, но и в публичното пространство? Когато се разпространи мълвата, тя е трудно оборима.

А.П.: Нека първо да ви припомня, че Цветанов казва, че знае от „една свидетелка по моето дело". Може да си припомните последната среща на Цветанов с медиите при неговото изпращане в МВР след оставката и преди встъпването на новото правителство. Г-н Цветанов беше поканил точна тази свидетелка (Иванка Рашайкова - б.р.) и г-жа Донка Митева - друг свидетел, и така наречената „жертва" Георги Цветанов, заради когото аз имам обвинение.

Засега аз нямам обвинение за нещата, които говори в медийното пространство г-н Цветанов от 3 години.

3 години тормоз от цялата държавна машина и аз имам само обвинение за това какви са ми били бизнес отношенията с Георги Цветанов и с друг мой бизнес партньор от 2000 г. Аз нямам обвинение за изговореното от Цвенанов.

Очевидно, че бях арестуван на 10.02.2010 година, защото бях неудобен. Аз бях първият човек, който обявих на Бойко Борисов, че ще му опонирам. Не е тайна, че ние бяхме много близки. Очевидно е, че съм избрал да не му партнирам в намеренията, който имаше той от самото начало и за радост.

И.Б.: Защо? Казахте „бяхме много близки"? Винаги тази тема остава завоалирана. Какво означава „бяхме много близки"?

А.П.: Няма завоалираност, има нечуваемост. Естествено, аз съм лишен от възможност.

И.Б.: Ето сега кажете – в какво бяхте близък с Борисов?

А.П.: За едно просто нещо, което се оказва по-късно изключително вярно и много важно. Ние от Съюза за стопанска инициатива предложихме на министър Дянков чрез правителството да извади парите на държавните предприятия от три частни банки и да ги прехвърли в Българската банка за развитие. А с тези пари да се кредитира малкият и средният бизнес, каквито са фирмите на Съюза за стопанска инициатива, и по този начин тези фирми в условията на кризата да бъдат съхранени.

И.Б.: Нека да припомня , че това ви предложение беше входирано в МС на 21.12.2009 г., съвсем в началото на мандата на ГЕРБ, и то беше адресирано до Симеон Дянков, тогавашен заместник министър-председател и министър на финансите на България. Вие винаги сте изтъквали това като повод да възникне конфликт между вас и Борисов и повод за ареста ви.

А.П.: Отношението на Цветанов е причината Борисов да спре да разговаря с мен. Поводът е това писмо, защото аз съм имал почти ежедневни разговори по телефона с тогава премиера Борисов и съм се виждал с него поне 3 пъти седмично в този период до 10.02.2010г.

И.Б.: Къде се намеси Цветанов? Вие пишете на Симеон Дянков: извади парите.

А.П.: На 21.12.2009 година ССИ написахме това писмо, но аз трябва да отбележа, че преди това имах няколко срещи с Борисов. Той всеки път отлагаше срещата, свързана с тези пари на държавните предприятие в тези 2-3 банки, като винаги си заявяваше: „Утре ги събирам и ще разгледаме този въпрос".

И.Б.: Тези 2-3 банки са Корпоративна търговска банка и...?

А.П.: Няма значение, нека да не се занимаваме с финансови институции. Не се страхувам да ги назовавам. Тогава аз можех да продължа моите разговори с Борисов, да си говорим сладко, както 25-26 години сме го правили. Въпросът беше, че аз не съм отишъл при него като Алексей Петров, а като изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива. Имали сме няколко кръгли маси преди тези срещи с премиера Борисов, с омбудсмана Гиньо Ганев, участвали са подуправители на БНБ, експерти, представители на академичната общност .

След като всички установихме, че срещу тази наша идея и теза няма аргументи против, решихме, че ще я представим писмено. Така написахме това писмо. В началото на 2010 година, месец януари, Бойко Борисов вече не ми вдигаше телефона.

И.Б.: Къде е тук Цветанов? Защо той стана острието срещу вас?

А.П.: Бойко Борисов има голямо его, в което няма нищо лошо, стига да бъде използвано за добри неща. Борисов се разсърди, че след като така близко си контактуваме, че аз лично искам нещо - а това е решение на Съюза за стопанска инициатива, да напише това писмо – и той се засегна и спря да контактува с мен.

