Понеделник, 26 Февруари 2018
Сряда, 31 Януари 2018 10:33

Бившият шеф на БДЖ Християн Кръстев пред BIG5: Борисов да не се надява на влак от Пекин, и китайците заобиколиха Балканите, предпочетоха Русия

Ръководството на БДЖ не се е качило веднъж във влак, как искаме да се решат проблемите, коментира пред BIG5 бившият директор на БДЖ Християн Кръстев скандалите в железниците.

- Г-н Кръстев, от кога съществува тази практика в БДЖ да се връщат неремонтирани локомотиви и вагони на релсите?

- Ситуацията не беше обяснена добре. Тази практика не е от години или от десетилетия. Тези технически прегледи и ремонти, които се извършват ежедневно по локомотивите като стягане на болтове и смяна на накладки, например, се извършваше от Българските държавни железници през годините в депата от персонала, който и в момента съществува. От 2016 г. има подписан договор с една новосъздадена софийска фирма, която няма нито достатъчно опит, нито достатъчно хора. Тя е създадена, за да се правят измислени технически прегледи. Дефакто всички прегледи и ремонти се правят от персонала на БДЖ, а въпросната фирма само подписва фактурите. Т. нар. ръководители на железниците се объркаха именно с този договор и с процеса, който те не познават.

- В какъв размер са загубите от подобни бездействия? Застрашен ли е животът на хората?

- Това всъщност според закона е действие, което обаче източва железниците ни. Може да се класифицира и като бездействие в случая, защото ти си освободил своя персонал и използваш труда на ходра, за които не се знае дори дали са грамотни да извършват подобни ремонтни работи. Най-големият проблем е, че в случая е застрашен животът на хората. Една неизправност, която не е отстранена от този тип, винаги застрашава пътниците на влаковете.

- Защо повече от 15 години БДЖ постоянно са затънали в дългове?

- Както виждате, приватизацията, която толкова някои хора желаеха да се случи, приключи за товарни превози най-вече. Това дружество през годините беше обезценено и парите, които се искат за него, по никакъв начин не могат да покрият реалните кредити и заеми. Единственият изход е това дружество само да бъде оздравявано и да работи. Да печели, а не да губи клиенти. Пътнически превози няма как да не съществуват в момента и дане обслужват гражданите. Нужно е подновяване на подвижния състав, което няма как да се случи поради липса на средства в момента. Явно това, което кредиторите очакваха да получат, отново няма да се случи и тази година.

- Управляващите ни обещаваха, че ще пътуваме със 170-180 км/ч по жп линиите. Това възможно ли е в обозримо бъдеще да се случи?

- И в момента влаковете могат да пътуват със 140 км/ч. Сименсите, които бяха купени, могат да се движат със 160 км/ч, въпреки че заради закона у нас не могат да развиват тази скорост. Имаме вече трасета, по които може да се развие подобна скорост. Така че ние и днес можем да пътуваме със 160 км/ч, стига да имаме подходящ подвижен състав.

- От БСП атакуваха транспортното министерство, че са купувани влакове, които обаче след това няма кой да поддържа и в крайна сметка са единствено в тежест на бюджета?

- Много лошо звучи да има купени влакове, които не могат да бъдат обслужени. Няма локомотиви, които да не могат да бъдат обслужени. Германските влакове „Сименс“ бяха поддържани във Варна, когато бяха закупени. След 2009-2010 г. обаче хората там са уволнени, пенсионирани или напуснали. Дефакто обучени хора в Германия ние нямаме, акто нямат и в Румъния, но успяват да се справят. Не е вярна и тезата, че в България е имало заводи за локомотиви. До 2000 г. имаше завод в Русе, който ремонтираше, но не произвеждаше.

- Оставката на Ивайло московски ще променили ситуацията в железниците?

- Министърът е едно политическо лице. Неговата задача е да си сложи добър екип, който да знае какво прави, да го контролира съгласно показателите, които има, да гледа дали се изпълняват бизнес плановете, да защити получаването на средства пред премиера. Ивайло Московски не ходи да ремонтира влакове.

- Остава усещането обаче, че се наливат пари в БДЖ като в една пробита кофа. Кой носи вина за това?

- Това е най-големият проблем. Техниката е изключително експлоатирана. Дълги години се дават много пари, но не стигат. Затова остава чувството, че се наливат пари, а не се случва нищо.

- Премиерът Бойко Борисов обеща железници от Китай до София. До къде стигнаха преговорите? Ще пътуваме ли скоро до Пекин с влак?

- Тези идеи ги слушам от 2001 г. насам. Тогава дойде екип от четирима китайци. Преди три години двама от екипа се пенсионираха и започнаха да идват на тяхно място новоназначени. Същият този екип, при всяка смяна на ръководство, на министър и т.н. се появяват в България и започват да обясняват колко искали да правят едни влакове и заводи в България. Освен това, трасетата, които се строят и в момента от Китай, никога няма да стигнат до Европа през Балканите. Китайските влакове пътуват през Русия. Руснаците се принудиха да вземат на концесия железниците на бившите съветски републики. Китайците имат голямата амбиция да пробият в Европа с влаковете си. През последните 7-8 години те направиха страхотн бум на пазар с невероятно качествени влакове, построиха най-модерни железници. В големите градове е недопустимо да се бутат сгради и затова направиха железницата въздушна. Най-малкият пътнически влак в Китай е от 12 вагона, а стига до 160. Същият този влак се движи със скорост 350 км/ч.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 31 Януари 2018 10:33
  Николай Слатински: Гинка е началото на качествено нов етап на деградацията на държавността

