Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 16 Януари 2018 12:09

Нейчо Неев пред BIG5: Ега ти държавата, щом 2/3 от тол системата вече е открадната, преди да е пусната, а Борисов бил единствена алтернатива!

Само 1/3 от парите за тол системата ще се похарчат по предназначение за колчета и бариери. Другите ще бъдат източени по "рекламодателите" от екрана, които ще вземат останалите стотици милиони. С нововъведението си само ще набутат шофьорите да карат отново по черните пътища. Председателството ни в ЕС трябваше да се направи на 4-и километър. В най-скоро време България ще остане без железници и летища, които ще свършат като приватизациите на Иван Костов, коментира пред BIG5 бившият транспортен министър в правителството на Любен Беров Нейчо Неев. На него се приписва култовата фраза: "Ега ти държавата, щом аз съм ѝ вицепремиер".

- Г-н Неев, как ще коментирате подписването на тол системата? Ще оправдае ли очакванията на правителството за събиране на милиард годишно?

- Аз ще ви отговоря с въпрос. От къде ще дойдат 1 млрд. лв. с тол системата? Тя беше замислена още в началото на 90-е години. Бяхме отделили 20 млн. лв., но така и проектът не се реализира. Как си мислят, че ще стане днес, като знаем и служителите на КАТ как се държат на пътищата. Става много сложно. Това може да се случи в Унгария или в Австрия. Човек трябва да познава психологията на народа си. Резултатът ще бъде такъв, че ще ни изтласка всички да караме по черните пътивща. Няма как аз да тръгна за Септември или за Пазарджик и да платя 10-15 лв. Това е абсурд. Не сме толкова богати. За това сочи и фактът, че 90% от колите ни са над 10-годишни. Тол системата е поредното източване на пари. Резултатът, че с електронни билети ще се съберат 1 млрд. лв. от катаджиите, е абсурдно твърдение.

- Защо например не се усъвършенства винетната система?

- Винетната система беше много по-благоприятна. Сега правителството е подготвило 520 млн. лева за системата. Това се равнява на 200 км пътища. А за тези пари ще слагаш някакви бариерки и камери. Коя камера в България работи? Причините за това са две. Засичат разни чиновници, включително и кортежи на Министерския съвет, да превишават скоростта. На хората им е писнало в КАТ да гледат и да трият записи. 50% от нарушителите са хора, които вчера са се пръкнали и имат някакъв пост, и вече използва държавната машина за собствени нужди. Нещата придобиват психологически характер, а не действителността, в която живем. С тези пари можеше да се правят пътища, но качествени, а не да се премахват старите настилки и да се слагат 2 листа асфалт. Няма никакъв разум в това, което се върши, а проблемите стават все по-големи. Винетките можеше да се диференцират. В България за последните 30 години властта взеха хора, които един ден не са ходили на работа. В тях няма и капчица патриотизъм, а на всичкото отгоре трябва да знаеш какво правиш. Вижте нашия министър-председател! Всичката Мара цъфнала, а те тръгнали като големите туристи. Преди се питаше: „Момче, щом си на този пост, кажи какво ще свършиш? Онзи ден бяхте в Кувейт, в Саудитска Арабия“? Само глупости приказват. Какво ще донесеш от Саудитска Арабия… Сега щели да газифицират страната от Азербайджан. Цялата страна е опасана от тръби. Абсолютно любителска работа вършат и само се харчат някакви пари. Мъчно ми е, че в страната всичко се прави само с временни материали. Същото е и с тол системите – ще се събират дори и под сто милиона.

- Какво се случва с БДЖ? Наливат се безкрайни милиони от транспортното министерство и от Ивайло Московски, а резултатът е нулев и дори продължават задълженията?

- Когато бях министър, за една седмица БДЖ стана перфектно. Там липсват дисциплина и подход. Сега ще дадат на концесия и летището. Ще стане така, че няма да имаме нито железници, нито аеропорт. Ще стане като приватизацията на Иван Kостов и ТЕЦ-овете, които сега искат да ги будат. Въпросът с железниците е философски. Ще стане така, че ще рухне всичко, а самолетите ще кацат на съседни летища. Какви бързи влакове? Вие луди ли сте? Щели да карат със 180 км/ч. Нали циганетата вземаха само от гара Яна 2 км релсов път, а никой не ги бил видял? Първо трябва да решим как да съхраняваме и да произвеждаме собствеността си. В момента няма и способни хора, които да видят това. Голяма част от опитните и образованите хора в транспортния сектор бяха филтрирани и изгонени. Кой ще въведе дисциплина? Министър-председателят ни Бойко Борисов се изживява като вожд и май най-лесно му върви комуникацията с Македония.

- Звучите песимистично. Каква е вашата идея за излизане от апокалипсиса, който описахте?

- ГЕРБ правят нещо, но то няма стойност и за една година. На 13-и километър на Септември си изпопукахме гумите. Аз също съм потърпевш и нося в багажника си две гуми, които трябва да занеса, за да ми ги оправят. Навремето на Иван Костов му казах, че му трябва един заместник-председател, който да бъде главен инженер, който да контролира всичко, свързано с транспорта, включително и областните управители. Какво има да се управлява в един Перник, Шумен, Търговище или Ямбол, та да има 5 заместник-областни управители, а на всичкото отгоре пътят не е станал? Той трябва да знае, като възникне проблем, каква е причината. 10 години хората говорят за съдебната система и за пороците. Как да се случи всичко, след като в нея има юристи , които са завършили къде ли не? Може ли магистрат да е завършил в Благоевград, в Плевен или в училището в Симеоново и да бъде във Висшия съдебен съвет? Не може бивши съученици на висаджии и на сикаджии да заемат отговорни длъжности в държавата. Аз си мислех, че като се върнат младите лъвове от чужбина, ще успеят да свършат работа. Сега ще видите как от парите за тол системата ще се похарчат само 1/3, а 2/3 ще отидат за заплати на хората, които днес я рекламират и я пробутват в този вариант. Ще се повтори сценарият като с тецовете.

- Върнаха се Милен Велчев, Николай Василев… По техните думи са изградили блестяща финансоява и икономическа система?

- Върнаха се, дори и Симеон Сакскобургготски, който е с царско потекло. Вместо да каже: „Хора, да изчистим държавата, да я направим хубава за живеене, я рушим“? Бойко Борисов ръси бисери и не познава историята. Това не е най страшното. Страшното е, че той в момента е най-добрият, а в същото време отгоре няма никакви анализи на събитията. Представят му се проекти, с които се прибират само пари. За ремонти на сградите на съда са се дали 100 млн. лв. В същото време за $40 млн. америнаците построиха сграда с 5 подземни етажа посолтво. Значи може да се случват тези неща и за по-малко пари. Не може пред училищата да се продава алкохол и да имаме казина на всеки ъгъл, а след това да се чудим защо няма кадри. В коя друга държава имате 5 канала за порно? Този Георги Лозанов, когото разкарваха като мечка с папионка не гледаше ли телевизия? В ромските махали по цял ден се гледа само това! Освен това, навремето им казах да бутаме още първите незаконни постройки в ромските махали. Те ме контрираха, че щели да ги продават. Бяха разни момчета, които не са чели нищо, както и сегашните кадри, впрочем. Сега бутат цели цигански квартали. Как се бута цял квартал? За сметка на това се правело туризъм, изтъкват управляващите. Това не е туризъм, а развиване на проституцията. В хотелите масово се перат пари, но ние не сме способни да изперем доларите или еврото на всички трафиканти по света. Парадоксално е как ще имате 15 млн. лв., които влагате в хотел, за да сменяте чаршафи за 30-40 лв.

- Как бихте довършили фразата: „Ега ти държавата…“ днес?

- Днес тази фраза може да я каже всеки. В момента в икономиката се правят само хвърчила. В момента тези хора, които ни управляват, не могат да си вържат гащите. Да вземем НДК и председателството ни в Европейския съюя. То беше срамота да отидеш, да къртиш и да мажеш там. Трябваше председателството ни да е в парка на Четвърти километър. Там има прекрасна сграда. Изхарчиха се милиони да се сменят плочки с гранит. Навремето казвах, че историческият музей трябва да е в сградата на БНБ, а не в резиденцията на Тодор Живков. Можехме да построим нова сграда за народната банка. Това се казва мислене, а не да отидеш и да отидеш да боядисаш НДК. Направили са някакъв монумент за борците против комунистите. Така ли се гради? Със ситни буквички, които едва се четат.

