Неделя, 21 Октомври 2018
Събота, 30 Декември 2017 11:57

Иво Инджев пред BIG5: Борисов се самозабрави, прави каквото си иска, щом си позволи да назначи подобен областен управител на София

Ако премиерът каже на Илиян Тодоров, той ще си оттегли иска срещу мен, но няма да се оплаквам и да се моля, защото не искам да съм борисовозависим. Националните медии клекнаха отново пред властта. Парадоксът е, че ме канят от BBC и New York Times, а в БНТ не съм стъпвал от 2 години, каза пред BIG5 журналистът Иво Инджев.

 

- Г-н Инджев, областният управител на София Илиян Тодоров от „Атака” ви съди за обида за 60 000 лв. С какво конкретно сте го ядосали?

- Не искам да коментирам конкретно в публичното пространство иска му, тъй като ще бъде разглеждан в съдебната зала. Това е конкретика, която на този етап не искам да обсъждам. В случая е важен принципа – защо един човек иска да съди един журналист. Тодоров първо е посочил статиите ми, а съдът след това го е попитал с какво конкретно съм го обидил. Накрая той си е калкулирал 60 000 лв. Става дума за човек, който заема висока държавна длъжност и иска пари от журналист, който 11 години е на свободна практика без постоянни доходи. В България това е една логична ескалация. Гонен съм от БТА, от в. „Експрес”, в БТВ също не можаха да ме понесат. Там дори самият президент Георги Първанов се занимаваше с мен. Бях принуден да вляза в последната ниша на свободното слово в България – интернет. Аз дори нямам сайт, а блог, което е много по-различно. Аз съм си наложил саморегулация и не допускам коментари, които са хомофобски или противоконституционни. Оттук нататък аз съм публицист. Захари Стоянов още е нарекъл русофилите рубладжии… Защо и ние тогава да не можем да използваме това сравнение?

- Клекнаха ли националните медии отново пред властта?

- Разбира се. Аз затова съм недолюбван, защото много добре знам какво се случва като дългогодишен политически коментатор. Към мен се обръщат медии като BBC и New York Times, но в България не съм казал две думи за българска политика от 9-и май 2015 г. в БНТ, когато в предаване на Георги Любенов коментирах някои неща за Русия. Те явно толкова много са вбесили руската Пета колона, че веднага са включили трансмисията за моята забрана, която продължава вече 2 години в държавната телевизия. За БНР да не говорим. Там никога няма да ме поканят. Цветанка Ризова ме кани 2 пъти в годината и също толкова в сутрешни блокове. Не ме разбирайте погрешно. Не се оплаквам, макар че съм против подобни практики. Кое у нас се случва логично и по правилата на демокрация, че и това да е наред. За съжаление това е проекция на централната власт, която намира начини да огради всичко. Тя не иска да се направи съдебна реформа по същата причина, както с медиите – да не би случайно да се намери институция, която да я коригира.

- Илиян Тодоров ли беше наградата на „Атака” за подкрепата й към ГЕРБ?

- Има още областни управители на „Атака”. При него обаче случаят е особено фрапантен. Едно е да си партиен активист или посочен от ръководството, друго е да си Илиян Тодоров. Той е сред основните участници в рейдовете на Волен Сидеров. През 2013 г. нахлу в БНТ, през 2014 г. – в Нова ТВ, а най-фрапиращият случай беше историята в НАТФИЗ. Там историята е много интересна, защото Тодоров участва заедно с Волен Сидеров в акцията си и е не по-малко виновен от него. Лидерът на „Атака” беше осъден, докато областният управител на София – не. Пълно е със снимки как го извежда и се изживява като негов охранител. Тази проява беше определена като хулиганска. За награда за всичките тези неща, а има и още, Илиян Тодоров беше назначен за областен управител, който управлява имотите в София. Този скандал от символична гледна точка може да се сравни с избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Върхът на всичко е, че този човек няма нито един ден като служител в администрация. Едно е да си политик, тъй като хората са гласували и са те избрали. Такъв е случаят с Волен Сидеров, който разчита на една определена групичка от хора, с която си оправя партията. Само че областният управител не е изборна длъжност. Хората не са гласували Илиян Тодоров да е на този пост, а става въпрос за разпределяне на порциите и за коалиционни игри. За да назначи подобен областен управител, Бойко Борисов толкова се е самозабравил, че е решил да прави каквото си иска в държавата, че мнението на хората няма значение.

- Какви ще бъдат последствията от делото и очаквате ли Бойко Борисов да вземе страна?

- Бойко Борисов е известен с това, че ръководи депутатите си, защото той все казва, че са негови лични и са в джоба му, с есемеси. Нямам никакво съмнение, че ако премиерът нареди на Тодоров, той ще си изтегли иска срещу мен. Само че аз съм последният човек, който ще направи подобен апел, защото ще стана борисовозависим. Нямам никакво намерение да ставам слуга. Дело вероятно ще има и съм готов да понеса последствията си. Това ще бъде един лакмус за журналистиката. Делото ще бъде много интересно по време на председателството ни в ЕС. Аз съм споменаван 2 пъти в доклади на Държавния департамент за правата на човека. Единият път беше, когато ме изгониха от БТА, а след това – когато ме прогониха от БТВ. Първия път през 1993 г. получих огромна солидарност и от Асоциацията на европейските журналистите. Отидох на конгрес в Гърция и 300 души станаха на крака, за да аплодират моята позиция срещу властта, която беше упражнила политически натиск върху мен. Бях уволнен от правителството, защото кабинетът се опита, но беше противоконституционно. В България в същото време някои медии си измисляха фалшиви новини, че съм се барикадирал в БТА, което е абсурдно. Ако аз съм човекът, който иска високи постове, трябваше да съм в добри отношения с мнозинството, което ме гонеше, с президента, с когото бях скаран, и с правителството.

Оставете коментар