  Всъщност, "гинка" не е просто отделно взето колосално безобразие, нека не се лъжем. Това е начало на качествено нов етап на деградацията на нашата държавност. Първият управленски акт на реално притежаващата държавата ни партия - гинки за егоистично разграбване на България...
  Държавата ни е похитена от една безскрупулна прослойка. Тя осъществява практически пълен контрол върху четирите власти - законодателна, изпълнителна, съдебна и медийна; може да принуждава с мека или груба сила депутатите, така че винаги да има тематични мнозинства, като държи в запас за политически рекет партия-идиотка; налага в опозиционната партия архаични теми за дневен ред, които я правят абсолютно неадекватна и тотално декоративна; и владее нужните манипулиращи и демагогски ресурси да си поръчва желаните изборни резултати.
  С други думи, ние имаме власт на една безскрупулна проолигархична прослойка, която използва формалните демократични процедури, за да увековечава чрез избори безпределната си власт. Докато може да прави това чрез избори, тя ще го прави, после ще обърне дебелия край и ще премине към репресии.
  Защо казвам, че е начало на нов етап?
  Защото доскоро тази прослойка отнемаше от бизнесмени отделни успешни бизнес-начинания и предприятия (хлебопекарна, рибовъдно стопанство, шивашки цех, консервна фабрика, шофьорска школа и др., върхът бе опитът да се заграби Дунарит.. ). Но сега вече въпросната алчна и хищна проолигархична прослойка премина към свръхконцентрация на собствеността у нас, като си "купува" стратегически бизнеси с ключово значение за националната сигурност и икономиката на държавата.
  В новия етап се играе на много едро, играе се суперрешетелно и с мегавълчи апетит. При това на държавата, сиреч на властта, се отделя ролята на средство, на инструмент за осъществяване на тази цел - посочва й се какво тя трябва да направи и й се виква Дръж!!!! Държавата у нас е дотолкова похитена и превърната в маша, в пипало, в наемен корпус за бърза употреба, че за участващите в нея има само четири опции:
  1. Да се стремят с пълни сили да станат част от проолигархичната прослойка, където са милионите левове, че даже и милиардите...
  2. Да изпълняват волята на прослойката, като успоредно с това на своето си ниво създават свои корупционно-грабителски кръгове - суджук-далавери, кум-гейтове, сват-шайки, свински черва и др...
  3. Да служат за подставени лица, мюрета, куци патета, червеи-примамки, за да се осъществят конкретни сделки - срещу крупни възнаграждения, които компенсират отпадането им след това от хранителната верига...
  4. Да откажат да бъдат използвани, да излетят завинаги от властта и да подсмърчат около нея, събирайки на изборите резултат, близък до статистическата грешка.

  Ето в такава България ние ВЕЧЕ живеем и първата гинка е ударът на камбаната, която оповестява нейното раждане.
  Но ние сме умиращо общество и не разбираме за кого бие камбаната. Ето защо като примирено и оглупяло стадо вървим към собственото си заколение.
  Довчера ни стрижеха безпощадно, до кръв.
  От днес вече ни отреждат друга участ...

  Николай Слатински, Фейсбук

 • Сряда, 31 Януари 2018 10:33
  Калоян Паргов: Надупването тръгна от Борисов със срещата "Ердоган-ЕС", президентът само заби топката, докато държавата се управлява като тенис корт

  Проектите Бургас-Александруполис, АЕЦ "Белене" и "Южен поток" са провалени. За какво да дойде Путин в България. Надупването тръгна от премиера Борисов. Президентът заби топката при конфликта за поканата на Ердоган. Военнополитическите отношения със САЩ не бива да пречат на икономическите, културните и религиозните с Русия. Американците нямат против това.

 • Сряда, 31 Януари 2018 10:33
  Наглият бизнесмен разрушил стълбите на училището в Кирково се заканил, че ще пребори държавата

  На вниманието на всички отговорни институции в България! Ще продължители ли да спите докато местни феодали развяват безобразията си пред очите ни?!

  Бизнесменът Асен Палов, който преди дни потресе не само всички граждани в община Кирково, но и цяла България, нямал намерение да спре войната си с институциите в страната, докато не постигне целите си. Това разказа пред представители на медии, жител на Кирково помолил за анонимност.

  Нека припомним, че преди няколко дни Асен Палов втрещи с наглостта си Кирково, след като посред нощ срути с багер пътека от стълби водеща към местното училище. След действията му обаче, задържан бе единствено шофьора на багера, но не и поръчителят на безобразното деяние. 

   

  Повод за безумията на Палов стана намерението му да пусне в работен оборот новата си игрална хазартна зала, намираща се точно срещу местното училище, въпреки факта, че нарушава закона. 

  По закон всяка подобна зала трябва да се намира на поне 300 метра отстояние от учебно заведение. Тъй като преди дни обаче пред входа на училището бе изградена пешеходна пътека, на чийто друг край се намира комарджийницата на Палов, за да спаси пошлия си проекто-бизнес местния дерибей срути стълбите водещи към училището на общината.

  Шефовете на Полицията и КАТ в община Кирково, както и кметът, които се обявиха за запазване на пешеходната пътека, обаче останаха напълно безпомощни срещу наглите своеволия на локалния феодал.

  "Той си прави каквото иска! Никой не може да му се опъне", коментира безпомощна майка, безобразията от тази нощ.

  "Призоваваме всички отговорни институции да влязат в ролята си и да изпълнят ангажиментите си към закона и обществото. Ако нищо не може да бъде направено, то тогава по-добре да я закрием тази държава!", коментира пред медии служител от общината.

  Така че, очакваме спешно да се самосезират министърът на образованието, министърът на благоустройството, както и всички отговорни директори в Полиция, КАТ и Държваната комисия по хазарт!

Оставете коментар