Петък, 19 Октомври 2018
Сряда, 29 Ноември 2017 12:43

Кирил Добрев в интервю за яростния сблъсък ГЕРБ - БСП! Кога ще спре войната Корнелия Нинова - Бойко Борисов?

Най-голямата грешка на ГЕРБ е, че сля партията с държавата! От утре всичко за нас е бюджет, категоричен е червеният политик

Кирил Добрев е член на Изпълнителното бюро на БСП. Един от най-острите политици на соцпартията в от началото на демократичните промени. Добрев разказва за най-актуалните политически теми и разгорялата се война между Корнелия Нинова и Бойко Борисов. Ето как Добрев отговори на въпросите на „БЛИЦ“

- Г-н Добрев, каква е истинската причина БСП да поеме курс към сваляне на кабинета?

- Колкото повече дни управлява това правителство, толкова по-малко държава остава. Държавните институции все по-фрапиращо се сливат с партийните структури на ГЕРБ. Почти няма разлика между партийно събрание на ГЕРБ или оперативка в държавната или общинска администрация. ГЕРБ реално възстанови партийните организации по месторабота. Наблюдаваме едно сливане на държавата с партията и по този начин изчезва сензитивността за това кое е по-важно - държавата или партията.  

Проблемът, който имат управляващите и който е по-голям от БСП, това е огромното неравенство, огромната пропаст между бедни и богати. И това неравенство не може да бъде компенсирано с 40 лв. коледни добавки за пенсионери или с 30 лв. увеличение на заплатите и доходите на хората, защото в същото време партията-държава, в лицето на своите министри, заместник-министри, шефове на кабинети и др. - си вдига възнагражденията десет пъти повече.  

Друг проблем, който управляващите имат, това е корупцията, в която са затънали. Тя притиска не само бизнеса, а всички слоеве на обществото.

Корупцията и назначаването на близки и роднини в различни държавни дружества и институции се превърнаха в официална държавна политика. Този процес мотивира силно партийните структури, но отблъсква обикновения човек, който иска работа.

- Кога ще внесете вота на недоверие?

- От утре всичко за БСП е бюджет. Направили сме 149 предложения към бюджета, в които предлагаме повече пари за жизнено важни сектори, като здравеопазването. След бюджета внасяме вот на недоверие към управляващите.

- Кои според Вас са най-големите грешки на кабинета?

- Задълбочаване на неравенството, корупцията и сливането на партията с държавата. Но мога да Ви дам и конкретика - как властта пред очите ни се превръща в пари. Парите могат да са под формата на суджук или роднински фирми, а системата, която трябва да се бори с тези престъпения стачкува, а собственият й министър месеци наред се прави, че не разбира.

Арогантността също няма измерение. Пътувам много в страната и мога да кажа, че ако тук, в София, тя бързо бива разобличавана с помощта и на вас медиите, то в провинцията хората се страхуват и са примиряват с нея.

- Ще престане ли личната война между Корнелия Нинова и Бойко Борисов?

- Тук няма война между Корнелия Нинова и Бойко Борисов. Тук има сблъсък между лидерите на управляващи и опозиция и нещо много по-важно - сблъсък между два модела на управление на България. Скоро гледахте конгресите и на двете партии. Единият на ГЕРБ, която за 10 години се превърна в партия-държава. На него видяхме визуални ефекти, но нямаше визия за управление. Имаше изказвания, но нямаше мнения. Все едно гледаш конгрес на модерната КПСС.

Другият модел е този на БСП, която въпреки някои обременености, които 127-те години носят зад гърба си, се доказа истински демократична - и вътре в себе си, и когато управлява.

- Мнението за вътрешната опозиция в БСП?

- Ако има нещо по-изтощително от битката с политическия опонент, то това е да спориш със свои. В този случай, обаче съм благодарен, че има т. нар. вътрешна опозиция, каквато винаги е имало при нас, защото тя показва, че ние сме различни. Защото в спора се ражда истината, защото ако всички гласуват еднакво и „пеят“ в един хор, изгубваш чувство за ориентация и се отдалечаваш от реалността. Единственото, което искрено им препоръчвам, е да не говорят от името на партията. Това не си го позволява дори лидерът ни Корнелия Нинова.

- Защо проф. Иво Христов не напусна парламента заради скандалната реплика, че 80% от българите са дебилни?

- Моето мнение е, че така не бива да се говори. Всеки допуска грешки и всеки получава своя урок. Аз също до ден днешен съжалявам за изказването си по повод жените в БСП. И не пропускам случай да се извиня.  

- Има ли потенциал БСП да спечели предсрочни избори?

- В момента има потенциал за промяна. В обществото има настроения за промяна, то е готово за алтернатива и БСП е длъжна да отговори на тези очаквания. В момента, с предложенията, които правим, се опитваме да покажем, че има и друг път за развитие на България.

Здравеопазването, образованието не могат да бъдат стока, защото там, където парите са приоритет, човекът винаги остава на втори план. Това, което искаме, е свобода на избора. С избора на Румен Радев показахме, че БСП няма електорален таван. Единственото, което искаме, е да има свобода на избора и честно състезание.

Оставете коментар