Сряда, 18 Юли 2018
Вторник, 02 Януари 2018 15:06

Мила Искренова пред BIG5: Пак ще сме известни в ЕС само със Стоичков и киселото мляко, културното министерство отново пренебрегна легенди като Райна Кабаиванска

При подготовката за Председателството ни нямаше добре изработена концепция. Можеше да покажем прекрасни спектакли. Проблемът ни е, че ние самите не знаем как да се покажем пред европейците.

Мила Искренова е български хореограф.Автор на балетни постановки и съвместни международни проекти предимно в областта на модерния танцов театър.  Работи по хореографските решения за драматични постановки: „Любовни булеварди“ – Стефан Цанев (реж. В. Панкин), „Мъжът си е мъж“ – Бертолт Брехт (реж. Крикор Азарян), „Йонадав“ – П. Шафър (реж. Здравко Митков), „Ритъм“ – авторски спектакъл на Андрей Баташов, „Синята стая“ – Д. Хеър (реж. Снежина Танковска), „Фигури при влюбен полет“ – И. Жюд – съвместно с Т. Соколова (реж. В. Петков) и др.

- Г-жо Искренова, кой трябва да понесе отговорност за гафа с културния фонд и заради странно отпуснатите средства за съмнителни културни дейци, които са в обкръжението на ГЕРБ?

- Аз не мисля, че става дума точно за гаф. Не намирам, че това, което се случва може да се нарече скандално, но изпитвам едно дълбоко съжаление, че резултатът от сесията и разпределените по този начин, не е никаква изненада, не съдържа нищо необичайно. Този резултат беше абсолютно предвидим. Аз очаквах точно това.

- Какво конкретно имате предвид?

- Когато за България се говори с чужбина, обикновено се говори за българското кисело мляко, за Христо Стоичков, за розата и за нашето Черноморие. Много малко се знае, че в България има едни невероятни културни традиции, както и че имаме страхотни постижения в съвременното изкуство, които са част от европейската класика. Ние имаме възможността да представим България пред ЕС като е да напълно равностойна в това отношение държава на останалите европейски страни. Много добре би било например да има един проект, който да включва 20, а дори и повече театрални, музикални и балетни спектакли. С тях можем да представим съвременното ни изкуство, тъй като имаме невероятни режисьори. Тези спектакли биха могли да бъдат преведени с титри. Водих приятели в галерията на „Шипка“ 6, където много интересна експозиция представя въпроса за реалността. По етажите нямаше нито проспект на изложбата, нито превод на чужди езици, нито гид, който да представя творбите. Да не говорим за нашите църкви. Някои от тях са първите християнски храмове в Европа. Да не говорим за нашите уникални оперни гласове, за съвременните спектакли, които прави например „Арабеск“. Мога да изброя поне 10 уникални спектакъла, които се въртят в София. Това можеше да бъде един много хубав акцент. За мен вече е симптоматично да се пренебрегват големи имена като Райна Кабаиванска, Любен Дилов и т.н., които каквото и да представят, ще бъде на европейско ниво. Става дума за хора с широк поглед, които са живели, врели и кипели. Процесът отива в очакваната посока, вместо да се опитаме да изненадаме и да зашеметим нашите гости с неща, които притежаваме. 

- Защо отново бяха пренебрегнати талантливите хора и на тяхно място бяха поощрени за пореден път фалшивите културтрегери?

- Не мога да изкажа никакво предположение. Според мен става дума по-скоро за едно непознаване на същността и на материята на това, с което се занимават тези хора. Липсва и основна концепция да покажем какви искаме да ни видят. Няма конкретна идея какво искаме да покажем пред Европа. Лично аз смятам, че България е една модерно мислеща в областта на изкуството страна. Така поне бих си я представила аз.

- Липсата на пари или на добра политика води до подобни парадокси и до там, че сме известни със Стоичков и пиянските купони по Черноморието сред чужденците?

- Христо Стоичков си е Христо Стоичков. Той е абсолютна звезда и ние можем само да му благодарим, че имаме такова име. Той няма нищо общо с представителите на културата, които се самооценяват. Това за мен е смущаващото, както и че чужденците имат право да се забавляват, както си разбират. Въпросът ми е – какво мислим за самите себе си и как се представяме?

- Трябва ли министър Боил Банов да бъде упрекван за фонда и дори да му се поиска оставката?

- Аз не мисля, че министърът на културата Боил Банов има вина и трябва да бъде упрекван. Доколкото видях комисията, той е избрал много добри експерти. Нямам представа какво се е случило и не искам да гадая. Според мен обаче би могло малко по-задълбочено да се случват нещата.

- Редно ли беше да бъде изгонена културата от Националния дворец на културата, където дори логично звучи да бъде нейното място?

- Този въпрос беше разискван доста шумно. Доколкото става дума за една голяма сграда с много възможности, няма нищо лошо там да се проведе форумът на председателството ни. Въпросът е какво ще се случи със сградата след това – дали ще бъде пак с културна насоченост, или ще се комерсиализира по някакъв начин, ще се бюрократизира и политизира.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар