Понеделник, 17 Декември 2018
Петък, 29 Декември 2017 15:15

Минчо Христов пред BIG5: Симеонов е най-малкият проблем на Борисов, държавата катастрофира, ГЕРБ ще последва съдбата на СДС и НДСВ

Правителството ни няма причина да се хвали. Плащаме три пъти по-скъпо за вода от африканските пустини. Трябва спешно да се гласува закон, с който надценките в големите вериги да се ограничат. Със закона за концесиите ще се източат толкова милиарди, колкото през целия преход, каза пред BIG5 бившият депутат и политолог Минчо Христов. 

Минчо Христов е роден през 1962 г. в София. Преподава в Техническия университет в София. Автор на десетки научни публикации и две книги в областта на международните отношения, националната сигурност, борбата с корупцията. Независим депутат и заместник-председател на Комисията за борба с корупцията в 40-ото Народно събрание. Вносител на повече от 100 закона: за ревизия на приватизацията, повишение на пенсиите, премахване на партийната субсидия, отмяна на депутатския имунитет и т.н. Водещ на предаването „Премълчани истини“ по „Евроком“.

 

 - Г-н Христов, ще успее ли коалицията между ГEРБ и Обединените патриоти да довърши докрай мандата си, след като самият Валери Симеонов заяви, че не иска да вижда Бойко Борисов?

 

- Политическите крамоли между управляващите са най-малкият проблем. Основният проблем за хората в момента са изключително ниските доходи - пенсии и заплати, недостъпното здравеопазване и кражбите на политиците. Това са трите основни проблема, които стоят на дневен ред и трябва незабавно да бъдат разрешени. Ако зависи от самите политици, те ще изкарат не един, а пет мандата. Хубавото обаче е, че нещата не зависят само от тях, а и от българския народ. Основният въпрос е до кога хората ще търпят този грабеж. Става дума например за големите монополисти, за увеличаването на тока и на водата. Страната ни е сред водещите по скъпи телефонни услуги. В големите търговски вериги пък ни продават по-скъпи продукти, отколкото в Германия, Австрия и Холандия. Това се нарича пладнешки грабеж. Разбира се, не може да не споменем и банките, които имат близо 10% лихва, докато в Австрия и Германия процентът е 2%. Говоря за едни и същи банки с клонове у нас и там. В здравеопазването също сме свидетели на геноцид. Виждате как частни болници източват здравната каса, как много общински и държавни болници умишлено се водят към фалит. Категорично заявявам, че политиците, които превърнаха болниците в търговски дружества, а здравето в стока не трябва да излизат от затвора. Всички ние трябва да търсим отговор на въпроса защо парите за здравеопазване нарастват около 3 пъти през последните години, а здравеопазването се влошава все повече. 

 

- От БСП предложиха да има квотен принцип в големите вериги и да се продават предимно български стоки. Това до някаква степен ще реши ли част от проблемите, които изброихте?

 

- Това е добро предложение, но не е достатъчно, за да се решат проблемите с големите вериги магазини. И сега има български стоки. Надценките, които се слагат обаче са между 60-110%. Т.е., ако купим за 1 лв. кофичка кисело мляко, на производителя се полагат 40-50 ст. Най-важното, което трябва да приеме българският парламент, е закон срещу спекулата, за да не могат търговците да печелят повече от 10-12% от стойността на стоките. В Израел например стоките от първа необходимост са по-евтини, отколкото в България. В същото време там дори водата в пустинята там е три пъти по-евтина, отколкото се продава на българите. Но там отдавна действа Закон против спекулата и никой не си помисля да увеличава цените, както го правят тук.

 

- Правителството се хвали с по-високи заплати в няколко сектора. Това няма до някаква степен да компенсира по-високите цени?

 

- Вероятно имат предвид собствените си заплати – наскоро увеличиха драстично заплатите на зам. министрите и политическите кабинети. Заплатата на шефа на БНБ заедно с бонусите, е над 60 000 лева на месец. Ако това е повод за хвалба? Нашата работа като анализатори е да гледаме обективно на нещата. Давам ви конкретен пример. Българските пенсионери ще получат коледни надбавки от 40 лв. И то онези, които взимат до 300 лв. пенсия. В същото време Алексис Ципрас в Гърция дава на пенсионерите си 2 000 лв. коледни надбавки, при положение, че там получават 1 000 лв. минимална пенсия, изчислено в български пари. Правителството ни едва ли има причина да се хвали с нещо. В Сърбия и в Румъния минималната пенсия е почти два пъти по-висока, отколкото в България. За мен това е подигравка и е хубаво правителството да спре да приказва небивалици. Жалко е, че все още има хора, които се връзват.

 

- Ахмед Доган посочи, че няма алтернатива на кабинета в момента. Вие виждате ли в обозримо бъдеще нов господар в „Дондуков” 1?

 

- Алтернатива има, но не е в парламентарно представените партии. Българските граждани започват да се самоорганизират и тепърва започва създаването на нови политически субекти, които ще променят политическата карта на България. Големите партии ще последват съдбата на своите „предшественици” като СДС и НДСВ. Виждате каква е тяхната съдба в момента. В същото време част от ръководството на партиите на гражданина Кобурготски и на Иван Костов още докато управляваха, трябваше да бъдат съдени за разграбването на държавата – за външния дълг, за приватизацията на БТК, за енергоразпределителните дружества. Това време ще дойде. Мисля, че нормално мислещите хора ще постави началото на нова алтернатива, която да потърси справедливост и да накаже виновните за разграбването на България през последните 25 години. Време е всички ние да престанем да слушаме предизборнте лъжи на нови и стари политици, а внимателно да се вглеждаме в техните действия.

