Събота, 23 Юни 2018
Вторник, 16 Януари 2018 12:09

Нейчо Неев пред BIG5: Ега ти държавата, щом 2/3 от тол системата вече е открадната, преди да е пусната, а Борисов бил единствена алтернатива!

Само 1/3 от парите за тол системата ще се похарчат по предназначение за колчета и бариери. Другите ще бъдат източени по "рекламодателите" от екрана, които ще вземат останалите стотици милиони. С нововъведението си само ще набутат шофьорите да карат отново по черните пътища. Председателството ни в ЕС трябваше да се направи на 4-и километър. В най-скоро време България ще остане без железници и летища, които ще свършат като приватизациите на Иван Костов, коментира пред BIG5 бившият транспортен министър в правителството на Любен Беров Нейчо Неев. На него се приписва култовата фраза: "Ега ти държавата, щом аз съм ѝ вицепремиер".

- Г-н Неев, как ще коментирате подписването на тол системата? Ще оправдае ли очакванията на правителството за събиране на милиард годишно?

- Аз ще ви отговоря с въпрос. От къде ще дойдат 1 млрд. лв. с тол системата? Тя беше замислена още в началото на 90-е години. Бяхме отделили 20 млн. лв., но така и проектът не се реализира. Как си мислят, че ще стане днес, като знаем и служителите на КАТ как се държат на пътищата. Става много сложно. Това може да се случи в Унгария или в Австрия. Човек трябва да познава психологията на народа си. Резултатът ще бъде такъв, че ще ни изтласка всички да караме по черните пътивща. Няма как аз да тръгна за Септември или за Пазарджик и да платя 10-15 лв. Това е абсурд. Не сме толкова богати. За това сочи и фактът, че 90% от колите ни са над 10-годишни. Тол системата е поредното източване на пари. Резултатът, че с електронни билети ще се съберат 1 млрд. лв. от катаджиите, е абсурдно твърдение.

- Защо например не се усъвършенства винетната система?

- Винетната система беше много по-благоприятна. Сега правителството е подготвило 520 млн. лева за системата. Това се равнява на 200 км пътища. А за тези пари ще слагаш някакви бариерки и камери. Коя камера в България работи? Причините за това са две. Засичат разни чиновници, включително и кортежи на Министерския съвет, да превишават скоростта. На хората им е писнало в КАТ да гледат и да трият записи. 50% от нарушителите са хора, които вчера са се пръкнали и имат някакъв пост, и вече използва държавната машина за собствени нужди. Нещата придобиват психологически характер, а не действителността, в която живем. С тези пари можеше да се правят пътища, но качествени, а не да се премахват старите настилки и да се слагат 2 листа асфалт. Няма никакъв разум в това, което се върши, а проблемите стават все по-големи. Винетките можеше да се диференцират. В България за последните 30 години властта взеха хора, които един ден не са ходили на работа. В тях няма и капчица патриотизъм, а на всичкото отгоре трябва да знаеш какво правиш. Вижте нашия министър-председател! Всичката Мара цъфнала, а те тръгнали като големите туристи. Преди се питаше: „Момче, щом си на този пост, кажи какво ще свършиш? Онзи ден бяхте в Кувейт, в Саудитска Арабия“? Само глупости приказват. Какво ще донесеш от Саудитска Арабия… Сега щели да газифицират страната от Азербайджан. Цялата страна е опасана от тръби. Абсолютно любителска работа вършат и само се харчат някакви пари. Мъчно ми е, че в страната всичко се прави само с временни материали. Същото е и с тол системите – ще се събират дори и под сто милиона.

- Какво се случва с БДЖ? Наливат се безкрайни милиони от транспортното министерство и от Ивайло Московски, а резултатът е нулев и дори продължават задълженията?

- Когато бях министър, за една седмица БДЖ стана перфектно. Там липсват дисциплина и подход. Сега ще дадат на концесия и летището. Ще стане така, че няма да имаме нито железници, нито аеропорт. Ще стане като приватизацията на Иван Kостов и ТЕЦ-овете, които сега искат да ги будат. Въпросът с железниците е философски. Ще стане така, че ще рухне всичко, а самолетите ще кацат на съседни летища. Какви бързи влакове? Вие луди ли сте? Щели да карат със 180 км/ч. Нали циганетата вземаха само от гара Яна 2 км релсов път, а никой не ги бил видял? Първо трябва да решим как да съхраняваме и да произвеждаме собствеността си. В момента няма и способни хора, които да видят това. Голяма част от опитните и образованите хора в транспортния сектор бяха филтрирани и изгонени. Кой ще въведе дисциплина? Министър-председателят ни Бойко Борисов се изживява като вожд и май най-лесно му върви комуникацията с Македония.

- Звучите песимистично. Каква е вашата идея за излизане от апокалипсиса, който описахте?

