Сряда, 19 Септември 2018
Вторник, 16 Януари 2018 12:09

Нейчо Неев пред BIG5: Ега ти държавата, щом 2/3 от тол системата вече е открадната, преди да е пусната, а Борисов бил единствена алтернатива!

Само 1/3 от парите за тол системата ще се похарчат по предназначение за колчета и бариери. Другите ще бъдат източени по "рекламодателите" от екрана, които ще вземат останалите стотици милиони. С нововъведението си само ще набутат шофьорите да карат отново по черните пътища. Председателството ни в ЕС трябваше да се направи на 4-и километър. В най-скоро време България ще остане без железници и летища, които ще свършат като приватизациите на Иван Костов, коментира пред BIG5 бившият транспортен министър в правителството на Любен Беров Нейчо Неев. На него се приписва култовата фраза: "Ега ти държавата, щом аз съм ѝ вицепремиер".

- Г-н Неев, как ще коментирате подписването на тол системата? Ще оправдае ли очакванията на правителството за събиране на милиард годишно?

- Аз ще ви отговоря с въпрос. От къде ще дойдат 1 млрд. лв. с тол системата? Тя беше замислена още в началото на 90-е години. Бяхме отделили 20 млн. лв., но така и проектът не се реализира. Как си мислят, че ще стане днес, като знаем и служителите на КАТ как се държат на пътищата. Става много сложно. Това може да се случи в Унгария или в Австрия. Човек трябва да познава психологията на народа си. Резултатът ще бъде такъв, че ще ни изтласка всички да караме по черните пътивща. Няма как аз да тръгна за Септември или за Пазарджик и да платя 10-15 лв. Това е абсурд. Не сме толкова богати. За това сочи и фактът, че 90% от колите ни са над 10-годишни. Тол системата е поредното източване на пари. Резултатът, че с електронни билети ще се съберат 1 млрд. лв. от катаджиите, е абсурдно твърдение.

- Защо например не се усъвършенства винетната система?

- Винетната система беше много по-благоприятна. Сега правителството е подготвило 520 млн. лева за системата. Това се равнява на 200 км пътища. А за тези пари ще слагаш някакви бариерки и камери. Коя камера в България работи? Причините за това са две. Засичат разни чиновници, включително и кортежи на Министерския съвет, да превишават скоростта. На хората им е писнало в КАТ да гледат и да трият записи. 50% от нарушителите са хора, които вчера са се пръкнали и имат някакъв пост, и вече използва държавната машина за собствени нужди. Нещата придобиват психологически характер, а не действителността, в която живем. С тези пари можеше да се правят пътища, но качествени, а не да се премахват старите настилки и да се слагат 2 листа асфалт. Няма никакъв разум в това, което се върши, а проблемите стават все по-големи. Винетките можеше да се диференцират. В България за последните 30 години властта взеха хора, които един ден не са ходили на работа. В тях няма и капчица патриотизъм, а на всичкото отгоре трябва да знаеш какво правиш. Вижте нашия министър-председател! Всичката Мара цъфнала, а те тръгнали като големите туристи. Преди се питаше: „Момче, щом си на този пост, кажи какво ще свършиш? Онзи ден бяхте в Кувейт, в Саудитска Арабия“? Само глупости приказват. Какво ще донесеш от Саудитска Арабия… Сега щели да газифицират страната от Азербайджан. Цялата страна е опасана от тръби. Абсолютно любителска работа вършат и само се харчат някакви пари. Мъчно ми е, че в страната всичко се прави само с временни материали. Същото е и с тол системите – ще се събират дори и под сто милиона.

- Какво се случва с БДЖ? Наливат се безкрайни милиони от транспортното министерство и от Ивайло Московски, а резултатът е нулев и дори продължават задълженията?

