Събота, 15 Декември 2018
Петък, 26 Януари 2018 14:35

Петър Волгин пред BIG5: Войната за конвенцията е на живот и смърт, либералните ни NGO-та ще изгубят огромни пари, ако не я приемем

Голяма част от българските политици имат страшни комплекси от шефовете си в чужбина. Работата на Румен Радев е да се държи критично. Ако започне да припява на правителството, хората ще го намразят. Ако в БСП имаше още няколко депутати с хъса на Елена Йончева, аргументите за вота на недоверие щяха да са по-силни. БНТ отдавна се е превърнала в електронен вариант на "Америка за България". "Децата на капитан Грант" вече са я превзели. Проблемът при голяма част от журналистите е в липсата на искреност - нека да заявят дали са леви, или десни, а не хората да виждат зад разсъжденията им финансовите им зависимости, каза пред BIG5 журналистът от БНР Петър Волгин.

- Г-н Волгин, изместиха ли основните теми от вътрешната политика Истанбулската конвенция и еуфорията около европредседателството?

- Сред нормалните българи еуфория около европредседателството никога не е имало. От този ротационно-бюрократичен ангажимент се вълнуват единствено представителите на политическия елит. За тях е важно да се представят добре пред чужденците, за да си осигурят добро бъдеще – било то в чужбина или у нас. Що се отнася до Истанбулската конвенция, тя съвсем основателно предизвика горещи дискусии. Възможността след нейното приемане България да се напълни с „джендър-проповедници“ е съвсем реална. И не защото тук има толкова „разкрепостени“ хора. Просто ще се излеят много пари за пропагандиране точно на тази идеология. Нашите либерални NGO-та отдавна са се подготвили да усвоят тези средства. Затова и с такава страст се борят за ратифицирането на конвенцията. Не бъде ли ратифицирана, ще изгубят голям финансов ресурс. А те не могат да си позволят такава загуба.

- Премиерът Бойко Борисов заяви, че арменският поп дори е приел документът. Каква алюзия предизвикват подобни сравнения?

- Бойко Борисов е толкова далеч от изящната словесност, колкото далеч е либералната общност в България от реалните проблеми на българските граждани. Но нека не се занимаваме с фриволния език на премиера. По-важна е аргументацията му – „щом като всички така, значи и ние така“. Само че това просто не е вярно. Доста държави не са приели Истанбулската конвенция, други са я приели с тълкувателни декларации. А има и такива, които са я приели без никакви възражения, само дето нямат никакво намерение да прилагат в живота нито нейния дух, нито нейната буква. Така че нито цари някакво „световно единодушие“ по темата, нито някой ще ни се скара, ако не приемем този документ. Който твърди обратното, значи е в плен на тежки комплекси. Именно тази комплексираност кара нашите политици много често да изпълняват желанията на чуждестранните си „началници“, преди още самите желания да са ясно формулирани. Много е тъжно това.

- Министър-председателят каза също така, че опозицията се държи двулично в поведението си в България, а се прави на европеец пред Европа. Свикнали сме да виждаме именно в тази роля самия Борисов. Как ще коментирате огледалните образи, които продължават да се създават?

- Това е едно от малкото изказвания на г-н Борисов, с което се съгласявам. Всички български политици, без значение дали управляват или са в опозиция, имат две лица. Едно за пред чужденците, друго за пред сънародниците. Това е и една от причините за това хората да ги мразят. В днешно време, когато информация „дебне отвсякъде“, тези лупинги няма как да останат скрити. Веднага се разбира, че в европарламента говориш едно, а тук – друго. Как искаш да те уважават при това положение!?

- Президентът Румен Радев критикува правителството, което се обиди и го обвини, че не е анализирал своята една година в "Дондуков" 2. Има ли скрита война между институциите, които пред медиите понякога си подават ръка?

- Няма нищо по-естествено от това Румен Радев да е критично настроен към правителството и към парламентарното мнозинство. Той именно затова беше избран, защото се позиционира като алтернатива на ГЕРБ. Ако сега започне да припява на управляващите, хората ще го намразят. И с право. За щастие, не го прави. Държи се критично, в рамките на добрия тон. И нима има критики, които са неоснователни? Нима парламентът отдавна не се е превърнал в безмозъчно институционално тяло, което просто парафира всяко безумие, което идва от правителството? Според конституцията Цвета Караянчева е шеф на Бойко Борисов. А как е в действителност? Така че Румен Радев е напълно прав, когато недовослства срещу политическите реалности. Фактът, че толкова се обиждат от критиките му, означава, че признават правотата му.

- Вотът на недоверие беше пренебрегнат от премиера. Успя ли кабинетът с отсъствието на Бойко Борисов да надхитри опозицията и да представи пред обществото дебатите като несъществени и без липса на аргументи?

- Тази тема е логично продължение на разговора ни. На Бойко Борисов просто не му пука от ставащото в парламента. И защо да му пука? Знае, че там има едни депутати, които действат като марионетки, задействани дистанционно. В 10.00 ще гласуват „ЗА“, а в 13.45 също толкова еуфорично ще гласуват „ПРОТИВ“. Само защото Върховният управител е променил позицията си. С или без Борисов в парламента този вот нямаше как да мине. Такава е математическата реалност. Смисълът му беше в това да бъдат разкрити колкото се може повече корупционни практики. Дали БСП се е справила с тази задача? Може би, ако имаше още няколко депутати с хъса на Елена Йончева, щеше да се справи доста по-добре.

- В БНТ възникна спор за това, до колко има плурализъм в културния блок на държаната медия. Самият вие сте попадали в подобна ситуация. Къде е границата между изразяването на мнение и на тези, както и на търсене на гости?

- Проблемът на БНТ изобщо не е свързан единствено с „Денят започва с култура“. От доста дълго време обществената телевизия се е превърнала в електронен вариант на изданията на „Америка за България“. „Децата на капитан Грант“ отдавна са превзели БНТ. Мисля, че там не остана политическо предаване, което да не е влязло в най-досадния протестърски новоговор. Всъщност нямам нищо против съществуването на тези предавания. Аз съм уволняван от БНР, мои предавания са били спирани, защото в тях се е говорело срещу управляващите. Така че съм последният човек, къйто би призовал към каквато и да било цензура. Искам само едно нещо – редом с предаванията за протестъри, да има предавания и за нормалните хора. Най-малкото защото нормалните хора са несравнимо повече и е справедливо тяхната гледна точка да присъства в ефира на БНТ.

- Колеги се обиждат на "соросоидни", на "рубладжийски" и на "свински" медии. Каква поука може да се извади от подобна полемика? Наближава ли ангелите да свирят сбор за журналистиката? Имаме социални мрежи, които информират, например на секундата хората много по-бързо от всички колеги?

- Няма нищо страшно в това журналистите да имат политически, идеологически, философски различия. Проблемът е в липсата на искреност. Винаги съм апелирал към колегите да бъдат пределно честни и открито да заявяват какви позиции имат – леви или десни, либерални или консервативни, дали са етатисти или са привърженици на несмущавания от никаква държавна регулация пазар. Много е лошо, когато някой започне да се прави на „абсолютно независим“, „тотално безпристрастен“, „невероятно принципен“, а зад разсъжденията му ясно личат политическите и финансовите му зависимости. Вместо да лъжем, че сме „обективни“, по-добре от самото начало да кажем какви възгледи споделяме. Така е много по-честно към аудиторията.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар