Петък, 19 Октомври 2018
Неделя, 31 Декември 2017 08:54

Андрей Райчев пред BIG5: Българинът страда от синдрома на вечно мрънкащия човек още от времето на богомилите

За ралика от останалите християнски народи, тук не живеем с мисълта, че светлината е победила мрака. Причината е в тоталното неравенство. Най-оптимистичната ни година беше когато ни приеха в Европейския съюз. Бойко Борисов успя да направи огромна услуга на ДПС, като демонтира ДОСТ чрез дипломацията си, каза пред BIG5 социологът.

 

- Г-н Райчев, как си обяснявате последните данни на "Галъп", според които народът ни е песимистичен, а процентът на подобни хора се доближава до този в Русия?

- Тази статистика не е изненадваща. Откакто се занимавам със социология, тенденцията винаги е хората да мислят, че нещата не вървят на добре. Може би единствената година, в която имаше малка промяна и песимизмът беше изравнен с оптимизма беше при приемането ни в Европейския съюз. Русия е друга бира. Там например има свръхинфлация, а рублата стана от 30 на 90 рубли за евро. Там има причина за песимизъм.

- Ако питаме правителството обаче, министрите ще ни дадат примери, че вдигат доходите през 2018 г. и няма основание да сме черногледи. Ще бъдат ли в някаква степен прави?

- Това, което казвате е парадоксалното. Хората не са живели с такъв стандарт. Произвеждаме повече, отколкото по времето на комунизма. Причините за недоволството са в тоталното неравенство.

- Страда ли българинът от синдрома на вечно мрънкащия човек?

- Определено страда. Когато стане нещо добро, много хора чукат на дърво, казват „мълчи, да не чуе дяволът” и прави още куп езически обичаи. Това има своите дълбоки исторически корени, но сме такива. Такава ни е психиката, така ни възпитават в семейството.

- Мислите ли, че определени исторически епохи винаги сме били с подобна психика?

- Аз дълбоко вярвам, че винаги сме били с подобно съзнание, които идва от богомилите. Те, за разлика от другите християни, смятат, че в света не е победило доброто, а злото. Или между тях има някакво равенство и винаги очакваме да има някаква битка между двете явления. Докато повечето християнски народи живеят със съзнанието, че светлината е победила мрака.

- Как си обяснявате недоверието на шефа на Блиц Ивайло Крачунов, който каза, че на „Галъп” не може да се вярва?

- Слава на Бога, има и други агенции, на които може да си вярва човекът. Това е напълно нормално. Някои обичат да пият Кока-кола, други – Пепси. Всичко е въпрос на вкус. Ако погледнете обаче по време на избори, ще видите, че прогнозите на агенциите са много близки. Аз смея да твърдя, че големите агенции не се опитват да фалшифицират данни, както и хлебарят не се мъчи да прави лош хляб за лошите хора, а иска да представи добра продукция.

- Успя ли в края на годината Ахмед Доган да разбърка плановете на коалицията? Направи ли мечешка услуга с подадената ръка към Бойко Борисов?

- Не мисля, че става дума за меча услуга, а за пресилени думи, след които последваха корекции от двете страни. Бойко Борисов изигра много положителна роля за ДПС поради стечението на международните обстоятелства. Премиерът получи „наставления” от германския канцлер Ангела Меркел да поддържа добри отношения с турския президент Тайип Реджеп Ердоган. Това донесе нещо много важно за ДПС – на практика беше демонтирата партията на Лютви Местан ДОСТ, която беше не просто партията на българските турци, а формация, която се управлява от Турция, което е различно от ДПС. Благодарението на дипломацията на Борисов спечели и партията на почетния председател Ахмед Доган.

- Как посрещаме Нова година? Стабилна ли е коалицията на фона на разногласията в нея?

- Коалицията мисля, че е стабилна, но в политиката никога не може да очаквате пълна сигурност…

Интервю на Васил Василев

Оставете коментар