- Когато бях министър, за една седмица БДЖ стана перфектно. Там липсват дисциплина и подход. Сега ще дадат на концесия и летището. Ще стане така, че няма да имаме нито железници, нито аеропорт. Ще стане като приватизацията на Иван Kостов и ТЕЦ-овете, които сега искат да ги будат. Въпросът с железниците е философски. Ще стане така, че ще рухне всичко, а самолетите ще кацат на съседни летища. Какви бързи влакове? Вие луди ли сте? Щели да карат със 180 км/ч. Нали циганетата вземаха само от гара Яна 2 км релсов път, а никой не ги бил видял? Първо трябва да решим как да съхраняваме и да произвеждаме собствеността си. В момента няма и способни хора, които да видят това. Голяма част от опитните и образованите хора в транспортния сектор бяха филтрирани и изгонени. Кой ще въведе дисциплина? Министър-председателят ни Бойко Борисов се изживява като вожд и май най-лесно му върви комуникацията с Македония.

- Звучите песимистично. Каква е вашата идея за излизане от апокалипсиса, който описахте?

- ГЕРБ правят нещо, но то няма стойност и за една година. На 13-и километър на Септември си изпопукахме гумите. Аз също съм потърпевш и нося в багажника си две гуми, които трябва да занеса, за да ми ги оправят. Навремето на Иван Костов му казах, че му трябва един заместник-председател, който да бъде главен инженер, който да контролира всичко, свързано с транспорта, включително и областните управители. Какво има да се управлява в един Перник, Шумен, Търговище или Ямбол, та да има 5 заместник-областни управители, а на всичкото отгоре пътят не е станал? Той трябва да знае, като възникне проблем, каква е причината. 10 години хората говорят за съдебната система и за пороците. Как да се случи всичко, след като в нея има юристи , които са завършили къде ли не? Може ли магистрат да е завършил в Благоевград, в Плевен или в училището в Симеоново и да бъде във Висшия съдебен съвет? Не може бивши съученици на висаджии и на сикаджии да заемат отговорни длъжности в държавата. Аз си мислех, че като се върнат младите лъвове от чужбина, ще успеят да свършат работа. Сега ще видите как от парите за тол системата ще се похарчат само 1/3, а 2/3 ще отидат за заплати на хората, които днес я рекламират и я пробутват в този вариант. Ще се повтори сценарият като с тецовете.

- Върнаха се Милен Велчев, Николай Василев… По техните думи са изградили блестяща финансоява и икономическа система?

- Върнаха се, дори и Симеон Сакскобургготски, който е с царско потекло. Вместо да каже: „Хора, да изчистим държавата, да я направим хубава за живеене, я рушим“? Бойко Борисов ръси бисери и не познава историята. Това не е най страшното. Страшното е, че той в момента е най-добрият, а в същото време отгоре няма никакви анализи на събитията. Представят му се проекти, с които се прибират само пари. За ремонти на сградите на съда са се дали 100 млн. лв. В същото време за $40 млн. америнаците построиха сграда с 5 подземни етажа посолтво. Значи може да се случват тези неща и за по-малко пари. Не може пред училищата да се продава алкохол и да имаме казина на всеки ъгъл, а след това да се чудим защо няма кадри. В коя друга държава имате 5 канала за порно? Този Георги Лозанов, когото разкарваха като мечка с папионка не гледаше ли телевизия? В ромските махали по цял ден се гледа само това! Освен това, навремето им казах да бутаме още първите незаконни постройки в ромските махали. Те ме контрираха, че щели да ги продават. Бяха разни момчета, които не са чели нищо, както и сегашните кадри, впрочем. Сега бутат цели цигански квартали. Как се бута цял квартал? За сметка на това се правело туризъм, изтъкват управляващите. Това не е туризъм, а развиване на проституцията. В хотелите масово се перат пари, но ние не сме способни да изперем доларите или еврото на всички трафиканти по света. Парадоксално е как ще имате 15 млн. лв., които влагате в хотел, за да сменяте чаршафи за 30-40 лв.

- Как бихте довършили фразата: „Ега ти държавата…“ днес?

- Днес тази фраза може да я каже всеки. В момента в икономиката се правят само хвърчила. В момента тези хора, които ни управляват, не могат да си вържат гащите. Да вземем НДК и председателството ни в Европейския съюя. То беше срамота да отидеш, да къртиш и да мажеш там. Трябваше председателството ни да е в парка на Четвърти километър. Там има прекрасна сграда. Изхарчиха се милиони да се сменят плочки с гранит. Навремето казвах, че историческият музей трябва да е в сградата на БНБ, а не в резиденцията на Тодор Живков. Можехме да построим нова сграда за народната банка. Това се казва мислене, а не да отидеш и да отидеш да боядисаш НДК. Направили са някакъв монумент за борците против комунистите. Така ли се гради? Със ситни буквички, които едва се четат.

- Вие въвеждате таксата за Дунав мост. Трябва ли все още да съществува?

- Тази такса я въведох за 2-3 месеца с тогавашния кмет на Русе, за да построим тоалетни, защото бяха опикали шофьорите целия град тогава. Сега имаме сини и зелени зони, които се разширяват. Фандъкова, момиче, ти не си направила един тротоар! Сложила е гумички на велоалеите… Така ли трябва да се върши работата? Освен това ни куца и земеделието. За една минутка хванах, че за толкова нафта срещу толкова декари не отговаря добивът на зърно. Елементарна сметка, която се прави на момента. През последните години на комунизма бях изпаднал в шизофрения и само си мислех кога ще падне режимът. Очаквах да станем като Австрия, например, а сега само си мисля кога ще се махна от България. В същото време – млад човек да не е луд да се върне тук? Ще го ударят по главата. В същото време имаме най-голямата полиция, която не върши работа. Не може да има дискотеки до блоковете, в курортите до почиващите, които гърмят. Дискотеки се правят извън града. Навремето имаше един синдикат Тренчо (Константин Тренчев – б.р.). Води ми някакъв миньор, който нищо не знае, но имал съветници. Питах го – Коце, дай да назначим някой от съветниците му? Той сви рамене и мълча. Това бяха и синдикатите ни, които трябваше да защитават хората.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 16 Януари 2018 12:09
  Антон Кутев: Борисов бяга от проблемите си, като прехвърля всичко към по-ниските слоеве

  "Кабинетът упорито се разпада, а Бойко Борисов се опитва да го задържи с всички сили и средства, което не знам дали му е необходимо чак толкова", заяви пред БТВ депутатът от БСП Антон Кутев. Поводът за коментара му беше отложеното гласуване на трите министерски оставки и отказът на номинирания за транспортен министър Александър Манолев да заеме поста.

  „Борисов панически се опитва да избяга от всички проблеми, които му излизат, като прехвърля всичко върху по-ниските слоеве. Важното е той да е „в бяло”, върхът да стои чист. Единствените, които не се сменят, са двамата вицепремиери, защото ако махне някой от тях, се разпада коалицията”, заяви Антон Кутев.

  „Борисов е безскрупулен, когато трябва да се сменят хора. Той винаги е знаел, че той е носителят на властта. Това играе през цялото време – цялата държава трябва да каже: „Докато не опре до Борисов, проблемът няма да се реши”, което означава, че всички, които пречат на тази теза, трябва да бъдат махани веднага, за да не нарушават този начин на мислене. Това му е играта от 10 години”, посочи зам.-шефът на ПГ на БСП.

  Според него няма българин, който да се съмнява, че правителството няма да изкара мандата си. „Лично аз не смятам, че тази година е възможно да се разпадне правителството, но съм сигурен, че ще стане следващата”, отбеляза Кутев.

  Той коментира и неподписания от президента Румен Радев указ за освобождаването на Младен Маринов, което се превърна в пречка за промените в кабинета. „Това е бил елегантен начин от страна на президента да им каже, че той участва в политическата система със своите функции и да не го използват само като пощенска кутия в дадени моменти”, смята Кутев.

 • Вторник, 16 Януари 2018 12:09
  Социолози: Рейтингът на кабинета се срина след последните политически трусове

  Събитията от последния месец сериозно са ударили върху авторитета на управляващите. На практика всички представители на управляващите (без столичния кмет Йорданка Фандъкова) бележат сериозен спад в обществената си популярност. Най-сериозен е ударът върху премиера Бойко Борисов. За един месец той е загубил 6% от личния си рейтинг, следван от Волен Сидеров (- 5 %); Томислав Дончев (- 5 %); Цветан Цветанов (-3 %). Това показват резултатите от изследване на агенция "Медиана", проведено от 1 до 8 септември сред 1006 души по метода Facе-to-face интервю.