 

- Правителството беше разклатено заради строежа на втори лифт в Банско. Трябва ли да се строи съоръжението?

 

- Природата трябва да бъде защитавана. Виждате какво става например в Добруджа. Там една компания искаше да вкарва отрови във водоносните слоеве, но хората се вдигнаха и с повече от 90% на референдум казаха своята дума. В Трън хората отново се обединиха срещу добива на злато, при който също се използват отрови. Правителството на Бойко Борисов преди няколко години пък беше харизало 4 500 кв. км от Златна Добруджа на фирмата „Шеврон”, за да вкарва всякакви химикали и да добиват шистов газ. Кабинетът тогава даде заден ход, след като хората се вдигнаха на масови протести. Не можем да разчитаме някой отвън да решава проблемите ни, а трябва сами да се организираме срещу политическата олигархия. Вижте какъв синхрон се получава в парламента, когато става въпрос за партийната субсидия. Тя е най-високата в света. Когато бях депутат в 40-то Народно събрание, предложихме със Стела Банкова със закон субсидиите да се премахнат изцяло. Подкрепиха ни само 2 души. А в Парламента има 240 депутати. Партиите буквално се гаврят хората. Българските граждани събраха 2 млн. лв. за Българската Коледа. В същото време шепа негодници в парламента и една извън парламентарна партия усвояват близо 40 млн. лв. годишно и намират това за нормално. В София например дежурните линейки са 16-18, в някои райони въобще няма линейки и е въведена т.нар. „частна спешна помощ“. Тоест, който има пари ще живее, който няма – ще умре. В същото време депутати и министри се лекуват по специален ред в Правителствена болница. Без такса за посещение при лекар, без направления, без чакане на опашки. Ето затова наричам някои депутати негодници и престъпници. Апелирам към Бойко Борисов, който е принципал на Правителствена болница незабавно да я превърне в една нормална държавна болница, където да се лекуват всички граждани. А депутатите и министрите да ходят при личния си лекар, да взимат направление и да минат през всичките кръгове на ада, на които са осъдили своите избиратели.

 

- До къде стигна битката ви с канадската фирма Дънди прешъс, която добива злато у нас?

 

- Още през 2005 г. поставих въпроса за грабежа на една чужда фирма в България. Тогава изнесох данните от трибуната на Парламента как господата от „Дънди прешъс” плащат” 1,5% концесионна такса на държавата, а в същото време прибират злато за 98,5%. Казах на тогавашния премиер Сергей Станишев, че подобен грабеж няма и в Централна Африка. Златото ни се изнася в Намибия. Все пак успяхме да постигнем нещо полезно – забранихме на канадската фирма да замърси цяла Южна България чрез „цианидна технология“. За мен всички концесионни и приватизационни сделки в страната ни са престъпни. Примерите са много – Кремиковци, Балкан, ЕРП-тата, БТК, Софийска вода, които бяха заграбени буквално без пари. Затова е крайно необходима една пълна ревизия на приватизационните и концесионни сделки и онези, които осъществиха този грабеж, да понесат своята отговорност. Впрочем, преди повече от 10 години внесох такъв закон в Парламента. Попитайте онези, които сега говорят за това, как са гласували тогава. Ще ви дам още един пример за дейността на т.нар. приватизатори. През 2006 година тогавашното правителство и ДКЕВР бяха решили да въведедат такса „електромер“. Щяха да събират по около 5 лева на месец само затова, че човек има електромер в къщи. След като разбрах, веднага внесох в закона предложение за забрана за всякакви такси за измервателните уреди. Предложението мина с 3 гласа, за което трябва да благодарим и на други депутати за подкрепата. Всеки може да сметне – 5 лева по 12 месеца прави по 60 лева на година. Законът действа вече 11 години – това са спестени по 660 лева досега на всяко българско семейство. Ако имат къщичка на село или виличка – двойно и тройно.

 

- Какво се случва при патриотите? Там също има разногласие между тях. Ще издържат ли дълго трите партии заедно?

 

- Това е коалиция на интереса. Тези хора не се борят за интереса на държавата, а своя личен интерес. Един от първите закони в настоящия Парламент беше този за концесиите. Той гласи, че ако някой концесионер докаже, че на загуба, той ще получава пари от държавата и от общините. Забележете – не концесионерът ще плаща на държавата, а държавата ще плаща на концесионера. Такова чудо няма никъде по света. Има поне 100 начина да докажеш счетоводно, че си на загуба. С експерта Александър Трифонов изпратихме официално писмо до президента. За съжаление той не се вслуша в нашите аргументи и не наложи вето. В близките години чрез този закон ще бъде извършен грабеж, който е съпоставим с ограбването на страната през последните 20 години. Десетки милиарди левове ще бъдат източени от концесионери, а парите ще плащаме ние. Рано или късно отговорността за това престъпление ще носят управляващите – най вече ГЕРБ и „патриотите“.

Оставете коментар