Събота, 20 Януари 2018
Вторник, 09 Януари 2018 17:41

Юрий Асланов пред BIG5: Институциите ни удариха дъното по рейтинг за година, харизмата на Борисов вече не може да ги спаси

И без кървавата трагедия в Нови Искър и покушението срещу Петър Христов, пак нямаше да убедим еврокомисарите, че са в безопасност в София, защото всичко, което се случва у нас, е описано в докладите им. Ако иска БСП да е алтернатива, трябва да продължава политиката си, да не се оглежда настрани и да не се съобразява с речите на Доган. Само времето ще покаже кой какво спечели или изгуби на срещата Борисов-Ердоган в Истанбул, заяви пред BIG5 социологът Юрий Асланов.

 

- Г-н Асланов, след кървавата баня в Нови Искър и покушението срещу бизнесмена Петър Христов, как ще убедим нашите европейски партньори, че като председатели на ЕС им предлагаме сигурност и безопасност в София?

- Трудно можем да ги убедим, че в България е настъпила много съществена промяна и се намират в безопасност, откакто се провежда т.нар. мониторинг в областта на вътрешната сигурност и правосъдието. И без тези случаи, на нас щеше да ни бъде трудно отново да им покажем, че имаме особено съществен напредък, защото всичко се отразява в техните доклади. Мисля, че е повече от случайно съвпадението между двата неприятни случая и началото на европредседателството ни. Натрупаното недоверие към институциите и към закона е толкова високо, че в обществото много трудно може да се достигне до признанието, че съвпадението не е случайно. В публичното пространство паралелно се появиха какви ли не конспиративни теории и версии, които вероятно са далеч от истината. Природата на това явление е именно дълбокото недоверие към институциите, към властта и към политиката въобще. То не е от вчера или от днес, а е натрупвано дълги години, но като че ли през последната година пропастта между хората и институциите нарасна съществено.

- Какви са вашите наблюдения? Ще спадне ли рязко рейтингът на управляващите, както и на партиите в коалицията?

- По начало рейтингът на институциите, с изключение на президента, и без това не е голямо. Най-високо е недоверието в съдебната власт, след това в МВР, в парламента и т.н. В правителството имаше един период на оживление, когато ерозията на доверие беше намаляла и имаше леко подобрение. В края на годината обаче видяхме, че стойностите на недоверие отново се връщат и са близки до тези на периода преди парламентарните избори. Да се прогнозира по-нататъшен спад в доверието на институциите, които като че ли са ударили дъното и масово хората не им вярват, е рисковано. Най-вероятно тези стойности ще се задържат дълго време и ще има малки колебания около тях. По-скоро ще се спекулира около рейтинга на някои личности, които трупат обществени симпатии като министър-председателя, например. Това обаче по никакъв начин не се отразява върху рейтинга на правителството, както и на управляващите партии. Нашите изследвания показват, че дори и да се стигне до извънредни парламентарни избори днес, картината в Народното събрание няма да се промени съществено като съотношение между политическите сили. Опозицията запази влиянието си такова, каквото беше на парламентарния вот. Кризата на властта същевременно не вдига процентите на БСП и на ДПС. Ерозията на доверие в управляващите не се съчета с нарастването на тенденции в общественото мнение, които ние наричаме появата на алтернатива. Такава, че да се превърне в много мощна протестна наказателна вълна, която да обере и най-малките остатъци на доверие от действащите институции.

- Какви са ходовете на БСП след речта на Ахмед Доган и изолацията, в която на практика се опитва да постави социалистите?

- Редно е БСП, която се утвърди като основна, да не кажа единствена опозиционна сила, да продължава политиката си и да не се оглежда много настрани, да не се съобразява с този или с онзи, а особено с речите на Ахмед Доган и с ДПС. Дълго време социалистите бяха пришивани към партията на Ахмед Доган, заради което понасяше повече негативи, отколко позитиви. Речите на Ахмед Доган се помнят по-дълго по няколко причини. Той много рядко присъства в публичното пространство с изказвания или действия. Обикновено те са отличаващи се, защото той рядко се появява и нямат време да досаждат, а правят впечатление. Второ – Доган умее да се изразява знаково, за да бъде запомнен. Освен това успява да избира много точни мишени за нападенията си. В случая Ахмед Доган направи услуга на управляващите, но наблюдателите, които са в политическата кухня и отдавна анализират процесите там много отдавна са забелязали неформалната близост между ГЕРБ и ДПС – по силата на съвпадащи се интереси и ключови гласувания в парламента. Това не знам до колко е приятно за управляващите, защото те много енергично се опитваха да се разграничават от подобна близост и знаят, че тази прегръдка е мечешка.