- ГЕРБ правят нещо, но то няма стойност и за една година. На 13-и километър на Септември си изпопукахме гумите. Аз също съм потърпевш и нося в багажника си две гуми, които трябва да занеса, за да ми ги оправят. Навремето на Иван Костов му казах, че му трябва един заместник-председател, който да бъде главен инженер, който да контролира всичко, свързано с транспорта, включително и областните управители. Какво има да се управлява в един Перник, Шумен, Търговище или Ямбол, та да има 5 заместник-областни управители, а на всичкото отгоре пътят не е станал? Той трябва да знае, като възникне проблем, каква е причината. 10 години хората говорят за съдебната система и за пороците. Как да се случи всичко, след като в нея има юристи , които са завършили къде ли не? Може ли магистрат да е завършил в Благоевград, в Плевен или в училището в Симеоново и да бъде във Висшия съдебен съвет? Не може бивши съученици на висаджии и на сикаджии да заемат отговорни длъжности в държавата. Аз си мислех, че като се върнат младите лъвове от чужбина, ще успеят да свършат работа. Сега ще видите как от парите за тол системата ще се похарчат само 1/3, а 2/3 ще отидат за заплати на хората, които днес я рекламират и я пробутват в този вариант. Ще се повтори сценарият като с тецовете.

- Върнаха се Милен Велчев, Николай Василев… По техните думи са изградили блестяща финансоява и икономическа система?

- Върнаха се, дори и Симеон Сакскобургготски, който е с царско потекло. Вместо да каже: „Хора, да изчистим държавата, да я направим хубава за живеене, я рушим“? Бойко Борисов ръси бисери и не познава историята. Това не е най страшното. Страшното е, че той в момента е най-добрият, а в същото време отгоре няма никакви анализи на събитията. Представят му се проекти, с които се прибират само пари. За ремонти на сградите на съда са се дали 100 млн. лв. В същото време за $40 млн. америнаците построиха сграда с 5 подземни етажа посолтво. Значи може да се случват тези неща и за по-малко пари. Не може пред училищата да се продава алкохол и да имаме казина на всеки ъгъл, а след това да се чудим защо няма кадри. В коя друга държава имате 5 канала за порно? Този Георги Лозанов, когото разкарваха като мечка с папионка не гледаше ли телевизия? В ромските махали по цял ден се гледа само това! Освен това, навремето им казах да бутаме още първите незаконни постройки в ромските махали. Те ме контрираха, че щели да ги продават. Бяха разни момчета, които не са чели нищо, както и сегашните кадри, впрочем. Сега бутат цели цигански квартали. Как се бута цял квартал? За сметка на това се правело туризъм, изтъкват управляващите. Това не е туризъм, а развиване на проституцията. В хотелите масово се перат пари, но ние не сме способни да изперем доларите или еврото на всички трафиканти по света. Парадоксално е как ще имате 15 млн. лв., които влагате в хотел, за да сменяте чаршафи за 30-40 лв.

- Как бихте довършили фразата: „Ега ти държавата…“ днес?

- Днес тази фраза може да я каже всеки. В момента в икономиката се правят само хвърчила. В момента тези хора, които ни управляват, не могат да си вържат гащите. Да вземем НДК и председателството ни в Европейския съюя. То беше срамота да отидеш, да къртиш и да мажеш там. Трябваше председателството ни да е в парка на Четвърти километър. Там има прекрасна сграда. Изхарчиха се милиони да се сменят плочки с гранит. Навремето казвах, че историческият музей трябва да е в сградата на БНБ, а не в резиденцията на Тодор Живков. Можехме да построим нова сграда за народната банка. Това се казва мислене, а не да отидеш и да отидеш да боядисаш НДК. Направили са някакъв монумент за борците против комунистите. Така ли се гради? Със ситни буквички, които едва се четат.

- Вие въвеждате таксата за Дунав мост. Трябва ли все още да съществува?

- Тази такса я въведох за 2-3 месеца с тогавашния кмет на Русе, за да построим тоалетни, защото бяха опикали шофьорите целия град тогава. Сега имаме сини и зелени зони, които се разширяват. Фандъкова, момиче, ти не си направила един тротоар! Сложила е гумички на велоалеите… Така ли трябва да се върши работата? Освен това ни куца и земеделието. За една минутка хванах, че за толкова нафта срещу толкова декари не отговаря добивът на зърно. Елементарна сметка, която се прави на момента. През последните години на комунизма бях изпаднал в шизофрения и само си мислех кога ще падне режимът. Очаквах да станем като Австрия, например, а сега само си мисля кога ще се махна от България. В същото време – млад човек да не е луд да се върне тук? Ще го ударят по главата. В същото време имаме най-голямата полиция, която не върши работа. Не може да има дискотеки до блоковете, в курортите до почиващите, които гърмят. Дискотеки се правят извън града. Навремето имаше един синдикат Тренчо (Константин Тренчев – б.р.). Води ми някакъв миньор, който нищо не знае, но имал съветници. Питах го – Коце, дай да назначим някой от съветниците му? Той сви рамене и мълча. Това бяха и синдикатите ни, които трябваше да защитават хората.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 16 Януари 2018 12:09
  Бивш премиер и посланици на разпит в спецсъда

  Четирима посланици, сред които и бившият премиер Марин Райков се явиха един след друг като свидетели по дело срещу бившия зам. външен министър Христо Ангеличин в спецсъда. Той е подсъдим, че през 2016 г. наредил на 12 посолства да закупят телефонни централи от посочената от него фирма “Балкантел”, която според прокуратурата нямала капацитет и нужните сертификати, за да изпълни поръчката. Целта на Ангеличин била да облагодетелства дружеството с 429 422 евро, но щети не настъпили, съобщи 24 часа. 

