Вторник, 18 Декември 2018
Четвъртък, 25 Януари 2018 15:06

Жельо Бойчев пред BIG5: Само хора със специални дарби могат да се ориентират в позициите на ГЕРБ, протестите, които ще свалят кабинета, няма да са на БСП, а на хората

Ескалацията в много сектори вече е нетърпима. Няма как това да не предизвика напрежение сред народа. Премиерът се скри от депутатите, което е в разрез с демократичните ценности, които го задължават да говори с народа си, а не да се крие. От ГЕРБ няма за какво да се сърдят на Румен Радев. Той им описа картинката в държавата. Който не му вярва, да се разходи в из страната, заяви пред BIG5 депутатът от БСП Жельо Бойчев.


- Г-н Бойчев, изместиха ли Истанбулската конвенция и европредседателството останалите вътрешнополитически теми в парламента?

- Проучванията много ясно показват кои са темите, които вълнуват българските граждани. Корупцията е една от тях. Народът е с ясното разбиране, че корупцията го лишава от перспектива в страната и от по-добро бъдеще, води до бедност и до престъпност. Относно факта, че темата, свързана с Истанбулската конвеция измести останалите, смятам, че тя също е важна, тъй като става дума за ценностен дебат. Това са въпроси, които пряко касаят всеки един гражданин, традициите, които имаме и изповядваме. Още повече, че хората са гневни, защото се направи опит тази конвенция да се приеме тихомълком от Министерски съвет, а целият дебат да бъде максимално претупан. Здравеопазването, образованието, сигурността, социалната политика няма как да не бъдат сред важните теми, които са на дневен ред и не може да бъдат изместени. Именно това ни е работата в парламента. Очаквайте като опозиция да сме още по-активни по тези въпроси. Още повече, че европредседателството ни не може да бъде като параван за болните въпроси на обществото. Верният път е да търсим решения и чрез това председателство.

- Успяха ли да отвърнат на "обидата", както приеха речта на президента Румен Радев, от страна на управляващото мнозинство, като коментираха, че не е казал нищо за своето управление, а е направил анализ на ГЕРБ?

- Аз не видях нищо грешно, нито обидно, което е казал държавният глава още от началото на своя мандат. Той отново показа, че е човек, който не говори излишно и намира точните думи. Румен Радев показа истинската картина в държавата. Ако на някого това не му харесва, най-малкото може да се разходи из страната и да види как живеят хората. Аз съм удовлетворен, че след първата година от мандата си Румен Радев държи на обещанията си, които направи по време на кампанията си. Властта се дразни най-много, че държавният глава застава на страната на хората. Много по-различна е картината от тази, в която ГЕРБ си назначи човек на „Дондуков“ 2.

- Румен Радев обаче обобщи в речта си грешки на целия парламент. Какви са пропуските на опозицията, които вие чухте от „Дондуков“ 2?

- Разбира се, трябва да направим анализ и на нашата работа. Още много неща можехме да направим и от наша страна в Народното събрание. Това, което направи като констатация Румен Радев, ние също сме го казвали неколкократно – че по време на управлението на ГЕРБ се опитват да принизят институцията. Припомням ви, че парламентът започна работа с едно много ниско ниво и с езика на омразата, които бяха наложени от управляващото мнозинство. В много ситуации, в десетки случаи видяхме, че Народното събрание не е органът, който взима решения, както би трябвало да се случва в парламентарна република. В случаите обаче премиерът Бойко Борисов се намесваше и дебатите в пленарна зала бяха предрешени. Последните случаи са гласуването на бюджета и мораториума на лекарствата. Освен това, какво уважение трябва да има към парламента, след като министър-председателят демонстративно не присъства на дебатите за вот на недоверие и на неговото гласуване. Конституцията много ясно казва, че министър-председателят се избира от парламента. Той е пряко отговорен за действията на правителството. Всичко това се вижда от българските граждани и се отразява по този начин върху Народното събрание.

- Това стратегически ход ли беше от страна на Бойко Борисов, който се опита с отсъствието да омаловажи вота на недоверие?

- Именно това не мога да разбера, защото е смисълът на демокрацията – да излезеш и да обясниш с аргументи тезите си пред българското общество, защото подобен тип проблеми са чувствителни. Не ми се иска да вярвам, че проблемите с корупцията не са важни за министър-председателя. Смисълът на демокрацията е да се обяснява и да се говори пред народа, а не с вас да гадаем кой какво си мислел да направи.

- Депутатите от ГЕРБ размислиха за Истанбулската конвенция и отложиха гласуването ѝ. Какво предстои от тук нататък в парламента?

- Ще ви помоля да не ме надценявате толкова много, защото е много трудно човек да се ориентира в позициите на ГЕРБ. В рамките на няколко дни те си променят тезите. Първо - като правителство те ратифицираха конвенцията тайно, без да ни запознаят с важни документи като пояснителната декларация. След реакцията на всички вероизповедания и на нашата активна позиция отново имаме промяна в плана им и предложение за нови дебати, които трябва да се направят със съответните документи. Затова ние предложихме да се направи един референдум, който да се проведе с предварителна кампания „за“ и „против“ конвенцията. За съжаление ГЕРБ и правителството не можаха да организират обществена дискусия. По-скоро имаше стремеж въпросът да бъде максимално бързо приключен, но виждате, че не се получи.

- Корнелия Нинова помоли Мая Манолова да не коментира политиката на БСП. Има ли задаващо се напрежение в левицата?

- В партията винаги е имало различни мнения и това е силата на БСП, която ѝ е дала възможност да оцелее при всички превратности на историята. Голямото предизвикателство пред нас е да превърнем многообразието в сила. Надявам се всички колеги да проявят нужната отговорност и мъдрост със своето поведение, защото виждаме, че правителството, което ни управлява в момента генерира единствено скандали и нестабилност. За всички е ясно, че то няма да изкара своя мандат. Алтернативата, която представяме, трябва да получи максималното одобрение от българските граждани и това е нашата цел.

- След неуспешния вот на недоверие какви стъпки ще предприемете за сваляне на правителството? Може ли в най-скоро време да очакваме нови протести?

- БСП, както виждате, задава дневния ред и ние работим за това, което сме представили в предизборната си кампания. Продължаваме да поставяме злободневните проблеми като бедността и здравеопазването. БСП ще продължи да изгражда своята ясна управленска алтернатива. Сегашният икономически модел трябва да бъде променен. Що се отнася до простестите, те няма да бъдат от наша страна, а от страна на хората. Ескалацията в много сектори вече е нетърпима за хората. Няма как това да не предизвика напрежение. Виждаме, че още от началото на годината видяхме серия от протести от страна на научните среди, на сектора за сигурност. Отлагането на проблемите не се приема от хората, които са готови да си отстояват ясно правата.

Интервю ба Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 25 Януари 2018 15:06
  ЕКСКЛУЗИВНО В BIG5: Тежка некомпетентност и бягство от професионална отговорност на членове от Националното бюро за контрол на СРС!

  Едва 8 от общо 28 съдебни района на територията на България са били проверени по линия на контрол на използваните Специални разузнавателни средства (СРС) през 2018 година, научи ексклузивно BIG5 от настоящи служители от Бюрото за контрол на СРС.

  Комплексни проверки са били извършени единствено през февруари месец 2018 година от члена на Бюрото Огнян Атанасов (ГЕРБ), който след първоначален отказ да изпълни решение на службата и указание на председателя й Бойко Рашков, все пак с няколко седмици закъснение извършва проверки в районите Ловеч, Велико Търново, Плевен, Габрово, Бургас и Ямбол. Инцидентни проверки във връзка с конкретни случаи са били направени единствено още от самия председател на Бюрото Бойко Рашков (чиито професионални задължения в позицията му на ръководител на Бюрото не включват прякото извършване на подобно дейност) в районите на Стара Загора и Хасково. 

  Пред BIG5 служители на държавната служба по контрол на СРС разказаха още, че след предаването на годишния доклад на Бюрото на 31 май 2018 (отчитащ периода за предходната година) на редовно заседание и след решение на неговия председател Бойко Рашков, 3-мата останали членове - Огнян Атанасов (ГЕРБ), Илия Ганев (БСП) и Огнян Стоичков Янакиев (Атака) са отказали да извършват проверки в останалите съдебни райони в страната използвайки безумния за държавен служител аргумент, "и без това мандата ни изтича". По този начин със своето скандално бездействие те реално оставили без контрол и напълно непроверени над 100 структури из цялата страна.

  Нека припомним, че Националното бюро по контрол на Специалните разузнавателни средства има за своя професионална задача редовния контрол и проверки на използваните СРС-та в окръжните съдилища в страната, в окръжните прокуратури, във военните съдилища, във военните окръжни прокуратури, в областните дирекции на МВР, в Териториалните дирекции на ДАНС, както и в териториалната структура на ДАТО.

  Според източници на BIG5 от Бюрото по СРС, почти през целият си мандат Илия Ганев (БСП) и Огнян Атанасов (ГЕРБ) проявявали скандално бездействие и тежка професионална некомпетенстност, като и двамата за "5 години дори не са си включвали принтерите в кабинетите", разказват свидетели на дейността им или по-скоро на липсата на такава.

  На заседание през септември месец тази година Ганев, Стоичков и Атанасов отново отказали да изпълнят законовите си задължения, криейки се зад приключващия мандат. Вследствие на това тяхно бездействие само на територията на София останали непроверени близо 50 специализирани служби.

  Нека припомним също, че именно тази седмица на парламента предстои да избере нов състав и ръководство на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Преди дни парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения изслуша кандидатите и прие да предложи в пленарна зала за състава на шестчленното бюро досегашният му ръководител Бойко Рашков и Илия Ганев - кандидатури на БСП, Огнян Стоичков, предложен от "Обединените патриоти" - "Атака", Пламен Иванов, кандидатура на "Воля", Илко Желязков, кандидатура на ДПС и Огнян Атанасов, кандидатура на ГЕРБ. За зам.-председател ще бъде предложен Илко Желязков, а за председателския пост кандидатурите на досегашния шеф на Бюрото Бойко Рашков, действащият член на Бюрото Огнян Стоичков и Пламен Иванов от "Воля". Решението бе взето с 6 гласа "за", нито един "против" и без въздържали се.

  Всъщност освен в крайното безхаберие към професионалните ангажименти на някои от досегашните членове, скандалът в предстоящия избор се съдържа и във факта, че единствено Бойко Рашков е с необходимата професионална компетенция за поста председател, особено предвид европейските препоръки членове на подобни органи да имат ценза и статута на съдии от ВКС. В същото време обаче, поради своята политическа независимост Рашков се явява политически неудобен за „партийните централи“, а за мястото му пък точат зъби лица с крайно неподходящат за тази служба служебен бекграунд.

  Кандидатурата на Илия Ганев за член на Бюрото по контрол на СРС пък е направо комична предвид факта, че той е завършил магистратура със специалност „Механизация и автоматизация на горското стопанство и дърводобива“, а после е бил обикновен пожарникар, а кандидатът на Веселин Марешки и "Воля" ни в клин, ни в ръкав, макар и да е служител от ДАНС директно се цели в председателския пост.

  Любопитен факт е, че всеки един член на Националното бюро по контрол на специалните разузнавателни средства получава нетно около 5 500 лева месечно. Факт, който още повече вдига градуса на недоволство от отказа на досегашни негови членове да свършат законната си работа.

  Очaквайте още по темата в BIG5:

  - Заради бездействието на членове на Бюрото по контрол на СРС вече 3 месеца се усоетява проверката на лидер на политическа партия

  - Отново заради безхаберието на 2-ма члена на службата вече месеци наред няколко български депутата остават без отговор – използвани ли са СРС-та срещу тях?

  - Има ли лидер на политическа партия подал молба за проверка, която умишлено се бави от членове на Бюрото? 

  - Кой е лидерът на политическа партия, който е накарал своя представител в Бюрото да спре Бойко Рашков и проверките му в ДАНС?

  BIG5.BG

 • Четвъртък, 25 Януари 2018 15:06
  БСП: Заради отношенията между Бойко Борисов и Сашо Дончев ще пострада националният ни интерес

  Корнелия Нинова: Призовавам Борисов както не е искал да се приватизира „Булгартрансгаз“ , така да спре и концесията на летище „София“

 • Четвъртък, 25 Януари 2018 15:06
  ГЕРБ и ДПС вадят общинските съветници от антикорупционния закон

  Нов законопроект на Данаил Кирилов и Хамид Хамид дава още повече репресивни правомощия на антикорупционната комисия

Оставете коментар