- Ваши колеги анализатори призовават да инициираме като председатели на ЕС премахването на санкциите срещу Русия. Имаме ли потенциала да поставяме темите от дневния ред на Западните сили?

- Всяка една държава, която е в Европейския съюз, има подобен потенциал, стига да чувства сила в себе си и да намери кураж да налага този дневен ред, който да е продиктуван от собствените ѝ национални интереси. Против санкциите срещу Русия се обединяват хора не само в България, а и в официални институции в някои западни държави. Такъв е примерът с резолюцията на френския парламент, както и демарша на правителствата във Вишеградската четворка по този въпрос. България също трябва да се води от своите национални интереси, които диктуват премахването на санкциите срещу Москва, защото българският бизнес и икономиката ни са тежко засегнати от това ембарго. Като че ли обаче страната ни не е готова за самостоятелни действия по този въпрос. Затова се съмнявам, че правителството ни ще направи опит като европредседатели да налага подобен дневен ред в ЕС. Още повече, че в България няма единство по този въпрос. Ако се водим от доминиращото обществено мнение, то е против подобни санкции – нещо, което ние социолозите отчитаме в нашите изследвания. Това обаче е действие, което не се определя от общественото мнение, а от институциите. В момента управляващата коалиция очевидно не е склонна да поставя подобен въпрос на дневен ред. Става дума по-скоро за натиск от страна на опозицията в лицето на БСП. В момемнта обаче това няма как да бъде наложено при сегашната политическа конфигурация.

- Лифтът не можа да разцепи управляващата коалиция, както и тежките думи на валери Симеонов, че не иска повече да вижда Бойко Борисов. Какво би могло да обърне колата на кабинета?

- Аз не мога да се сетя за такава причина, защото водещо в коалицията е интересът. За Обединените патриоти е много по-важно да се задържи кабинетът. Каквито и разногласия да възникват, винаги ще се стига до точката на компромиса в името на властта. Тази коалиция вътрешно е хомогенна и стабилна, но външно – не е особено, защото всички са наясно, че властта ерозира под въздействие на времето. Подобна коалиция няма особено доверие сред хората, защото те не усещат животът им да се подобрява.

- Кой спечели от срещата на Борисов с Ердоган в Истанбул?

- Кой какво е спечелил може би е рано да разсъждаваме. Времето ще покаже. На този етап българският премиер спечели на имиджово ниво, от гледна точка на националния интерес не е ясно какви са ползите за страната ни. Ердоган по същия начин спечели на имиджово ниво точки, защото се показа като по-консенсусен политик, който хвърля мостове към Европа. Нещо, което опровергава част от образа, който си създаде през последните години по други поводи. Рано е да разсъждаваме върху това. Не съм сигурен, че едно такова мероприятие би променило отношението на европейските лидери към Турция точно в този момент и не би снело съмненията на ЕС към Ердоган за „светското“ му поведение.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 09 Януари 2018 17:41
  Татяна Буруджиева пред BIG5: В политическия кастинг на Слави ще видим отново парадокси с прякор "Тъпото" и "Мозъка", шоуто му няма кауза

  Докато Трифонов не заложи името си, вечно ще се питаме кой стои зад гърба му. Липсват му политически каузи, за да успее. Хората от шоуто му показаха, че не могат да правят кастинги за политици. Нека да видим първо кой ще избира новите политици на Трифонов, коментира пред BIG5 политологът Татяна Буруджиева. 

 • Вторник, 09 Януари 2018 17:41
  Славчо Велков: ГЕРБ да внимава, да не ги клъвне смокът

  Народните представители приеха предложението на ГЕРБ до 31 март виcепремиерът Томислав Дончев да представи в парламента Доклад за текущото състояние на електронното управление. Депуrатите възпожиха на Томислав Дончев и да внесе в Народното събрание Ежегоден отчет и Годишен план за развитието на информационните ресурси, след като бъдат приети от Министерски съвет. Предпожението на ПГ на "БСП за България" да се създаде комисия, която да направи прегпед на средствата за епекТронното управление, беше отхвърлено. От левицата настояха за цяпостен анализ на причините за масовото разхищение на средства. Депутатьт от ГЕРБ Апександър Ненков заяви: "Един от най-галемите проблеми на електронното управление са самите администрации". "Ние като законодатепи, за да облекчим гражданите, трябва да видим по какъв начин да накараме самите администрауии да направят крачка напред". От трибуната се изказа и Тома Биков, според когото може да ни удари тока, ако прибързаме със закона. Депутатът от БСП Славчо Велков отговори и заяви, че не е хубаво да се плаши с ток, защото високото напрежение убив. В края на изказването си той заяви: "Внимавайте. Този, който плаши с тока, да внимава да не го клъвне смокът". 