  Спада и общата оценка на работата на кабинета ("Среден" - 3.29). Само за три месеца хората, които считат, че е добре правителството да изкара пълен мандат, са намалели с близо 10 на сто (6% за последния месец). Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за управляващите (37%) и желаещите то да си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто. (При 20% преди три месеца).

  Намаляват оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще. Вероятно, влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период, анализират социолозите, цитирани от "19 минути". 

  На този фон не се наблюдава драстично разместване на електоралните нагласи. ГЕРБ губи един процент от електоралната си подкрепа, но все още води пред основния си политически опонент (БСП) с 3,5%.

  Кризата във властта от последния месец (и острите пререкания на Волен Сидеров и Валери Симеонов) най-сериозно е ударила Обединените патриоти. Те са загубили над 3% от електоралния си потенциал в рамките на месец. "Воля" продължава постепенно да губи симпатизанти и вече е под 2%.

  Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори и непредвидимо. В този смисъл твърденията, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото, обобщават от "Медиана".

 • Вторник, 16 Януари 2018 12:09
  Стоян Мирчев: Министерските оставки са нищо повече от гърмене на бушони

  Увеличението на бюджетните заплати не компенсира поскъпването на основни стоки.

  „Министерските оставки са нищо повече от гърмене на бушони, за да може министър-председателят да си спечели още малко политическо време на българската сцена. Ние сме искали оставките на редица министри. Държавните системи колабират. Виждаме какво се случва в здравеопазването, вътрешните работи и по темата за любимите пътища на г-н Борисов, но пътища- убийци. Държавата е неспособна да се справи.” Това заяви пред БНТ народният представител от ПГ на „БСП за България” Стоян Мирчев.

  Според него отговорността за тези проблеми я носи именно министър-председателят Бойко Борисов. „Той управлява тоталитарно. Показва, че решенията ги взима само той. Затова цялата отговорност и вина е само негова”, добави Мирчев.

  Народният представител беше категоричен, че управляващите много избирателно поемат отговорности. „В случая с катастрофата край Своге напускат трима министри, защото не могат да управляват ресорите, на които са назначени. От друга страна, министърът на правосъдието Цецка Цачева, при положение, че изгърмя Търговският регистър, че затворниците бягат от затворите, сякаш са на разходка – не подаде оставка. Министърът на земеделието Порожанов също не подаде оставка, при положение, че избиха здравите животни на хората. Тъй като напрежението от лятото стана много голямо, премиерът реши да изгори трима министри, при положение, че самите те казват, че нищо няма да се промени в политиката”, посочи Мирчев. По думите му, новите министри ще са новите бушони и нищо повече.

  Стоян Мирчев обясни, че депутатите от ПГ на „Коалиция за България” тръгват в страната, за да обсъдят с хората „Визия за България”, но пленарна зала няма да остане без тяхно присъствие. „По време на разглеждането на министерските оставки и на ветото на президента ние ще сме в пълен състав като парламентарна група в НС”, каза още той.

  По отношение на заявеното желание на управляващите да увеличат бюджетните заплати с 10% от следващата година, Мирчев го определи като ненавременно и в недостатъчен размер.

  „Увеличението на бюджетни заплати не компенсира поскъпването на основните стоки. Очаква се драстично покачване на цената на природната газ, от там следва скок на тока и всички продукти. Не се говори нищо за пенсиите, а по-голямата част от населението живее на прага на бедността или под него. За тях нищо не се говори. Увеличението на бюджетните заплати няма да се пренесе автоматично и в частния сектор”, каза той. Мирчев поясни, че прокламираният растеж от управляващите е нереалистичен, защото преките чуждестранни инвестиции са ударили дъното и единственият инвеститор у нас са емигрантите.

Оставете коментар