И.Б.: Малко по женски ми звучи, с извинение. "Ние му поискахме, той се засегна". Не е сериозно.

А.П.: Аз бих казал, че е детско, но това е така. Това е нивото, това са отношенията.При нашата близост в годините Цветанов е бил обслужващ персонал. Не един или два пъти си спомням в МВР или в Столична община как Цветанов стои пред вратата и Борисов му подвиква, Цветанов влиза, записва си и излиза. Цветанов най-малкото е ревнувал. След като той стана министър, а Борисов министър-председател, някак си заради напрежение, което Цветанов си създаде покрай - няма да скрия, съпругата си, заради мой колега от ДАНС (Велин Хаджолов - б.р.), някак Цветанов си промени отношението, без да има никакви причини.

И.Б.: Къде сте вие в напрежението между Цветанов и ваш колега от ДАНС? Нали не вие сте инициирали някакъв контакт?

А.П.: Смятам, че това е общоизвестно, не е необходимо да припомням.

И.Б.: Дали е истина ?

А.П.: Нека да минем нататък. Въпросът ви беше „защо", казах защо. Смятам, че Цветанов реши, че при тази ситуация, при тези нови обтегнати взаимоотношения, които имахме с Борисов, той можеше да се възползва, даже на тази основа да засили своята близост с премиера.

И.Б.: Защо Борисов му позволи да се нахвърли срещу вас не само, но и да ви арестува, да ви инициира повдигане на обвинение и в момента вие да сте трета година под натиска на съдопроизводството?

А.П.: Борисов не му е позволил. Борисов ме арестува чрез Цветанов. Нека не се заблуждаваме, че министър на вътрешните работи не е Бойко Борисов, а Цветан Цветанов. Цветанов е говорител и изпълнител на най-ниско ниво. Това, че има човешка злоба в Цветанов и тя може да се използва срещу неудобните хора, не означава, че той е фактор в МВР. Той е изпълнител и се опасявам, че и следващият министър е в същата позиция.

И.Б.: В интерес на истината, аз няколко пъти съм питала публично Борисов за вас и той винаги ми е отговарял много въздържано и без оценки. Нищо лошо не съм чула от него за вас.

А.П.: Това е непочтеното. Ако си мъж, излез и кажи на човека, когото си познавал 25-26 години, в какво е сбъркал и посочи какво престъпление е извършил. Да изпращаш министрите или депутати по студиата да обясняват как Цветанов е „посегнал" на Алексей Петров, може да ме ласкае. Да, пропагандата успя до някаква степен, заля ме достатъчно с помия. Но не мисля, че хората се заблуждават, че не ме е арестувал Борисов.

И.Б.: Принадлежността ви към тайните служби и цялата ви кариера говори, че трябва да сте аналитичен човек, натрупал опит. Кажете все пак кой е конкретният повод? Вие искате от Борисов да извади парите от няколко банки и да ги сложи в ББР, за да служат като средства за кредити за малкия и среден бизнес, какво лошо има в тази идея? С какво сте застрашили Борисов, не разбирам?

А.П.: Не съм искал аз – Съюзът за стопанска инициатива. След доста анализи, какво казвате вие, аз имам тази способност, това съм работил.

И.Б.: Какво застраши ССИ, вие, Петров, приятелят на Бойко Борисов, с какво застрашихте Борисов, че той нареди да ви арестуват и да гниете в затвора?

А.П.: Оказа се по-късно, че тези пари са били приготвени да се финансират медии. И тази голяма пропаганда за тези три години и половина, която постигна в резултат тази дистанция между хладилника и телевизора, всъщност е медийната пропаганда.

И.Б.: Само за медии ли толкова много пари, г-н Петров?

А.П.: Разбира се, и за корпоративни цели за отделни сделки. Парите на държавните предприятия в тези банки са около 1 милиард. Те бяха на депозит между 0% и 2%, а същите банки кредитираха на 12-13%. Като изключим таксите, се получава една печалба от около 10%, което прави 100 милиона годишно. 100 милиона от въздуха. Как тези пари, близо 1 милиард, да бъдат извадени и да бъдат поставени в държавната банка за развитие. Наистина можеха да се спасят много предприятия от малкия и среден бизнес и много работни места.

И.Б.: Вие добре знаете, има закони лоши или добри, това трябва да се доказва, иначе може да изглежда, че наклеветявате Борисов.