- Вие въвеждате таксата за Дунав мост. Трябва ли все още да съществува?

- Тази такса я въведох за 2-3 месеца с тогавашния кмет на Русе, за да построим тоалетни, защото бяха опикали шофьорите целия град тогава. Сега имаме сини и зелени зони, които се разширяват. Фандъкова, момиче, ти не си направила един тротоар! Сложила е гумички на велоалеите… Така ли трябва да се върши работата? Освен това ни куца и земеделието. За една минутка хванах, че за толкова нафта срещу толкова декари не отговаря добивът на зърно. Елементарна сметка, която се прави на момента. През последните години на комунизма бях изпаднал в шизофрения и само си мислех кога ще падне режимът. Очаквах да станем като Австрия, например, а сега само си мисля кога ще се махна от България. В същото време – млад човек да не е луд да се върне тук? Ще го ударят по главата. В същото време имаме най-голямата полиция, която не върши работа. Не може да има дискотеки до блоковете, в курортите до почиващите, които гърмят. Дискотеки се правят извън града. Навремето имаше един синдикат Тренчо (Константин Тренчев – б.р.). Води ми някакъв миньор, който нищо не знае, но имал съветници. Питах го – Коце, дай да назначим някой от съветниците му? Той сви рамене и мълча. Това бяха и синдикатите ни, които трябваше да защитават хората.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 16 Януари 2018 12:09
  ЕКСКЛУЗИВНО В BIG5: Тежка некомпетентност и бягство от професионална отговорност на членове от Националното бюро за контрол на СРС!

  Едва 8 от общо 28 съдебни района на територията на България са били проверени по линия на контрол на използваните Специални разузнавателни средства (СРС) през 2018 година, научи ексклузивно BIG5 от настоящи служители от Бюрото за контрол на СРС.

  Комплексни проверки са били извършени единствено през февруари месец 2018 година от члена на Бюрото Огнян Атанасов (ГЕРБ), който след първоначален отказ да изпълни решение на службата и указание на председателя й Бойко Рашков, все пак с няколко седмици закъснение извършва проверки в районите Ловеч, Велико Търново, Плевен, Габрово, Бургас и Ямбол. Инцидентни проверки във връзка с конкретни случаи са били направени единствено още от самия председател на Бюрото Бойко Рашков (чиито професионални задължения в позицията му на ръководител на Бюрото не включват прякото извършване на подобно дейност) в районите на Стара Загора и Хасково. 

  Пред BIG5 служители на държавната служба по контрол на СРС разказаха още, че след предаването на годишния доклад на Бюрото на 31 май 2018 (отчитащ периода за предходната година) на редовно заседание и след решение на неговия председател Бойко Рашков, 3-мата останали членове - Огнян Атанасов (ГЕРБ), Илия Ганев (БСП) и Огнян Стоичков Янакиев (Атака) са отказали да извършват проверки в останалите съдебни райони в страната използвайки безумния за държавен служител аргумент, "и без това мандата ни изтича". По този начин със своето скандално бездействие те реално оставили без контрол и напълно непроверени над 100 структури из цялата страна.

  Нека припомним, че Националното бюро по контрол на Специалните разузнавателни средства има за своя професионална задача редовния контрол и проверки на използваните СРС-та в окръжните съдилища в страната, в окръжните прокуратури, във военните съдилища, във военните окръжни прокуратури, в областните дирекции на МВР, в Териториалните дирекции на ДАНС, както и в териториалната структура на ДАТО.

  Според източници на BIG5 от Бюрото по СРС, почти през целият си мандат Илия Ганев (БСП) и Огнян Атанасов (ГЕРБ) проявявали скандално бездействие и тежка професионална некомпетенстност, като и двамата за "5 години дори не са си включвали принтерите в кабинетите", разказват свидетели на дейността им или по-скоро на липсата на такава.

  На заседание през септември месец тази година Ганев, Стоичков и Атанасов отново отказали да изпълнят законовите си задължения, криейки се зад приключващия мандат. Вследствие на това тяхно бездействие само на територията на София останали непроверени близо 50 специализирани служби.

  Нека припомним също, че именно тази седмица на парламента предстои да избере нов състав и ръководство на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Преди дни парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения изслуша кандидатите и прие да предложи в пленарна зала за състава на шестчленното бюро досегашният му ръководител Бойко Рашков и Илия Ганев - кандидатури на БСП, Огнян Стоичков, предложен от "Обединените патриоти" - "Атака", Пламен Иванов, кандидатура на "Воля", Илко Желязков, кандидатура на ДПС и Огнян Атанасов, кандидатура на ГЕРБ. За зам.-председател ще бъде предложен Илко Желязков, а за председателския пост кандидатурите на досегашния шеф на Бюрото Бойко Рашков, действащият член на Бюрото Огнян Стоичков и Пламен Иванов от "Воля". Решението бе взето с 6 гласа "за", нито един "против" и без въздържали се.

  Всъщност освен в крайното безхаберие към професионалните ангажименти на някои от досегашните членове, скандалът в предстоящия избор се съдържа и във факта, че единствено Бойко Рашков е с необходимата професионална компетенция за поста председател, особено предвид европейските препоръки членове на подобни органи да имат ценза и статута на съдии от ВКС. В същото време обаче, поради своята политическа независимост Рашков се явява политически неудобен за „партийните централи“, а за мястото му пък точат зъби лица с крайно неподходящат за тази служба служебен бекграунд.

  Кандидатурата на Илия Ганев за член на Бюрото по контрол на СРС пък е направо комична предвид факта, че той е завършил магистратура със специалност „Механизация и автоматизация на горското стопанство и дърводобива“, а после е бил обикновен пожарникар, а кандидатът на Веселин Марешки и "Воля" ни в клин, ни в ръкав, макар и да е служител от ДАНС директно се цели в председателския пост.

  Любопитен факт е, че всеки един член на Националното бюро по контрол на специалните разузнавателни средства получава нетно около 5 500 лева месечно. Факт, който още повече вдига градуса на недоволство от отказа на досегашни негови членове да свършат законната си работа.

  Очaквайте още по темата в BIG5:

  - Заради бездействието на членове на Бюрото по контрол на СРС вече 3 месеца се усоетява проверката на лидер на политическа партия

  - Отново заради безхаберието на 2-ма члена на службата вече месеци наред няколко български депутата остават без отговор – използвани ли са СРС-та срещу тях?

  - Има ли лидер на политическа партия подал молба за проверка, която умишлено се бави от членове на Бюрото? 

  - Кой е лидерът на политическа партия, който е накарал своя представител в Бюрото да спре Бойко Рашков и проверките му в ДАНС?

  BIG5.BG

 • Вторник, 16 Януари 2018 12:09
  ГЕРБ и ДПС вадят общинските съветници от антикорупционния закон

  Нов законопроект на Данаил Кирилов и Хамид Хамид дава още повече репресивни правомощия на антикорупционната комисия

 • Вторник, 16 Януари 2018 12:09
  Кирил Добрев: Предлагам всички снегорини да се съберат в София и да стачкуват срещу БСП!

  Десислава Атанасова да не пита кой чисти пътищата, а как са проведени търговете – тези, които строят пътища, са същите, които ги почистват, заяви зам.-председателят на левицата.

  Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пусна в неделя пост във фейсбук заради липсващото снегопочистване и два часа по-късно го свали. "Г-жо Атанасова, не питайте кой чисти пътищата, а как са проведени търговете – тези, които строят пътища, са същите, които ги почистват, а как са проведени търговете”, каза на извънредна пресконференция на "Позитано" 20 зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

  Изказването на Добрев е по повод публикация на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова във "Фейсбук": "Три часа от Благоевград до София. АПИ, кой почиства тази магистрала? Имена? Писна ми Борисов и ГЕРБ да са виновни!".

  „Тези са същите, на които дадохте 1,3 млрд. лв, за да си приберат техниката. Не питайте кой чисти, а как са проведени търговете, защото ако бяха проведени нормално в една нормална държава, щеше да спечелят най-добрите и пътищата щяха да са качествени и почистването нямаше да е на това ниво“, подчерта Добрев.

Оставете коментар