 • Вторник, 09 Януари 2018 17:41
  От Пирино по-зелено нема, от министри натегачи - по-опасно - също

  Премиерът Бойко Борисов днес отново се изяви с крилата фраза: "По-зелено от нашето правителство няма". Мъдрата мисъл министър-председателят каза по време на заседанието на Министерски съвет. Тема отново беше строежът на втори лифт в Банско, която се превърна в сапунен сериал. "Вчера в европарламента имахме много доброжелателни хора, подкрепа. Поел съм ангажимент към Зелените. Важно е да знаят, че по-зелено правителство от нашето няма. Ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътя, да се осолява и да гинат дървета“, коментира премиерът на "Дондуков" 1. "Това е нашата позиция, много точна, ясна и зелена. Не става въпрос нито за хотел, тоалетна не може да се направи, чайна не може да се направи“, добави зеленият човек, както сам се нарече самият Борисов.

  "Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да може да се излюпят новите щъркели. Карал съм министрите да пренасят лично блатни кокичета, за да не остане нито един стрък смачкан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, вълци, костенурки. Трасета сме променяли“, изтъкна министър-председателят в Европарламента в отговор на въпрос на съпредседателката на групата на зелените Ска Келер. 

  Премиерът беше подкрепен от екоминистъра си Нено Димов, който също констатира, че страната ни е една от най-примерните природни оазиси в Европа. "Естествено, нито една керемида не може да бъде поставена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура. Нещо повече, ако погледнем целия парк "Пирин“ и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен. На практика, ние сме може би една от малкото страни в Европа, в която имаме прираст на природни ресурси, така че от тази гледна точка може да се каже, че това е точно така“, съгласи се Димов. 

  Той не е първият министър, който дава свръх естествени данни на Бойко Борисов, който обича да чува колко много се е направило и как никоя друга страна в ЕС няма подобни параметри, че сме първи по всичко, но въпреки това - най-бедните. Подобен е случаят с икономическия ни растеж, за който всеки ден се бием в гърдите. По данните на институциите сме първенци по растеж, а поглеждайки в портфейла си - сме на опашката. По същия начин и министър Николина Ангелкова всяка година мотае премиера и знае какво искат да чуят ушите му - туризмът расте в пъти, догодина ще имаме с десетки хиляди повече туристи, ние сме оазис на туризма на Балканите. Нищо, че по празници се оплакваме постоянно от опашки на граничните пунктове към Гърция и Турция. Борисов обича да се обгражда с министри, които да пеят "конграчюлейшън" и да му носят добри новини. Примери - цял куп. Като се започне със Симеон Дянков, който като един Елин-Пелинов Благолаж го омайваше, че всичко цъфти, Петър Москов, с когото се хващаха на бас за мачове докато между другото докторът убеждаваше колко са полезни калпавите пръстови отпечатъци в болниците, както и още куп хора, които през годините свиреха на Бойко Борисов на ангелската арфа. 

  Мелодията, която иска да чуе Бойко Борисов, и която звучи ангелски изпята от зелените му човечета на "Дондуков" 2, които носят кокичета и пазят природата, очевидно е различна от това, което чуват хората. Текстът на блажените песни, които се леят около премиера пък са с шопския рефрен "От Витоша по-високо нема, от Искъро по-дълбоко нема". Голяма част от медиите пък обичат да пригласят и да добавят нови акорди в хармонията на заспала венецианска песен на послушен гондолиер, в която се пее за това, за което им е платено. 

  След 6 месеца очакваме нов репертоар с трели от стария. Близко е времето, в което ще слушаме как нашето председателство е най-европейското досега, как сме нахранили и напоили всички в комисари и чиновници, как са останали доволни от прочутото българско гостоприемство, как сме важна част от ЕС, как сме дали тласък за редица програми, свързани с опазването на блатните кокичета и как най-накрая сме ключов център за Балканите. Кухият репертоар, който сме чували и преди това, но очевидно с нищо не ни е допринесъл, освен да успокоява родни политици, които със завиден шовинизъм вярват, че НДК е център на Вселената. В крайна сметка от любезност европейските ни партньори ще ни потупат от куртоазия, ще кажат 5 добри приказки за престоя си в луксозните хотели, няма да видят как се живее до бунището срещу Виетнамските общежития, няма да дишат гадния въздух от изгорени гуми за отопление в крайните квартали и няма да чуят за ало-измами, за терор над възрастни хора в малките градове и в селата.

  Всичко това обаче вече се е превърнало в нещо нормално и не прави впечатление. Европредседателството ни е заприличало като Северна Корея, която показва кадри само от паради и тържества, както и от балистични ракети за пред цивилизования свят, но всъщност крие какво се крие зад "чистия въздух".

  Васил Василев, BIG5

Оставете коментар