А.П.: Не е наклеветяване, има документи.

И.Б.: Какви документи има? Къде са отишли тези 100 милиона, Борисов ли ги е взел?

А.П.: Аз не казвам, че той ги е взел. Има документи, в които ССИ предлагаме много пъти това първо писмо, имаме среща с министър Дянков. Имаме второ писмо, в което предлагаме на премиера Борисов чрез г-н Дянков: „Г-н Борисов, молим, имаме експерти, които са готови да разработят програма – все още не е късно – тези пари, които предложихме преди две години да бъдат прехвърлени в държавната банка, но вече предлагаме да се кредитира на нулева лихва, включително и на отрицателна. Представяме анализ за това, което се е случило през две години и тенденциите, които ни очакват. Това писмо е от декември 2012г.

И.Б.: Но вие може да си пишете колкото си искате и каквото си искате и просто да не ви обръщат внимание, а не да ви арестуват и да ви отправят тежки обвинения, че сте тартор на организирана престъпна група, че сте „Октопод", че заедно с Антон Петров-Хамстера сте притежатели на публични домове и т.н. Просто можеше Борисов да не ви обръща внимание и точка, какво щяхте да направите? С какво сте го застрашавали?

А.П.: Борисов се страхуваше, че аз зная много и мога да започна да говоря, включително за тези разговори за тези пари.

И.Б.: И какво? Той казва: "Аз съм министър-председател, Петров! Като станеш ти министър-председател прави каквото знаеш!"

А.П.: Аз съм участвал в Тристранния съвет и от тази позиция имам медийна трибуна. В един момент трябваше да бъда отстранен, защото аз не позволявах по никакъв начин да ми бъде...

И.Б.: Нещо не казвате. Има много участници в Тристранния съвет.

А.П.: Това, че нещо не се казва, са дежурните конспиративни теории. Аз бизнес с Бойко Борисов не съм имал. Разбира се, по различни поводи – особено когато бях в ДАНС – ме е молил за различни услуги и ми е обещавал всевъзможни неща.

И.Б.: За какви услуги – в нарушаване на професионализма в ДАНС ли?

А.П.: Борисов си позволи преди месец да ме наклевети, че съм се възползвал от службата. Заедно с тази клевета в едно интервю каза, че имам връзка с взрива на Цветелина Бориславова и в изнасянето на информацията за „Буда".

Уверявам ви, че не в такава степен ме е засегнала клеветата, че съм участник във взрива на Бориславова, нито пък за информацията за „Буда".

Но съм изключително обиден и засегнат заради това, че Борисов знае, че аз по никакъв начин не съм се възползвал от службите, а тъкмо обратното. Когато бях в ДАНС, бях повярвал, че ще се прави държава, и Борисов това го виждаше.

И той е човекът, който ме помоли, като кмет на София – лично настояваше пред Петко Сертов /директор на ДАНС тогава - б.р./ – с един огромен страх, че София ще бъде залята от епидемия във връзка с боклука, който се беше натрупал. За първи път за 20 и повече годишната ми практика в службите за сигурност аз съм работил по тази задача на ръба на закона.

Аз си позволих в някаква степен наистина да злоупотребя със закона заради тази опасност от епидемия. Но и в този случай Борисов се възползва от нашата работа, от нашата акция да изкараме боклука от София и всъщност той смени едната фирма с другата, за да направи своята далавера.

И.Б.: Стоп! Да не би вие да сте искали да вземете чрез своя фирма извозването и стопанисването на боклука и да са ви засегнати финансови интереси?

А.П.: По този случай Борисов изпрати благодарствено писмо, есемес до Петко Сертов и до мен, който гласеше: „Благодарим за Алексей". Това ли му е благодарността – на 10.02.2010 г. да ме просне вкъщи? Защо? Ако той е засегнат с нещо от мен, че по някакъв начин съм накърнил егото му, то е единствено защото през всичките години моят клуб по карате побеждаваше неговия.

И.Б.: Стига бе, г-н Петров! Това са детски истории. Какъв „клуб по карате"?

А.П.: Казах, че той е на това ниво, на нивото на детската градина. Смятам,че когато вие ми казахте „женска история", аз ви казах – не, „детска градина". Но не е детска градина и не е детска игра, когато става дума за 1 милиард лева в частни банки, които ще бъдат използвани за медийна пропаганда и за корпоративни нужди.

