Понеделник, 20 Август 2018
Четвъртък, 01 Февруари 2018 14:58

Велизар Енчев пред BIG5: Зад перверзията на Борисов се крие амбиция за монархия, с третия пол правителството завоалира поредния престъпен "гейт"

От вестник "Галерия" ме обидиха". Писал съм толкова за медията, която можеше да ме попита поне за проекта на Слави Трифонов, в който всъщност няма да участвам. Демократите да не забравят, че народният съд е създаден от САЩ, Франция, Великобритания и СССР , каза пред BIG5 бившият депутат - журналистът Велизар Енчев.

- Г-н Енчев, днес честваме жертвите на Народния съд. Как си обяснявате деленето и липсата на хората около НДК днес при честването на жертвите на фашизма?

- Днес се чества годишнината от жертвите на народния съд, който беше създаден с решение на Великите сили и разделянето на Европа. Т.е., този Народен съд е създаден с решението на САЩ, Великобритания, Съветския съюз и Франция. Нека хората, които скачат днес срещу този съд, да знаят, че той е създаден от тези държави и малко повече да прочетат история. Разбира се, много от тези присъди са били превишени, но нека да видим каква е била ситуацията във Франция? Там са били много повече. Защо в страната ни не се чества смъртта на хората през 1925 г.? Защо не отбелязваме Белия терор, който посегна на българската интелигенция? Защо не се чества паметта на загиналите партизани в парламента? Защо се почитат едни, а за други няма минута мълчание?

- Защо не се честват жертвите на всички режими?

- В самото начало на 49-о Народно събрание, когато бях народен представител, заявих, че трябва да се направи един общ мемориал на всички жертви, както съществува „Долината на мъртвите“ в Испания. Предложих това да се случи в село Осоица, където се е провеждала братоубийствена война. Време е да се направи един кръст за всички, които са паднали във войните, без изключение. Не трябва да делим хората. Защото на паметника до НДК, където днес се кланят демократи, има изписани имена на жандармеристи, които са участвали в убийствата и хайките, разстреляли ятаци и партизани.

- Какво се крие зад Истанбулската конвенция, която е ангажирала почти цялото политическо пространство?

- Истанбулската конвенция има две страни. Определени сили от Европа се опитват да ни налагат ценности, които не са наши. От друга страна, стои правната част на този документ, който трябва да се отхвърли. Това, че Бойко Борисов от трибуната на Европейския парламент пое инициатива да я наложи, показва, че България е премиерска, а не парламентарна република. Още по-перверзно е, че премиерът ни се прояви като пълен диктатор, след като за две седмици смени решението си и депутатите му оттеглиха гласуването на Истанбулската конвенция. Парламентарната република е мъртва от 2009 г. насам, откакто управлява Бойко Методиев Борисов. Колко пъти сме били свидетели на това, как той идва и нарежда на своите депутати да гласуват противно на това, което вече то е приел? Пример за това е декларацията за арменския геноцид, която вече беше приета. След посещение на Цецка Цачева в кабинета на Бойко Борисов, тя се появи в пленарната зала доста посърнала и нареди да се промени декларацията. Това означава само едно – че ние се намираме в една прикрита монархия. Нищо чудно утре парламентът да предложи Бойко Борисов да бъде канонизиран. Няма да се изненадам.

- Имаше скандал с Митьо Очите, след който беше подписан договор за заем от 16 млрд. лв. Крие ли се подобен сценарий зад разточителните дебати с конвенцията?

Това е добър въпрос! Истанбулската конвенция има и своя втори план. Само можем да гадаем какво ще ни докара задкулисието с Истанбулската конвенция – я някой нов заем, съмнителна сделка, афера със суджуци и т.н. Няма съмнение в това. Трябва да се търси винаги втори план с това управление.

- Вестник „Галерия“ написа, че влизате в новия проект на Слави Трифонов. Вие бяхте кометатор в медията, потърсиха ли ви за опоровержение бившите ви колеги?

- Много ме обиди, че от вестник „Галерия“, за който съм писал толкова много години, не си направи труда и не ме попита дали е истина, че ще влизам в проекта на Слави Трифонов. Това не е вярно. Ако това е журналистиката, аз нямам нищо общо с нея.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 01 Февруари 2018 14:58
  Промяна в държавата? Абсурд, когато учителките са първи кукли на снимките с властта

  Премиерът Бойко Борисов посети Търговище и Шумен миналата седмица. Беше и в Първо основно училище "Христо Ботев", където провери как вървят ремонтите след пожара в сградата. Политолози, социолози, коментатори не спират да говорят как трябва да се промени системата. След хиляди думи обикновено рецептата винаги е една - в образованието му е майката! 

  Какво образование обаче получават например децата в ОУ "Христо Ботев" в Търговище, което е малка част от огромната представителна извадка на някои учители в страната? Родна картинка - директорът на училището обикаля с премиера и му показва как кипи трудът, учителките чакат министър-председателя с букетче гербери, асфалтира се дворът с излъскана машина, за да се види размаха на общината, Бойко Борисов не спира да прегръща кмета Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков декламира за постиженията и бъдещите идеи като на Априлски пленум на БКП, а анализатори продължават да ни разказват как ще се оправим чрез просвета. 

  Това не е частен случай, а обикновена обиколка на премиера из страната. По подобен начин всъщност се държат с родните политици повечето хора от държавната администрация. При Борисов се оплакват колко е не искат да идва Нинова, при Нинова - колко няма пари при Борисов, пред Волен плюят по Валери, а пред Валери - цялата държава. Учителките от "Христо Ботев" са само пример, който потвърждава тезата на политолози и социолози, които без да правят сложни сметки с анкети от 1000 души, могат да си направят равносметка защо няма промяна. Защо проблемът им с кофти образованието у нас все е на първи план и все няма решение. 

  Ако още като малък гледаш как класната ти се снима с Бойко, как му подаряват цветя, как трябва да ти купят нови дрешки, защото идва премиерът, как трябва да се държиш прилично, да не говориш, да не вдигаш шум, камо ли да се уригнеш или още по-тежки провинения... Така се възпитават деца, които един ден ще ви определят бъдещето и някои от тях ще ви повтарят за лошото образование и за глупавите нови анализатори, които пак ще повтарят колко е лошо образованието, чиято жертва са станали. Времената, колкото и да звучи банално, все повече приличат на соца и на мутренската ера на прехода, когато вождовете се посрещаха с префънцунени стихчета за Георги Димитров и букетчета за закичени със злато батковци. Следващия път, когато учителите излязат на протест, нека първо да си извадят селфитата с властта. Която и да е била тя! 

  Михаил Йорданов

 • Четвъртък, 01 Февруари 2018 14:58
  Велизар Енчев пред BIG5: Борисов имитира лятна активност, за да прикрие последните си провали във вътрешната и външната политика

  Слава Богу, че още нямаме електронно правителство. Тогава цялата държава щеше да изпадне в клинична смърт. Победител от войната между Сидеров и Симеонов ще е Бойко Борисов, който отново ще си намери виновник за собствения провал. По-важното е кои са губещите. Това са хилядите избиратели, полъгали се по патриотарските обещания за 300 лева минимална пенсия и още куп захаросани лъжи. Путин никога не е променял стратегията си. Той иска да върне Русия в семейството на великите държави, но не като парий, а като патриций.

 • Четвъртък, 01 Февруари 2018 14:58
  Нинова прекъсва ваканцията на депутатите, извика Борисов и Горанов в НС на извънредно заседание

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска на извънредна пресконференция прекратяване на ваканцията на парламента и заседание още следващата седмица. На него тя настоя да присъстват премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. 

  Социалистите искат обяснения по въпросите, свързани със скандалното изчезване на Търговския регистър, на сайта на правосъдното министерство и за проблема с винетките около аферата "Олимпик". Нинова обясни, че властта трябва да каже по какъв начин могат да се решат проблемите с Търговския регистър, какви ще бъдат санкциите и по какъв начин ще бъдат компенсирани пострадалите от застрахователната компания. По думите на Крум Зарков е задача на правителството да помогне за обезщетенията, които трябва да получат от Кипър засегнатите от фалиралите застрахователи. Кирил Добрев допълни, че вече България е страната на ГЕРБ и поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев. Той посочи, че отдавна там се правят непрозрачни поръчки, за които вина носи самият началник на МВР. 

Оставете коментар