Неделя, 21 Октомври 2018
Четвъртък, 04 Януари 2018 08:52

Мартин Димитров пред BIG5: Правителството си отива, очакват го 3 огромни скандала, изкарва минималния растеж като "стабилност" в държавата

Парите ни свършват, защото не можем да гарантираме сигурност на външни инвеститори. Правителства, които не могат да отговорят на икономическите очаквания на обществото, в крайна сметка се разпадат. Този кабинет е именно такъв, категоричен е бившият лидер на СДС и настоящ член на "Нова Република" пред BIG5.

- Г-н Димитров, каква е разликата в бюджета тази година в сравнение с 2017 г.?

 

- Истината е, че парите ни и еврофондовете скоро ще се изпарят. България в момента разчита на европейските фондове, които след 2020 г. ще бъдат разгледани, както и на парите на българите в чужбина, които изплащат на своите семейства у нас. Това са основните компоненти за растежа ни, а в същото време липсват преките чуждестранни инвестиции. Оттук нататък виждам едно зацикляне на българската икономика, особено ако растежът в ЕС се забави. Необходимите вътрешни реформи в страната ни не се случват, поради което с факторите, които изброих, България трайно ще си стои на последно място в ЕС. Нищо не се прави в тази посока.

- Увеличавяането на заплатите в някои сектори не е ли растеж за икономиката?

 

- Държавните заплати са много по-малко като процент от тези в частния сектор. Те в момента са най-ниските в Европейския съюз. Тези минимални увеличения няма да „стоплят“ никого и никого няма да излъжат. Въпросът е как така за 11 години в Европейския съюз Румъния постигна 2 пъти повече в икономическо развитие от България? Съответно, средните заплати са 2 пъти повече, отколкото у нас. Това е истинсият проблем.

 

- Защо не можем да постигнем дори по-минимален растеж от румънците?

 

- Проблемът е, че минималният растеж не върши никаква работа. За да постигнеш резултати като по-високи доходи на работещите, съответно и пенсии за хората от третата възраст, трябва растеж, който да не е минимален. Той в момента съществува. Проблемът в България е именно минималният растеж, който правителството нарича стабилност. Когато си най-беден и нямаш дългосрочно развитие, ти си оставаш най-беден. Румъния успя да направи няколко основни промени. Видяхте, че министри и хора от правителството вече са в затвора и това не е мимикрия, а същинско разследване на корупцията. Това се дължи на независимата съдебна система в северната ни съседка, която защитава правата на инвеститорите. В Румъния има създадена стабилна правна среда и заради това инвеститорите избраха страната, а не България.

 

- Спазва ли се законът за акцизите на цигарите и алкохола?

 

- В закона за акцизите е казано, че всички производители на алкохол и цигари трябва да се монтират уреди с данъчна цел, които да броят произведените литри алкохол и броя на цигарите. Предлагаме това, защото в целия Европейски съюз има подобна практика. Тук не става дума за селските казани, а за контрол над заводите, част от които крият производство и създават условия за контрабанда. Този закон от 3 години не се изпълнява от различни финансови министри и най-вече от Владислав Горанов.

 

- Ще последват ли съдбата „Обединените патриоти“ тази на „Реформаторския блок“ и колко ще издържи съюзът между ГЕРБ и новата „тройна коалиция“?

 

- Има един много важен принцип. Правителства, които не могат да отговорят на икономическите очаквания на обществото, в крайна сметка се разпадат. Този кабинет е имено такъв. Не се случва догонването на средно европейските доходи, поради което недоверието към правителството ни ще нараства. Освен това, аз очаквам няколко големи скандала да навредят на сегашната власт. Единият от тях е проектът за АЕЦ „Белене“. Вече е ясно, че има договорка между българското правителство и Москва за строежа ѝ. Нека да видим кога и какво ще обявят, но това сериозно ще разклати устоите на сегашната власт, защото дясно-центристите у нас не са настроени за строежа на централата. Вторият фактор за труса е КТБ. Държавата напълно се провали, не намери виновни лица, не върна парите на хората и не е потърсена отговорност от никога. Когато българските граждани разберат това, ще нарастне общото недоволство. Нашето предложение е разследването за КТБ да бъде изнесено извън България, защото това е единственото решение. То не беше прието, защото много хора, които и днес са на власт, се страхуват от подобно развитие. Третият фактор е машинното гласуване, което очаквам да бъде отменено от кабинета. Има го в закона, но не се спазва тенденциозно. Освен това, няма да бъде въведено дистанционно гласуване с компютрите от вкъщи, защото властта и статуквото си дават сметка, че сегашната система на манипулиран и купен вот върши работа.

 

След последната реч на Ахмед Доган, който подаде ръка на Бойко Борисов, виждате ли бъдеща коалиция между ДПС и ГЕРБ?

 

- В ГЕРБ започнаха да правят задкулисни коалиции. По много въпроси, какъвто е например изборът на ВСС, те се разбраха с ДПС и с БСП.Това е органът, който управлява съдебната система. Изборът на членовете му беше направен на квотен принцип. Всичко беше съгласувано между партийните квоти. Парламентарните партии демонстрират шоу програма пред хората. За важните въпроси се договарят и си разпределят порциите, докато по маловажните се „карат“ помежду си. Те видяха, че задкулисните договорки им вършат повече работа, защото за хората, които не следят политиката внимателно, едните са опозиция, а другите са управляващи. На практика Доган в речта си призна за договорките с ГЕРБ. Когато казваш за едно правителство, че няма алтернатива, на практика вече си го подкрепил.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Оставете коментар