Петък, 21 Септември 2018
Петък, 06 Октомври 2017 12:43

Емил Караниколов: ЕМКО казаха, че има проблеми в законодателството и предлагат да работим съвместно с дружеството на оръжейниците

Едно интервю на Илиана Беновска с министъра на икономиката

- Занимавахте ли се, когато върнахте лиценза на ЕМКО, г-н Караниколов, с това, че държавният департамент на САЩ е включил „Емко” в забранителния списък и какво означава като цяло това за военнопромишления ни комплекс?

- Вижте, това, че едно българско дружество е в който и да е забранителен списък е неприятно. Аз и друг път го казвам – ние трябва да работим това дружество да излезе от този забранителен списък. Никой няма в България и въобще в оръжеиния комплекс няма интерес някое дружество да е в забнапраранителен списък. Трябва да работят. Оттук нататъка това, което мога да обещая на работниците, разбира се при съгласие от колегите от междуведомствения съвет, че ние бързо ще разглеждаме техните искания, тъй като за стоката, която те са произвели има голям интерес и търсене, че ние, ако отговаря на закона, по най-бързия начин ще им дадем лицензиите, тоест – правата, те, да ги изнесат. Не сме коментирали по никакъв начин темата за някое дружество и наличието му в който и да е забранителен списък.

- Споменахте, че в 14 часа ще има протест за ЕМКО?

- Той е официално обявен.

- Да, точно така. Понеже самият Румен Петков вчера го обяви по… забравих коя телевизия – анализирахте ли защо толкова опозиционни и главно извънпарламентарни полиците се занимават с Вашата личност, с лиценза на „Емко” и с взаимоотношенията Ви с военнопромишления комплекс?

- Вижте, аз не очаквам от тези, които … нека ги наречем опозицията, да похвалят действията на правителството. Знаете, вчера излязоха резултатите от Евростат за миналата година – БВП на България е в топ 4 по развитие. Тенденцията е за повишаване на икономическите резултати и бяхме заложили развитие на икономиката 3 %. Очакваме до края на годината да е 4. Износът се покачва. Вносът се покачва. Нещо, което не е правено от 20 години – цялото правителство работи по административните реформи и премахването на административните тежести. Имахме този ангажимент към бизнеса и продължаваме да работим. Бизнесът, пък, имаше ангажимент към нас, ако го направим, да увеличат работната заплата. От началото на годината тя е почти с 10% по-висока, безработицата е паднала на 6,7 %. Въобще, икономическите показатели са изключително добре. Инвестициите първите 6 месеца бяха нулеви, тъй като имаше правителство и инвеститорите изчакваха. В момента имаме 23 сертифицирани проекта, около 5 000 работни места, 300 милиона инвестиции. Имаме капацитет за около 1 милиард и 300 лева за инвестиции, още около 3 000 работни места. Имах скоро среща с немския бизнес на т.нар. работна закуска. На тях те поставиха конкретни искания, които трябва да изпълним, и това ще привлече още инвеститори. Тоест, не очакваме, че те ще ни похвалят, а ние наистина правим реални действия и не само в икономиката.

- Смятате ли, че е необходимо да ревизирате правилата, по които работи целия военнопромишлен комплекс, взаимоотношенията помежду им и съответно с междуведомствения съвет, за да няма такива спорадични протести?

- На срещата, на която бях с „Емко”, самите „Емко” казаха, че има проблеми в законодателството и те предлагат да работим съвместно, разбира се с всички представители на военнопромишления комплекс, за отстраняване на тези нередности. Затова, по искане на борда на сдружението на оръжейниците, се създава нещо като националния икономически съвет към министерство на икономиката, разбира се, има бележки, но ще ги отстраним, който точно това ще работи – подобряване на нормативната база и подпомагане на военнопромишления комплекс. Това е и искане на „Емко”.

Оставете коментар