  Посланичката в Белгия Мая Добрева разказа, че на 22 ноември 2016 г. в посолството получили указание от МВнР да преведат 35 хил. лв. за закупуване на телефонни централи. “Не сме правили заявка. Притесних се, нямахме толкова пари в нашия бюджет, но и не можем да не изпълним указанието”, каза Добрева. И добави, че в посолството не разговаряли по телефони, тъй като служителите били общо 4, а трима седели на 2 м един от друг. Добрева не превела пари, защото излязла в отпуск, а междувременно от МВнР се отказали от централите.

  Тя се учуди защо за посолството в Брюксел били предвидени 12 апарата при положение, че служителите били 4-ма, а освен това в Белгия интернет услугите били много по-назад от България. “Имаме планове на мобилни си телефони 10 ч да говорим безплатно”, каза Добрева. Посочи, че ако е трябвало да закупуват нови централи, щели да плащат големи неустойки за прекратени договори с местни мобилни доставчици.

  Райков също потвърди, че в Рим получили указание от МВнР да платят за централи. “Нямаме опция да не го изпълним. То е подписано от главния секретар на министерството и е консултирано с дирекция “Сигурност”, каза ексслужебният премиер. Три месеца преди да получи грамата от Външно, той пратил искане до София за подмяна на централи във връзка с предстоящото тогава председателство на България на Съвета на ЕС.

  “Когато българин се обади в посолството, той остава с впечатление, че телефон не му се вдига. Така е в 80% от случаите. Системата блокира”, описа състоянието на телефоните в Рим Райков. Добави, че няма опция да се записва обаждане или да се приема повече от едно. Прокурор М. Димитрова го запита: “Защо тогава не сте сменили централите си?". “Как да ги сменим, след като сме в тази зала”, отвърна Райков. Шеговито се намеси и адвокатът на Ангеличин Христо Ботев: “Заради прокуратурата!”

  Ради Найденов също не скри какви са неудобствата на мисията в Германия. Той каза, че нуждата от модерни телефонни централи е голяма, давайки пример, че когато наши дипломати набират други номера, обаждането за отсрещната страна се отчитало като анонимно. Разпитът на Найденов завърши с думите за стари тръби в посолството и нужда от нова сграда.

 • Вторник, 16 Януари 2018 12:09
  Елена Йончева: Всеки вот на недоверие срещу шайката от ГЕРБ е закъснял

  "Всеки вот на недоверие към кабинета Борисов, е закъснял. Това е начин да поставим проблемите, за да може българският избирател да знае какво се случва в държавата". Това заяви пред БТВ депутатът от БСП Елена Йончева. 

  "Ние нямаме друг изход, освен вот на недоверие. Един бивш депутат на ГЕРБ нарече партията преди да влезе в парламента "шайка", което значи престъпна група", припомни журналистката.

  "Полицията няма самочуствие, няма достойнство. Заплатите им са ниски. Хората бягат от системата, защото един охранител на мутра взима 2 500 лева. С какво самочувствие ще работи полицаят? Какъв е изходът, специалистите трябва да кажат", каза още Йончева.

  "У нас има най-ниските заплати, най-ниските пенсии, хората едвам оцеляват. България пропада, хората не издържат вече. Мечтата на всеки човек е да се махне от България", посочи депутатът от БСП.

 • Вторник, 16 Януари 2018 12:09
  Владимир Кузов и Мартин Карбовски влизат във ВИП Брадър?

  Източници на BIG5 разкриха любопитна информация около новия сезон на реалити предаването ВИП Брадър. От екипа на предаването обмислят да преговарят с нашумелия напоследък бивш депутат Владимир Кузов, за да вдигнат рейтинга на шоуто. Преди няколко седмици, както BIG5 първи писа, той стана член на ДПС, но малко след това се раздели с партията на Ахмед Доган.

  За да стане още по-интересно предаването, продуцентите се двоумят, дали да не предложат участие и на Мартин Карбовски. Ъндърграунд журналистът досега не се е изказвал негативно срещу реалити форматите. Единствената спънка е, че брадърите живеят пред камерите на Нова ТВ, докато Карбовски работи в конкурентната БТВ. Ако двамата влязат обаче, ще се вдигне рейтингът не само на реалитито, а и на „Господари на ефира“, които ще имат материал за месеци напред.

  За потенциални участници се спрягаха Васил Найденов и Георги Христов. Васко Кеца първоначално е приел да влезе в къщата срещу 250 бона, но след това се е отказал, пишат таблоиди. Жоро Христов пък на секундата отрязал продуцентите и им казал в прав текст, че има достатъчно ангажименти, за да се занимава със сеирджии.

Оставете коментар