Неделя, 16 Декември 2018
Вторник, 09 Януари 2018 17:41

Юрий Асланов пред BIG5: Институциите ни удариха дъното по рейтинг за година, харизмата на Борисов вече не може да ги спаси

И без кървавата трагедия в Нови Искър и покушението срещу Петър Христов, пак нямаше да убедим еврокомисарите, че са в безопасност в София, защото всичко, което се случва у нас, е описано в докладите им. Ако иска БСП да е алтернатива, трябва да продължава политиката си, да не се оглежда настрани и да не се съобразява с речите на Доган. Само времето ще покаже кой какво спечели или изгуби на срещата Борисов-Ердоган в Истанбул, заяви пред BIG5 социологът Юрий Асланов.

 

- Г-н Асланов, след кървавата баня в Нови Искър и покушението срещу бизнесмена Петър Христов, как ще убедим нашите европейски партньори, че като председатели на ЕС им предлагаме сигурност и безопасност в София?

- Трудно можем да ги убедим, че в България е настъпила много съществена промяна и се намират в безопасност, откакто се провежда т.нар. мониторинг в областта на вътрешната сигурност и правосъдието. И без тези случаи, на нас щеше да ни бъде трудно отново да им покажем, че имаме особено съществен напредък, защото всичко се отразява в техните доклади. Мисля, че е повече от случайно съвпадението между двата неприятни случая и началото на европредседателството ни. Натрупаното недоверие към институциите и към закона е толкова високо, че в обществото много трудно може да се достигне до признанието, че съвпадението не е случайно. В публичното пространство паралелно се появиха какви ли не конспиративни теории и версии, които вероятно са далеч от истината. Природата на това явление е именно дълбокото недоверие към институциите, към властта и към политиката въобще. То не е от вчера или от днес, а е натрупвано дълги години, но като че ли през последната година пропастта между хората и институциите нарасна съществено.

- Какви са вашите наблюдения? Ще спадне ли рязко рейтингът на управляващите, както и на партиите в коалицията?

- По начало рейтингът на институциите, с изключение на президента, и без това не е голямо. Най-високо е недоверието в съдебната власт, след това в МВР, в парламента и т.н. В правителството имаше един период на оживление, когато ерозията на доверие беше намаляла и имаше леко подобрение. В края на годината обаче видяхме, че стойностите на недоверие отново се връщат и са близки до тези на периода преди парламентарните избори. Да се прогнозира по-нататъшен спад в доверието на институциите, които като че ли са ударили дъното и масово хората не им вярват, е рисковано. Най-вероятно тези стойности ще се задържат дълго време и ще има малки колебания около тях. По-скоро ще се спекулира около рейтинга на някои личности, които трупат обществени симпатии като министър-председателя, например. Това обаче по никакъв начин не се отразява върху рейтинга на правителството, както и на управляващите партии. Нашите изследвания показват, че дори и да се стигне до извънредни парламентарни избори днес, картината в Народното събрание няма да се промени съществено като съотношение между политическите сили. Опозицията запази влиянието си такова, каквото беше на парламентарния вот. Кризата на властта същевременно не вдига процентите на БСП и на ДПС. Ерозията на доверие в управляващите не се съчета с нарастването на тенденции в общественото мнение, които ние наричаме появата на алтернатива. Такава, че да се превърне в много мощна протестна наказателна вълна, която да обере и най-малките остатъци на доверие от действащите институции.

- Какви са ходовете на БСП след речта на Ахмед Доган и изолацията, в която на практика се опитва да постави социалистите?

- Редно е БСП, която се утвърди като основна, да не кажа единствена опозиционна сила, да продължава политиката си и да не се оглежда много настрани, да не се съобразява с този или с онзи, а особено с речите на Ахмед Доган и с ДПС. Дълго време социалистите бяха пришивани към партията на Ахмед Доган, заради което понасяше повече негативи, отколко позитиви. Речите на Ахмед Доган се помнят по-дълго по няколко причини. Той много рядко присъства в публичното пространство с изказвания или действия. Обикновено те са отличаващи се, защото той рядко се появява и нямат време да досаждат, а правят впечатление. Второ – Доган умее да се изразява знаково, за да бъде запомнен. Освен това успява да избира много точни мишени за нападенията си. В случая Ахмед Доган направи услуга на управляващите, но наблюдателите, които са в политическата кухня и отдавна анализират процесите там много отдавна са забелязали неформалната близост между ГЕРБ и ДПС – по силата на съвпадащи се интереси и ключови гласувания в парламента. Това не знам до колко е приятно за управляващите, защото те много енергично се опитваха да се разграничават от подобна близост и знаят, че тази прегръдка е мечешка.

- Ваши колеги анализатори призовават да инициираме като председатели на ЕС премахването на санкциите срещу Русия. Имаме ли потенциала да поставяме темите от дневния ред на Западните сили?

- Всяка една държава, която е в Европейския съюз, има подобен потенциал, стига да чувства сила в себе си и да намери кураж да налага този дневен ред, който да е продиктуван от собствените ѝ национални интереси. Против санкциите срещу Русия се обединяват хора не само в България, а и в официални институции в някои западни държави. Такъв е примерът с резолюцията на френския парламент, както и демарша на правителствата във Вишеградската четворка по този въпрос. България също трябва да се води от своите национални интереси, които диктуват премахването на санкциите срещу Москва, защото българският бизнес и икономиката ни са тежко засегнати от това ембарго. Като че ли обаче страната ни не е готова за самостоятелни действия по този въпрос. Затова се съмнявам, че правителството ни ще направи опит като европредседатели да налага подобен дневен ред в ЕС. Още повече, че в България няма единство по този въпрос. Ако се водим от доминиращото обществено мнение, то е против подобни санкции – нещо, което ние социолозите отчитаме в нашите изследвания. Това обаче е действие, което не се определя от общественото мнение, а от институциите. В момента управляващата коалиция очевидно не е склонна да поставя подобен въпрос на дневен ред. Става дума по-скоро за натиск от страна на опозицията в лицето на БСП. В момемнта обаче това няма как да бъде наложено при сегашната политическа конфигурация.

- Лифтът не можа да разцепи управляващата коалиция, както и тежките думи на валери Симеонов, че не иска повече да вижда Бойко Борисов. Какво би могло да обърне колата на кабинета?

- Аз не мога да се сетя за такава причина, защото водещо в коалицията е интересът. За Обединените патриоти е много по-важно да се задържи кабинетът. Каквито и разногласия да възникват, винаги ще се стига до точката на компромиса в името на властта. Тази коалиция вътрешно е хомогенна и стабилна, но външно – не е особено, защото всички са наясно, че властта ерозира под въздействие на времето. Подобна коалиция няма особено доверие сред хората, защото те не усещат животът им да се подобрява.

- Кой спечели от срещата на Борисов с Ердоган в Истанбул?

- Кой какво е спечелил може би е рано да разсъждаваме. Времето ще покаже. На този етап българският премиер спечели на имиджово ниво, от гледна точка на националния интерес не е ясно какви са ползите за страната ни. Ердоган по същия начин спечели на имиджово ниво точки, защото се показа като по-консенсусен политик, който хвърля мостове към Европа. Нещо, което опровергава част от образа, който си създаде през последните години по други поводи. Рано е да разсъждаваме върху това. Не съм сигурен, че едно такова мероприятие би променило отношението на европейските лидери към Турция точно в този момент и не би снело съмненията на ЕС към Ердоган за „светското“ му поведение.

Интервю на Васил Василев

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар