Понеделник, 20 Август 2018
Четвъртък, 25 Януари 2018 15:06

Жельо Бойчев пред BIG5: Само хора със специални дарби могат да се ориентират в позициите на ГЕРБ, протестите, които ще свалят кабинета, няма да са на БСП, а на хората

Ескалацията в много сектори вече е нетърпима. Няма как това да не предизвика напрежение сред народа. Премиерът се скри от депутатите, което е в разрез с демократичните ценности, които го задължават да говори с народа си, а не да се крие. От ГЕРБ няма за какво да се сърдят на Румен Радев. Той им описа картинката в държавата. Който не му вярва, да се разходи в из страната, заяви пред BIG5 депутатът от БСП Жельо Бойчев.


- Г-н Бойчев, изместиха ли Истанбулската конвенция и европредседателството останалите вътрешнополитически теми в парламента?

- Проучванията много ясно показват кои са темите, които вълнуват българските граждани. Корупцията е една от тях. Народът е с ясното разбиране, че корупцията го лишава от перспектива в страната и от по-добро бъдеще, води до бедност и до престъпност. Относно факта, че темата, свързана с Истанбулската конвеция измести останалите, смятам, че тя също е важна, тъй като става дума за ценностен дебат. Това са въпроси, които пряко касаят всеки един гражданин, традициите, които имаме и изповядваме. Още повече, че хората са гневни, защото се направи опит тази конвенция да се приеме тихомълком от Министерски съвет, а целият дебат да бъде максимално претупан. Здравеопазването, образованието, сигурността, социалната политика няма как да не бъдат сред важните теми, които са на дневен ред и не може да бъдат изместени. Именно това ни е работата в парламента. Очаквайте като опозиция да сме още по-активни по тези въпроси. Още повече, че европредседателството ни не може да бъде като параван за болните въпроси на обществото. Верният път е да търсим решения и чрез това председателство.

- Успяха ли да отвърнат на "обидата", както приеха речта на президента Румен Радев, от страна на управляващото мнозинство, като коментираха, че не е казал нищо за своето управление, а е направил анализ на ГЕРБ?

- Аз не видях нищо грешно, нито обидно, което е казал държавният глава още от началото на своя мандат. Той отново показа, че е човек, който не говори излишно и намира точните думи. Румен Радев показа истинската картина в държавата. Ако на някого това не му харесва, най-малкото може да се разходи из страната и да види как живеят хората. Аз съм удовлетворен, че след първата година от мандата си Румен Радев държи на обещанията си, които направи по време на кампанията си. Властта се дразни най-много, че държавният глава застава на страната на хората. Много по-различна е картината от тази, в която ГЕРБ си назначи човек на „Дондуков“ 2.

- Румен Радев обаче обобщи в речта си грешки на целия парламент. Какви са пропуските на опозицията, които вие чухте от „Дондуков“ 2?

- Разбира се, трябва да направим анализ и на нашата работа. Още много неща можехме да направим и от наша страна в Народното събрание. Това, което направи като констатация Румен Радев, ние също сме го казвали неколкократно – че по време на управлението на ГЕРБ се опитват да принизят институцията. Припомням ви, че парламентът започна работа с едно много ниско ниво и с езика на омразата, които бяха наложени от управляващото мнозинство. В много ситуации, в десетки случаи видяхме, че Народното събрание не е органът, който взима решения, както би трябвало да се случва в парламентарна република. В случаите обаче премиерът Бойко Борисов се намесваше и дебатите в пленарна зала бяха предрешени. Последните случаи са гласуването на бюджета и мораториума на лекарствата. Освен това, какво уважение трябва да има към парламента, след като министър-председателят демонстративно не присъства на дебатите за вот на недоверие и на неговото гласуване. Конституцията много ясно казва, че министър-председателят се избира от парламента. Той е пряко отговорен за действията на правителството. Всичко това се вижда от българските граждани и се отразява по този начин върху Народното събрание.

- Това стратегически ход ли беше от страна на Бойко Борисов, който се опита с отсъствието да омаловажи вота на недоверие?

- Именно това не мога да разбера, защото е смисълът на демокрацията – да излезеш и да обясниш с аргументи тезите си пред българското общество, защото подобен тип проблеми са чувствителни. Не ми се иска да вярвам, че проблемите с корупцията не са важни за министър-председателя. Смисълът на демокрацията е да се обяснява и да се говори пред народа, а не с вас да гадаем кой какво си мислел да направи.

- Депутатите от ГЕРБ размислиха за Истанбулската конвенция и отложиха гласуването ѝ. Какво предстои от тук нататък в парламента?

- Ще ви помоля да не ме надценявате толкова много, защото е много трудно човек да се ориентира в позициите на ГЕРБ. В рамките на няколко дни те си променят тезите. Първо - като правителство те ратифицираха конвенцията тайно, без да ни запознаят с важни документи като пояснителната декларация. След реакцията на всички вероизповедания и на нашата активна позиция отново имаме промяна в плана им и предложение за нови дебати, които трябва да се направят със съответните документи. Затова ние предложихме да се направи един референдум, който да се проведе с предварителна кампания „за“ и „против“ конвенцията. За съжаление ГЕРБ и правителството не можаха да организират обществена дискусия. По-скоро имаше стремеж въпросът да бъде максимално бързо приключен, но виждате, че не се получи.

- Корнелия Нинова помоли Мая Манолова да не коментира политиката на БСП. Има ли задаващо се напрежение в левицата?

- В партията винаги е имало различни мнения и това е силата на БСП, която ѝ е дала възможност да оцелее при всички превратности на историята. Голямото предизвикателство пред нас е да превърнем многообразието в сила. Надявам се всички колеги да проявят нужната отговорност и мъдрост със своето поведение, защото виждаме, че правителството, което ни управлява в момента генерира единствено скандали и нестабилност. За всички е ясно, че то няма да изкара своя мандат. Алтернативата, която представяме, трябва да получи максималното одобрение от българските граждани и това е нашата цел.

- След неуспешния вот на недоверие какви стъпки ще предприемете за сваляне на правителството? Може ли в най-скоро време да очакваме нови протести?

- БСП, както виждате, задава дневния ред и ние работим за това, което сме представили в предизборната си кампания. Продължаваме да поставяме злободневните проблеми като бедността и здравеопазването. БСП ще продължи да изгражда своята ясна управленска алтернатива. Сегашният икономически модел трябва да бъде променен. Що се отнася до простестите, те няма да бъдат от наша страна, а от страна на хората. Ескалацията в много сектори вече е нетърпима за хората. Няма как това да не предизвика напрежение. Виждаме, че още от началото на годината видяхме серия от протести от страна на научните среди, на сектора за сигурност. Отлагането на проблемите не се приема от хората, които са готови да си отстояват ясно правата.

Интервю ба Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 25 Януари 2018 15:06
  Промяна в държавата? Абсурд, когато учителките са първи кукли на снимките с властта

  Премиерът Бойко Борисов посети Търговище и Шумен миналата седмица. Беше и в Първо основно училище "Христо Ботев", където провери как вървят ремонтите след пожара в сградата. Политолози, социолози, коментатори не спират да говорят как трябва да се промени системата. След хиляди думи обикновено рецептата винаги е една - в образованието му е майката! 

  Какво образование обаче получават например децата в ОУ "Христо Ботев" в Търговище, което е малка част от огромната представителна извадка на някои учители в страната? Родна картинка - директорът на училището обикаля с премиера и му показва как кипи трудът, учителките чакат министър-председателя с букетче гербери, асфалтира се дворът с излъскана машина, за да се види размаха на общината, Бойко Борисов не спира да прегръща кмета Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков декламира за постиженията и бъдещите идеи като на Априлски пленум на БКП, а анализатори продължават да ни разказват как ще се оправим чрез просвета. 

  Това не е частен случай, а обикновена обиколка на премиера из страната. По подобен начин всъщност се държат с родните политици повечето хора от държавната администрация. При Борисов се оплакват колко е не искат да идва Нинова, при Нинова - колко няма пари при Борисов, пред Волен плюят по Валери, а пред Валери - цялата държава. Учителките от "Христо Ботев" са само пример, който потвърждава тезата на политолози и социолози, които без да правят сложни сметки с анкети от 1000 души, могат да си направят равносметка защо няма промяна. Защо проблемът им с кофти образованието у нас все е на първи план и все няма решение. 

  Ако още като малък гледаш как класната ти се снима с Бойко, как му подаряват цветя, как трябва да ти купят нови дрешки, защото идва премиерът, как трябва да се държиш прилично, да не говориш, да не вдигаш шум, камо ли да се уригнеш или още по-тежки провинения... Така се възпитават деца, които един ден ще ви определят бъдещето и някои от тях ще ви повтарят за лошото образование и за глупавите нови анализатори, които пак ще повтарят колко е лошо образованието, чиято жертва са станали. Времената, колкото и да звучи банално, все повече приличат на соца и на мутренската ера на прехода, когато вождовете се посрещаха с префънцунени стихчета за Георги Димитров и букетчета за закичени със злато батковци. Следващия път, когато учителите излязат на протест, нека първо да си извадят селфитата с властта. Която и да е била тя! 

  Михаил Йорданов

 • Четвъртък, 25 Януари 2018 15:06
  Велизар Енчев пред BIG5: Борисов имитира лятна активност, за да прикрие последните си провали във вътрешната и външната политика

  Слава Богу, че още нямаме електронно правителство. Тогава цялата държава щеше да изпадне в клинична смърт. Победител от войната между Сидеров и Симеонов ще е Бойко Борисов, който отново ще си намери виновник за собствения провал. По-важното е кои са губещите. Това са хилядите избиратели, полъгали се по патриотарските обещания за 300 лева минимална пенсия и още куп захаросани лъжи. Путин никога не е променял стратегията си. Той иска да върне Русия в семейството на великите държави, но не като парий, а като патриций.

 • Четвъртък, 25 Януари 2018 15:06
  Нинова прекъсва ваканцията на депутатите, извика Борисов и Горанов в НС на извънредно заседание

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска на извънредна пресконференция прекратяване на ваканцията на парламента и заседание още следващата седмица. На него тя настоя да присъстват премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. 

  Социалистите искат обяснения по въпросите, свързани със скандалното изчезване на Търговския регистър, на сайта на правосъдното министерство и за проблема с винетките около аферата "Олимпик". Нинова обясни, че властта трябва да каже по какъв начин могат да се решат проблемите с Търговския регистър, какви ще бъдат санкциите и по какъв начин ще бъдат компенсирани пострадалите от застрахователната компания. По думите на Крум Зарков е задача на правителството да помогне за обезщетенията, които трябва да получат от Кипър засегнатите от фалиралите застрахователи. Кирил Добрев допълни, че вече България е страната на ГЕРБ и поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев. Той посочи, че отдавна там се правят непрозрачни поръчки, за които вина носи самият началник на МВР. 

Оставете коментар