Понеделник, 22 Октомври 2018
Вторник, 19 Декември 2017 06:49

Кънчо Стойчев пред BIG5: Нинова ще отиде докрай, опитите да я дискредитират са бумеранг за управляващите

Във всеки брак има кавги, които понякога го укрепват, Борисов и Симеонов вече са направили компромиса.

Патриотите рискуват да се самоубият при вота на недоверие.

За ГЕРБ всеки партньор е само средство за властване, каза пред BIG5 социологът Кънчо Стойчев.

- Г-н Стойчев, в патова ситуация ли е управляващото мнозинство, след като Бойко Борисов и Валери Симеонов имаха противоречия? Беше ли очаквана подобна своеобразна „бомба“ в кабинета?

- Не мисля, че има “бомба”. Нито патова ситуация. Просто на Симеонов такъв му е стилът. И може би с основание, защото чуваемостта на доминиращата партия е най-често фиктивна. Когато нормалните канали на чуваемост са запушени, или когато Да често означава Не, на практика се стига до викане. Но в случая то нищо няма да промени - нито единият ще чуе, нито другият ще си тръгне. Шум за публиката.

- Ще успеят ли партиите да се разберат и да направят компромис?

- Компромисът вече е направен със сватбата. Това, че има “семейна” кавга, не води автоматично до развод. Дори има кавги, които укрепват брака. Е, не става дума за хармония, но пък и нея колко ли я има...

- Може ли темата за мораториума да се окаже подводен камък за ГЕРБ? Къде бъркат управляващите – при обясненията си при подобни ситуации, или че не признават навреме грешките си?

- Борисов признава грешки, има задна скорост, за разлика от предишни премиери и повечето гербери по върха. Това е добре. Но защо продължава след това отново с газ да забива колата в дървото, не знам. А и да знам - какво от това...

- Как разчитате синкопите в историята – ГЕРБ не може дълго да си партнира с други формации? Подобни ситуации имаше с „Атака“ в първия мандат на партията, както и при втория – с Реформаторския блок?

- За ГЕРБ всеки партньор е само средство за властване. Съзнателно избягвам думата управление. ГЕРБ нито веднаж не е управлявал България. Всъщност в повече от 99% от историята управление не е имало, а сред животинското братство процентът е сто. И днес повече от половината население на света живее в ситуация на властване. Дали в една страна се управлява или се властва, в крайна сметка зависи от избирателя. А дали коалиционният партниьр ще бъде употребен, си зависи от него. Но всяка аналогия с реформаторите е привидна. Патриотите са жилави политици и стреляни зайци...

- Какъв ще бъде ефектът от вота на недоверие, който подготвя опозицията?

- Огромен. Нинова е необикновен политик. Тя ще отиде докрай. Затова са и напъните всячески да бъде дискредитирана. Но всички тези опити точно по тази тема са бумеранг за управляващите. А с темата за приватизацията те направо си разцепиха главата. Изходът е само един: ще се състои истинска битка по темата корупция и ако управляващите отново откажат сериозен разговор и национална отговорност, ще има интифада. Тя не е и преставала - терминал 2 все си е задръстен в едната посока.

- Евентуално сплотяване на управляващите по време на дебатите при вота означава ли скрепяване на коалицията между ГЕРБ и Обединените патриоти, или временно помирение?

- Най-тежко ще е за патриотите. Те ще трябва да заемат страна. И рискът да се самоубият е голям. Познавам добре ВМРО - в огромното си мнозинство това са хора, за които вяра, морал и отечество не са празни приказки. И ако лидерите им ги предадат, прошка няма да има. ВМРО е втората истинска партия у нас. Трета засега няма.

- Самите патриоти през годините са били разделени. Можем ли да очакваме в един момент ново разцепление заради оставане или напускане на властта? Какво е бъдещето на националистите?

- Да, трите партии са доста разнородни. И не мисля, че са женени завинаги. Но и трите имат характер и червени линии, които ако бъдат пресечени, връщане назад няма. Греши онзи, който си мисли, че и при патриотите всичко е за пари. Или за големи пари. Не мога да си представя как се купува един Каракачанов да речем.

- Къде остана т. нар. автентична десница? Какво е бъдещето ѝ и има ли шанс да се възроди?

- Обединена десница ще има, защото над 400 хиляди реално десни избиратели не са преставени в НС. А не са представени, защото заради едната власт лидерите им поругаха ценностите им. А и самите тези избиратели са зомбирани на тема ляво. Но и тази болест отшумява, скоро ще видим немислимото вече три десетилетия. Ще видим взаимодействие ляво-дясно в името най-сетне страната ни да бъде управлявана, а не оседлавана.

Интервю на Васил Василев, BIG5.BG

Оставете коментар