И.Б.: Пак ви казвам, той може да ви каже: „Аз съм министър-председателят, Петров, гледай си работата".

А.П.: Аз съм представлявал 10 000 фирми, членове на Съюза за стопанска инициатива.

И.Б.: И щяхте да ги вдигнете срещу Борисов ли ?

А.П.: Ако не бях арестуван, не искам да си придавам важност, но съм убеден, че най-малкото щеше да има разговори на тази тема, щеше да се включи и омбудсманът по това време Гиньо Ганев, експерти като Емил Хърсев. И тогава, в онзи период изпреварващо, Борисов щеше да стигне до извода, до който стигна преди 10 дни, че не провеждал никаква социална политика и малкият и среден бизнес е унищожен.

Затова аз през 2011 г. не отидох толкова да ставам президент, колкото да убедя хората, че Борисов е истинският килър на малкия и среден бизнес. Когато се говори за недоверието към предишни правителства - аз мога да говоря за правителствата от Иван Костов насам, защото работата ми е била такава, че съм разполагал с информация. Повярвайте, че може да се говори за загуба на доверие и при правителството на Иван Костов, и при правителството на Сакскобургготски, и при тройната коалиция, но при Бойко Борисов не става дума за загуба на доверие, става дума за страх. Никога в България не може да има среда за предприемаческа инициатива, когато човека го е страх, че ако тръгне да създава малка или средна фирма, Борисов ще му я взема.

И.Б.: Говореше се и за Иван Костов, че взимал 30% от всеки бизнес. Това не се доказа. Сега говорите за страх от Борисов. Мисля, че лицата, които бяха на позиции, репресираха - НАП, Цветан Цветанов, всякакви агенции. Това развихряне не го е наредил Бойко Борисов. Не мога да си представя, че се обаждал на всеки.

А.П.: Административният рекет е зададен от най-високо ниво от Бойко Борисов. Той имаше своя философия, че трябва да подчини изцяло бизнеса, като смяташе, че това ще му даде комфорт да управлява дълго. Малкият и среден бизнес не принадлежи на никого. Големият бизнес винаги си говори с властта, а малкият и среден бизнес създава работа на хората. И за това и в Европа, и в България заетите статистически над 90% са в малките предприятия – цехчета, фирми, кафенета. Борисов реши, че може с натиска – чрез обществените поръчки – да раздели хората на „ние и вие", на „ГЕРБ и другите", и който не е от ГЕРБ да не може да е предприемчив. Това доведе България до този край.

Иначе в началото, когато Борисов взе властта, той имаше изключително добра стартова позиция в сравнение с другите държави. В България не беше пристигнала кризата, имахме изключителен държавен резерв. Какво му пречеше на Борисов заедно с онова, което ние предложихме – около 1 млрд. – да вземат парите на държавата от тези банки. Ако е имал притеснения за финансова стабилност на тези банки – нека да останат тези пари вътре, но с 1 милиард от тях да се финансира малкият и среден бизнес на максимум 7%, а европейските проценти в този момент бяха между 3% и 5%. Не може българската фирма да е конкурентна в европейската общност, когато кредитирането в другите страни е по-ниско.

И.Б.: Като близки с Бойко Борисов, помагахте ли му по време на предизборната кампания през 2009 г. да спечели повече гласове - чрез ССИ, малкия и средния бизнес?

А.П.: Обществена тайна е, че съм помагал на Борисов. Всякак съм му помагал. Включително съм му помагал и за нещата, които се е опасявал, че може да бъде компрометиран. Помагал съм му с експерти, помагал съм му с хора, със структури. Помагал съм му финансово и преди изборите, като кмет още, като съм намирал негови партньори на общината по различни проекти. Смея да твърдя, че Цветанов участва в някои сделки, чрез които тези партньори си изгубиха парите.

И.Б.: Е, не беше ли по-просто да седнете по мъжки и да се разберете? Вие след 10.02.2010 г. търсили ли сте го?

А.П.: Нямаше за какво да си говорим след това.

И.Б.: Търсили ли сте го?

А.П.: Това са други неща.

И.Б.: Търсили ли сте го?

А.П.: Не разбирам за кое да си говорим с Борисов.

И.Б.: Търсили ли сте го?

А.П.: Сигурно е имало посредници, които са предавали послания.

И.Б.: Вие звънили ли сте му по телефона?

