Понеделник, 26 Февруари 2018
Четвъртък, 25 Януари 2018 15:06

Жельо Бойчев пред BIG5: Само хора със специални дарби могат да се ориентират в позициите на ГЕРБ, протестите, които ще свалят кабинета, няма да са на БСП, а на хората

Ескалацията в много сектори вече е нетърпима. Няма как това да не предизвика напрежение сред народа. Премиерът се скри от депутатите, което е в разрез с демократичните ценности, които го задължават да говори с народа си, а не да се крие. От ГЕРБ няма за какво да се сърдят на Румен Радев. Той им описа картинката в държавата. Който не му вярва, да се разходи в из страната, заяви пред BIG5 депутатът от БСП Жельо Бойчев.


- Г-н Бойчев, изместиха ли Истанбулската конвенция и европредседателството останалите вътрешнополитически теми в парламента?

- Проучванията много ясно показват кои са темите, които вълнуват българските граждани. Корупцията е една от тях. Народът е с ясното разбиране, че корупцията го лишава от перспектива в страната и от по-добро бъдеще, води до бедност и до престъпност. Относно факта, че темата, свързана с Истанбулската конвеция измести останалите, смятам, че тя също е важна, тъй като става дума за ценностен дебат. Това са въпроси, които пряко касаят всеки един гражданин, традициите, които имаме и изповядваме. Още повече, че хората са гневни, защото се направи опит тази конвенция да се приеме тихомълком от Министерски съвет, а целият дебат да бъде максимално претупан. Здравеопазването, образованието, сигурността, социалната политика няма как да не бъдат сред важните теми, които са на дневен ред и не може да бъдат изместени. Именно това ни е работата в парламента. Очаквайте като опозиция да сме още по-активни по тези въпроси. Още повече, че европредседателството ни не може да бъде като параван за болните въпроси на обществото. Верният път е да търсим решения и чрез това председателство.

- Успяха ли да отвърнат на "обидата", както приеха речта на президента Румен Радев, от страна на управляващото мнозинство, като коментираха, че не е казал нищо за своето управление, а е направил анализ на ГЕРБ?

- Аз не видях нищо грешно, нито обидно, което е казал държавният глава още от началото на своя мандат. Той отново показа, че е човек, който не говори излишно и намира точните думи. Румен Радев показа истинската картина в държавата. Ако на някого това не му харесва, най-малкото може да се разходи из страната и да види как живеят хората. Аз съм удовлетворен, че след първата година от мандата си Румен Радев държи на обещанията си, които направи по време на кампанията си. Властта се дразни най-много, че държавният глава застава на страната на хората. Много по-различна е картината от тази, в която ГЕРБ си назначи човек на „Дондуков“ 2.

- Румен Радев обаче обобщи в речта си грешки на целия парламент. Какви са пропуските на опозицията, които вие чухте от „Дондуков“ 2?

- Разбира се, трябва да направим анализ и на нашата работа. Още много неща можехме да направим и от наша страна в Народното събрание. Това, което направи като констатация Румен Радев, ние също сме го казвали неколкократно – че по време на управлението на ГЕРБ се опитват да принизят институцията. Припомням ви, че парламентът започна работа с едно много ниско ниво и с езика на омразата, които бяха наложени от управляващото мнозинство. В много ситуации, в десетки случаи видяхме, че Народното събрание не е органът, който взима решения, както би трябвало да се случва в парламентарна република. В случаите обаче премиерът Бойко Борисов се намесваше и дебатите в пленарна зала бяха предрешени. Последните случаи са гласуването на бюджета и мораториума на лекарствата. Освен това, какво уважение трябва да има към парламента, след като министър-председателят демонстративно не присъства на дебатите за вот на недоверие и на неговото гласуване. Конституцията много ясно казва, че министър-председателят се избира от парламента. Той е пряко отговорен за действията на правителството. Всичко това се вижда от българските граждани и се отразява по този начин върху Народното събрание.

- Това стратегически ход ли беше от страна на Бойко Борисов, който се опита с отсъствието да омаловажи вота на недоверие?

- Именно това не мога да разбера, защото е смисълът на демокрацията – да излезеш и да обясниш с аргументи тезите си пред българското общество, защото подобен тип проблеми са чувствителни. Не ми се иска да вярвам, че проблемите с корупцията не са важни за министър-председателя. Смисълът на демокрацията е да се обяснява и да се говори пред народа, а не с вас да гадаем кой какво си мислел да направи.

- Депутатите от ГЕРБ размислиха за Истанбулската конвенция и отложиха гласуването ѝ. Какво предстои от тук нататък в парламента?

- Ще ви помоля да не ме надценявате толкова много, защото е много трудно човек да се ориентира в позициите на ГЕРБ. В рамките на няколко дни те си променят тезите. Първо - като правителство те ратифицираха конвенцията тайно, без да ни запознаят с важни документи като пояснителната декларация. След реакцията на всички вероизповедания и на нашата активна позиция отново имаме промяна в плана им и предложение за нови дебати, които трябва да се направят със съответните документи. Затова ние предложихме да се направи един референдум, който да се проведе с предварителна кампания „за“ и „против“ конвенцията. За съжаление ГЕРБ и правителството не можаха да организират обществена дискусия. По-скоро имаше стремеж въпросът да бъде максимално бързо приключен, но виждате, че не се получи.

- Корнелия Нинова помоли Мая Манолова да не коментира политиката на БСП. Има ли задаващо се напрежение в левицата?

