Петък, 19 Октомври 2018
Вторник, 02 Януари 2018 17:48

Крум Зарков: Управляващите се объркаха за антикорупционния закон, ветото на президента е очаквано и нормално

„Корупцията е бичът на нашето общество“, посочи пред БНР. По думите му президентът подчертава, че този закон има един огромен дефект. Разпоредбите в него няма да постигнат целта, която е заложена – ефективната борба с корупцията. Народният представител обясни, че на сайта на президентството са качени подробни мотиви за ветото, като в тях няма нито дума за това, че председателят на този орган ще се избира от парламента.

„Поставен е принципно въпросът за конституирането на този орган. Позицията на БСП е, че ако шефовете на този антикорупционен орган се определят от управляващото мнозинство и всеки един момент могат да бъдат отзовани от него, това ще политизира органа“, каза още Зарков.
Според него органът е рекламиран като единен, независим и антикорупционен, а става ясно, че няма да е нито едно от трите.
„Това поставя под въпрос и целия смисъл на неговото съществуване. В България трябва да се научим, че когато има проблем, не трябва да го замитаме под килима“, коментира зам.-председателят на левицата.
Зарков коментира, че не трябва да се говори за председателството като за мантра, която да потуши всички скандали и "за шест месеца да стоим мирно, за да не се изложим пред чужденците".
„Председателството насочва прожекторите към нас, но те не осветяват само розовата част, а сме пред прожекторите такива, каквито сме. Не е срамно, че имаме проблеми. Срамно е, че не искаме да ги решаваме. Променим ли го, това ще е големият знак, че България е европейска държава“, каза още Крум Зарков.

Оставете коментар