А.П.: Това наистина не е детска градина, става дума за държавата.

И.Б.: Питам ви пак, като мъже не можехте ли да седнете да си говорите? Звънили си сте му?

А.П.: Какво да си говорим?

И.Б.: Ами да му звъннете и да му кажете: „Виж какво, Бойко, ти защо организира това мое компрометиране, тези арести и т.н.". Това е най-достъпното и простото, което на човек му хрумва.

А.П.: Не. Арестът няма значение. Бих го попитал: „Бойко, ти защо не отговори на това писмо, на това предложение, какъв ти беше аргументът да не прехвърлиш тези пари в държавната банка?".

И.Б.: Добре! Обадихте ли му се да кажете: „Бойко, ти защо не прехвърли парите от тези банки ББР?"?

А.П.: Тези разговори не могат да протекат по начина, който вие си представяте! Това е държавата с нейните институции. 2 години по-късно ССИ написа ново писмо и сме провели прословутата среща с вицепремиера Дянков, в офиса на ССИ.

И.Б.: Той дойде тогава лично на крака.

А.П.: Ние разговаряхме повече от час и половина и тогава Дянков изцяло се съгласи с всичките ни аргументи.

И.Б.: Пак ви питам, защо не вдигнахте телефона, най-нормално е, тук описвате един мъжкарски контакт?

А.П.: Не може да си кореспондират Съюзът за стопанска инициатива и Министерският съвет, както вие си представяте.

И.Б.: А по-рано как сте могли?

А.П.: Това са били лични отношения. По повод на тези лични отношения можеха да се случат много добри неща. Аз съм ходил и в събота, и в неделя в МС да се занимавам с този въпрос за тези пари. Днес тези пари вече едва ли биха били достатъчни да може тази разруха или този погром на малкия и средния бизнес да бъде възстановен. Разбира се, никога не е късно, държавата ще я има, но след много щети, ще се иска нова формула вече.

И.Б.: Наблюдавате ли отношенията Цветанов-Борисов? След като се върна Цветанов от прословутата си триседмична визита в САЩ, той се възпроизведе като бъдещия министър-председател и започна да работи открито срещу лидера си Борисов, който го създаде. Цветанов владее медиите, не Борисов, не знам дали сте обърнали внимание? Цветанов владее партията, това го знаете. Цветанов владееше и парламентарната група. Вместо Борисов да си беше подал оставката, трябваше пръв Цветанов да си я подаде – не ни приемат в Шенген заради корупцията, несправяне с престъпността, заради липсата на сигурност по границите – всичко е вина на Цветанов. Какви са техните отношения в момента според вас?

А.П.: Дълбоко грешите. Цветанов е сляп изпълнител. Това, че успяват в някаква степен Борисов и Цветанов да покажат, че понякога Цветанов демонстрира някакво лично мнение, е тяхна заслуга. Но истината е друга. Аз съм бил свидетел, аз познавам тези взаимоотношения. Цветанов сляпо изпълнява волята на Борисов. Той, когато се говори за моите отношения с Борисов, изпитва комплекс за малоценност, защото - ще кажа отново - Цветанов беше момче за всичко пред кабинета на Борисов. Включително и в нашите несериозни разговори, провеждани по момчешки в онези години. Цветанов трябваше да приглася или да изпълнява нещо. Цветанов никога и по никакъв начин няма да си позволи да е нелоялен към Борисов.

И.Б.: Ако държиш дълго време една пружина натисната, в един момент тя ще отскочи, ще те удари и отхвърли. Не смятате ли, че Цветанов е стигнал вече на този етап на желанието си да се еманципира?

А.П.: Не. По никакъв начин. Тази метафора може да бъде използвана за друго. За натиска, който улицата върна към Борисов. Не заблуждавайте, че партийните структури са на Цветанов. Партия ГЕРБ се състои от един човек и това е Борисов. Когато Борисов го няма там, няма ГЕРБ. Кой е Цветанов?

И.Б.: Борисов е ГЕРБ, това е така. Сега, ако Борисов реши да не участва в парламентарните избори, къде е ГЕРБ?

А.П.: Никъде.

И.Б.: А ако участва, каква позиция ще спечели ГЕРБ в борбата с конкурента си БСП?

А.П.: Ако изборите не бъдат манипулирани, аз не виждам какво ще спечели. Няма причина да печели. Нека се върнем отново към Борисов, оставете ГЕРБ – няма такава партия. Има една регистрация, която трябва да служи на Борисов.

И.Б.: Ами евала, че я има Борисов тази сила да увлече толкова хора след себе си. Това е качество на личността, което не може да бъде подценявано.

А.П.: Не трябва да му се отрича на Борисов, че умее да манипулира.

И.Б.: Обаятелен е, умее.

А.П.: Това не е лошо качество, въпросът е да беше използвано за добро. Това е политиката. Борисов пое държавата в много добра изходна позиция. Защо се намира сега в тази ситуация? Къде е резервът? Къде са малкият и средният бизнес?

И.Б.: Може ли да посочите нещо положително в неговото управление?

А.П.: Положителното е, че в началото Борисов наистина тръгна всичко онова, което знаеше от друга позиция, да го разравя. Той разрови заменките. Сериозно постижение е, че създаде началото на дисциплина в данъчната администрация. Сигурно можеше да създаде и сериозен ред по отношение на контрабандата, ако не беше му харесало, когато се завря по-надълбоко, за да види за какво става дума.

И.Б.: Стоп! Какво искате да кажете – че Борисов участва в контрабандата ли?

А.П.: Борисов е отговорен за нивото на контрабандата с това, че за последните 3-4 години достигна нива от около 50%. Това означава, че бюджетът е ощетен с близо 10 милиарда лева. Ако тези пари бяха инвестирани, сега щеше да е друга ситуацията. Помня, че по време на началото на моя арест Борисов прояви сериозен ангажимент към парите, които се намират в чужбина, наши данъчни бяха в офшорните зони на Швейцария. Разнасяха се разни дискети. Какво стана?

И.Б.: Виждате, че бавно вървят тези процеси. В Гърция чак сега има разкрити и осъдени.

А.П.: Легендата е, че управляващите са изнесли повече от 1 милиард в тези офшорни зони. Такава е градската легенда.

И.Б.: Нали е „градска легенда" и че сте Октопод? Какви доказателства имате?

А.П.: Аз твърдя,че през този мандат - със сигурност, отново - са изнасяни пари в офшорни зони и много пари се инвестират в България отново от офшорни зони. Ако някой реши да се задълбочи в това, ще види, че това са пари от обществени поръчки, от контрабанда и т.н. Сега, когато България има изключителна нужда от пари, естествено е, че се налага да се търси външен или вътрешен дълг. Един от резервите за търсене на пари са парите от офшорните зони. Има документи за начин на работа още от 2005 г., в който може да се работи. Ние сме правили опит да работим. Една от причините да се глася да отида в ДАНС, а не в МВР, когато ми беше предложено, бе тъкмо това. Трябваше да се занимаваме с 3-4 основни задачи по време на тройната коалиция и когато в ДАНС беше създадено финансово разузнаване. Аз имам документи от 2005г., в които съм предложил 4 неща, две от които са изпълнени по мое време. В две не успяхме. Едното беше ликвидиране на уличната дрога, а другото – за парите на българите в офшорните зони. Ако някой ден се занимавам с политика, то ще бъде само за да свърша тези две неща. После мога да изляза с дългосрочна отпуска.

И.Б.: При този анализ не разбирам защо не сте били силен да вдигнете телефона на Борисов, след като излязохте от ареста през 2010 г., и да му кажете: „Приятелю – или както му викате там – Боби, момче, дай да се видим да си поговорим, това са сериозни въпроси?". Второ – дали не сте искали да създадете вие втори властови център и Бойко Борисов да е имал право да ви каже: „Виж какво, приятелю, аз съм избран от народа и аз управлявам България! Кротувай, докато не те изберат теб, не ми казвай какво да правя". Все пак Борисов управлява, носи отговорността и с подписа си, нали? Имало ли е желание у вас да създадете втори властови център?

А.П.: Бойко Борисов ми е казвал в наши лични разговори в МС, че така се шушукало - че аз съм щял да опитам да създам някакви центрове, и това е било винаги по повод, когато той нещо ми е предлагал. Той винаги ми е задавал въпроса: „Ти какво искаш сега?". „Искам да върша моите неща, да се занимавам със ССИ, да преподавам". Това е бил отговорът ми.

И.Б.: Много сте скромен, г-н Петров, чак ще взема да ви повярвам, че само преподаването ще ви удовлетвори. Вас, човека на действието.

А.П.: ССИ е огромна територия за работа по време на криза. Аз и сега се занимавам с различни модели за фирмите на създаване на антикризисни мерки. В условията на криза трябва да се използва потенциалът на академичната общност. Експертите бяха натикани в ъгъла, а учените бяха унижени. Продукт на академици и общественици беше нашето предложение за кредитиране на малкия и средния бизнес. Интелектуалците продадоха народа. Сега на Орлов мост те трябваше да кажат на хората какви искания да имат и в каква посока да тръгнат. Къде са интелектуалците?

И.Б.: Вие, г-н Петров, честно, имате ли намеса в тези протести?

А.П.: Не бих изпратил никого срещу полицията, защото съм създаден от нея. Всичко, което Цветанов заявява по мой адрес или ми вменява виновност, дежурния виновен, веднага трябва да поражда съмнения дали не отклонява вниманието, за да не се търси неговата отговорност. Този удар върху човека, кой беше окървавен на протестите, дали не е активно мероприятие, та Цветанов да насочва вниманието срещу мен, а Бойко Борисов да каже на другия ден, че се оттегля? Цветанов ме набеди за виновен и за инцидента със Златко Баретата, за взривовете. По този начин той отклонява вниманието на разследващите органи от истинските извършители.

И.Б.: Правилно ли ви разбрах, че току-що в скрита форма казахте, че Борисов си е подал оставката заради вас, заради това, че Цветанов е съобщил, че вие участвате в протестите?

А.П.: Може и така да се ръзсъждава. Но дали обявяването от Цветанов, че аз съм организатор на протестите, не е активно мероприятие на Борисов да ме упрекне мен? Тази сутрин Борисов се уплаши от окървавения възрастен човек, показан от всички медии и след малко на самозапалил се друг. Оставката на Бойко Борисов беще проява на страх не само от събитията, които се случиха, а и заради това как бяха показани в мидиите.

И.Б.: Или оставката на Борисов беше проява на правилна тактика да се самозащити? Вие ли ще бъдете най-големият опонент на Борисов на следващите парламентарни избори?

А.П.: Нека да видим дали Борисов ще се кандидатира.

И.Б.: Ще се кандидатира, няма какво да разсъждаваме.

А.П.: Аз съм заявил още на 3.9.2009 г. , че ще продължавам да бъде опонент на Бойко Борисов, докато не си смени разбирането за управление и правене на икономика.

И.Б.: Лично вие, Алексей Петров, ще се явявате ли на следващите парламентарни избори?

А.П.: На този етап не. Ако преценя, че мога да бъда на някого в полза, а не във вреда...

И.Б.: Стига, г-н Петров, защо не кажете честно?

А.П.: Днес казвам – не. Трябва нещо форсмажорно да ме накара да се кандидатирам..

И.Б.: Ще има ли ваша партия или ваша коалиция в 42-рото НС?

А.П.: Моя няма как да има. В редица народни събрания, вкючително и в 41-вото НС, аз съм имал много мои партии.

И.Б.: „Мои" – в смисъл?

А.П.: Аз съм подпомагал много хора от различни партии, включително и финансово. Това не означава, че тези партии са били мои. Приемал съм, че определен човек или идея си заслужава, и съм я подпомагал. Няма нищо лошо в това. Казвам – от целия политически спектър без изключение. Същото мога да направя и в 42-рото НС и заявявам изпреварващо – ако някой мисли по начина, по който ние мислим в ССИ по проблемите на сигурността и малкия и средния бизнес.

И.Б.: Отговорихте ми на много въпроси, на някои не ми отговорихте.

А.П.: Защо не поканите Цветанов да си поговорите?

И.Б.: Не идва.

А.П.: Борисов и Цветанов създадоха стил в медиите да говорят сами в студио, без опонент, и хората не разбраха какъв интелектуален багаж носят те. Нека Борисов влезе в диалог с поне един човек, който и да е.

И.Б.: Съгласете се – да поканиш срещу министър-председателя някого, той трябва да му е ниво. Най-малкото Сергей Станишев, като бивш премиер.

А.П.: Не мисля, че Борисов е на нивото на Сергей Станишев. Ние търсим алтернатива на Борисов, което означава да търсим такъв като него, но малко по-добър.

Оставете коментар