- В партията винаги е имало различни мнения и това е силата на БСП, която ѝ е дала възможност да оцелее при всички превратности на историята. Голямото предизвикателство пред нас е да превърнем многообразието в сила. Надявам се всички колеги да проявят нужната отговорност и мъдрост със своето поведение, защото виждаме, че правителството, което ни управлява в момента генерира единствено скандали и нестабилност. За всички е ясно, че то няма да изкара своя мандат. Алтернативата, която представяме, трябва да получи максималното одобрение от българските граждани и това е нашата цел.

- След неуспешния вот на недоверие какви стъпки ще предприемете за сваляне на правителството? Може ли в най-скоро време да очакваме нови протести?

- БСП, както виждате, задава дневния ред и ние работим за това, което сме представили в предизборната си кампания. Продължаваме да поставяме злободневните проблеми като бедността и здравеопазването. БСП ще продължи да изгражда своята ясна управленска алтернатива. Сегашният икономически модел трябва да бъде променен. Що се отнася до простестите, те няма да бъдат от наша страна, а от страна на хората. Ескалацията в много сектори вече е нетърпима за хората. Няма как това да не предизвика напрежение. Виждаме, че още от началото на годината видяхме серия от протести от страна на научните среди, на сектора за сигурност. Отлагането на проблемите не се приема от хората, които са готови да си отстояват ясно правата.

Интервю ба Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 25 Януари 2018 15:06
  Николай Слатински: Гинка е началото на качествено нов етап на деградацията на държавността

  Всъщност, "гинка" не е просто отделно взето колосално безобразие, нека не се лъжем. Това е начало на качествено нов етап на деградацията на нашата държавност. Първият управленски акт на реално притежаващата държавата ни партия - гинки за егоистично разграбване на България...
  Държавата ни е похитена от една безскрупулна прослойка. Тя осъществява практически пълен контрол върху четирите власти - законодателна, изпълнителна, съдебна и медийна; може да принуждава с мека или груба сила депутатите, така че винаги да има тематични мнозинства, като държи в запас за политически рекет партия-идиотка; налага в опозиционната партия архаични теми за дневен ред, които я правят абсолютно неадекватна и тотално декоративна; и владее нужните манипулиращи и демагогски ресурси да си поръчва желаните изборни резултати.
  С други думи, ние имаме власт на една безскрупулна проолигархична прослойка, която използва формалните демократични процедури, за да увековечава чрез избори безпределната си власт. Докато може да прави това чрез избори, тя ще го прави, после ще обърне дебелия край и ще премине към репресии.
  Защо казвам, че е начало на нов етап?
  Защото доскоро тази прослойка отнемаше от бизнесмени отделни успешни бизнес-начинания и предприятия (хлебопекарна, рибовъдно стопанство, шивашки цех, консервна фабрика, шофьорска школа и др., върхът бе опитът да се заграби Дунарит.. ). Но сега вече въпросната алчна и хищна проолигархична прослойка премина към свръхконцентрация на собствеността у нас, като си "купува" стратегически бизнеси с ключово значение за националната сигурност и икономиката на държавата.
  В новия етап се играе на много едро, играе се суперрешетелно и с мегавълчи апетит. При това на държавата, сиреч на властта, се отделя ролята на средство, на инструмент за осъществяване на тази цел - посочва й се какво тя трябва да направи и й се виква Дръж!!!! Държавата у нас е дотолкова похитена и превърната в маша, в пипало, в наемен корпус за бърза употреба, че за участващите в нея има само четири опции:
  1. Да се стремят с пълни сили да станат част от проолигархичната прослойка, където са милионите левове, че даже и милиардите...
  2. Да изпълняват волята на прослойката, като успоредно с това на своето си ниво създават свои корупционно-грабителски кръгове - суджук-далавери, кум-гейтове, сват-шайки, свински черва и др...
  3. Да служат за подставени лица, мюрета, куци патета, червеи-примамки, за да се осъществят конкретни сделки - срещу крупни възнаграждения, които компенсират отпадането им след това от хранителната верига...
  4. Да откажат да бъдат използвани, да излетят завинаги от властта и да подсмърчат около нея, събирайки на изборите резултат, близък до статистическата грешка.

  Ето в такава България ние ВЕЧЕ живеем и първата гинка е ударът на камбаната, която оповестява нейното раждане.
  Но ние сме умиращо общество и не разбираме за кого бие камбаната. Ето защо като примирено и оглупяло стадо вървим към собственото си заколение.
  Довчера ни стрижеха безпощадно, до кръв.
  От днес вече ни отреждат друга участ...

  Николай Слатински, Фейсбук

 • Четвъртък, 25 Януари 2018 15:06
  Калоян Паргов: Надупването тръгна от Борисов със срещата "Ердоган-ЕС", президентът само заби топката, докато държавата се управлява като тенис корт

  Проектите Бургас-Александруполис, АЕЦ "Белене" и "Южен поток" са провалени. За какво да дойде Путин в България. Надупването тръгна от премиера Борисов. Президентът заби топката при конфликта за поканата на Ердоган. Военнополитическите отношения със САЩ не бива да пречат на икономическите, културните и религиозните с Русия. Американците нямат против това.

 • Четвъртък, 25 Януари 2018 15:06
  Сидеров: Симеонов и Каракачанов го обърнаха на детска градина, аз съм като възпитателка

  Искам да се занимавам с рисуване, но съм поел ангажимент към избирателите. 

Оставете коментар